Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-01@15:26:34 GMT

پل‌ها، شاهکارهای مهندسی در دل طبیعت

تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۷۹۷۶۰

به گزارش ایسنا، اگر به شهرهای ایران سفر کرده باشید به طور حتم در برخی از این شهرها چشمتان به پل‌های تاریخی افتاده است، پل‌های منحصر به‌فردی که در گذشته تنها راه ارتباطی بین روستاها و شهرها محسوب می‌شدند.

سازه‌هایی که امروزه به نمادی از عظمت تمدن ایران قدیم تبدیل شده‌اند، پل‌هایی که علاوه بر کارکرد ارتباطی، نمادی از کمال هنر معماری ایران هستند، پل‌ها در گذشته سازه‌هایی برای اتصال و ارتباط بودند، اما با این حال به فرصتی برای نمود هنر معماران این سرزمین تبدیل شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گوشه و کنار چهارمحال و بختیاری نیز می‌توان نمونه‌ای از این پل‌های تاریخی را مشاهده کرد، پل‌هایی که ساخت بیشتر آن‌ها به سالیان دور برمی‌گردد، اما معماران و سازندگان هنرمند این پل‌های تاریخی، با مهارت خاصی موفق شده‌اند با در اختیار داشتن ساده‌ترین امکانات، این پل‌های با دوام و مقاوم را بسازند.

پل‌های زمانخان، خراجی، کنرک، بهشت‌آباد، مصلی بروجن، اله‌یار بن، پل سیمی دوپلان، کره‌بس، هوره و خداآفرین از مهم‌ترین پل‌های تاریخی استان است که می‌توان به آن‌ها اشاره کرد.

پل تاریخی زمانخان

پل تاریخی زمانخان از جمله شاهکارهای معماری دوران صفوی است که در پنج کیلومتری شهر سامان و در ۲۶ کیلومتری شمال غربی شهرکرد بر روی رودخانه زاینده‌رود احداث شده است.

پل از دو دهانه نامساوی به طول پنج و ۵.۶ متر تشکیل شده و ستون وسط آن، متکی بر تخته سنگی بریده شده است.

از نظر اهمیت تاریخی، برخی آن را بعد از پل الله‌وردیخان دومین پل مهم احداث شده بر روی زاینده‌رود است.

پل هوره

این پل در روستایی به نام هوره از توابع شهرستان سامان و در کنار رودخانه زاینده‌رود قرار دارد، ساخت پل هوره در خرداد سال ۱۳۳۷ هجری شمسی آغاز و در پاییز سال ۱۳۳۸ به اتمام رسید.

این پل به دلیل از بین رفتن پل قدیمی هوره و صعب‌العبور بودن رودخانه مخصوصا در زمستان و فصل بارندگی ساخته شد، نام پل به روستایی که در آن قرار دارد منسوب شده است.

پل سیمی دوپلان

این پل بر روی رودخانه کارون در نزدیکی روستای دوغان از توابع بخش نوغان در شهرستان کیار احداث شده است، پل سیمی دوپلان به دازای ۲۰ متر و عرض کمتر از یک متر در محلی بسیار مناسب و درست در جایی که صخره‌های ساحل رودخانه به هم بسیار نزدیک شده و عرض آن در کمترین حد ممکن است.

پایه‌های این پل بر بقایای قدیمی‌تر از سنگ قلوه و لاشه که بارها تجدید و احیا شده قرار دارد، این پل به مسیر جاده اینچ در زمان قاجاریه توسط یک شرکت انگلیسی به همین نام در مسیر جاده اصفهان-خوزستان تاسیس شده است.

پل بهشت‌آباد

این پل بر روی رودخانه بهشت‌آباد در شهرستان اردل واقع شده است و به فاصله ۳۰۰ متری شمال شرقی روستای بهشت‌آباد قرار دارد، آب بهشت‌آباد از به هم پیوستن آب کیار و آب‌های شهرستان فارسان در ابتدای تنگ درکش‌درکش جریان می‌یابد.

پل بهشت‌آباد در انتهای صخره‌های درکش‌ورکش در محلی که صخره‌ها پایان می‌یابد و به نزدیک‌ترین حد خود می‌رسد احداث شده است، قدمت اولیه پل به درستی مشخص نیست ولی وضعیت کنونی دارای قدمتی صفوی است که در دوره قاجار مرمت شده است.

پل مصلی بروجن(بازارچه صنایع‌دستی)

این پل، عروس پل‌های بروجن است و بهترین سند بر جای مانده از تاریخ ساخت و متولیان پل، سنگ نوشته‌ای است که بر دیواره پل نصب شده بود و هم‌اکنون از سوی میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری در قلعه چالشتر نگهداری می‌شود.

