Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-27@15:37:25 GMT

چالش‌های یک اختلال عصبی

تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۶۰۷۳۷

چالش‌های یک اختلال عصبی

پارکینسون یکی از رایج‌ترین اختلالات عصبی در سالمندان به ویژه در جوامع توسعه یافته است. این اختلال عصبی منجر به اختلال در حرکات بدن بیمار می‌شود و زندگی وی را با چالش‌ روبه‌رو می‌کند. آگاهی از علائم این بیماری در درک بیمار و کاهش سرعت پیشرفت آن موثر است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، یازدهم آوریل مصادف با بیست‌ودوم فروردین‌ماه، روز جهانی پارکینسون نام‌گذاری شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیماری پارکینسون یک اختلال پیش‌رونده سیستم عصبی است که ۹۰ درصد ابتلاء به این بیماری بدون علت است و با مرگ سلول‌های عصبی آغاز می‌شود و پیشرفت می‌کند. ۱۰ تا ۲۰ درصد علت این بیماری نیز خانوادگی و ژنتیکی است که ممکن است درپی آن فرد با سن پایین به این بیماری مبتلا شود.

این بیماری اغلب در افراد سالمند ایجاد می‌شود اما احتمال بروز آن در جوانان نیز وجود دارد. شیوع ابتلاء به پارکینسون در جهان به طور متوسط از ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر در هر صد هزار نفر جمعیت سالمند است که در افراد بالای ۶۰ سال از هر صد نفر یک نفر مبتلا می‌شود اما در ایران ابتلاء به این بیماری حدود ۱۴۰ نفر در هر صدهزار نفر است و این آمار به این معنی است که ایران جزو کشورهایی است که با شیوع متوسط روبه بالای پارکینسون مواجه است.

سالانه حدود ۶۰ هزار مورد جدید بیماری پارکینسون در ایالات‌متحده شناسایی می‌شوند و علاوه بر علائم حرکتی، تغییر نحوه سخن گفتن، تغییرات صدا، از بین رفتن حالت طبیعی چهره، اختلال در جویدن و بلع، آبریزش دهان، افسردگی و عصبی بودن نیز برخی از علائم این بیماری محسوب می‌شوند. طبق آمار ارائه شده در بیست‌وپنجم بهمن‌ماه سال ۱۳۹۴، تعداد بیماران مبتلا به پارکینسون در استان اصفهان براساس تعداد مراجعهکنندگان به مطب‌های پزشکان حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر تخمین زده شده است و این در حالی است که ممکن است بسیاری از بیماران به مراکز درمانی دسترسی نداشته باشند.

کاشت الکترود برای برطرف کردن علائم پارکینسون

طبق تحقیقات تغذیه، تحرک کافی، ورزش و عوامل محیطی نظیر آلودگی هوا در این بیماری نقش دارند و در عرصه موارد غذایی، مشخص شده است که مصرف برخی از اقلام غذایی نظیر زردچوبه در پیشگیری از بیماری دخیل هستند. همچنین فلفل قرمز و سیاه، زعفران، میوه‌ها و سبزیجات نیز در پیشگیری از ابتلاء به بیماری پارکینسون نقش مؤثری دارند. استرس از مهم‌ترین عوامل بیماری پارکینسون است و به طور کلی استرس و اضطراب نه تنها در پارکینسون بلکه در اغلب بیماری‌ها موجب می‌شود بیماری‌های زمینه‌ای از کنترل خارج و تشدید شوند.

در تاریخ چهاردهم فرودین‌ماه ۱۴۰۰، سرپرست تیم جراحی کاشت الکترود در بیمارستان فوق تخصصی شهید فکوری جویبار به درمان بیماری پارکینسون به روش کاشت الکترود برای نخستین‌بار در شمال کشور و مازندران خبر داد. در این روش، الکترود داخل هسته‌های عمقی مغز قرار می‌گیرند و با وصل کردن آن به باتری که زیر پوست کاشته می‌شود، قسمت‌هایی از مغز تحریک می‌شود و لرزش‌ها و علائم بیماری برطرف می‌شود.

