Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-30@07:55:47 GMT

تاثیرنرخ تسعیر ارز واردات بر صنایع بورسی

تاریخ انتشار: ۱۵ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۱۱۴۷۸

تاثیرنرخ تسعیر ارز واردات بر صنایع بورسی

به گزارش بورس تابناک، تغییر نرخ ارز مبنای محاسبه ارزش گمرکی، از یک طرف باعث افزایش هزینه تولید برخی از صنایع وابسته به مواد اولیه وارداتی می‌شود که می‌تواند موجب افزایش قابل توجه قیمت نهایی آنها شود اما از سوی دیگر تا حدودی سایه شوم قیمت گذاری دستوری را از سر آنها بر می‌دارد.

بر اساس متن نهایی بودجه ۱۴۰۱ که هم اکنون در شورای نگهبان در دست بررسی است، نرخ ارز محاسبه ارزش گمرکی کالاهای وارداتی در همه موارد از جمله محاسبه حقوق ورودی، بر اساس برابری نرخ ارز اعلام شده بانک مرکزی «نرخ سامانه مبادله الکترونیکی (ETS) در روز اظهار» و مطابق ماده ۱۴ قانون امور گمرکی خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین در سال جاری نرخ چهار درصد حقوق گمرکی مذکور در صدر بند (د) ماده ۱ قانون امور گمرکی برای کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی و همچنین نهاده‌های کشاورزی و دامی به یک درصد تقلیل پیدا می‌کند.

پیش از این نرخ ارز محاسبه ارزش گمرکی کالاهای وارداتی برای تمامی کالاها ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بود و این تصمیم در بودجه سال آینده باعث ۵ برابر شدن این نرخ می‌شود.

البته با توجه به اینکه بررسی بودجه به پایان نرسیده و تاکنون تبدیل به قانون نشده، گمرک موظف است که مانند سنوات قبلی نسبت به محاسبه حقوق و عوارض گمرکی اقدام کند.

بررسی‌ آمارهای تجاری کشور نشان می‌دهد که بخش قابل توجهی از واردات ایران را کالاهای سرمایه‌ای، اولیه و واسطه‌ای تشکیل می‌دهد. از این رو هر گونه تغییری در نرخ ارز محاسبه ارزش گمرکی کالاهای وارداتی می‌تواند بر تمام اقتصاد کشور تاثیر گذار باشد.

 

واردات به تفکیک نوع کالا

(آمار سال ۱۴۰۰ مربوط به ۸ ماه ابتدایی سال است)

منبع: وزارت صنعت، معدن و تجارت

صنایع، از فردای تغییر نرخ محاسبه ارزش گمرکی

بطورکلی تغییر نرخ ارز مبنای محاسبه ارزش گمرکی در کوتاه مدت باعث ۴ اتفاق می‌شود:

۱. افزایش هزینه‌های رسمی واردات ۲. افزایش هزینه مالیات بر ارزش افزوده ۳. افزایش هزینه حقوق ورودی و ۴. اثر تورمی ناشی از انتظارات.

همانطور که پیداست افزایش هزینه‌های تولید و به دنبال آن افزایش قیمت محصول نهایی در پی افزایش نرخ ارز مبنای محاسبه ارزش گمرکی امری بدیهی است.

اتفاقاتی که می‌تواند پیامدهایی مانند کسری نقدینگی واحدهای تولیدی، کاهش تقاضای موثر، و افزایش تقاضای سرمایه در گردش (تسهیلات بانکی) را نیز در بر داشته باشد. در این موقعیت شایسته است بانک مرکزی با تسهیل شرایط تسهیلات و از طریق افزایش پایه پولی اقدام به حمایت از این صنایع کند.

صرفا اگر بخواهیم تبعات انتقال هزینه به حلقه بعد (مصرف کننده) را در نظر بگیریم، این افزایش قیمت به طور حتم باعث کاهش تقاضا خواهد شد.

مجموعه این اتفاقات می‌تواند در سود صنایع تاثیر جدی داشته باشد. از این رو حیاتی است که دولت پیش از اجرای این سیاست با دقت تبعات آن را بررسی کند.

فارغ از مسائل ذکر شده تنش بین روسیه و اوکراین، افزایش قیمت جهانی کالاهای پایه و اساسی و افزایش هزینه لجستیک (ناشی از فروکش کردن کرونا و افزایش تقاضا)، تغییر روش‌های خرید کالا در دنیا از حالت اعتباری به نقد و پیش خرید یک ساله نباید نادیده گرفته شود.

البته این سیاست عوائد فراوانی را نیز برای اقتصاد کشورمان خواهد داشت. هم اکنون شائبه انحراف در این سبک از حمایت وجود دارد؛ منتقدان ادامه این سیاست می‌گویند با وجود اینکه نرخ محاسبه ارزش گمرکی ۴ هزار و ۲۰۰ تومان است اما وارد کنندگان با نرخ ارز در بازار آزاد ارزش گمرکی را محاسبه و کالا را در اختیار تولید کنندگان قرار می‌دهند.
از سوی دیگر این اقدام تا حدودی میزان نفوذ دولت برای قیمت گذاری دستوری بر صنایع را از بین می‌برد. به طور کلی این سیاست گامی در راستای رقابتی‌تر شدن صنایع کشور است.

