Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-30@12:55:59 GMT

ایران در اکسپو 2020 دوبی؛ گز و سوهان به جای ایده و چالش

تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۷۴۳۲۸

ایران در اکسپو 2020 دوبی؛ گز و سوهان به جای ایده و چالش

 عصر ایران؛ امید خزانی-  فعالیت 6 ماهه اکسپو* تقریبا به پایان رسید. 170 سال از برگزاری اولین نمایشگاه فن‌آوری‌های نوین دنیا موسوم به اکسپو در بریتانیا می‌گذرد.

   درست زمانی‌که در سال 1851 میلادی ایرانیان شاهد برکناری و قتل صدراعظم تحول‌آفرین خود -میرزاتقی خان امیرکبیر- بودند لندن برای اولین بار میزبان نمایشگاهی منحصر به فرد بود که شرکت کنندگان آن تحولات آینده دنیا را دردست تقدیر خود گرفته بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



  پاویون ایران طراحی خلاقانه‌ای دارد اما محتوای آن با اکسپو مطلقا همخوانی ندارد. گویی مسؤولان ایرانی دچار یک سوء تفاهم عمیق و عدم درک درست از کارکرد exposition بوده‌اند.

   پاویون ایران در اکسپو دوبی با یک غرفۀ محدود در یک نمایشگاه گردش‌گری برابری می کرد. فروش گز و سوهان و ارایه‌های باستانی و بانویی که در حال بافتن گلیمی است خلاصه‌ای از پاویون ایران است که نه صف درازی بیرون پاوویون آن تشکیل شد و نه نگاه تحسین‌انگیز بازدیدکنندگان محدود را برانگیخت.
 
  پاویون ما در اکسپو اما جهان کوچکی (میکروکاسم) از ایرانِ ماست که در معادلات دنیای مدرن امروزی هنوز خود را نیافته و سعی می کند از منظر خود معادلات دنیای مدرن را تفسیر کند که همواره مملو از سو برداشت و سوءتفاهم است.

   در تعریفی ساده اکسپو محلی برای ارایه پتانسیل کشورها برای مواجهه با چالش‌های بشریت است. خدماتی که کشورها در گذشته حال و آینده برای فن‌آوری انجام داده و خواهند داد در چنین آوردگاه‌هایی به نمایش گذارده می‌شود که به برندینگ آن کشور کمک می‌کند.

   میزبانی متعدد آلمانی ها و ژاپنی‌ها و حتی اسراییل از اکسپو در نیمه دوم قرن بیستم در راستای همین برندسازی بوده است.

   کشورهای شرکت کننده که طراحی و ساخت پاویون ها را خود را برعهده دارند مخاطب قراردادن چالش های بشری را از فضا و محیط زیست و انرژی های سبز و بحران های آبی و زیستی در اولویت قرار می‌دهند.

   
  به عنوان مثال پاویون هلند که از قطب‌های مهندسی و کشاورزی در دنیا شناخته می‌شود بر چالش های غذایی؛ خشک سالی و زیست محیطی با بهره گیری از هوش مصنوعی و اینترنت اشیا تاکید کرده بود و با نمایشی خلاقانه بازدیدکنندگان را مسحور می‌کرد! گویی از منظر گردانندگان پاوویون ایران؛ کشور ما با چالش‌های مهم داخلی و بین‌المللی ودر راس آنها محیط زیست کاملا بیگانه است و حرفی برای گفتن ندارد و نخواهد داشت‌!



  شاید فروش گز و سوغاتی به رسم نمایشگاه‌های گردش ‌گری و یا ناشتایی خوردن برخی کارکنان پاویون ایران در حضور بازدیدکنندگان به رسم ادارات ایران در کوتاه مدت قابل حل باشد اما قطعا نوع نگاهی که چنین حضور در خلأ و خارج از مسیر جریان چالش های بشری را توجیه پذیر می‌داند نیاز به بازبینی اساسی در میان مدت دارد.

   کشورهایی که در زمینه بهره‌وری؛ انرژی های نو و پاک؛ تغییرات اقلیمی‌؛ هوش مصنوعی‌؛ پتانسیل اکتشافات فضایی و خودروهای برقی ایده‌های جذاب داشتند در این اکسپو موفق بودند و رقبای منطقه‌ای ایران نیز دست‌کم نشان دادند در شناخت مسیر تحولات جهانی گام های زیادی از ما پیش افتاده‌اند. درست در همان ساعتی که پاویون ایران میزبان حداکثر ۲۰ نفر بازدید کننده بود صف ۱۲۰۰ نفری پاویون کره جنوبی و حتی عربستان سعودی جلب توجه می‌کرد‌!

