Web Analytics Made Easy - Statcounter

«قاسم مؤمنی» کارشناس مسائل قفقاز در تشریح مهمترین وقایع روسیه و ترکیه در سال ۱۴۰۰ در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: روسیه در سال گذشته از دو منظر داخلی و خارجی قابل تحلیل است. در داخل ما شاهد وقوع تجمعات و اعتراض‌های گسترده علیه کرملین و رفتار دولت پوتین بودیم که مرکزیت آن را الکسی ناوالنی، رهبر اپوزیسیون روسیه در دست داشت و در واقع باید گفت که او توانست یک جنبش مردمی ضد دولتی در این کشور به راه بیاندازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر، باید گفت که پوتین در سال گذشته به نوعی از وضعیت جاری در داخل و خارج کشورش احساس خطر کرد. این احساس خطر را می‌توان در سخنان رییس‌جمهوری روسیه مشاهده کرد؛ به گونه‌ای که پوتین اعلام کرده بود هیچ قدرتی قادر به هدف قرار دادن روسیه و بر هم زدن نظم آن نیست مگر آنکه روسیه همانند شوروی سابق از درون فرو بپاشد.

وی ادامه داد: این سخنان رئیس‌جمهوری روسیه نشان می‌دهد که او معتقد است غرب در داخل کشورش به گونه‌ای رفتار کرده که می‌تواند او را هدف قرار دهد و در این راه بود که مسکو دست به فیلترینگ اینترنت و شبکه‌های اجتماعی و حتی اعمال فشارهای داخلی زد. اما آنچه در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد بدون شک اقدام مسکو علیه اوکراین بود. به باور بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان سیاسی و نظامی در سراسر دنیا، ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ که مصادف با ورود نظامی روسیه به خاک اوکراین بود، اساساً همه چیز به هم ریخت و ما دیدیم که تا به امروز چه اتفاقاتی از حیث سیاسی، نظامی و اقتصادی در دنیا رخ داد. روسیه مدعی است که برای عقب زدن ناتو و نفوذ غرب در اوکراین و همچنین به دلیل عدم ارائه تضمین‌های امنیتی از سوی دولت آمریکا در قبال پرونده اوکراین، دست به اقدام نظامی علیه کی‌یف زده است که به هر ترتیب تبعات آن در حال مشاهده شدن است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: تحریم‌هایی که از سوی مجموعه غرب (اعم از آمریکا و اروپا) علیه مسکو اعمال شد به نوعی تا حد زیادی ساختار اقتصادی این کشور را با مشکل روبه‌رو کرد و ما به وضوح می‌بینیم که روس‌ها هم از این روند متضرر شده‌اند. واقعیت این است که مساله اوکراین و حمله روس‌ها به این کشور باعث شد تا اروپا و آمریکا با هم علیه کرملین متحد شوند و اوضاع را به سمتی ببرند که حالا روس‌ها در این میان با مشکلات زیادی روبه‌رو شده‌اند. اگر چه غرب در این پرونده مقابل مسکو ایستاد، اما آنها به صورت واضح نمی‌توانند بیش از حد علیه روس‌ها کار کنند و به همین دلیل ما باید منتظر یک سناریوی جدید و احتمالی از سوی ایالات متحده و شرکای اروپایی آن باشیم.

مؤمنی اضافه کرد: رزمایشی که روسیه در مرز مشترک با اوکراین برگزار کرد از یک سو و در خواست کی‌‌یف برای پیوستن به ناتو از سوی دیگر باعث شده تا اوکراین به یک پرونده بسیار مهم اما پرتخاصم میان مسکو و آ‌مریکا تبدیل شود. پیام‌های تهدیدی که از ناحیه روسیه و غرب به یکدیگر مخابره شده بود به نوعی بود که کسی فکر نمی‌کرد اوضاع در این راستا بهم بریزد ولی به هر ترتیب بیش از یک ماه است که جنگ در اوکراین قربانی می‌گیرد. پرونده دیگری که روسیه در سال اخیر چندین بار در آن مداخله کرد و به دنبال تامین منافعش بود، بحث قره‌باغ و درگیری آذربایجان و ارمنستان است. مسکو به صورت علنی در حال صحنه‌گردانی با محور تأمین منافع خود در ناحیه قفقاز است و به نوعی در این میان سعی می‌کند تا سال جدید هم از این مسأله بهره‌برداری کند.

