Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-27@14:55:49 GMT

آغاز قرن ۱۵ هجری و تصحیح یک اشتباه محاسباتی

تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۶۶۳۵۸

آغاز قرن ۱۵ هجری و تصحیح یک اشتباه محاسباتی

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی می‌گوید: موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در اعلام روز ۱ فروردین ۱۴۰۱ به عنوان آغاز قرن جدید مرتکب اشتباه شده و سده پانزدهم هجری از یکم فروردین ۱۴۰۰ آغاز شده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، پایان هر قرن و آغاز قرن جدید برای بسیاری از ما اتفاق مهم و تجربه شگفت‌انگیزی است که در طول یکصد سال تنها یک بار اتفاق می‌افتد و به همین دلیل شمار محدودی از مردمان هر عصر فرصت از سر گذراندن چنین تجربه‌ای را پیدا می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در روزهای پایانی سال 1399 بحث‌های فراوانی درباره  ورود به سده جدید شکل گرفت و پیام‌های پرشماری از طریق پیامک و رسانه‌های اجتماعی میان مردم دست به دست می‌شد که به یکدیگر نوید ورود به سال و قرنی جدید را می‌دادند اما در همان روزها موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران رسماً اعلام کرد که این تصور اشتباه است و محاسبات علمی چیز دیگری را می‌گویند.

مطابق اعلام این موسسه روز اول قرن پانزدهم هجری خورشیدی، دوشنبه 1 فروردین 1401 بود نه 1400.

دکتر علی‌رضا شعبانلو، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اما نظر دیگری دارد. او معتقد است که موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مرتکب خطایی شده که ناشی از درک «متصلّب» از زمان است.

متن کامل یادداشت شعبانلو را در ادامه می‌خوانیم:

بنا بر گزارش مرکز تقویم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، معنای قرن یا سده، یکصد سال است. هر تقویم یک مبدأ دارد و در عرف اولین سال هر تقویم سال «یک» محسوب می‌شود.

روز اول نخستین قرن هجری خورشیدی، جمعه 1 فروردین 1 و روز پایان آن، سه‏‌شنبه 29 اسفند 100، است. روز اول قرن دوم هجری خورشیدی، چهارشنبه 1 فروردین 101 و روز آخر آن، یک‏شنبه 29 اسفند 200، است. قرن چهاردهم هجری خورشیدی، از روز چهارشنبه 1 فروردین 1301، آغاز شده و روز یک‏شنبه 29 اسفند 1400 به انجام رسید. بنابراین، روز اول قرن پانزدهم هجری خورشیدی، دوشنبه 1 فروردین 1401 است. (منبع خبر: مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران)

خبر فوق، خبر نادرستی است. زیرا زمان یعنی تاریخ هیچ‌گاه از 1/1/1 شروع نمی‌شود و ابتدای تاریخ از 1/1/1 نیست، بلکه از 00-00-00 است یعنی روز صفر و ماه صفر و سال صفر.

وقتی زمان از صفر شروع شد و 24 ساعت گذشت، روز 1 و ماه صفر و سال صفر خواهیم داشت: روز 01- ماه 00- سال 00 و قس علی هذا.

این اشتباه از این جا ناشی شده است که زمان را شیء هستومند صُلب (مانند یک تکه آجر یا یک قطعه سنگ یا یک نفر انسان یا یک عدد گردو و بادام) تلقی کرده‌اند که در شمارش آن‌ها از یک شروع می‌کنیم و صفر نداریم، زیرا این‌ها دارای هستی‌اند و شکل دارند در حالی‌که زمان مانند مقادیر دیگر مثل وزن و طول از اجزا تکوین می‌یابد و کامل می‌شود و شکل می‌گیرد و به یک واحد مثل دقیقه، روز، هفته و سال تبدیل می‌شود.