  سخن آخر؛ به رسم اینکه "عیب می جمله بگفتی هنرش نیز بگو" ‌؛ پاویون ایران در طراحی و معماری واقعا جذاب بود و قابل رقابت می‌نمود و چه نیکو‌ می‌بود اگر با محتوای غنی و مرتبط همراه می‌شد!

  اکسپو و‌ پدیده های مشابه نمایان‌گر آن است که ما کماکان با نگاهی ثابت و استاتیک در پی کشف و یا تفسیر دنیای دینامیک و پرتحرک پیرامونی هستیم.

 -----------------------------------------

* از اول اکتبر ۲۰۲۱ تا ۳۱ مارس ۲۰۲۲ به مدت ۱۸۱ روز با شرکت ۱۹۲ کشور. در ابتدا قرار بود نمایشگاه در اکتبر ۲۰۲۰ برگزار شود اما به‌دلیل دنیاگیری کووید-۱۹ عقب افتاد. 

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۷۴۳۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران اکسپو سکوی صادرات دانش‌بنیان‌ها

  امسال ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران «ایران‌اکسپو ۲۰۲۴» از سوی سازمان توسعه تجارت با همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری به‌عنوان بزرگ‌ترین نمایشگاه معرفی دستاورد‌ها و محصولات ایرانی در شش گروه از محصولات شرکت‌های ایرانی به مدت پنج روز از هشتم اردیبهشت در محل نمایشگاه‌های بین‌المللی آغاز به کار کرده است؛ رویدادی صادراتی که بیش از ۳۰۰۰ تاجر و بازرگان خارجی از بیش از ۱۲۰کشور جهان در آن حضور یافته‌اند و در کنار شرکت‌های بزرگ تجاری، همزمان ۷۰۰‌شرکت دانش‌بنیان نیز توانمندی‌ها و محصولات‌شان را در آن عرضه کرده‌اند. در گفت‌وگو با سیدمجتبی قدمگاهی، معاون توسعه کسب‌وکار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری دستاوردهای ایران‌اکسپو را جویا شده‌ایم.
دانش، فقط زمانی از نظر اقتصادی اهمیت پیدا می‌کند که تبدیل به ارزش اقتصادی شود. اقتصاد دانش‌بنیان به‌عنوان الگوی توسعه اقتصادی، تاکید بر دانش و نوآوری دارد. طی دو دهه اخیر گسترش کمی و کیفی شرکت‌های دانش‌بنیان، نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور برعهده داشته‌ است. این شرکت‌ها با فعالیت‌های به‌روز علمی خود ضمن رفع نیاز‌های داخلی، می‌توانند در بازار‌های جهانی سهمی نیز داشته باشند. قطعا صادرات محصولات دانش‌بنیان می‌تواند در تعامل با کشور‌های دیگر نقش مهمی در دیپلماسی فناوری و رورنق اقتصاد غیرنفتی ایران ایفا کند.
   
بازدیدکنندگانی از ۱۲۰ کشور جهان 
سیدمجتبی قدمگاهی درخصوص برگزاری نمایشگاه ایران‌اکسپو۲۰۲۴به جام‌جم می‌گوید: هدف اصلی نمایشگاه اکسپو معرفی و نمایش آخرین دستاورد‌ها و محصولات ایران برای مجموعه‌های خارجی است. درششمین دوره ازبرگزاری این نمایشگاه ۷۰۰ شرکت دانش‌بنیان با توانمندی صادراتی، دستاورد‌های علمی و فناورانه خودشان رابه نمایش گذاشته‌اند. همچنین معاونت علمی و فناوری سالن ۳۷ A را نیز به‌صورت دائمی و اختصاصی برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در نظر گرفته است. خانه نوآوری و فناوری ایران نیز در تهران تحت عنوان(iHiT)درمحل نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران دایراست.وی می‌افزاید: مساحت این نمایشگاه نسبت به سال گذاشته ۵۰۰۰ ــ ۴۰۰۰ مترمربع افزایش پیداکرده است.تاکنون نزدیک به۲۰۰۰مهمان خارجی نیز درقالب هیات‌های تجاری بین‌المللی ازمحصولات صادراتی ایران بازدید کرده‌اند.این نمایشگاه همزمان با اجلاس آفریقا آغاز به کار کرده است، از این‌رو امسال جمعیت قابل‌توجهی ازمقامات ومسئولان، تجار و بازرگانان کشور‌های آفریقایی ازنمایشگاه ایران‌اکسپو ۲۰۲۴ بازدید به‌عمل‌آورده‌اند. وی خاطرنشان می‌کند:دراین رویداد صادراتی،مسئولان، تجاروبازرگانان از ۱۲۰‌کشور جهان حضور پیداکرده‌اندکه عمده آنها ازکشور‌های همسایه مانند پاکستان وعراق به این نمایشگاه آمده‌اند.همچنین مسئولان وتجارکشور‌های آفریقایی مانند ساحل‌عاج، کامرون، زیمبابوه، تانزانیا و کنیا نیز حضور پررنگی در این نمایشگاه داشته‌اند.ازکشورهای چین،سوریه، یمن وونزوئلا هم مهمانان زیادی ازغرفه‌های نمایشگاه ایران‌اکسپو ۲۰۲۴ بازدید به‌عمل‌آورده‌اند.
   