این پل با قدمت بیش از ۱۰۰ سال تنها پل ماشین‌رو در زمان قدیم بوده که بر روی رودخانه ساخته شده است، در حال حاضر با محوطه‌سازی در اطراف این پل، این مکان تبدیل به بازارچه دائمی صنایع‌دستی شده است.

پل خداآفرین

پل خدا آفرین در سمت جنوب شرقی روستای گزستان قرار گرفته است، روستای گزستان، در ۱۴۰ کیلومتری شهرکرد، در منطقه بازفت واقع شده است.

این پل به دلیل ریزش کوه، در زمان‌های قدیم و محوشدن رودخانه برای مسافتی چند کیلومتری به این نام خوانده می شود، پل خدا آفرین به صورت طبیعی بر روی رودخانه بازفت ایجاد شده که تنها محل عبور عشایر منطقه برای ییلاق و قشلاق بوده و برای عبور از صخره‌های صعب العبور در زمان‌های گذشته بیش از یکصد پله سنگی ساخته یا حجاری شده است که امروزه توجه کوهنوردان و گردشگران فراوانی را به خود جلب کرده است.

پل کره‌بس

نخستین پل استان به سبک معماری جدید است که در دوره پهلوی اول بر روی رودخانه کره بس شهرستان لردگان ساخته شد که محل عبور و مرور در گذشته بوده است، در حال حاضر در کنار این پل یک پل فلزی دوطرفه برای رفت و آمد خودروها در مسیر استان خوزستان در نظر گرفته شده است.

پل خراجی

از پل‌های دوره قاجاریه است، ولی پایه و شالوده آن به قرن‌ها پیش تعلق دارد، پل خراجی  دارای 10دهانه طاق است، که طاق‌ها با آجر و موج‌شکن‌ها به دلیل جریان آرام آب رودخانه به صورت گرد ساخته شده‌اند. 

پل روستای خراجی در مسیر عبور کاروان از تنگه خراجی بوده و راه پل ارتباطی روستا از روی رودخانه کیار است، از جمله اقدامات مرمتی که بر روی بنا انجام شده می‌توان به لایروبی، استحکام بخشی، بندکشی و اجرای جداره مسیل در طرفین آن اشاره کرد، این پل توسط اداره‌کل میراث فرهنگی ،‌صنایع دستی و گردشگری استان مرمت شده است.

زیرساخت‌ها در اطراف پل‌های تاریخی استان فراهم است

واحد جولایی- رییس گروه حفظ و احیای اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به وجود ۱۲ پل تاریخی و شاخص در استان، اظهار کرد: این پل‌ها در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌اند.

وی پل‌های زمانخان، بهشت‌آباد، بارده، الله‌یار بن، حاج مهدی بن، کنرک جونقان، خراجی، هوره، دوپلان، کره‌بس و پل خداآفرین از جمله مهم‌ترین پل‌های تاریخی استان بوده که مربوط به دوران صفویه، قاجار و پهلوی هستند، گرچه عمدتا مربوط به دوران قاجاریه با قدمت حدودا ۴۰۰ ساله هستند.

جولایی با اشاره به جذابیت پل‌ها که محلی برای جذب گردشگر به شمار می‌روند، خاطرنشان کرد: پل‌های استان از آجر، سنگ و ساروج ساخته شده‌اند که خوشبختانه کار مرمت با حفظ تاریخی بودن آن‌ها انجام شده است، از طرفی زیرساخت‌های لازم در اطراف آن مناطق فراهم‌ بوده و پذیرای گردشگران هستند.

منبع: الف

کلیدواژه: بر روی رودخانه پل های تاریخی صنایع دستی احداث شده بهشت آباد صخره ها شده اند کره بس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۷۹۷۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«بمب‌های شهری» را برای کاهش ریسک زلزله شناسایی کنیم

دانشیار پژوهشکده مهندسی سازه پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه برای کاهش ریسک باید از آموزش تا استفاده از فناوری را مورد توجه قرار دهیم، اولین گام در این زمینه را شناسایی ساختمان‌های بحرانی عنوان کرد.

دکتر عبدالرضا سروقد مقدم در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به برگزاری نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، گفت: این رویداد از سه‌شنبه ۱۸ تا پنج‌شنبه ۲۰ اردیبهشت ماه جاری در برج میلاد از سوی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله برگزار می‌شود. اولین دوره این رویداد در سال ۱۳۹۰ برگزار شد.