ما وقتی‌که در نقطه آغاز ایستاده‌ایم و می‌خواهیم یک متر جلوتر برویم در نقطه یک نیستیم بلکه در نقطه صفر هستیم و باید حرکت کنیم تا از صفر به یک برسیم. حال اگر بخواهیم یک ساعت بدویم باز شروع حرکت ما از یک نخواهد بود زیرا زمانی که ایستاده‌ایم و حرکت نکرده‌ایم، زمان صفر است و بلافاصله با حرکت ما، زمان از صفر به سوی ارقام بعدی حرکت می‌کند وقتی که ثانیه‌ها به پایان ثانیه 59 رسیدند یک دقیقه شکل می‌گیرد.

فاصله میان صفر تا اول ثانیه 59 یک دقیقه نیست ولی درون دقیقه اول است. درست مانند مسابقه فوتبال، وقتی 40 دقیقه و 30 ثانیه از بازی گذشته است یعنی ساعت 30: 40: 00 را نشان می‌دهد ما درون دقیقه 41 هستیم ولی نمی‌گوییم 41 دقیقه از بازی گذشته بلکه می‌گوییم 40 دقیقه از بازی گذشته و در دقیقه 41 بازی هستیم.

محور اعداد بالا را در نظر بگیرید چنان که می‌بینیم صفر در میان محور قرار دارد و نقطة آغاز به سوی طرفین است. از صفر تا پایان 9 شامل 10 مقطع است و از آغاز 10 تا پایان 19 نیز 10 مقطع است و از 20 تا پایان 29 و از 30 تا پایان 39 و از 40 تا پایان 49 و از 50 تا پایان 59 و از 60 تا پایان 69 و از 70 تا پایان 79 و از 80 تا پایان 89 و از 90 تا پایان 99 نیز هر کدام دارای 10 مقطع هستند. اگر این مقطع‌ها را جمع کنیم به عدد 100 می‌رسیم یعنی از صفر تا پایان 99 شامل 100 مقطع است.

حال اگر این مقطع‌ها را سال بنامیم از 00 – 00-00 یعنی از ثانیه آغاز هجرت (که نه روز کامل داریم و نه ماه و نه سال) تا پایان 29 اسفند سال 99 شمسی (سال 365 روزه نه 355 روزه) شامل صد سال کامل خواهد شد و یک سده یا قرن به حساب خواهد آمد. اگر این شمارش در جهت مثبت محور باشد سال‌های بعد از هجرت را مشخص می‌کند و اگر در جهت منفی باشد سال‌های قبل از هجرت را نشان می‌دهد.

در اندازه‌گیری طول نیز همین‌گونه است. فاصله میان صفر تا پایان 99 را 100 سانتی‌متر محسوب می‌کنیم و صد سانتی‌متر دوم را از 100 تا پایان 199 می‌دانیم نه از 101 تا پایان 200. پس 29 اسفند 1399 پایان سده چهاردهم هجری شمسی است و سده پانزدهم از یکم فروردین 1400آغاز شده است و در انتهای روز 29 اسفند 1499 پایان می یابد.

پیشگامان شعر انقلاب در گفت‌وگو با میراحسان -1 | قصاید گرمارودی از شعر/قصیده‌های شاملو استادانه‌تر استپیشگامان شعر انقلاب در گفت‌وگو با میراحسان -2 / حواشی پیرامون میرشکاک، شعر او را به محاق برد

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ژئوفیزیک دانشگاه تهران هجری خورشیدی فروردین 1 تا پایان روز اول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۶۶۳۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ببینید | وستهم ۲-۲ لیورپول؛ پایان یک رویا

تعداد بازدید : 0 کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

به گزارش جام جم آنلاین، لیورپول بعد از دو شکست غیرمنتظره برابر پالاس و اورتون که شانس این تیم برای قهرمانی لیگ را بسیار کاهش داد، امروز به زمین وستهم رفته بود. به فاصله چهار بازی تا پایان فصل، قرمز‌ها دیگر حق اشتباه نداشتند و باید میدان را دست پر ترک می‌کردند. فاصله با آرسنال صدرنشین سه امتیاز بود و سیتی نیز با یک بازی کمتر، دو امتیاز بیشتر از قرمز‌ها داشت.