وی گفت: این در حالی است که مشکلات در حوزه انرژی و اقتصاد به حدی زیاد شده که به نظرم ولادیمیر پوتین شکست‌ها و فشارهای متعددی را در سال ۱۴۰۱ حس خواهد کرد. بسیاری معتقدند اگر این روند در سال جدید هم اتفاق بیفتد و روسیه به همین منوال با مشکل روبرو شود، بی‌شک گسل‌های متعدد در داخل روسیه به وجود می‌آید و در این مسیر اوضاع بدتر خواهد شد؛ چراکه فعلاً تنها درآمد روس‌ها بحث صادرات تسلیحات است که این مسأله هم در رقابت با آمریکا قرار گرفته است و حالا در پی درگیری با اوکراین، استفاده از این محور صادرات هم با مشکل روبه‌رو شده است.

ترکیه

مومنی افزود: ترکیه هم در سال گذشته روزهای بسیار سختی را پشت سر گذاشت که بحث افول اقتصاد و بالا رفتن تورم یکی از این محورهای اصلی بود. این کشور ۱۲ ماه گذشته را به سختی پشت سر گذاشت که دلیلش سیاست‌های خارجی و داخلی اردوغان و حزب حاکم بوده است. اردوغان همانند سالیان قبل مخالفان خود را حذف کرد و باز هم به نوعی سعی کرده بود تا اوضاع را به نفع خودش کنترل کند اما موفق به این کار نشد. او صدماتی را از ناحیه سیاست خارجی به ترکیه وارد کرد که ریشه‌اش ماجراجویی‌ها در لیبی، قبرس، قره‌باغ، عراق و منطقه بود و همین مسایل باعث شد تا فشار اقتصادی بر ترکیه افزایش پیدا کند. از سوی دیگر مردم همانند گذشته به اردوغان اعتماد ندارند و دلیل این موضوع هم متزلزل شدن اقتصاد ترکیه است که به نوعی حزب حاکم را با مشکل و انتقادهای زیاد روبه‌رو کرد. بحران لیر باعث شد تا مردم این کشور در تنگنا قرار بگیرند و اعتراض‌های خیابانی به عدم سیاستگذاری‌های دولت بیش از گذشته افزایش پیدا کرد که نشان از محاصره اردوغان توسط لیر و بحران برآمده از آن دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در همین راستا آنکارا سعی کرد تا بتواند برای بهبود وضعیت سیاسی و اقتصادی خود به نوعی با کشورهای جدید وارد رابطه سیاسی و دیپلماتیک شود که امارات متحده عربی و اسرائیل در صدر این فهرست قرار داشتند. اردوغان پس از کنار رفتن ترامپ به نوعی تماس‌های خود با کشورهای منطقه را افزایش داد تا بتواند اوضاع را به هر نحوی که شده، تحت کنترل و به نفع خود درآورد و از سوی دیگر سرمایه‌گذاری خارجی را به سمت آنکارا سرازیر کند. به همین جهت ما بعد از ۱۰ الی ۱۱ سال شاهد سفر رئیس‌جمهوری ترکیه به امارات بودیم. در همین میان بود که نوعی از ترمیم روابط با ابوظبی شکل گرفت. البته قبل از این سفر، ولیعهد ابوظبی به ترکیه سفر کرده بود و قرارداد سرمایه‌گذاری حدود ۱۱ میلیارد دلاری با اردوغان امضا کرد که همین موضوع نشان داد اردوغان برای رهایی از بحران اقتصادی، حاضر به تغییر جهت در سیاست خارجی خود شد. از سوی دیگر سفر اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی به ترکیه هم باعث شد تا روابط تل‌آویو با آنکارا هم وارد دور جدید خود شود که نشان از چرخش‌های هدفمند اردوغان به سوی اسرائیل و امارات داشت.

