Web Analytics Made Easy - Statcounter

کاهش انتشار ویروس کرونا یا به عبارت دیگر، عادی شدن آن در میان مردم، افزایش ترافیک در معابر سراسر شهرهای جهان را در پی داشته و همین امر، مدیران حمل‌ونقل را به ارائه رویکردهای جدید برای بهبود امنیت و کارایی خدمات تردد سوق داده است.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، سازمان حمل‌ونقل لندن بریتانیا با شرکت خودروسازی مرسدس‌بنز جهت توسعه طرح‌های ایمنی جاده‌ای به همکاری پرداخته است تا مناطقی را با بیشترین احتمال وقوع سوانح خیابانی شناسایی و از رخداد پیشامدهای ناگوار در آن‌ها خودداری کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اقدام بخشی از رویکرد «ترافیک‌صفر» لندن به شمار می‌رود که در نتیجه پیاده‌سازی آن، قرار است مرگ‌ها و آسیب‌های جسمی ناشی از سوانح خیابانی به صفر برسد.

اگرچه اغلب داده‌های مربوط به تصادفات خیابانی در بسیاری از شهرهای جهان قابل دسترسی است، با این حال اطلاعات لازم در مورد تصادف‌هایی که به وقوع نمی‌پیوندد ولی احتمال وقوع آن‌ها بالا است، به ندرت در اختیار مدیران شهری قرار می‌گیرد.

نمایه‌سازی خطرات

مدیر سازمان حمل‌ونقل لندن در نظر دارد به منظور افزایش ایمنی و هوشمندسازی معابر شهری، توجه خود را بیش از هر چیز دیگری بر نمایه‌سازی خطرات متمرکز کند. در واقع، وی می‌خواهد از طریق داده‌های حاصل از خودروها، به اطلاعات لازم در مورد تصادفاتی پی ببرد که به وقوع نپیوسته اما خیلی نزدیک به اتفاق افتادن بوده است و بر اثر اقدامات مختلف راننده نظیر ترمز به موقع و تغییر جهت ناگهانی از وقوع آن‌ها خودداری شده است.

خودروهای جدید امروزی دارای بیش از ۱۰۰ سنسور دیجیتالی روی خود هستند که همکاری مدیر حمل‌ونقل لندن با شرکت مرسدس‌بنز می‌تواند دسترسی به داده‌های مربوط به تصادفات احتمالی را امکان‌پذیر کند و در نهایت به اعمال مداخلاتی برای پیشگیری حتمی از وقوع آن‌ها منجر شود.

گزارش‌های حاکی است که بیش از ۳۸ درصد مرگ‌های ترافیکی اروپا در مناطق شهری اتفاق می‌افتد که همین امر، بهره‌وری از تکنولوژی را برای افزایش ایمنی و هوشمندسازی معابر به امری ضروری تبدیل می‌کند.

سازمان حمل‌ونقل لندن با همکاری شرکت خودروسازی مرسدس‌بنز از طریق نقشه‌های رنگی یا حرارتی، مناطق پرخطر را شناسایی می‌کند و زمینه آمادگی و احتیاط رانندگان وسایل نقلیه عمومی در این مناطق را فراهم می‌آورد. در واقع، داده‌ها به طور خودکار، نزدیک شدن به نقاط خطرناک و محتمل وقوع تصادف را به رانندگان هشدار می‌دهد و فوراً به تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از یک الگوریتم ساخته شده توسط موتورهای بازار خودرو می‌پردازد. در این مرحله، حفاظت داده‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و رانندگان تنها از طریق نصب یک نرم‌افزار روی گوشی‌های تلفن همراه خود می‌توانند به آن‌ها دسترسی پیدا کنند. این داده‌ها که توسط سازمان حمل‌ونقل نیز تقویت می‌شود، اطلاعاتی در مورد چراغ‌های راهنمایی و رانندگی، پیاده‌راه‌ها، تقاطع‌ها و سایر تصادفات به وقوع پیوسته در مسیر را در بر می‌گیرد.

تحولات خودروهای الکتریکی

طی چند سال اخیر، خودروهای الکتریکی در لندن تحولات زیادی را تجربه کرده و با پیشرفت‌های زیادی مواجه شده است به طوری که امروزه، حدود یک‌چهارم تمام ایستگاه‌های شارژ این وسایل نقلیه سراسر بریتانیا در پایتخت انگلستان قرار دارد. ویزا، شرکت ارائه خدمات مالی که تاکنون بیش از سه میلیارد سفر از طریق وسایل نقلیه عمومی در پایتخت بریتانیا را تحت حمایت مالی خود در آورده، اکنون در تلاش است موانع موجود بر سر راه کاربران ایستگاه‌های شارژ خودروهای الکتریکی را از میان بردارد و به عنوان مثال، مشکل آن‌ها را در پرداخت هزینه‌های شارژ از طریق نرم‌افزارهای مختلف به حداقل برساند. از سوی دیگر، بهبود زیرساخت‌های وسایل حمل‌ونقل الکتریکی از دیگر اهداف این سازمان به حساب می‌آید و قصد دارد از این طریق، شهروندان لندنی بیشتری را به جایگزینی خودروهای برقی با نوع قدیمی خود سوق دهد.

البته برنامه‌ریزان پایتخت بریتانیا در نظر دارند، خودروهای الکتریکی مقرون‌به‌صرفه‌تری را وارد بازار کنند و از این طریق برای ترویج خرید هر چه بیشتر آن‌ها توسط شهروندان بکوشند چراکه امروزه بسیاری از مردم از مزایای تردد با این خودروها آگاه هستند اما توان مالی کافی برای تهیه آن‌ها را ندارند.

