Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-28@08:25:30 GMT

فوران آتشفشان تونگا از نگاه ناسا (+عکس و فیلم)

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۴۲۷۹۳

فوران آتشفشان تونگا از نگاه ناسا (+عکس و فیلم)

ناسا ویدئوی تماشایی از فوران آتشفشان تونگا به اشتراک گذاشته است. در این فیلم، ابر قارچ مانندی با نیرویی باورنکردنی منبسط می‌شود و یک کره کامل را تشکیل می‌دهد. حجم زیادی از خاکستر به سرعت به آسمان صعود می‌کند.

آتشفشان زیر آب که توسط اقیانوس احاطه شده است، فوران می‌کند و سطح آب را برش می‌دهد. شوک جوی ناشی از انفجار فوران ابرها و آب‌های اقیانوس را از مرکز فوران دور می‌کند و موج‌های بلند ساخته می‎شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موج‌ها تبدیل به یک سونامی عظیم در همه جهات می شوند.

انفجاری با قدرت بیش از 500 برابر بمب هسته‌ای هیروشیما در تاریخ 15 ژانویه اقیانوس آرام را به لرزه درآورد. آتشفشان «هونگا هاپای» در فاصله 40 مایلی آتشفشان «تونگا» پس از نزدیک به یک ماه افزایش فعالیت، با فورانی ترسناک درحال اوج‌گیری بود.

شوک وارد شده به اقیانوس سبب ایجاد سونامی در سراسر دریای کارائیب، استرالیا، نیوزلند، ژاپن و سواحل غربی آمریکای شمالی و جنوبی شد. تونگا کشوری است که در «پلی‌نزی» قرار دارد و با 169 جزیره و حدود صد و پنج هزار سکنه در آن، بیشترین آسیب را از این بلای طبیعی دید.

دانشمندان ناسا در بیانیه‌ای اعلام کردند: «محققان ناسا تخمین زدند که فوران آتشفشانی دارای قدرت ده مگاتن TNT بوده است. آسیب‌های زیرساختی و ارتباطی ناشی از آتشفشان تونگا صدمات زیادی به این کشور زد. فرودگاه‌ها از خاکستر پوشانده شده بودند و همه پروازهای ورودی و خروجی لغو شدند.»

فیلم کوتاه ویدئویی زیر توسط ابزار «ABI» نصب شده بر روی ماهواره «NOAA GOES-West» گرفته شده و توسط ناسا به اشتراک گذاشته شده است. در این فیلم جزئیات فوران تونگا به صورت کامل نمایش داده می‌شود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

درحالیکه تعداد تلفات انسانی رسمی از این فاجعه حداقل سه نفر بود، این رویداد بزرگترین انفجار قرن بیست و یکم لقب گرفت به‌طوری که هشدارهای آمادگی سونامی در ایالات متحده به صدا درآمد. این رویداد تنها چند هفته پس از هشدار دانشمندان محقق در گروه ماهواره NOAA رخ داد.

با هشدار پیشین، ناسا آماده ثبت این فیلم بود زیرا از سوی دیگر نیز، آتشفشان هونگا هاپایی برای هفته‌ها نشانه‌های انفجار قریب‌الوقوع خود را به نمایش گذاشته بود. فوران نهایی این بحث را در میان کشورهای مختلف برانگیخت که سیستم‌های هشدار سونامی چقدر قوی و قابل اطمینان هستند.

کارشناسان NOAA عقیده دارند سیستم‌های هشدار اولیه سونامی در ایالات متحده چندان قابل اطمینان نیستند و باید از سونامی هند در سال 2004 که منجر به کشته شدن نزدیک به دویست و بیست و پنج هزار نفر در 12 کشور شد، درس گرفت.

منبع: دیجیاتو

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: فوران آتشفشان تونگا فوران آتشفشان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۴۲۷۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصاویر تایم لپس انفجار ستاره‌ای در کهکشان راه شیری

ناسا تصاویر تایم لپس خیره‌کننده‌ای از دو ابرنواختر معروف در کهکشان راه شیری منتشر کرده است. این تصاویر که توسط تلسکوپ‌های مختلف از جمله رصدخانه چاندرا ناسا گرفته شده‌اند، تغییرات چشمگیری را در طول زمان نشان می‌دهند که ناشی از انفجار ستاره‌ای است. - اخبار ویژه نامه‌ها -

به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، دانشمندان تصاویر "تایم لپس" خیره‌کننده‌ای از دو ابرنواختر معروف در کهکشان راه شیری منتشر کرده‌اند. این تصاویر که توسط تلسکوپ‌های مختلف از جمله رصدخانه چاندرا ناسا گرفته شده‌اند، تغییرات چشمگیری را در طول زمان نشان می‌دهند که ناشی از انفجار ستاره‌ای است.

یکی از ابرنواخترها، بقایای ابرنواختر خرچنگ است که در سال 1054 میلادی منفجر شد. این انفجار در آن زمان چنان درخشان بود که حتی در روز قابل مشاهده بود. تصاویر تایم لپس نشان می‌دهند که بقایای این ابرنواختر در طول هزار سال گذشته به طور قابل توجهی گسترش یافته است.

.

ابرنواختر دیگر، بقایای Cassiopeia A است که حدود 350 سال پیش منفجر شد. این ابرنواختر نیز بسیار درخشان بود و توسط منجمان در سراسر جهان مشاهده شد. تصاویر تایم لپس نشان می‌دهند که بقایای Cassiopeia A نیز در حال گسترش است، اما با سرعت کمتری نسبت به بقایای ابرنواختر خرچنگ.

تلسکوپ فضایی "جیمز وب" تصویر نخستین ابرنواختر خود را منتشر کرد

این تصاویر جدید به دانشمندان کمک می‌کند تا نحوه انفجار ستاره‌ای و تکامل بقایای آنها را بهتر درک کنند. آنها همچنین یادآور قدرت و زیبایی پدیده‌های طبیعی هستند.

تصاویر تایم لپس توسط تلسکوپ‌های مختلف از جمله رصدخانه چاندرا ناسا، تلسکوپ فضایی هابل و رصدخانه اشعه ایکس XMM-Newton گرفته شده‌اند.

دانشمندان از این تصاویر برای مطالعه نحوه انفجار ستاره‌ای و تکامل بقایای آنها استفاده می‌کنند.

ابرنواخترها نقش مهمی در تکامل کهکشان‌ها دارند. آنها عناصر سنگینی را در فضا آزاد می‌کنند که در نهایت برای تشکیل ستارگان و سیارات جدید استفاده می‌شوند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سونامی بین‌المللی علیه مقامات تل‌آویو در راه است
  • (عکس) عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • فیلمی از برافراشته شدن بادبـان خورشیدی ناسا در فضا | علم تا کجا پیش می‌رود؟
  • ببینید| برافراشته شدن بادبان خورشیدی ناسا در فضا
  • تصاویر عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • بادبان خورشیدی ناسا در فضا باز شد
  • فعالیت «تلسکوپ فضایی هابل» متوقف شد!
  • کشف گاز متان در سیاره سرخ
  • فناوری ناسا برای غبارزدایی از ماه به قمر زمین می‌رود
  • تصاویر تایم لپس انفجار ستاره‌ای در کهکشان راه شیری