در کنار موارد ذکر شده این نکته را نباید فراموش کرد که این تصمیم منتهی به افزایش درآمدهای دولت و کاهش کسری بودجه می‌شود؛ پیش بینی‌ها حاکی از آن است که پس از اجرای این سیاست درآمدهای دولت حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا خواهد کرد.

 

صنایع با بیشترین تاثیرپذیری از تغییر نرخ تسعیر ارز

بررسی متوسط سهم رشته فعالیت‌های مختلف از کل واردات مواد اولیه طی یک دهه اخیر گویای آن است که صنایع بزرگ که حضور فعالی نیز در بازار سرمایه دارند جزو اصلی‌ترین واردکنندگان مواد اولیه کشورمان هستند.

بنابراین گزارش گروه تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر با ۱۹ درصد، گروه تولید فلزات پایه با ۱۴.۴ درصد، گروه تولید فراورده‌های غذایی ۱۳.۸ درصد، تولید مواد شیمیایی و فراورده‌های شیمیایی ۸.۵ درصد، گروه تولید کک و فراورده‌های حاصل از پالایش نفت با ۶.۵ درصد و گروه تولید تجهیزات برقی با ۵.۳ درصد رتبه‌های اول تا ششم میزان متوسط سهم از کل واردات (۱۰۰ درصد) مواد اولیه کشور را در یک دهه گذشته داشته‌اند.

به عبارت دیگر پیش‌بینی می‌شود صنایع یاد شده بیشترین تاثیر را از تغییر نرخ تسعیر ارز داشته باشند./سنا

منبع: تابناک

کلیدواژه: ماه رمضان دعای روز دوم رمضان طرح ترافیک 1401 بازار سرمایه تسعیر نرخ ارز واردات ماه رمضان دعای روز دوم رمضان طرح ترافیک 1401 قیمت گوشی محاسبه ارزش گمرکی افزایش هزینه مواد اولیه گروه تولید تغییر نرخ نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۱۱۴۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تامین بیش از یک میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، علی طرزعلی معاون ارزی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، گفت: برای کالاهای اساسی به نرخ ۲۸,۵۰۰ تومان یک میلیارد و ۲۶ میلیون دلار، برای نیاز صنعت و تجهیزات تولید به نرخ ۴۱ هزار تومان مبلغ ۲ میلیارد و ۳۸۳ میلیون دلار و برای خدمات ۱۱۷ میلیون و برای واردات در مقابل صادرات به نرخ توافقی ۶۸۹ میلیون دلار تأمین ارز صورت گرفت.

معاون ارزی مرکز مبادله ارز و طلای ایران در ادامه تاکید کرد: برای واردات کالای اساسی کشاورزی شامل گندم، دانه‌های روغنی و نهاده‌های دامی ۹۳۰ میلیون دلار، برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی ۹۶ میلیون دلار و در مجموع یک میلیارد و ۲۶ میلیون دلار برای کالای اساسی و دارو ارز پرداخت شد.

وی افزود: تأمین ارز نیمایی برای «صنایع حمل و نقل و خودرو» معادل ۴۶۲ میلیون دلار، «صنایع تجهیزات برق و الکترونیک» معادل ۲۲۳ میلیون دلار، «صنایع معدنی» معادل ۱۶۷ میلیون دلار، «ماشین آلات و تجهیزات تولید» معادل ۱۳۸ میلیون دلار و «منسوجات و پوشاک» معادل ۱۹۴ میلیون دلار صورت گرفته است. این گروه‌های صنایع همچنین به ترتیب ۱۹۷، ۲۹، ۱۷۴، ۱۰۳ و یک میلیون دلار ارز توافقی یا واردات در مقابل صادرات تا پایان روز هفتم اردیبهشت ماه سال جاری دریافت کردند.

این مسؤول تصریح کرد: همچنین یک میلیارد و ۱۹۹ میلیون دلار ارز نیمایی و ۱۸۳ میلیون دلار ارز واردات در مقابل صادرات به سایر صنایع اختصاص داده شده است. تاکنون بیست مرحله حراج شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران انجام شده است و در مجموع ۲۷۱۶ کیلوگرم طلا عرضه و فروخته شده است.

کد خبر 5999175 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • ۵ محصول زنجیره ارزش راهبردی استان کرمان در نمایشگاه تهران
  • جزئیات مهم از افزایش سرمایه سنگین نماد‌های بورسی
  • انقلاب صنعتی (قرن هجده و نوزدهم) و پیشرفت‌های فناورانه
  • شرکت‌های دانش‌بنیان صنایع معدنی گرد هم می‌آیند
  • اجرای برنامه‌های راهبردی برای دو زنجیره مهم مازندران
  • برنامه‌های وزارت صمت در حوزه صنایع خلاق موجب جهش تولید می شود
  • لزوم برندسازی محصولات برای جلوگیری از خام فروشی در مازندران
  • تامین بیش از یک میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی
  • ضرورت افزایش تولید برق و کاهش محدودیت‌های برق صنایع
  • صادرات ۴۸۹ میلیون دلاری نساجی/ واردات به ۲.۲ میلیارد دلار رسید