Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-01@08:27:15 GMT

آیین‌های ۱۳ بدر در آذربایجان‌غربی

تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۹۱۵۱۶

آیین‌های ۱۳ بدر در آذربایجان‌غربی

آئین های روز طبیعت اگرچه طی دهه های اخیر تا حدودی دچار تغییر شده اما هنوز برخی از خانواده های آذربایجان غربی پختن غذاهای سنتی، اطراق در کنار رودخانه ها، جمع آوری گیاهان کوهی، بازی های بومی – محلی و سپردن سبزه عید به آب را به عنوان بخشی از آئین سیزده بدر فراموش نکرده اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از اروم نیوز، سیزده بدر تا حدود زیادی آخرین آئین های نوروزی آذربایجان غربی پس از گذراندن چندین روز آداب و رسوم سنتی همچون خانه تکانی، تکم گردانی، چهارشنبه سوری، تحویل سال، سفره هفت سین و دید و بازدید است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروزه بازی های بومی و محلی روز طبیعت در برخی از موارد جای خود را به والیبال خانوادگی و فوتبال داده و پختن کباب نیز جایگزین آش دوغ، دلمه و کوفته شده اما سماور ذغالی بیشتر خانواده ها در این روز همچنان گرمی بخش محفل خانواده هاست.

به گفته یک مردم شناس، جوانان آذربایجان غربی در روز طبیعت به شادی، نواختن ساز و قاوال و بازی های سنتی همچون پِلَه دَسته، چیلینگ آغاج، آرادا قالدی، والیبال و جوراب بازی می پردازند.

حسن سپهرفر افزود: دختران دم بخت هم برای بخت گشایی خود سبزه گره می زنند و با نزدیک شدن به غروب آفتاب، سبزه ها را برای رشون و جاری بودن زندگی به آب نهرها و چشمه سارها می اندازند.

وی اضافه کرد: در این روز فعالیت های مدیریت کشاورزی و دامداری چون لایروبی انهار، بکار گیری چوپان و گاوچران و نوبت بندی آب کشاورزی توسط بزرگان در برخی روستاهای آذربایجان غربی انجام می شود.

سپهرفر بیان کرد: از دیدگاه مردم شناختی چنین سنت هایی که در متن خود تحکیم وحدت، هماهنگی، تفکر در نظم الهی، احترام به حقوق هم و انسان های دیگر و محیط را داراست، ارتباط عمیق میان نوروز و صلح را نشان می دهد.

وی افزود: این صلح اندیشه ورز بوده و از همان تفکرات و اندیشه پاک انسانی نشأت گرفته است تا با تدبر در عناصر آن افراد را به سوی نگرش های صلح دوستانه و به دور از تنش ها هدایت کند.

یک پژوهشگر فرهنگ فولکلور نیز گفت: با فرا رسیدن سیزده فروردین، آداب دید و بازدید به پایان می رسد و اهالی آذربایجان غربی از روز دوازده فروردین خود را برای روز سیزده بدر آماده می کنند تا به دامان طبیعت روی بیاورند.

طاهر شفیع پور افزود: مردم این استان اطراق در کنار رود خانه ها را ترجیح می دهند زیرا این مراسم فرهنگی با انداختن سبزه به آب رودخانه به پایان می رسد.

وی با اشاره به اینکه آجیل و میوه باقی مانده از ایام نوروز در این روز مصرف می شود، اضافه کرد: از سالیان دور غذاهای محلی و سنتی چون دلمه برگ مو و کوفته زینت بخش سفره های مردم این استان در روز طبیعت بوده اما امروزه انواع کباب را نیز بر این سفره رنگین افزوده شده است.

به گفته شفیع پور، والیبال و فوتبال از تفریح های اصلی جوانان این خطه در زمان حاضر بوده اما بازی های سنتی چون پله دسته، تاب بازی و آرادا قالدی که از گذشته پای ثابت سرگرمی های این روز بوده است، همچنان طرفداران زیادی در بین خانواده های این استان دارد.

این پژوهشگر فرهنگ فولکلور بیان کرد: در بعضی از روستاهای استان آب پاشی به یکدیگر که نشانه پاکی و خوش یمنی است هنوز طرفداران خاص خود را دارد.

شفیع پور افزود: در این روز دوستداران طبیعت که به کوهپایه های آذربایجان غربی پناه می برند، به جمع آوری و چیدن گیاهان کوهی نیز روی می آورند.

یک مردم شناس دیگر گفت: مردم این منطقه سبزه ای که از اول سال در منازل خود پرورش داده اند را در آب جاری رها می کنند و این اقدام در حقیقت ‘ تقدیم هدیه به الهه آب’ است.

