Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-30@01:33:39 GMT

کاربرد رادیوداروها در تشخیص سرطان

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۵۲۴۷۰

کاربرد رادیوداروها در تشخیص سرطان

حتما در خبر‌ها شنیده‌اید که در روز ملی فناوری هسته‎ ای و در راستای بومی ‏سازی تولید رادیوداروها، روز گذشته سه محصول با حضور رئیس‌جمهور رونمایی شد. در میان این‌ها یکی با «تربیوم ۱۶۱» و دو رادیودارو با استفاده از «گالیم‌۶۸» تحت عنوان «سیگزافور» و «فاپی» نشان‏دار شد که برای تشخیص سرطان‏ های صعب‎ العلاج و متاستاز‌های آن‌ها به کار می‏رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
وقتی عضوی از بدن دچار سرطان می‎شود، این امکان وجود دارد که سلول‎های سرطانی به نقاط دیگر بدن هم دست‎ اندازی کرده و بیماری را گسترش دهد که به این پدیده متاستاز گفته می‎شود. درباره کاربرد محصولات رونمایی شده باید اشاره کنم رادیو‎دارو‌های جدید قادرند با کیفیت خوبی که دارند، محل تومور و متاستاز را شناسایی کنند. به این ترتیب طیف وسیعی از تومور‌های سرطانی با استفاده از این رادیودارو‌ها قابل تشخیص خواهندبود؛ دارو‌هایی که با استفاده از دانش بومی متخصصان کشور تولید شده‌است. گالیم ۶۸ که پایه رادیو نوکلئیدی این دو رادیو داروست توسط سیکلوترون کرج تولید می‎شود.
به‎ طور خلاصه دو روش برای تولید رادیو نوکلئید‌هایی که در رادیودارو‌ها به کار می‎ روند وجود دارد؛ استفاده از رآکتور‌های هسته‌ای یا بهره‌گرفتن از سیکلوترون‏ها. در رادیوداروی تربیوم ۱۶۱، ذرات رادیواکتیو از طریق یک حامل اختصاصی با توجه به نوع سرطانی که فرد به آن مبتلاست، به سلول سرطانی متصل می‏شود و فرآیند درمان را انجام می‏دهد. گیرنده ‎هایی که روی سلول سرطانی وجود دارد در اصل گیرنده برخی مواد خاص هستند. اگر موادی را که مد نظر ما است بتوانیم رادیواکتیو کنیم، با این گیرنده‏ ها جذب می‌شوند و با پرتوزایی که رادیودارو انجام می‏دهد، سلول سرطانی از بین می‎رود. پیش از این، گالیم ۶۸ به عنوان پایه رادیو ایزوتوپی توسط شتاب‌دهنده سیکلوترون تولید می‏شد و بعد با ژنراتور آن را جداسازی می‎کردیم، اما ترکیب مستقل از گالیم ۶۸ به شکل دو داروی جدید را در اختیار نداشتیم که امروز با تلاش محققان ایرانی به آن هم دست پیدا کرده‌ایم.
در مورد کیفیت و موثر بودن این دارو‌ها لازم است اشاره کنم که برای ساخت رادیودارو‌ها استاندارد‌هایی وجود دارد و رعایت آن لازمه رسیدن دارو به دست مردم است. برای مثال خلوص رادیو‎ نوکلئیدی، میزان تب‎ زایی و خلوص رادیو شیمیایی و برخی شاخص‌های این چنینی باید بررسی شود تا رادیودارو استریل‌شده و قابل اعتماد باشد. به همین علت دارو‌هایی که به مراکز پزشکی هسته‎ ای تحویل داده می‎شود تحت استاندارد‌های جهانی است و مردم می‎توانند با خیال راحت از آن استفاده کنند.   دکتر پژمان شیرمردی سازمان انرژی اتمی ایران / روزنامه جام جم 

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: سازمان انرژی اتمی ایران رادیودارو دارو ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۵۲۴۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به‌زودی تشخیص سه نوع خطرناک سرطان با یک قطره خون ممکن می‌شود