از بین رفتن یک انتقال‌دهنده عصبی به نام دوپامین علت بروز پارکینسون

فرشته اشتری متخصص مغز و اعصاب در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار می‌کند: بیماری پارکینسون یک بیماری عصبی است که به علت از بین رفتن یک انتقال‌دهنده عصبی به نام دوپامین به وجود می‌آید. دوپامین حرکات کلی بدن را تنظیم می‌کند و با از بین رفتن آن تنظیم کلی و نرم بودن حرکات بدن دچار اختلال می‌شود. در واقع این بیماری جزو دسته بیماری‌های تحلیل‌رونده مغز است.

وی می‌افزاید: با از بین رفتن دوپامین، علائم و عوارضی در بدن پدید می‌آید که به صورت لرزش خود را نشان می‌دهد و این لرزش در حالت استراحت افراد بیشتر است. لرزش این بیماری بیشتر انگشت شصت افراد را درگیر می‌کند و حالتی مانند انداختن دانه‌های تسبیح ایجاد می‌شود؛ معمولاً از یک سمت بدن آغاز می‌شود اما پس از مدتی سمت دیگر بدن را نیز درگیر می‌کند.

خشکی بدن درپی ابتلاء به پارکینسون

این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه لرزش در کنار سایر علائم اهمیت پیدا می‌کند و در ادامه به همراه لرزش، فرد شاهد کندی حرکات، خشکی کل بدن خود و حرکات آن است، ادامه می‌دهد: حرکات کل بدن نظیر پلک زدن و حرکاتی که فرد به صورت مداوم در صورت یا دست و پای خود ایجاد می‌کند، با ابتلاء به این بیماری کاهش پیدا می‌کند.

وی با بیان اینکه به اصطلاح گفته می‌شود صورت فرد حالتی شبیه به ماسک پیدا کرده، بی‌تحرک و بی‌احساس می‌شود، تصریح می‌کند: به آرامی سایر اختلالات نظیر اختلال در راه رفتن یا بلعیدن نیز آشکار می‌شود. فرد نمی‌تواند به خوبی حرکت کنند یا آب دهان خود را فرو ببرد و همین منجر به آبریزش از دهان وی می‌شود.

اشتری اضافه می‌کند: به علت درگیر شدن عضلات بلع بیمار، فرد غذایی را که در حالت عادی در طول ۲۰ دقیقه به اتمام می‌رسانده است را در طول دو ساعت به اتمام می‌رساند و به طور کلی بیمار فعالیتی که یک فرد در حالت عادی در عرض چند دقیقه انجام می‌دهد را در عرض چند ساعت انجام می‌دهد.

برهم خوردن تعادل در مبتلایان به پارکینسون

وی با بیان اینکه حرکات بیماری به تدریج کندتر و کمتر می‌شود، هنگام قدم زدن قادر به بلند کردن پاهای خود نیست و به ناچار پای خود را روی زمین می‌کشد، خاطرنشان می‌کند: معمولاً این بیماران به تدریج حالتی خمیده روبه جلو پیدا می‌کنند که منجر به از دست رفتن و برهم خوردن تعادل آنها می‌شود.

این متخصص مغز و اعصاب می‌گوید: مبتلایان به پارکینسون در نتیجه برهم خوردن تعادل، مرتباً زمین می‌خورند که این زمین خوردن می‌تواند منجر به شکسته شدن استخوان‌ها شود. سفتی شدیدی که در عضلات افراد بروز می‌کند، آنها را ناتوان می‌کند و این ناتوانی روزبه‌روز بدتر می‌شود. بیماری پارکینسون به علت از دست رفتن سلول‌ها و بازسازی نشدن آنها، پیشرفت می‌کند و علائم و عوارض آن ثابت نمی‌ماند.

اختلال در حافظه و فعالیت‌های شناختی مغز / تفاوت بیماری ‬پارکینسون و ام‌اس

وی با بیان اینکه بیماران مبتلا ممکن است به درجاتی برسند که حافظه و فعالیت‌های شناختی مغز آنها نیز دچار اختلال شود، می‌گوید: لرزش در بیماری ام‌اس نیز دیده می‌شود اما متفاوت با لرزش پدید آمده در بیماری پارکینسون است. همچنین نحوه تشخیص این دو بیماری نیز متفاوت از یکدیگر است.

