Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@03:09:09 GMT

آیین سنتی بی بی گرد در گناباد برگزار شد

تاریخ انتشار: ۹ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۷۲۵۷۱

آیین سنتی بی بی گرد در گناباد برگزار شد

به گزارش ایرنا، آیین بی بی گرد از یکصد سال قبل تاکنون با هدف احترام به مادربزرگها و گردش آنها در دامان طبیعت همه ساله همزمان با نهمین روز فروردین در منطقه نوغاب گناباد برگزار می شود.

مردم منطقه نوقاب گناباد از دیرباز در چنین روزی مادربزرگها را که به دلیل کهولت سن امکان بیرون رفتن از منازل را ندارند با همکاری یکدیگر برای گردش به دامان طبیعت می برند و از آن زمان این آیین به عنوان بی بی گرد و یا در اصطلاح محلی بی بی گلو معروف است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یک کارشناس و پژوهشگر میراث فرهنگی و گردشگری گناباد به خبرنگار ایرنا گفت: آیین سنتی بی بی گرد با برنامه های متنوعی مانند کشتی، موسیقی سنتی، رقص محلی چکّ زدن، قصه گویی، شعرخوانی، طناب کشی، پله جستن (پرش طول)، تخم مرغ بازی، کاب دین (کبدی زو)، گوک ور ددنی، جوز بازی، الک دولک، پرتاب سنگ پنج منی، هفت سنگ، ور هم کود و رگ غمبک (یه غل دو غل ) همراه است.

علیرضا شناسایی توزیع نان و شیرینی محلی مختص نوروز و آشهای معروف گناباد مثل آش لخشک، جوشپره و آجیل شور را دیگر رسوم آیین بی بی گرد ذکر کرد.

وی گفت: نوروز در گناباد با مراسم و آیین‌های خاصی همراه است که یکی از این آیین‌ها که قدمت زیادی دارد و هنوز هم در برخی مناطق شهرستان از جمله نوقاب برگزار می‌شود، آیین بی‌بی گَرد یا بی‌بی‌گلو است.

وی اظهار داشت: این آیین در روز نهم نوروز برگزار می‌شود. زنان فامیل یک روز قبل مقدمات این گردش را که تهیه نان و شیرینی محلی فتیر است، فراهم می‌کنند. همچنین آجیل‌ها و تنقلات محلی در حد بضاعت از جمله کشته زردآلو (برگه زردآلو)، تخمه خربزه، تخمه هندوانه، شاهدانه (کِنو)، تخمه آفتابگردان، کشمش، گردو، بادام، خرما و تخم مرغ آب‌پز  از خوراکی‌های مختص این روز است.

شناسایی گفت: صبح روز نهم نوروز نوه‌ها به همراه مادر با لباس‌هایی مرتب و تمیز به دیدن مادربزرگ رفته و دست در دست مادربزرگ او را به گردش در طبیعت می‌برند و یک روز کامل را در محلی خاص در طبیعت سپری می‌کنند و در برگزاری این آیین در نوقاب گناباد مردم معمولا به محلی به نام مزار پیرکله می‌روند.

یک پژوهشگر و نویسنده گنابادی هم می گوید: محوریت برگزاری آیین و جشن بی بی گرد با زن‌ها و دختران نوغاب گناباد است ولی نزدیک غروب مردان و جوانان فامیل نیز به همان محل رفته و با فاصله کمی از محل برگزاری آیین  بی‌بی‌گلو به بازی‌های محلی از جمله تله جستن که یک نوع پرش طول است، کشتی و غیره می‌پردازند.

ابوالحسن دلشاد نوغابی گفت: هنگام غروب مراسم به پایان رسیده و در بازگشت باقی مانده غذاها از جمله اُماج که یک نوع غذای آیینی است را در دهانه کاریز (مظهر قنات) برای پرندگان و ماهی‌ها می‌ریختند که نشانه اهمیت دادن به حیوانات و حمایت از آن است.

وی اضافه کرد: آیین بی‌بی‌گرد از جمله آیین‌هایی است که به چند دلیل حائز اهمیت است و مهمترین آن ارتباط موثر بین نسل‌ها است چرا که در دوره امروزی ارتباطات موثر بین افراد از جمله مادربزرگ‌ها و نوه‌ها، پدر، مادر، فرزندان و اعضای فامیل به نوعی دچار آسیب شده و بسیار کمرنگ است ولی  مادربزرگ، فرزندان و نوه‌ها با صمیمیت و الفت یک روز کامل در کنار یکدیگر هستند و از این طریق شکاف و فاصله بین نسل‌ها کاهش می یابد.

محله نوقاب با آثاری همچون مسجد و حمام حاج عبدالله، منزل سعیدیان، درخت سرو کهنسال و مزار پیرکله یکی از نقاط کهن شهرستان گناباد محسوب می شود.

از مجموع ۲۵۰ اثر تاریخی شناسایی شده در گناباد ۱۴۸ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که در این میان قنات قصبه به عنوان تنها اثر ثبت شده خراسان رضوی در فهرست آثار جهانی یونسکو از جایگاه خاصی برخوردار است و از مجموع آثار تاریخی و گردشگری گناباد ۶۰ اثر سابقه چند هزار ساله دارد.

۱۲ آیین سنتی گناباد هم در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.

