Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویکرد چند فصلی به سریال‌سازی سال‌هاست که در اکثر سریال‌های رسانه ملی دیده می‌شود. موفقیت سریال‌ها در سری اول خود این مجوز را به فیلمسازان می‌دهد که با ساخت فصول بعدی شانس جذب مخاطب بیشتر را داشته باشند.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو؛ فاطمه قربانی رضوان؛ ادامه دارد..؛ جمله‌ای که این روزها در قسمت اخر اکثر سریال‌ها نقش می‌بندد و مخاطب را گاهی منتظر و هیجان زده در انتظار فصلی دیگر نگه می‌دارد و گاهی همین یک جمله کوتاه سرپوشی بر ضعف فیلمنامه و عدم توان ارائه داستانی منسجم در قسمت‌های مشخص شده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاید بهترین نمونه این دست رویکرد را سریال‌های چند فصلی «ستایش»، «لیسانسه‌ها»، «بچه مهندس»، «پایتخت» و «نون خ» دانست. رویکردی که در ابتدا مخاطبان بسیاری را با خود همراه کرد و نقطه قوتی در جذب بیننده تلویزیونی و به نوعی افزایش درصد مخاطبان وفادار شد. مواردی نظیر استفاده از بازیگران شناخته شده و عجین شدن ذائقه مخاطب با آنان در چند فصل متوالی، روایت‌های نو و از همه مهم‌تر فیلمنامه‌ای منسجم و قابل گسترش سبب شد تا برای چند سال توجه به مسئله فصل‌بندی و ادامه داشتن سریال‌ها به شدت پیگیری شود. اما همین پیگیری مداوم در سریال‌سازی چند فصلی در گذر زمان بی آنکه به ترمیم و بهبود زیرساخت‌های آن برای جذب و به دنبال آن نگه‌داری مخاطب توجه شود به شکلی افراطی و بدون حساب ادامه یافت.

 

سریال «ستایش» یکی از نمونه‌های نسبتا موفق در سریال‌های چند فصلی است. سریالی که در فصل اول خود با داشتن داستانی جدید و فیلمنامه‌ای قوی دروازه‌ی چند فصل‌سازی در سریال را باز کرد و در فصل دوم و سوم مورد توجه مخاطبان قرار گرفت اما در همین سه فصل متوقف شد. عدم کشش فیلمنامه و داستان برای خلق روایت جدید یکی از دلایل این توقف بود و شاید بتوان همین دلیل و توقف را نقطه مثبت این رویکرد دانست. توقفی که هرچند اجباری و شاید انتخابی حداقل تاثیر سایر فصل ها را با ساخت فصلی بی کیفیت از بین نبرد و مخاطب را با یادآوری لحظه‌های خوب از یک سریال برای سال‌ها نه رها بلکه همراه کرد. تجربه‌ای که در سریال «پایتخت» در چند فصل تکرار شد؛ سریالی که تا چهار فصل مخاطبان بسیاری را با خود همراه کرد و مهمان لحظه‌های بسیاری از ایرانیان در مناسبت‌های مختلف بود اما با طولانی شدن فصل‌ها بی آنکه به مسئله روایت و داستان و داشتن قصه تاکید شود، بدون توجه به ذائقه مخاطب تنها به ساخت فصل‌های جدید پرداخته و درنهایت هم با درصد بالایی از نارضایتی مخاطب دست از ساخت پایتختی دیگر برداشتند. اتفاقی که به مرور خاطرات خوب مخاطبان را با فصول ابتدایی این سریال در ذهن مخاطب کم رنگ و کم رنگ کرد؛ مخاطبی که حاضر بود حتی بیش از چندسال منتظر پایتختی با کیفیت بالا باشد اما هربار به علت عجله فیلمسازان در ساخت فصل جدید با فیلمنامه‌ای ضیف و خروجی بی کیفیت رو به رو شده است. رویکردی که به مرور مخاطب را بی اعتماد و ناراضی کرده و او را از ادامه همراهی و پیگیری سریال ها منصرف می کند.

