Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-05-01@06:01:54 GMT

ایران، انرژی هسته ای و بازدارندگی اتمی (بخش نخست)

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۵۰۲۷۸

ایران، انرژی هسته ای و بازدارندگی اتمی (بخش نخست)

حوزه بین الملل خبرگزاری تقریب:
۲۰ فروردین درایران روز فناوری اتمی نامگذاری شده است.
۱۴ سال پیش در چنین روزی محمود احمدی نژاد،  دستیابی ایران به فناوری کامل چرخه غنی سازی سوخت هسته ای در مقیاس آزمایشگاهی را اعلام  کرد.
فارغ از اظهارنظرهایی در خصوص فواید فناوری اتمی برای تولید برق ، ساخت رادیو دارو و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. می شود، نگارنده قصد دارد تاثیر فناوری اتمی بر بازدارندگی دفاعی ایران را مورد بررسی قرار دهد.
بازدارندگی در مفهوم عام خود به معنای ایجاد توانایی لازم در کشور بازدارنده باهدف اقناع طرف های مقابل یا متخاصم برای چشم پوشی از مقاصدش نسبت به خود تحلیل می شود.
در استراتژی بازدارندگی هدف ایجاد جنگ نیست بلکه ایجاد مانع و هزینه تراشی برای طرف های متخاصم می باشد تا از اقدام نظامی چشم پوشی کنند.
البته استراتژی بازدارندگی بیشتر وجه ذهنی دارد و هدف آن تاثیر بر قوه عاقله و ایجاد دغدغه ذهنی و تغییر محاسبات طرف مقابل به نفع خود است و اِلا در صورتی که وجه عینی و سخت افزاری آن مهیا نباشد تاثیر مطلوب نخواهد داشت.
نظریه فوق پس از آن مطرح شد که تئوری موازنه قوا که یک نظریه سخت افزاری بود تاثیر مطلوبی برای جلوگیری از جنگ نداشت چون یک نظریه صرفا عینی بود و در برخی مواقع امکان آن را نداشت تا محاسبات طرف مقابل را دستخوش تغییر کند.
بنابراین بعد از جنگ جهانی دوم برای ایجاد امنیت و جلوگیری از جنگ سخت و کشتار انسان ها نظریه بازدارندگی پارادایم امنیتی اصلی حاکم بر نظام  دوقطبی آن روزگار گردید و تا حد زیادی هم موفق بود ( که البته بعدا با موازنه وحشت تکمیل شد چرا که مشخص شد صرفا ایجاد قدرت، بازدارندگی در پی نخواهد داشت و باید نیات تجاوزکارانه را نیز چاشنی آن ساخت).
با این مقدمه راقم این سطور به سراغ بحث اصلی وجیزه می رود.
ایران با موقعیت ژئوپلتیک ، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک منحصر به فرد، ذخایر فراوان نفت و گاز و بازار بزرگ همواره مورد طمع قدرت های منطقه ای و فرامرزی بوده و و در قرن گذشته بارها مورد تاخت و تاز قرار گرفته است.

به قلم: علیرضا تقوی نیا ـ کارشناس مسایل غرب آسیا

انتهای پیام/

منبع: تقریب

کلیدواژه: انرژی هسته ای یادداشت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۵۰۲۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روسیه در آستانه ساخت اولین نیروگاه هسته‌ای ازبکستان

به گزارش قدس آنلاین، رسانه‌های محلی ازبکستان نوشتند: شرکت دولتی «روس‌اتم» روسیه به عنوان پیمانکار ساخت اولین نیروگاه هسته ای در ازبکستان انتخاب شده است.

این پروژه نیروگاه هسته‌ای شامل ساخت دو واحد نیروگاهی مجهز به راکتورهای نوع VVER-۱۲۰۰ است. این نوع راکتور متعلق به نسل «۳+» بوده و بالاترین استانداردهای بین المللی ایمنی و کارایی را داراست.

انتظار می رود راه اندازی اولین واحد برق در سال ۲۰۳۰ انجام شود و راه اندازی واحد دوم برای سال ۲۰۳۳ برنامه ریزی شده است. هزینه اولیه این پروژه ۱۱ میلیارد دلار برآورد شده است.

نشریه استرانا روس اتم (Strana Rosatom) خاطرنشان می کند که ساخت نیروگاه هسته ای گام مهمی در توسعه زیرساخت های انرژی ازبکستان خواهد بود و منبع انرژی قابل اعتماد و سازگار با محیط زیست را برای این کشور فراهم می کند.

قرارداد همکاری بین ازبکستان و روسیه برای ساخت این ایستگاه در دسامبر ۲۰۱۷ امضا شد. پس از آن، شرکت توسعه انرژی هسته ای اوزاتم (Uzatom) در ازبکستان ایجاد شد.

شرکت دولتی انرژی اتمی روسیه «روس‌اتم» طی سال‌های اخیر به کشورهای آسیای مرکزی پیشنهاد ساخت نیروگاه‌های هسته ای با شرایط مطلوب را داده است؛ قزاقستان، ازبکستان و قرقیزستان چنین پیشنهادهایی را در مقاطع مختلف دریافت کرده اند و گام‌هایی را برای احداث این نیروگاه‌ها برداشته‌اند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سفر «گروسی» به ایران را تأیید کرد
  • «گروسی» به ایران می‌آید
  • «رافائل گروسی» به ایران سفر می کند
  • کمالوندی: گروسی هفته آینده به ایران سفر می‌کند
  • روسیه در آستانه ساخت اولین نیروگاه هسته‌ای ازبکستان
  • وزارتخانه‌های نیرو، ارتباطات و سازمان انرژی اتمی پیشتاز صدور به موقع مجوز‌ها
  • اربعین حسینی برابر استکبار جهانی بازدارندگی ایجاد می‌کند
  • گسترش همکاری‌های سازمان ثبت و سازمان انرژی هسته‌ای
  • ایجاد ۲۲ هسته پژوهشی حوزه‌های علوم شناختی در دانشگاه‌های کشور
  • درخواست ماکرون برای بازدارندگی هسته‌ای در دفاع مشترک اروپایی