چهار موزه باستانشناسی، مردمشناسی، آب و موزه روستایی زعفران در گناباد برای بازدید علاقه مندان دایر است.

مرکز شهرستان ۹۳ هزار نفری گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.

برچسب‌ها نوروز 1401 گناباد میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: نوروز 1401 گناباد میراث فرهنگی نوروز 1401 گناباد میراث فرهنگی آیین بی بی بی بی گرد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۷۲۵۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیین تکریم آیت الله موسوی جزایری با حضور شیوخ طوایف عراق و خوزستان برگزار شد

به گزارش حوزه استان ها خبرگزاری تقریب، در این مراسم باشکوه پس از قرائت قرآن کریم، جمعی از بزرگان طوایف عراق و خوزستان در خصوص مجاهدت ها و اقدامات شایسته آیت الله موسوی جزایری در سالیان گذشته، سخنانی ایراد کردند.   بسیاری از بزرگان طوایف و عشایر عراق به فعالیت های آیت الله جزایری در کشور اشاره کرده و نقش این عالم بزرگوار را در اتحاد بین اعراب کشور عراق و خوزستان موثر دانستند؛ همچنین خواستار حضور بیشتر وی در کشور عراق شدند.   ناصر سودانی نماینده پیشن اهواز، کارون، باوی و حمیدیه در مجلس شورای اسلامی گفت: قطعا برگزاری چنین مراسمی، تجدید بیعت با مقام روحانیت، مرجعیت و ولایت فقیه است.   وی افزود: این گونه مراسمات موجب همبستگی اجتماعی در جهت ایجاد انسجام‌ ملی و رفع کدورت ها و اختلاف‌ها با محوریت روحانیت و مرجعیت بوده و اثر مثبتی دارد.   این استاد دانشگاه بیان کرد: تکریم شخصیت های دارای جایگاه علمی، اخلاقی، تربیتی، سیاسی، اجتماعی، جهادی و انقلالی برای نسل‌های جدید به عنوان یک الگو تلقی شده و خدمات شایسته این بزرگواران بهتر معرفی می شود.

وی تصریح کرد: امیدواریم برپایی چنین مراسماتی رو به افزایش بوده تا نسل جدید ما بیشتر با بزرگان خود آشنا شوند.

در ادامه حجت الاسلام و المسلمین سیدرضا موسوی جزایری فرزند آیت الله جزایری گفت: ابتدا لازم می‌دانم که از حجت الاسلام و المسلمین موسوی فرد نماینده ولی فقیه در خوزستان و امام‌ جمعه اهواز و همچنین دیگر شخصیت‌هه به دلیل برگزاری آیین نکوداشت آیت الله موسوی جزایری تشکر کنم و امیدوارم این مراسمات به طور مداوم برقرار باشد.   وی با اشاره به برگزاری مراسم تجلیل و تکریم از شخصیت یک عالم ربانی افزود: راه اندازی مراسمات تکریم و تجلیل علما، دانشمندان و انسان های خادم لازم و ضروری است.   در پایان این مراسم آیت الله موسوی جزایری بیان کرد: برما واجب است تا از همگان به ویژه برادران عراقی تشکر و تقدیر کنیم.
 
وی با اشاره به اینکه برادری و محبت بین عشایر عراق و خوزستان از مهمترین مطالبات ما است افزود: هنگامی که برای کسب علم نزد آیت الله خویی به کشور عراق عزیمت کردم، شاهد مهمان نوازی و جوانمردی مردمان این خطه بودم.

آیت الله موسوی جزایری ایران و عراق را ۲ کشور مقتدر دانست و گفت: اگر این ۲ ملت، متحد شوند هیچ کشور مستکبری نمی تواند مقابل آنها ایستادگی کند همانگونه که در جریانات اخیر، آمریکایی ها رژیم صهیونیستی را از رویارویی با ایران منع کردند.   وی افزود: از همه مردم و سیاستمدارن می خواهیم تا بین این ۲ کشور دوستی رواج پیدا کند البته این اتحاد به امید خدا روز به روز بیشتر می شود.   بر اساس این گزارش، آیت الله موسوی جزایری سال ها به عنوان نماینده ولی فقیه و امام‌جمعه اهواز در استان خوزستان خدمت کرد و اکنون زعامت حوزه های علمیه استان خوزستان را برعهده دارد. وی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری به عنوان نماینده مردم تهران برگزیده شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آیین گرامیداشت مقام پیشوای ششم شیعیان در شیراز برگزار شد
  • برپایی نخستین جشنواره غذای سنتی در شهر مریانج
  • برپایی آیین های عزاداری شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) در مازندران
  • لغو مراسم آیینی سنتی کومسای در هورامان کردستان به دلیل بارندگی
  • گردش دوباره چرخ کارخانه ذوب آهن اسدآباد درخواست کارگران شد
  • آیین تکریم آیت الله موسوی جزایری با حضور شیوخ طوایف عراق و خوزستان برگزار شد
  • برگزاری نخستین جشنواره فرهنگی، ورزشی بومی -محلی در دانشگاه آزاد بجنورد
  • روش تهیه ترشی سیر به روش سنتی آذربایجانی
  • آیین تجلیل و رونمایی از تالیفات نویسندگان فرهنگی وحدتیه برگزار شد
  • برگزاری جشنواره‌‎ گل محمدی و آیین گلابگیری در قزوین و بویین زهرا