در ادامه همین روند در شرایطی در سال جاری شاهد شروع دو سریال با فصل های جدید بودیم. سریال «نجلا» که پیش‌تر در فصل اول خود مخاطبان بسیاری را با خود همراه کرده بود به دلیل عدم کشش روایت و خلق موقعیت و قصه‌ای جدید تا چند قسمت در کشاکش داستانی تکراری و روندی ضعیف پیش رفت تا بی‌آنکه در فصل جدید برای مخاطب قصه‌ای داشته باشد به داستان چند فصلی بودن خود در همین مجال پایان دهد.

 

سریال «زیرخاکی ۳» دیگر سریال نوروز ۱۴۰۱ به عنوان سومین فصل سریال موفق در چند سال اخیر رسانه ملی تلاش کرد تا همچون دو فصل پیشین خود لحظات سرگرم کننده، دوست داشتنی و هیجان انگیزی را خلق کند. اما نمی‌توان سومین فصل از این سریال را علارغم خلق موقعیت‌های طنز بسیار، بازی خوب بازیگران، در سطح و اندازه دو فصل قبلی دانست. سومین فصل از این سریال نیز به طور قابل توجهی با ضعف ایده مرکزی روبه‌رو بود و در روند داستان خلاقیتی وجود نداشت. اگرچه نقطه قوت این سریال که بازیگران آن هستند به خوبی در فصل سوم هدایت و رهبری شده‌اند و به درستی در نقش های خود به هنرنمایی پرداخته‌اند اما همین ضعف فیلمنامه باعث شده تا بازی‌ها هم همچون فصول قبل به نظر برسد. شاید بتوان نقطه شروع این ضعف در فیلمنامه را ارتباط تنگاتنگ فصل دوم با فصل سوم دانست. فصل جدید این سریال دنباله فصل قبلی است؛ شخصیت ها با همان خرده روایت‌های قدیمی درگیر هستند و کمبود یک داستان جدید کاملا حس می‌شود. بنابراین این فصل را می‌توان فصلی فاقد خلاقیت و تکراری دانست که در اقدامی عجیب به شکلی پایان می‌پذیرد که این سیگنال را به مخاطب می‌دهد که فصل چهارمی هم ممکن است وجود داشته باشد.

 

با تمام این تفاسیر پرداخت به مسئله سریال‌سازی با رویکرد چند فصلی بودن از جمله دغدغه‌های مهم هر رسانه برای جلب مخاطب بالقوه و تبدیل آن به مخاطب بالفعل است. اقدامی که این روزها توجه به آن در سریال‌سازی بیش از پیش برای رسانه ملی ضرورت یافته و نیاز آن با شروع و پایان هر فصل از سریال‌ها احساس می‌شود. شاید زمان آن رسیده که برای از دست ندادن مخاطبان وفادار فعلی تلویزیون که هنوز امیدوار تماشای آثار با کیفیت هستند تلاش کرد و با نگاهی واقع بینانه مجوز ساخت فصول بعدی سریال‌ها را داد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: سریال تلویزیونی سریال سازی سریال های چند فصلی سریال نجلا سریال پایتخت سریال زیرخاکی سریال سازی چند فصلی سریال ها چند فصل فصل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۶۳۲۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلویزیون «جام‌جم» را تعطیل کرد؟

«جام‌‌جم» مدتی است روی آنتن نمی‌رود؛ در حالی‌که بسیاری از جمله رئیس صدا و سیما اعتقاد داشتند وجود برنامه منتقدانه‌ای نسبت به خود رسانه ملّی لازم است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، برنامه تلویزیونی «جام‌جم» در 24 قسمت روی آنتن رفت. دوشنبه شب‌هایی که در شبکه یک منتظرِ مناظره و میزگردی جنجالی بر سر موضوعات مختلف بودیم. تا جایی که برخی از این موضوعات به گفت‌وگو با مدیران تلویزیون کشیده می‌شد.

از ماجرای نطق‌کشی و دستمزدهای عجیب و غریب تا نقد سریال‌های ضعیف و کم‌کیفیت که مورد نقد بسیاری قرار گرفت. نظرسنجی‌هایی که از یلدای پرهیاهو می‌گفتند و سلبریتی‌هایی که باید به چه صورت مدیریت شوند. همچنین خیلی از بحث‌های دیگر که به تعبیرِ بسیاری، نقدهای سازنده‌ای که جایِ خالی چنین بحث و اظهارنظرهایی مدت‌ها در تلویزیون خالی بود.