انتهای پیام/

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ترکیه رجب طیب اردوغان روسیه قفقاز مسکو ولادیمیر پوتین اوکراین قره باغ اسحاق هرتزوگ محمد بن زاید بحران لیر سوی دیگر باعث شد روبه رو روس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۶۲۱۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رمزگشایی از محرومیت ورزشی روسیه/ نوبت اسرائیل هم می رسد؟

خبرگزاری مهر، گروه بین‌الملل: حدود ۲۰ ماه پس از آغاز عملیات ویژه نظامی روسیه به اوکراین می‌گذشت که کمیته بین‌المللی المپیک (IOC) روز پنجشنبه ۲۰ مهرماه سال گذشته، کمیته ملی روسیه و نیز بلاروس را تعلیق کرد.

بنابراین بر اساس تصمیم کمیته بین‌المللی المپیک، این دو کشور از شرکت در همه مسابقات جهانی المپیک و غیر المپیک محروم شدند. این تحریم شامل این موارد می‌شود: هیچ رویداد ورزشی بین‌المللی در روسیه و بلاروس برگزار نخواهد شد، هیچ پرچم و سرود یا نمادهای ملی روسیه و بلاروس نباید در رویدادهای ورزشی بین‌المللی نصب شود و هیچ دولتی از این دو کشور برای رویداد ورزشی بین‌المللی دعوت نخواهد کرد.

آنها ابتدا ورزشکاران روسیه و بلاروس را از شرکت در رویدادهای ورزشی محروم کردند و پس از برخی انتقادها، این سیاست تغییر کرد و اعلام کردند که ورزشکاران روس می‌توانند در این رویدادها شرکت کنند اما نباید تحت پرچم روسیه و بلاروس باشند.

سپس آنها پرچم کمیته ملی المپیک درست کرده و ورزشکارانی را که از روسیه در این رویدادهای ورزشی بین‌المللی شرکت می‌کنند، تحت این پرچم به عنوان «بی‌طرف» مسابقه می‌دهند و مدال هم به نام شخص آن‌ها - نه روسیه- ثبت می‌شود. در مرحله بعد هم تیم فوتبال روسیه را از جام جهانی حذف کردند.

چند ماه پیش «توماس باخ» رییس کمیته بین‌المللی المپیک از ۲۰۳ کشور دعوت کرد تا در بازی‌های المپیک ۲۰۲۴ که از ۲۶ جولای تا ۱۱ آگوست (۵ تا ۲۱ مرداد) به میزبانی پاریس برگزار می‌شود، حضور داشته باشند. در بین این کشورهای نامی از روسیه، بلاروس و گواتمالا دیده نمی‌شد.

به راستی چرا کمیته بین‌المللی المپیک، روسیه را از تمام رخدادهای ورزشی بین‌المللی همچون المپیک ۲۰۲۴ پاریس، المپیک زمستانی ۲۰۲۶ میلان-کورتینا و ... محروم کرد؟

الف- الحاق منطقه‌های چهارگانه اوکراین به روسیه

همانطور که پیشتر اشاره شد، تحریم کمیته ملی روسیه و نیز تعلیق ورزش این کشور به همراه بلاروس از مهرماه پارسال انجام گرفت، درست زمانی که روسیه چهار منطقه شرقی اوکراین را به خود ضمیمه کرد. در آن برهه، مقام‌های المپیک روسیه، سازمان‌های ورزشی مناطق دونتسک، خرسون، لوگانسک و زاپوریژیا واقع در شرق اوکراین را که توسط ارتش روسیه اشغال شده‌بود، به عنوان اعضای جدید خود پذیرفتند.

متعاقب آن، کمیته بین‌المللی المپیک در صد و چهل و یکمین نشست خود که در شهر بمبئی هند برگزار شد، این اقدام کمیته المپیک روسیه را «نقض تمامیت ارضی» کمیته ملی المپیک اوکراین خواند که در منشور این کمیته به رسمیت شناخته شده‌است. کمیته بین المللی المپیک اعلام کرد که این اقدام روسیه، نقض منشور المپیک است زیرا تمامیت ارضی کمیته المپیک اوکراین را نقض می‌کند.