وی تمرکز این کنفرانس را بر زلزله‌های کلانشهرها با تاکید بر تهران عنوان کرد و ادامه داد: دلیل اینکه در این کنفرانس بر موضوع زلزله تهران متمرکز شده، این است که زلزله‌های اخیر بزرگ در دنیا واقعیاتی را نمایان کرده است و اگر چنین زلزله‌هایی در تهران رخ دهد، از آن جایی که رخداد زلزله بزرگ در تهران نیز با تاخیر مواجه شده است، ما نیز به همان موارد دچار خواهیم شد.

سروقد مقدم گفت: از این رو از روز اول این کنفرانس یک سالن به مسائل مربوط به زلزله‌های تهران مرتبط می‌شود. ساخت و ساز بر روی پهنه گسلی از جمله مسائلی است که بر روی آن با حضور متخصصان و کارشناساس بحث و بررسی می‌شود.

دبیر علمی نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به حضور سخنرانان کلیدی، اظهار کرد: یکی از سخنرانان از کشور چین بوده که قرار است در این کنفرانس اعلام کند چگونه کشور ترکیه قانع شده است برای بیمارستان‌هایی با ۱۰۰ تخت خواب حتما باید از فناوری‌های نوین لرزه‌ای استفاده کنند. چنین اقدامی در این کشور تبدیل به قانون شده و بر اساس آن بیمارستان‌های دارای بیش از ۱۰۰ تخت موظف هستند تا از فناوری‌هایی چون جداسازهای لرزه‌ای استفاده کنند.

سروقد مقدم با تاکید بر اینکه ما در کشور هنوز نتوانسته‌ایم این امر را تبدیل به قانون کنیم، افزود: ما هنوز وزارت بهداشت را نتوانسته‌ایم قانع کنیم که برای بیمارستان‌ها از این فناوری بهره‌مند شوند و ما می‌توانیم از تجارب این محققان استفاده کنیم که چگونه این کشورها توانسته‌اند قانونگذاران را مجاب به سیاستگذاری مناسب کنند.

این محقق حوزه زلزله خاطر نشان کرد: در کنار آن محققانی از کشور سوییس، سیستم‌ها و فناوری‌های نوین لرزه‌ای را مطرح خواهند کرد.

وی با ابراز امیدواری از اینکه در این کنفرانس ۳ روزه فضایی برای ارائه نظرات در خصوص مسائل مربوط به زلزله فراهم می‌شود، اظهار کرد: در حوزه کاهش ریسک و مدیریت بحران سعی می‌شود همه مسائل از آموزش افراد تا ارتقای ساختمان‌های موجود و برنامه‌ریزی برای مقاوم‌سازی زیر ساخت‌های شهری دیده شود تا در زمان وقوع زلزله، به آسیب‌پذیرتر شدن شهرها کمک نکنند.

این استاد پژوهشگاه زلزله خاطرنشان کرد: یکی از مسائل مهم در این زمینه شناسایی سازه‌های بحرانی است. ما مشاهده می‌کنیم که برخی از ساختمان‌ها قبل از وقوع زلزله فرو می‌ریزند، نمونه آن پلاسکو و متروپل است. این ساختمان‌های بحرانی که به عنوان «بمب‌های شهری» هستند، در گام اول باید شناسایی شوند.

سروقد مقدم، شناسایی این سازه‌های بحرانی را یک اقدام اورژانسی دانست و گفت: مسائل کشور در حوزه مخاطرات بسیار زیاد است، ولی مهمترین اقدامات ما برای کاهش ریسک، شناسایی این سازه‌ها است.

به گزارش ایسنا، نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله از ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت ماه جاری در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار خواهد شد و تاکنون بیش از ۴۵۰ مقاله ارسالی به این کنفرانس مورد داوری قرار گرفته است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ایرانداک نیروی امریه جذب می‌کند
  • ۳ درخواست عجیب روسیه از ایران
  • «ایرانداک» نیروی امریه جذب می‌کند
  • عضو هیأت علمی دانشگاه، ولی عصر (عج) رفسنجان استاد نمونه کشوری شد
  • قلعه تاریخی روستای تاج آباد کهنه در آستانه تخریب + تصاویر
  • تخصیص تسهیلات ۵۰۰ میلیون تومانی برای سازندگان شهر هوشمند
  • غدیر، اصل و اصول مهندسی دین خداست
  • «بمب‌های شهری» را برای کاهش ریسک زلزله شناسایی کنیم
  • تحویل ۹ شی تاریخی به میراث‌فرهنگی هرمزگان
  • یک روز ناب در دل طبیعت بکر در چند کیلومتری تهران