عیسی عزیز نژاد افزود: برخی دختران مجرد نیز در این روز معمولا به دور از چشم بزرگترهای خود تار موی خود را به سبزه ای در طبیعت با نیت فراهم شدن مقدمات ازدواجشان در سال جاری گره می زنند.

گفتنی است، روز سیزدهم فروردین روز طبیعت فرصتی برای دوری از فضای مجازی و تقویت ارتباطات اجتماعی است؛ روزی که در سایه جمع شدن خانواده ها دور هم نشاط اجتماعی بیشتر شده و همبستگی اجتماعی تقویت می شود.

منبع: دانا

کلیدواژه: آذربایجان غربی خانواده ها روز طبیعت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۹۱۵۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای بیش از ۱۰۰ برنامه در دهه کرامت آذربایجان غربی 

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،محسن رضایی، مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد استان آذربایجان غربی، گفت: به مناسبت دهه کرامت بیش از ۱۰۰ برنامه در مساجد استان برگزار خواهد شد.   وی برگزاری جشن مادران و دختران، جشن ویژه دختران، مسجد محله کرامت، مسابقه کتابخوانی، تولید و اجرا آثار و برنامه‌های هنری، طرح مسجد پایگاه قرآنی، طرح شنبه‌های کتاب و تولید کتاب صوتی از جمله برنامه‌های دهه کرامت کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد استان آذربایجان غربی است.    رضایی با بیان اینکه ویژه برنامه پیوند «مسجد و مدرسه» نیز برگزار خواهد شد، ادامه داد: در این برنامه امام جماعت به همراه معتمدین مسجد اعم از بانوان و آقایان در نزدیک‌ترین مدرسه دخترانه برای تجلیل از دانش آموزان دختر حضور خواهند داشت.   مدیر ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد استان آذربایجان غربی افزود: حضرت فاطمه معصومه (س) بهترین دختر دنیا الگوی عفاف و حجاب، زیست عفیفانه به رسم بانوی کرامت و مهربانی، شهر مقدس قم، حرم اهل بیت (ع)؛ خاستگاه انقلاب اسلامی، خدمت کریمانه، مشارکت مردمی، اقتدار ملی، امامزادگان پرچم داران جهاد تبیین و معرفت افزایی، حضرت شاهچراغ (ع) امین ولایت، عزیز برادر، مساجد تراز اسلامی خاستگاه والدین ولایی شهیدان خدایی، مبارزه با ظالم و دفاع از مظلوم، زمینه سازظهور منجی بشریت، ایمان و امید، نشاط معنوی در پرتو زیارت عارفانه، خاندان موسی بن جعفر (ع) الگوی خانواده ایمانی و عدالت گستری و سربلندی در پرتو مکتب رضوی اسامی روز‌های هفته کرامت است.     گفتنی است؛ دهه کرامت از روز جمعه ۲۱ اردیبهشت ماه برابر با اول ذ القعده به مناسبت سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه (س)، شروع خواهد شد و در ادامه با مناسبت‌های روز سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ماه برابر با پنجم ذی‌القعده روز بزرگداشت حضرات امامزادگان (ع)، همچنین روز چهار شنبه ۲۶ اردیبهشت ماه برابر با ششم ذی القعده روز بزرگداشت مقام حضرت احمدبن موسی شاهچراغ (ع) و در پایان روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه برابر با یازدهم ذی القعده سالروز ولادت حضرت امام رضا (ع) به پایان خواهد رسید.

دیگر خبرها

  • دیدار چهره به چهره رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی با بیش از ۱۳۰نفر 
  • تکریم و معارفه روئسای قدیم و جدید هلال احمر شهرستان سلماس 
  • اجرای بیش از ۱۰۰ برنامه در دهه کرامت آذربایجان غربی 
  • ابلاغ و اجرای طرح جامع نقش اساسی در رونق ساخت‌وساز و اقتصاد ارومیه دارد
  • زنگ سپاس معلم در مدارس آذربایجان غربی نواخته شد
  • ۵۰۰ برنامه فرهنگی در هفته معلم در آذربایجان غربی برگزار می شود
  • ۵۰۰ برنامه فرهنگی در هفته گرامیداشت مقام معلم در آذربایجان غربی برگزار می‌شود
  • جزئیات دستگیری ۵ نفر از اعضای شورای شهر سردشت
  • دستگیری عوامل نزاع در پارک «گوللر باغی»
  • صدور هشدار زرد وقوع گردوخاک در خوزستان