منشور المپیک مجموعه‌ای از قوانین و دستورالعمل‌هایی برای نهادهای ورزشی است که به منظور سازماندهی بازی‌های المپیک وضع شده‌اند.

حال این پرسش پیش می‌آید که چرا کمیته ملی المپیک روسیه در جریان الحاق شبه‌جزیره کریمه به خاک روسیه تعلیق نشده‌بود؟ در حالی که در سال ۲۰۱۶ رسانه‌های روسیه گزارش دادند که شوراهای ورزشی کریمه و سواستوپول به عنوان اعضای جدید کمیته ملی المپیک روسیه شناخته شده‌اند اما کمیته بین‌المللی المپیک به این اقدام مسکو واکنشی مشابه واکنش اخیر نشان نداد و کمیته ملی المپیک روسیه را تعلیق نکرد!

ب- نقض اصل «لزوم برقراری آتش‌بس در زمان برگزاری مسابقات المپیک»

افزون بر الحاق منطقه‌های چهارگانه، دلیل دیگر تحریم و تعلیق تیم‌های ورزشی کشورهای روسیه و بلاروس، نقض تعهد این دو کشور مبنی بر «لزوم برقراری آتش‌بس در زمان برگزاری مسابقات المپیک» بوده‌است.

طبق منشور المپیک، در جریان برگزاری رقابت‌های المپیک، پارالمپیک و المپیک زمستانی، کشورهای عضو این سازمان حق آغاز یا حضور در منازعات نظامی و جنگ را ندارند.

در بیانیه‌ای که کمیته بین‌المللی المپیک چند ساعت پس از قطعی شدن حمله نظامی روسیه به اوکراین منتشر کرد، به توافق دوم دسامبر سال ۲۰۲۱ میلادی میان سازمان ملل متحد و کمیته بین‌المللی المپیک اشاره شد؛ قطعنامه‌ای که می‌گوید هرگونه نزاع نظامی باید از هفت روز قبل از رویدادهای المپیک تا هفت روز پس از آن متوقف شود که به «آتش‌بس المپیک» معروف شد.

روسیه تنها چهار روز پس از مراسم اختتامیه بازی‌های زمستانی پکن با حمله به اوکراین، «آتش‌بس المپیک» را نقض کرده‌بود. کمیته بین‌المللی المپیک اما تنها روسیه را مسبب این نقض بین‌المللی نمی‌داند و از فدراسیون‌های عضو خود خواسته است «شدیدترین فشارها» را در قبال ورزش دو کشور روسیه و بلاروس اعمال کنند. دلیل این تصمیم، مشارکت نظامی بلاروس در نبرد با اوکراین اعلام شد.

کمیته بین‌المللی المپیک، در بیانیه خود گفت که از رفتار روسیه در قبال شکستن حرمت منشور المپیک و نقض «سه باره» آنچه آتش‌بس المپیک نامیده می‌شود، به ستوه آمده‌است.

بیش از ۲۰۰ روز نسل‌کشی در غزه و ضرورت محرومیت رژیم صهیونیستی

رژیم صهیونیستی را می‌توان به درستی مصداق کامل رژیم متکی بر تروریسم و جنایت جنگی دانست. این رژیم طی بیش از هفت دهه گذشته تمام روش‌های مرتبط با جنایت را علیه مردم فلسطین به کار گرفته‌است.

اوج این جنایت‌ها و نسل‌کشی در هفت ماه اخیر اتفاق افتاده‌است که بیش از ۳۴ هزار شهید که اکثریت آن را زنان و کودکان تشکیل می‌دهند، تنها گوشه‌ای از این جنایت‌ها است. با وجود این، نه تنها هیچ تعلیق و محرومیتی متوجه رژیم صهیونیستی نیست بلکه این رژیم کودک‌کش همواره تحت حمایت سیاسی، مالی و نظامی غرب با محوریت آمریکا قرار داشته‌است.

