Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@03:46:43 GMT

گذری بر تاریخچه‌ی سیزده بدر

تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۹۲۵۰۵

گذری بر تاریخچه‌ی سیزده بدر

ایسنا/اردبیل سیزده‌ بدر، سیزدهمین روز فروردین‌ماه و از جشن‌های نوروزی است، در تقویم‌های رسمی ایران این روز، روز طبیعت نامگذاری شده‌ است و از تعطیلات رسمی است.

 سیزده‌ بدر سیزدهمین روز فروردین ماه و از جشن‌های نوروزی است، در تقویم‌های رسمی ایران این روز، روز طبیعت نامگذاری شده‌است و از تعطیلات رسمی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هیچ سندی وجود ندارد که مردمان نسل‌های پیشین از نحسی سیزده سخن گفته باشند، شاید از آنجایی که دربارهٔ این روز آگاهی کمتری وجود داشته در یکی دو قرن اخیر شاید به علت اینکه عدد ۱۳ در برخی ادیان و فرهنگ‌ها نحس دانسته می‌شود در ایران نیز این بدعت یا علت بی‌پایه و اساس را به سیزده بدر اضافه کرده‌اند.

در میان جشن‌های ایرانی جشن سیزده بدر کمی مبهم است، چون مبنا و اساس دیگر جشن‌ها را ندارد در کتاب‌های تاریخی اشارهٔ مستقیمی به وجود چنین مراسمی نشده‌ است اما در منابع کهن اشاره‌هایی به روز سیزدهم فروردین داریم.

ایرانیان باستان در آغاز سال نو پس از دوازده روز جشن گرفتن و شادی کردن که به یاد دوازده ماه سال است، روز سیزدهم نوروز را که روز فرخنده‌ایست به باغ و صحرا می‌رفتند و شادی می‌کردند و در حقیقت به این ترتیب رسمی بودن دورهً نوروز را به پایان می‌رسانیدند.

دیرینه سیزده بدر

روزطبیعت(سیزده بدر) سنت ایرانیان باستان بمناسبت پیروزی ایزد باران بر دیو خشکسالی اَپوش می‌باشد، سیزدهم روز از ماه فروردین، تیر یا تِشتَر نام دارد. ایزد تیر یا تشترکه در اوستا، یَشتی هم به نام آن وجود دارد ایزد باران است و در باور پیشینیان پیش از آشو زرتشت برای این که ایزد باران در سال جدید پیروز شود و دیو خشکسالی نابود شود باید مردمان در نیایش روز تیر ایزد از این ایزد یاد کنند و از او در خواست باریدن باران کنند.

در ایران باستان پس از برگزاری مراسم نوروزی سیزدهم که به ایزد باران تعلق داشت مردم به دشت و صحرا و کنار جویبارها می‌رفتند و به شادی و پایکوبی می‌پرداختند و آرزوی بارش باران را از خداوند می‌کردند.

هم‌اکنون هم زرتشتیان از بامداد روز تِشتَر ایزد و فروردین‌ماه، سفره نوروزی را بر می‌چینند، خوردنی‌ها و مقداری آجیل و شیرینی‌های باقی‌مانده در سفره نوروز را با خود به طبیعت می‌برند، و شِشه سبزه‌های موجود در سفره را با خود برمی‌دارند و به دشت و صحرا و کنار چشمه‌ها یا آب‌های روان می‌روند. سبزهٔ خود را در کنار جویبارها به آب روان می‌سپارند و آرزو می‌کنند که سالی پربرکت و خرم داشته باشند، تا پسین آن روز را بیرون از خانه هستند و در طبیعت و میان سبزه و صحرا به شادمانی می‌پردازند.

آئین‌های سیزده‌ بدر

این رویداد دارای آئین‌های ویژه‌ای است که در درازای تاریخ پدید آمده و اندک اندک چهره سنت به خود گرفته است از آن جمله می‌توان آئین‌های گره زدن سبزه، سبزه به رود سپردن، خوردن کاهو و سکنجبین، پختن خوراک‌های گوناگون به‌ویژه آش رشته، پرتاپ 13 عدد سنگ مخصوص مناطق کردنشین

سبزه گره زدن

یکی از آئین‌های این روز سبزه گره زدن است که بیش‌تر جوانان در این روز این کار را انجام می‌دهند. گره زدن سبزه به معنای گره زدن زندگی با طبیعت است که هیمشه سبز و شاداب باقی بمانیم.

فلسفه‌ی سبزه گره زدن

یکی از کارهای روز سیزده‌ بدر، علف گره‌زدن است، در خصوص سابقه‌ی این رسم می‌گویند که مربوط به فرزندان کیومرث یعنی اولین زوج یا اولین پدر و مادر(مشیه و مشیانه)است، زرتشتیان معتقدند چون این دو با هم ازدواج کردند، دو شاخه «مورد» را گره زدند و پایه‌ی ازدواج خود را بنا نهادند و از آن زمان به بعد این رسم معمول شد و امروز هم دختران و پسران برای بستن پیمان زناشویی نیت می‌کنند و علف گره می‌زنند.

در مناطق کردنشین در پایان روز سیزده بدر 13عدد سنگ رابه پشت سر پرتاب می‌کنند بدین معنا که آرزو می‌کنند که بلایا و نواحس از شخص دور شود و به ازای هر سنگ یک آرزوی نیک می‌کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی روز طبیعت سیزده بدر ایزد باران سیزده بدر روز سیزده گره زدن ی سیزده جشن ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۹۲۵۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاریخچه آتش‌سوزی، پیوست ساخت‌وسازها باشد/بیمه در اسرع وقت کارشناسی را آغاز کند

ایسنا/گیلان استاندار گیلان، بر بلوک‌بندی منطقه حادثه دیده ناشی از حریق امامزاده ابراهیم تاکید کرد و ادامه داد: باید تاریخچه حوادث رخ داده در این منطقه پیوست همه اقدامات آینده به ویژه در بخش ساخت و سازها باشد.