اشتری با بیان اینکه بیماری پارکینسون برخلاف بیماری ام‌اس که در جوانان بیشتر بروز می‌کند، معمولاً در سنین بالاتر به وجود می‌آید، اظهار می‌کند: پارکینسون ممکن است در سنین جوانی نیز بروز کند اما معمولاً در دهه پنج به بعدی زندگی افراد پدید می‌آید و متعاقب بالاتر رفتن سن افراد، احتمال بروز این بیماری افزایش می‌یابد.

وی می‌افزاید: بیماری ام‌اس حالت رفت و برگشتی دارد به این معنی که ممکن است برخی از علائم به وجود آیند، بهتر شوند و دوباره عود کنند اما هنگامی که علائم بیماری پارکینسون شروع می‌شود به آرامی بدتر می‌شود، به سمت بهتر شدن نمی‌روند یا به صورت حمله‌ای نیستند؛ زیرا دوپامین در مغز به آرامی از بین می‌رود و در نتیجه علائم بیمار نیز بیشتر می‌شود.

این متخصص مغز و اعصاب با اشاره به کوچک شدن قسمت‌هایی از مغز درپی ابتلاء به پارکینسون، ادامه می‌دهد: در مراحل اولیه ابتلای فرد به این بیماری در ام‌آرآی و سیتی اسکن بیمار هیچ ضایعه‌ای دیده نمی‌شود و به تدریج با پیشرفت این بیماری تنها قسمت‌های خاصی از مغز کوچک می‌شود.

وی با اشاره به علت عکس‌برداری از مغز مبتلایان به بیماری پارکینسون، تصریح می‌کند: علت گرفتن ام‌آرآی و سیتی‌اسکن از مبتلایان این بیماری، رد کردن علائم مشابه مشکلات دیگر نظیر سکته مغزی، ام‌اس یا تومورهای مغزی است.

تشخیص بیماری پارکینسون با معاینه و سنجش علائم بالینی

اشتری با بیان اینکه بیماری پارکینسون در هر دو جنسیت دیده می‌شود اما بروز آن در آقایان مقداری بیشتر از خانم‌ها است، اضافه می‌کند: بیماری پارکینسون علت کاملاً شناخته شده‌ای ندارد و به نظر می‌رسد عوامل محیطی و ژنتیک هر دو در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.

این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه ممکن است در صورت ابتلاء یکی از اعضای خانواده به این بیماری، احتمال درگیری سایر اعضای خانواده نیز بیشتر شود، می‌گوید: این بیماری تحت عنوان یک بیماری ژنتیکی شناخته نشده است که انتقال آن را از طریق ژن خاصی بدانیم؛ مگر درصد کمی که در آنها ژن‌های خاصی پیدا شده است و معمولاً در افراد جوان‌تر بروز می‌کند.

وی با بیان اینکه گاهی امکان دارد برخورد با برخی سموم نیز منجر به شروع پارکینسون شود، تصریح می‌کند: به علت ناشناخته بودن علت ایجاد این بیماری، عامل پیشگیری کننده از ابتلاء به پارکینسون وجود ندارد و نمی‌توان گفت اگر علت آن را کنار بگذاریم، به این بیماری مبتلا نخواهیم شد.

دارو درمانی و جراحی برای بهبود علائم

اشتری با بیان اینکه بیماری پارکینسون جزو بیماری‌های تحلیل‌رونده مغزی است و سلول‌های سازنده دوپامین با سرعتی بیش از حد معمول از بین می‌روند، می‌افزاید: این بیماری درمان قطعی ندارد اما با تجویز داروهای دارای ساختمان دوپامین برای بیماران سعی می‌شود علائم بیمار تا حد امکان کنترل و کم شوند تا بیمار بتواند سیر طبیعی زندگی خود را داشته باشد.