ناظران در آستانه المپیک ۲۰۲۴ پاریس بر این باورند که یکی از این کانال‌های فشار، محدودیت‌های ورزشی همچون تعلیق حضور در المپیک پیش رو است.

چندی پیش حدود ۳۰ تن از نمایندگان مجلس فرانسه با ارسال نامه‌ای به رییس کمیته برگزاری المپیک ۲۰۲۴ پاریس، خواستار تحریم رژیم صهیونیستی از این رویداد ورزشی شدند.

به تازگی مجله آمریکایی The Nation احتمال تعلیق رژیم صهیونیستی از بازی‌های المپیک پاریس را بررسی کرده و نوشته‌است: «آن‌ها این کار را با روسیه و آفریقای جنوبی کردند، چرا نمی‌توانند با رژیم صهیونیستی این کار را انجام دهند؟»

با نگاهی گذرا به تاریخ نمونه‌های زیادی از کشورهای تعلیق شده به چشم می‌خورد اما هیچگاه نام رژیم صهیونیستی میان آنها نبوده‌است. از جمله این موردها می‌توان به تعلیق و اخراج کمیته ملی المپیک آفریقای جنوبی از سال ۱۹۶۴ تا ۱۹۹۲ میلادی به دلیل شکل‌گیری نظام آپارتایدی، تعلیق عضویت کمیته ملی المپیک افغانستان از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۲ میلادی به دلیل حاکمیت دولت طالبان، تعلیق عضویت کمیته پارالمپیک روسیه از پارالمپیک ریو ۲۰۱۶ متعاقب دوپینگ سازمان یافته و نیز تعلیق کمیته المپیک کویت از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ به دلیل مداخله دولت در امور کمیته ملی المپیک اشاره کرد.

وضعیت کنونی رژیم صهیونیستی در واقع بسیار حادتر از جنگ اوکراین علیه روسیه است. اگر اوکراین چهار منطقه را ضمیمه کرد اما آن را به رفراندوم گذاشت در حالی که رژیم صهیونیستی از شهرها و بیمارستان‌ها ویرانه ساخته و تعمدا کودکان و زنان را در راستای پیشبرد پروژه نسل‌کشی و پاکسازی قومی هدف قرار داده‌است.

این رژیم همواره از زیر بار آتش‌بس و پذیرش شروط مقاومت شانه خالی می‌کند به آن امید که با تداوم جنایت‌ها و دستاوردسازی، سقوط کابینه را به تعویق بیاندازد. این در حالی است که از اوایل خرداد یعنی کمتر از یک ماه دیگر، المپیک ۲۰۲۴ پاریس آغاز می‌شود.

بنابراین طبق منشور المپیک که علیه روسیه استفاده شد و در آن تاکید شد که «در جریان برگزاری رقابت‌های المپیک، پارالمپیک و المپیک زمستانی، کشورهای عضو این سازمان حق آغاز یا حضور در منازعات نظامی و جنگ را ندارند»، کمیته بین‌المللی باید در صورت امتناع رژیم از آتش‌بس، تل‌آویو را از بازی‌ها محروم کند.

کد خبر 6092637

دیگر خبرها

  • حمله پهپادی اوکراین به مناطقی در روسیه
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است
  • برنامه‌های آمریکا و اروپا برای نفوذ در قفقاز
  • تغییر مجدد معادلات جنگ اوکراین
  • رمزگشایی از محرومیت ورزشی روسیه/ نوبت اسرائیل هم می رسد؟
  • آمریکا ۸۱ فروند بمب‌افکن اسقاط برای کی‌یف خرید؛ اهداف پنهان واشنگتن زیر ذره‌بین رسانه‌ها
  • پشت‌ پرده مذاکرات مسکو و کی یف / توافق روسیه و اوکراین چطور از دست رفت؟
  • اعلام وضعیت قرمز و وخیم جنگی در جبهه شرقی اوکراین/حمله پهپادی اوکراین به تاسیسات نفتی روسیه
  • مسکو: روسیه «نووباخموتوکا» را آزاد کرد/ دفع ۱۳ ضدحمله اوکراینی‌ها