در حالی که از مدیر شبکه نسیم تا رئیس سیمافیلم و مدیران شبکه‌های چهار و کودک و نماینده‌ای از معاونت سیاسی صداوسیما و خیلی‌های دیگر به جام‌جم آمدند از آن طرف هم پای تهیه‌کنندگان، بازیگران و کارگردانانی همچون حامد عنقا، ایرج محمدی، مهدی فرجی و سیدجواد هاشمی هم به این برنامه باز شد.

از سلبریتی‌ها شروع کرد به حوزه کودک و نوجوان، مواجهه صداوسیما با بحران‌ها، سریال‌سازی و موضوعات روزی همچون ویژه‌های تلویزیون خصوصاً در یلدا پرداخت.

اما زمزمه‌هایی به گوش می‌رسید که انتقادات صریح و فضای تند و تیزِ مناظرات و گفت‌وگوهای این برنامه تلویزیونی به مذاقِ برخی از مدیران در صداوسیما خوش نمی‌آید. شاید از این جهت باشد که ماه رمضان و عید نوروز بهانه‌ای شد تا از «جام‌جم» فعلی موقتاً خداحافظی شود.

اینکه می‌گوییم موقت، چون برخی از برنامه‌ها در مقاطعی از تلویزیون کنار گذاشته شدند و با گروه و فضایی متفاوت‌تر برگشته‌اند. پیگیری خبرنگار تسنیم نشان می‌دهد پای برخی از مدیران برای جلوگیری از ساختِ «جام‌جم» با این فضای انتقادی تند و تیز و صریح که مورد استقبال بسیاری از هنرمندان و جامعه فرهنگ و هنر و حتی خود پیمان جبلی رئیس صداوسیما بود که از آن به عنوان نقدی سازنده یاد می‌کرد در میان است.

نگاهی به هیاهوی جدید درباره سریال «پایتخت»

باید دید «جام‌جم» با همین شکل و شمایل و گروه سازنده به آنتن تلویزیون برمی‌گردد با گروهی دیگر و متفاوت‌تر این اتفاق خواهد افتاد؟ اما هرچه هست تلویزیون در روزهایی که موضوع نظرسنجی و بحث مخاطب، سریال‌سازی درست و اصولی، ساخت آثار نمایشی با استفاده از تکنولوژی‌های نوین، تبلیغات در نمایش‌خانگی و بسیاری از موارد دیگر مطرح است جای چنین برنامه‌ای خالی است که می‌توانست با نقدهای کارشناسانش، نقشه راه بهتری را برای سیاستگذاری و مدیریت در تلویزیون ترسیم کند.

همان‌گونه که پیمان جبلی رئیس صداوسیما درباره این برنامه تلویزیونی گفته بود: یکی از موضوعاتی که در این میان مغفول مانده بود خود رسانه ملّی است که محل نقد بسیاری است و موافقان و مخالفان درباره موضوعات مختلف مرتبط با مأموریت‌های رسانه ملی وجود دارد. بنده از روز اول دغدغه‌ام این بود در همان ماه‌های اول وعده دادم برنامه‌ای در این خصوص روی آنتن خواهیم برد. آماده‌سازی این برنامه متأسفانه طول کشید من خودم از همکاران خودم گلایه کردم دیر شروع شد، مراحل پختگی خودشان را طی می‌کند و ان‌شاءالله با قدرت به کار خودش ادامه خواهد داد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • زرنگ‌بازیِ سعید آقاخانی در نون‌خ ۵ که شاید متوجهش نشده‌اید
  • نقد فیلم مست عشق / شکستی مفتضحانه برای حسن فتحی
  • زرنگ‌بازی سعید آقاخانی در «نون خ ۵»
  • سریال قطب شمال اقتباسی از رمان کنت مونت کریستو یا نسخه ایرانی یک سریال ترکی؟
  • از فیلم‌سازی «بدون دیالوگ» تا خندیدن به «قضاوت»
  • تلویزیون «جام‌جم» را تعطیل کرد؟
  • از فیلمسازی بدون دیالوگ تا خندیدن به قضاوت
  • بهترین انیمه‌های سریالی که در بهار امسال نباید از دست بدهید
  • «رخنه» توان علمی و دفاعی کشور در صنعت هوافضا را به رخ می‌کشد
  • داستان‌های ادامه‌دار ستاره عراقی؛ علی عدنان از ایران رفت!