وی با بیان اینکه داروهایی تحت عنوان لئوپال برای بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون تجویز می‌شود، ادامه می‌دهد: این داروها وارد مغز بیمار شده، تبدیل به دوپامین می‌شوند و در نتیجه توان کنترل کمبود دوپامین در مغز بیمار را تا حد زیادی دارد.

عوارض افزایش دوز دارو بر بیماران

این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه گاهی نمی‌توان دوز دارو را به علت عوارض آن افزایش داد، اظهار می‌کند: اوایل تجویز این دارو، تأثیر آن بر بیماران بسیار خوب است اما به مرور زمان در نتیجه کاهش یافتن دوپامین مغز فرد، پزشک مجبور به افزایش دوز دارو می‌شود و متعاقب آن عوارض دارو شروع می‌شود.

وی با بیان اینکه در درمان برخی از بیماران مبتلا به پارکینسون از روش جراحی استفاده می‌شود، اضافه می‌کند: با انجام جراحی مغز، محرکی در مغز بیمار جای‌گذاری می‌شود که می‌توان سلول‌های مغز را تحرک کند. بیمارانی که درپی عوارض این بیماری ناتوان شده‌اند، با جراحی بهتر می‌شوند.

اشتری با بیان اینکه تزریق برخی از مواد نیز برای بهبود این بیماری کمک کننده است، می‌گوید: این بیماری درمان قطعی ندارد اما با این حال دارودرمانی و جراحی می‌تواند علائم فرد مبتلا به پارکینسون را مقداری بهبود ببخشد تا عملکرد بهتری داشته باشد.

لزوم ورزش و رژیم غذایی سالم در بیماران پارکینسون

وی با بیان اینکه سعی بر انجام ورزش‌های ساده نظیر نرمش یا پیاده‌روی به بیماران توصیه می‌شود و این اقدامات منجر به بهبود وضعیت عضلات و استخوان‌های بیماران می‌شود، ادامه می‌دهد: این بیماری خشکی بدن را به همراه دارد و با بی‌حرکت ماندن بیمار خشکی بدن او بیشتر و بیشتر خواهد شد.

این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه بهتر است بیماران مبتلا به پارکینسون رژیم غذایی سالم داشته باشند، می‌افزاید: رژیم‌های کم نمک و کم چرب، مصرف سبزیجات و میوه‌جات نیز به بیماران توصیه می‌شود زیرا کمک کننده بهبود وضعیت بیمار هستند. به علت اینکه سن بیشتر افراد مبتلا به این بیماری بیش از ۶۰ سال است و احتمال سکته نیز وجود دارد، قصد بر جلوگیری از سایر عللی است که می‌توانند زمینه ناتوانی هرچه بیشتر فرد را ایجاد کنند.

وی با بیان اینکه مصرف مواد پروتئینی همراه با دارو منجر به کم اثر شدن دارو می‌شود، خاطرنشان می‌کند: به بیماران توصیه می‌شود همزمان با مصرف داروی خود مواد غذایی پر پروتئین مصرف نکنند تا جذب دارو بهتر صورت گیرد.

کد خبر 567542

منبع: ایمنا

کلیدواژه: پارکینسون پیشگیری از پارکینسون ابتلا به پارکینسون بیماری پارکینسون چیست پارکینسون درمان دارد درمان پارکینسون ابتلای پوتین به پارکینسون داروی پارکینسون داروهای پارکینسون درمان قطعی پارکینسون جلوگیری از پارکینسون علائم پارکینسون شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق متخصص مغز و اعصاب ابتلاء به پارکینسون مبتلا به پارکینسون بیماری پارکینسون بیماران مبتلا ادامه می دهد علائم بیمار بین رفتن شود اما بیماری ها سلول ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۶۰۷۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور شناسایی شدند

محمد توحیدی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با بیان این که شناسایی کودکان مبتلا به اختلال اتیسم و ارجاع به مرکز توانبخشی و درمانی در ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۲ نسبت به۶ ماهه نخست آن رشد چهار برابری داشته است گفت: در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، ۲۰ کودک مبتلا به اوتیسم و در نیمه دوم سال گذشته ۸۰ کودک مبتلا به اوتیسم شناسایی شدند.