سیستم‌های حمل‌ونقل هوشمند

توسعه سیستم‌های حمل‌ونقل هوشمند در هامبورگ آلمان نظیر طرح توسعه خودروهای الکتریکی خودران و تهیه بلیط از طریق گوشی‌های هوشمند در توسعه اکوسیستم شهری نقش مهمی ایفا کرده است.

هامبورگ در اکتبر سال ۲۰۲۱، میزبان کنگره جهانی سیستم‌های حمل‌ونقل هوشمند بود و در آن، پیشرفت‌ها و دستاوردهای اخیر شهر را در این زمینه به تصویر کشید. در این راستا، پروژه‌های آزمایشی متعددی پیاده شده بود که تاکنون به تهیه بلیط وسایل حمل‌ونقل عمومی از طریق نرم‌افزارهای نصب شده روی گوشی‌های هوشمند کمک زیادی کرده است. مدیران شهر بر این باور هستند که توسعه استراتژی‌های سیستم‌های حمل‌ونقل هوشمند هامبورگ، اگرچه زمان‌بر و مشمول صرف هزینه زیادی بود، با این حال تاکنون تبعات مثبت زیادی از خود در شهر به جا گذاشته است.

کد خبر 567102

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهای جهان کشورهای جهان کلانشهرهای جهان لندن بریتانیا انگلستان هامبورگ آلمان حمل و نقل حمل و نقل عمومي خودروی الکتریکی وسایل نقلیه الکتریکی خودروهای الکتریکی ایستگاه شارژ خودروهای برقی ایستگاه شارژ خودروهای الکتریکی هوشمندسازی هوشمند سازي شهرها هوشمندسازی حمل ونقل ايمني شهري ترافيک ویروس کرونا کرونا و حمل و نقل هدف صفر شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سیستم های حمل ونقل هوشمند خودروهای الکتریکی سازمان حمل ونقل حمل ونقل لندن داده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۵۱۴۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین مرکز مانیتورینگ مراکز معاینه فنی شهر اصفهان راه‌اندازی می‌شود

مدیرعامل سازمان مدیریت حمل‌ونقل بار شهرداری اصفهان گفت: برای نخستین‌بار مرکز مانیتورینگ مراکز معاینه فنی مکانیزه را در شهر اصفهان راه‌اندازی می‌کنیم.

سیدعلی عبدالهی با حضور در غرفه خبرگزاری ایمنا در دومین نمایشگاه حمل‌ونقل دانش‌بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: در جلسه‌ای که میزبان مدیران عامل سازمان‌های حمل‌ونقل بار کلان‌شهرها هستیم، کارگروه ویژه بار را برگزار می‌کنیم که در آن دغدغه کلان‌شهرها و رانندگان در حوزه حمل‌ونقل بار درون شهری مطرح می‌شود.

وی با بیان اینکه مهم‌ترین دغدغه اختصاص سوخت به این ناوگان است، افزود: به‌تازگی با کاهش سهمیه سوخت ناوگان باری دچار چالش‌هایی در حوزه حمل‌ونقل بار درون شهری شدیم.

مدیرعامل سازمان مدیریت حمل‌ونقل بار شهرداری اصفهان تصریح کرد: یکی از مصوبات اصلی که امروز به تصویب خواهد رسید و به جد پیگیر آن هستیم و خبر بسیار خوشی برای رانندگان است، تثبیت اختصاص سوخت گازوئیل برای ناوگان دیزلی درون‌شهری است، همینطور در حوزه هوشمندسازی امروز اولین سامانه متحرک ثبت تخلف هوشمند ناوگان درون‌شهری (خودروهای پژو ۲۰۶) را با حضور فرمانده راهور فراجا افتتاح کردیم.

عبدالهی با بیان اینکه در حوزه کنترل ناوگان بار به‌صورت هوشمند، ساماندهی و مدیریت و روان‌سازی ترافیک انجام می‌شود، گفت: خودروهای باری با مقیاس بزرگ است و تردد آن‌ها در شهر ترافیک ایجاد می‌کند که با راه‌اندازی این سامانه به روان‌سازی ترافیک در معابر شهری کمک شایانی می‌کنیم.

وی با اشاره به اقدام جدید در روند معاینه فنی خاطرنشان کرد: برای نخستین‌بار مرکز مانیتورینگ مراکز معاینه فنی مکانیزه را در شهر اصفهان راه‌اندازی می‌کنیم که امیدوارم در آینده نزدیک سایر کلان‌شهرها نیز از آن استفاده کنند.

کد خبر 749693

دیگر خبرها

  • خودروهای برقی خطرناکند؟
  • مشکل کمبود نیروهای پلیس راهور در شهرها را با برون‌سپاری رفع می‌کنیم
  • صنعتگران به هوشمندسازی حمل‌ونقل دوچرخه‌ای شهر مشهد کمک کنند
  • نقش حمل‌ونقل عمومی در کاهش ترافیک کلان‌شهر مشهد
  • نقش حمل‌ونقل عمومی در کاهش ترافیک کلان‌شهرها
  • خودروهای برقی به سرنشینان دیگر خودروها آسیب می‌رسانند
  • نخستین مرکز مانیتورینگ مراکز معاینه فنی شهر اصفهان راه‌اندازی می‌شود
  • هوشمندسازی ۴ پارکینگ هسته مرکزی شهر قم
  • هوشمندسازی و مجازی‌سازی فرآیند حمل و نقل کالا در یزد
  • ◄ احداث و بهره‌ برداری از ۲ جایگاه شارژ سریع خودروهای برقی در اصفهان