ایتنا - به‌زودی‌ روزی فرا خواهد رسید که آزمایشی جدید مبتنی بر هوش مصنوعی بتواند تنها با بررسی یک قطره خون خشک‌شده، سه نوع سرطان مهم را با سرعت و دقت بالا تشخیص دهد.
این ابزار آزمایشگاهی در آزمایش‌های اولیه موفق شد با تجزیه و تحلیلی که تنها چند دقیقه طول ‌کشید، بیماران مبتلا به سرطان پانکراس (لوزالمعده)، معده  و روده بزرگ را تشخیص ‌دهد. محققان می‌گویند این آزمایش با تشخیص برخی مواد شیمیایی خاص در خون، ابتلا به سرطان در افراد را در ۸۲ درصد تا ۱۰۰ درصد موارد، تشخیص می‌دهد.

این ابزار جدید برای تجزیه و تحلیل محصولات جانبی سوخت‌وساز یا متابولیت‌ها در نمونه‌های خون از یادگیری ماشینی، روشی مبتنی بر هوش مصنوعی، استفاده می‌کند. این متابولیت‌ها که در بخش مایع خون به نام سرم یافت می‌شوند، همچون یک نشانگر زیستی (بیومارکر) عمل می‌کنند که احتمال وجود سرطان در بدن را نشان می‌دهد.

در حال حاضر برای سرطان‌های پانکراس، کولورکتال و معده، با وجود آنکه از کشنده‌ترین سرطان‌ها در جهان به شمار می‌روند، هیچ آزمایش خون مستقلی وجود ندارد که به اندازه کافی دقیق باشد و به‌تنهایی بتواند این بیماری‌ها را تشخیص دهد. بنابراین پزشکان برای تشخیص بافت‌های سرطانی معمولا از روش‌هایی چون تصویربرداری یا نمونه‌برداری از طریق جراحی استفاده می‌کنند.

دکتر چائویوان کوانگ، استادیار کالج پزشکی آلبرت انیشتین که در این پژوهش شرکت نداشت، می‌گوید: «‌در مقایسه با خون مایع، سرم خشک‌شده را می‌توان با هزینه بسیار کمتر و با تجهیزات بسیار ساده‌تر جمع، ذخیره و حمل کرد.» کوانگ در ایمیلی به لایوساینس گفت که سهولت نگهداری خون خشک دسترسی به آزمایش‌های تشخیص زودهنگام سرطان را در اختیار همگان در سراسر جهان قرار می‌‌دهد.

دانشمندان متولی این پژوهش جدید می‌گویند که این آزمایش می‌تواند در برنامه‌های غربالگری‌ سرطان هم تفاوت بزرگی ایجاد کند. به گفته آن‌ها، طبق مدلسازی که انجام داده‌اند، در صورت اجرای غربالگری سرطان در جمعیت روستایی چین با این ابزار جدید، می‌توان موارد ابتلا به سرطان‌های پانکراس، معده و روده بزرگ را (که تشخیص داده نشده‌اند) حدود ۲۰ تا ۵۰ درصد کاهش داد.

دیگر خبرها

  • با این فناوری انقلابی می‌توان درون سلول‌های سرطانی را مشاهده کرد!
  • کمک فوری برای جراحی این مادر سرطانی
  • غربالگری و تشخیص زودهنگام ۶ نوع سرطان با محصول ایرانی جدید
  • محققان ایتالیایی پی بردند؛ نقش آسپرین در پیشگیری از سرطان روده بزرگ
  • به‌زودی تشخیص سه نوع خطرناک سرطان با یک قطره خون ممکن می‌شود
  • نحوه تاثیر آسپرین در پیشگیری از سرطان روده بزرگ
  • شانس درمان کودکان مبتلا به سرطان در ایران ۷۰ درصد است
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • لوسمی رایج‌ترین سرطان کودکان/ ۶۵ تا ۷۰ درصد کودکان مبتلا به سرطان در ایران درمان می‌شوند
  • تشخیص چند دقیقه‌ای سرطان با یک قطره خون