او افزود: در راستای اجرای دستورالعمل وزارتی و شیوه‌‎نامه پذیرش و ارائه خدمت به بیماران مبتلا به اختلال اوتیسم و همچنین اهمیت شناسایی به هنگام کودکان دارای طیف اوتیسم، فرایند شناسایی و غربالگری این بیماران طی جلسات متعددی با معاونت بهداشت، بهزیستی، آموزش و پرورش و مرکز توانبخشی و درمانی در سال گذشته بازبینی شد و آموزش پزشکان، بهورزان و مراقبان پایگاه‌های سلامت و مربیان مدارس سطح شهر به عنوان بخش مهمی از فرآیند شناسایی به طور ویژه در دستور کار قرار گرفت.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: با آموزش و حساس‌سازی افراد دخیل در شناسایی و غربالگری که با همکاری گروه سلامت جمعیت، خانواده و مدارس و گروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت انجام شد، شناسایی کودکان مبتلا به اوتیسم انجام و مبتلایان به مرکز توانبخشی و درمانی ارجاع شدند.

توحیدی بیان کرد: در مرکز توانبخشی پس از انجام تست‌های تشخیصی و محرز شدن اختلال طیف اوتیسم توسط متخصص روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی، اقدامات آموزشی و درمانی موردنیاز برای کودک آغاز می‌شود.

او تصریح کرد: هزینه مداخلات درمانی برای کودکان مبتلا به اوتسیم بسیار زیاد است به گونه‌ای که در ماه بین ۷۰ تا ۸۰ میلیون ریال برای هر کودک هزینه باید انجام شود، اما خوشبختانه بخش قابل توجهی از هزینه‌های درمان این کودکان تا ۱۴ سالگی، در قالب بسته حمایتی بیماران خاص و صعب العلاج از سوی سازمان‌های بیمه‌گر و اداره بهزیستی به مرکز توانبخشی پرداخت و والدین هیچ گونه هزینه‌ای برای درمان فرزند خود برعهده ندارند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با بیان این که تشخیص ابتلا به اوتیسم در کودکان پسر حدود چهار برابر کودکان دختر است تاکید کرد: تشخیص ابتلای به اوتیسم غالبا بعد از ۲ سالگی دقیق‌تر است ولی به دلیل مراجعات دیرهنگام والدین با توجه به عدم پذیرش آنان، متاسفانه تشخیص‌ها بعد از زمان طلایی مداخله یعنی بعد از سن پنج سالگی صورت می‌گیرد.

توحیدی با تأکید بر این که هر چه کودک مبتلا به اختلال اوتیسم در سنین پایین‌تر و تا کمتر از سه سالگی شناسایی شود اقدامات درمانی برای او مؤثرتر خواهد بود اظهار کرد: علاوه بر پزشکان، مراقبان سلامت و مربیان مدارس و والدین نیز در صورت مشاهده رفتار‌های غیرمعمول کودک خود نظیر رفتار‌های کلیشه‌ای و تکراری، عدم ارتباط چشمی مناسب، عدم واکنش به صدا زدن نام و انجام بازی‌های تکراری و متعاقب آن مراجعه زودهنگام به پایگاه‌های بهداشتی، نقش مهمی در شناسایی و شروع روند درمانی کودک مبتلا به اختلال اوتیسم دارند.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • چند واقعیت علمی که زیر پوست ما جریان دارند
  • اختلال در مسیر قهرمانی، اوسمار و اولین چالش بزرگ
  • همایش روز جهانی اتیسم در رشت
  • ۱۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور شناسایی شدند
  • چه کسانی باید جراحی برداشتن لوزه را انجام دهند؟
  • اختلال در ریشه کنی مالاریا در ایران
  • پایش سلامت روان در کشور؛ دومین اختلال روانی درمیان ایرانیان چیست؟
  • ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد
  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • وزش باد شدید و افزایش ارتفاع موج در خلیج‌فارس