فروش یک‌میلیارد دلاری محصولات ایرانی
معاون توسعه کسب‌وکار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری می‌گوید: در نمایشگاه ایران اکسپوی امسال ۱۵۰۰ محصول فناورانه حوزه‌های مختلف به نمایش درآمده است. قدمگاهی بیان می‌کند: برگزاری نمایشگاهی مانند اکسپو به لحاظ بازاریابی و شناخت بیشتر شرکت‌های خارجی از محصولات ایرانی بسیار مهم است و باعث انعقاد قرارداد‌های زیادی می‌شود. پیش‌بینی شده است در ششمین دوره نمایشگاه اکسپو (برای تمام محصولات نمایشگاه نه صرفا محصولات دانش‌بنیان) یک‌میلیارد دلار قرارداد منعقد شود؛ سال گذشته ارزش قراردادها ۴۰۰ میلیون دلار بود.

صادرات محصولات دانش‌بنیان به ۱۲ کشور
قدمگاهی تاکید می‌کند: بازار هدف مادراین نمایشگاه تمام کشورهاست امامعاونت علمی،فناوری واقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری ۱۲‌کشور ازجمله پاکستان، ویتنام، هندوستان، کنیا، ونزوئلا، سوریه، روسیه، ازبکستان، اندونزی، عمان‌‌و... را در اولویت خود برای صادرات محصولات دانش‌بنیان قرار داده است. محصولات ما عمدتا به‌دلیل مزایای رقابتی مانند کیفیت مطلوب و قیمت مناسب نسبت به نمونه مشابه خارجی مورد استقبال این کشور‌ها قرارگرفته‌اند.وی با اشاره به برنامه‌های حمایتی معاونت علمی برای صادرات محصولات دانش‌بنیان می‌گوید: درحال‌حاضر آیین‌نامه حمایتی شامل۱۹بند مصوب شده است.براساس این آیین‌نامه از نیروی بازاریابی محلی تا شرکت در نمایشگاه خارجی و اعزام هیات تجاری، برگزاری پاویون‌های تخصصی در کشور‌های مختلف و مشاوره‌های بازرگانی، سبد حمایتی متنوعی رادرنظرگرفته‌ایم.به گفته قدمگاهی، اکنون مسائلی از قبیل تحریم‌ها و وضعیت ارز شرایط صادرات محصولات دانش‌بنیان را باچالش‌هایی‌همراه‌کرده است؛اما باهمه این شرایط براساس آمار گمرک درسال۱۴۰۲بیش از دومیلیارد دلار صادرات محصولات دانش‌بنیان داشته‌ایم وشاهد رشد دوبرابری آن نسبت به سال قبل بوده‌ایم.

دیگر خبرها

  • ایران اکسپو سکوی صادرات دانش‌بنیان‌ها
  • بازدید وزیر کشور از غرفه استان اردبیل در نمایشگاه اکسپو
  • معرفی ظرفیت‌های معدنی ایران در نمایشگاه ایران اکسپو
  • ۳۰ رئیس اتاق بازرگانی به اکسپو ایران می‌آیند
  • نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی؛ ایران اکسپو
  • انتقال میزبان مسابقات مچ اندازی قهرمانی آسیا از کیش به ازبکستان
  • قم در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ حضور یافت
  • (تصاویر) حجاب میهمانان خارجی در نمایشگاه ایران اکسپو
  • (تصاویر) نمایشگاه ایران اکسپو
  • اوج ناهماهنگی در ایران؛ چرا ناگهان پنج کنسرت لغو شد؟