اسدالله عباسی امروز، ۱۴ اردیبهشت ماه در جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان گیلان که با محوریت حادثه آتش سوزی شهرک امامزاده ابراهیم(ع) شفت برگزار شد، این اتفاق را ناگوار دانست که موجب خسارت دیدن جمعی از هم استانی‌ها شده و اظهار کرد: باید تاریخچه حوادث رخ داده در این منطقه پیوست همه اقدامات آینده به ویژه در بخش ساخت و سازها باشد.

وی با بیان اینکه شهرک امامزاده ابراهیم در سال های ۷۵، ۷۸، ۹۲، ۹۶ و اکنون ۱۴۰۳ شاهد آتش سوزی بوده است، افزود: اگرچه بعد از هر آتش سوزی سازه‌های جدید ساخته شده، اما باید همچنان به سمت ایمنی برویم.

استاندار گیلان از دستگاه‌ها خواست با محوریت فرمانداری پای کار رفع مشکل باشند و تصریح کرد: حضور فرماندار به همراه معاون و بخشداران در منطقه شیفتی باشد و حتما نظارت دقیق بر عملیات‌های کارشناسی و آواربرداری و صدور پروانه و... انجام گیرد.

عباسی با بیان اینکه ساخت و سازهای جدید به صورت بلوک‌بندی باشد و بین سازه‌ها فاصله ایجاد شود، تاکید کرد: اولویت در ساخت و ساز افراد کم برخوردار و بی‌خانمان و مددجو باشد، زیرا چنین افراد کل زندگی‌شان سوخته و با افراد دارا متفاوت هستند.

وی با اشاره به اهمیت اولویت و فوریت در مدیریت بحران، عنوان کرد: اسکان و تغذیه خانوارهای آسیب دیده در دستور کار باشد و اقلام مورد نیاز زندگی به آنان داده شود و در صورت لزوم، خانه ای را به صورت موقت اجاره کنند.

استاندار گیلان از نیروی انتظامی نیز خواست بر رفت و آمدها و نظم و امنیت منطقه نظارت داشته باشند و گفت: متولی ساخت و ساز در روستا بنیاد مسکن است و از هم اکنون مجوزها و پروانه‌های لازم صادر شود؛ البته افراد ساکن بومی می‌توانند با همکاری ادارات کل محیط زیست و منابع طبیعی از ظرفیت طرح هادی استفاده کنند؛ البته نسبت به ساخت و سازها در حریم رودخانه تجدیدنظر شود تا از حوادث آینده جلوگیری کنیم.

وی با بیان اینکه در آواربرداری‌ها به حریم واحدها توجه و خط کشی شود، خاطرنشان کرد: خانوارهای ساکن دائم از خانوارهای ساکن موقت تفکیک شوند، زیرا برخی از افراد زندگی و شغل و درآمدشان را از دست داده‌اند و باید اقدام به راه اندازی بازارچه‌های موقت برای این افراد کنیم.

عباسی از فرمانداری خواست فضاهای مناسب برای اسکان را تعیین کند و یادآور شد: بدون اجازه فرمانداری هیچگونه چادری نصب نشود.

وی از سازمان بسیج سازندگی استان خواست نسبت به احداث خانه برای محرومین منطقه برنامه ریزی کند و گفت: اولویت در ساخت و سازها با افراد کم برخوردار بوده و از ظرفیت نهادهای حمایتی نیز استفاده خواهیم کرد.

استاندار گیلان بر بلوک‌بندی منطقه تاکید کرد و ادامه داد: برای هر بلوک ایستگاه آتش‌نشانی تعریف شود، زیرا منطقه حادثه خیز بوده و باید فاصله فنی بین ساختمان‌ها رعایت شود تا از حوادث آینده پیشگیری کنیم.

عباسی با بیان اینکه از ظرفیت بنیاد مستضعفان برای ساخت برخی از واحدها استفاده خواهیم کرد، یادآور شد: سازمان‌های بیمه‌گر در اسرع وقت کارشناسی را آغاز کنند تا حق مردم اعمال شود.

وی با تاکید بر لزوم جلوگیری از تکرار این حادثه، بیان کرد: باید تصمیمات کارشناسی، علمی و قانونی مبنای عملکرد ما قرار گیرد و نقشه لازم را طراحی و اجرا کنیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تاریخچه آتش‌سوزی، پیوست ساخت‌وسازها باشد/بیمه در اسرع وقت کارشناسی را آغاز کند
  • ثبت بیشترین میزان بارندگی استان خوزستان در حسینیه اندیمشک
  • بارندگی در خوزستان از ۱۱۰ میلی‌متر گذشت/ کدام شهر رکورددار شد؟
  • دزفول رکوردار بیشترین میزان بارندگی در خوزستان
  • ۱۳ میلیون دلار برای القای تاریخچه ترور و کشتار به ایران و مذهب شیعه | جعل تاریخ در سریال حشاشین
  • تاریخچه دیدارهای الکلاسیکوی ایران / اردیبهشت‌ طلایی‌رنگ است
  • تاریخچه دیدارهای الکلاسیکوی ایران / اردیبهشت‌ماه طلایی‌رنگ است