در ده دقیقه ابتدایی کار متعادل دنبال شد و لیورپول اندکی برتری محسوسی داشت. در دقیقه ۱۰ لوئیز دیاز در یک صحنه درخواست پنالتی داشت، ولی داور بی توجه عبور کرد.

یک دقیقه بعد اولین خطر جدی بازی را لیورپول خلق کرد. روی ارسال رابرتسون برای خاکپو او روی توپ اثر گذاشت تا در تیر دوم برای الیوت فرصت خوبی فراهم شود، ولی ضربه او با دخالت مدافعان راهی به دروازه پیدا نکرد.

یک دقیقه بعد بوون روی یک ضربه کرنر پاسخ لیورپول را داد، ولی میزبان هم نتوانست در این صحنه به گل برسد. بوون در دقیقه ۱۴ شانس خود را با شوتزنی امتحان کرد، ولی ضربه او را آلیسون بلوکه کرد.

اما در دقیقه ۲۷ صحنه بحث برانگیزی درون محوطه جریمه وستهم شاهد بودیم. برخورد توپ به دست بازیکن وستهم به وضوح پنالتی بود، ولی بعد از بررسی VAR تصمیم کمک داور مبنی بر آفساید دیاز تایید شد.

بازی در دست لیورپول بود و این تیم کنترل ۷۵ درصدی بر میدان داشت. در دقیقه ۴۰ شوت دیاز به تیر عمودی دروازه برخورد کرد و تبدیل به گل نشد و سه دقیقه بعد وستهم به گل رسید.

روی ارسال کرنر کودوس، جرد بوون با یک ضربه سر توانست دروازه لیورپول را باز کرده و وستهم را پیروز روانه رختکن کند.

تنها سه دقیقه از نیمه دوم گذشته بود که لیورپول بازی را برابر کرد.

دیاز از سمت چپ حرکت کرد و خودش را به محوطه جریمه رساند. پاس او به اندی رابرتسون و ضربه پای چپ او گل تساوی را برای میهمان به همراه داشت.

لیورپول برای زدن گل دوم فشار خود را بیشتر کرد و میزبان نیز در فکر ضدحمله بود.

بعد از چند موقعیت نصف و نیمه، لیورپول در دقیقه ۶۵ به گل رسید. روی ارسال کرنر، توپ روی تیر دوم به خاکپو رسید و ضربه او بعد از برخورد به توماس سوچک وارد دروازه شد تا لیورپول با یک گل به خودی پیش بیفتد.

لیورپول بازهم هجومی کار می‌کرد و دو بار با ضربات دیاز و مک الیستر تا آستانه زدن گل پیش رفت، ولی هر بار آرئولا مانع شد.

بازی در دست لیورپول بود، ولی وستهم به گل رسید. در دقیقه ۷۷ روی ارسال از راست بوون این مایکل آنتونیو بود که با ضربه سر دروازه لیورپول را برای بار دوم باز کرد و حساب کار مساوی شد.

لیورپول در دقیقه ۸۸ این شانس را داشت تا به گل سوم برد، ولی شوت الیوت از بیورن محوطه جریمه به تیر افقی خورد و به اوت رفت.

در ۵ دقیقه وقت اضافه بازی تلاش‌های لیورپول به جایی نرسید و در نهایت این بازی ۲-۲ مساوی شد. توقف بدموقع دیگر که عملا قرمز‌ها را از قهرمانی دورتر کرد.

دیگر خبرها

  • ببینید | وستهم ۲-۲ لیورپول؛ پایان یک رویا
  • فصلنامه ریاضیات و علوم محاسباتی دانشگاه صنعتی قم اسکوپوس شد
  • تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ایران به فینال جام ملت‌های فوتسال آسیا صعود کرد
  • نانوحباب‌های مغناطیسی در کامپیوتر‌ها قابل استفاده می‌شوند
  • نانوحباب‌های مغناطیسی در کامپیوترها قابل استفاده می‌شوند
  • تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • راهنما برای گالری‌گردی در پایانِ هفته پیش‌ِ رو
  • تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • بازجویی‌هایی که به مرگ رئیس دانشگاه تهران ختم شد