Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@18:43:28 GMT

روستای سویرو بانه شهری برای لک‌لک‌ها

تاریخ انتشار: ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۷۰۱۰۲

روستای سویرو بانه شهری برای لک‌لک‌ها

به گزارش ایرنا، روستای ۶۰ خانواری "سویرو" با در بخش مرکزی و در ۲۵ کیلومتری شهر بانه واقع شده است، این روستا علاوه بر اینکه روستایی در دامن جنگل های بلوط زاگرس شمالی قرار دارد، به خاطر مهاجرت سالانه لک‌لک‌ها نیز شهرت خاصی دارد.

در یک روز بهاری برای تهیه گزارش و دیدن این شاهکار خلقت به همراه رییس اداره حفاظت محیط زیست بانه راهی این روستا شدیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

طبیعت بکر روستای "سویرو" وجود رودخانه پایین دست این روستا و درختان بلوط همچنین همزیستی ۵۰ ساله روستاییان با لک لک های سفید باعث شده هر ساله این منطقه میزبان صدها قطعه لک‌لک مهاجر شود که از مناطق گرمسیری به این روستا مهاجرت می کنند.

مردم روستای "سویرو" از گذشته های خیلی دور شاهد بازگذشت لک‌لک‌ها به این منطقه بودند و آنها را نماد صلح و خوش اقبالی در روستا می دانند.

زیبایی و سرسبزی این منطقه در بهار چشم نواز است و هر رهگذری را به خود جذب می کند لانه لک‌لک‌ها در بیش از یک هکتار زمین بر بالای یک کوه بلند بر روی درختان بلوط واقع شده که چشم انداز روستای "سویرو" را بسیار زیباتر کرده است.

صدای تق‌تق لک‌لک‌ها از دور شنیده می شد این صدا با صدای دیگر پرندگان منطقه زیبایی منطقه سویور بانه را صد چندان کرده و انعکاس این صداهای نشان از طبیعتی بکر و دست خورده داشت، صدای آب رودخانه پایین دست روستا نیز از دوردست ها شنیده می شود که به زیستگاهی بکر و چشم نواز برای این پرندگان مهاجر تبدیل شده است.

لک لک های سفید پیش از آغاز فصل بهار بار دیگر به آشیانه های خود باز می گردند و آشیانه ها را بازسازی و سپس تخم گذاری و جوجه آوری می کنند و وقتی که جوجه ها بال پر گرفتند و شرایط پرواز و مهاجرت به مناطق گرمسیری داشتند از این منطقه کوچ می کنند.

مردم این منطقه به لک‌لک‌ها، "حاجی له‌ق‌له‌ق" می گویند و این لفظ از آنجا ایجاد شده که مردم بر این باور هستند که لک‌لک‌ها در فصل زمستان به مناطق گرمسیری از جمله عربستان کوچ می کنند و به همین دلیل به آنها حاجی می‌گویند و واژه له‌ق‌له‌ق هم به فیزیک بدنی و پاها و نوک آنها که شبیه شاخه درخت است اشاره دارد.

حضور لک‌لک‌های مهاجر و طبیعت بکر منطقه ظرفیت مهمی را برای جذب گردشگران فراهم کرده این مهم نیازمند توجه بیشتر نهادهای دولتی است که ایجاد منطقه گردشگری زمینه را برای ایجاد اشتغال و رونق تولید روستاشینان فراهم می کند.

خوشحالی مردم از بازگشت لک‌لک‌ها

دهیار روستای سویرو که ما را به زیستگاه لک لک ها همراهی کرد گفت: لک‌لک‌ها سالهای زیادی است که در بهار به این زیستگاه برمی گردند و مردم این منطقه نیز به حضور این لک‌لک‌ها عادت کردند و از باز گشت آنها خوشحال هستند.

محمد کریمی ادامه داد: این لک‌لک‌ها بخشی از هویت این روستا هستند و مردم با توجه به زیبایی که این پرندگان به طبیعت روستا دادند هیچگونه مزاحمتی برای آنها ایجاد نمی کنند و به نظر می رسد که لک‌لک‌ها هم این موضوع را درک کردند و هر ساله با آمدن بهار بار دیگر به لانه های خود بر می گردند.

لک‌لک‌ها به طبیعت منطقه زیبا می بخشند

یکی از اهالی روستای "سویرو" که لک لک ها در جنگل های اطراف زمین کشاورزی وی لانه کردند از حضور لک‌لک‌ها ابراز خوشحالی کرد و بازگشت این پرندگان را نوید بخش آمدن بهار عنوان کرد.

رحیم کریمی که در حال شخم زدن زمین با بیل بود از دیدن ما خوشحال شد و بیلش را زمین گذاشت وقتی که در مورد لک‌لک‌ها از وی سوال کردم گفت: زمانی که لک‌لک‌ها به اینجا برمی گردند از بهاری سرسبز پربرکت خبر می دهند و زیبایی طبیعت منطقه را با حضورشان زیباتر می کنند.

وی با بیان اینکه مردم روستای "سریرو" لک‌لک‌ها بسیار دوست دارند، ادامه داد: در سالهای گذشته حدود چهار تا ۶ قطعه لک‌لک به روستای ما می آمدند و تا اواخر تابستان ماندند و هر سال بر تعداد آنها افزوده شد.

کریمی گفت: لک‌لک‌ها برای مردم این منطقه به پدیده منظمی تبدیل شدند چون هر سال در چله دوم زمستان برمی‌گردند و در آواخر تابستان دوبارهخ از این منطقه مهاجرت می کنند.

ضرورت ایجاد لانه برای لک‌لک‌ها

نکته قابل تامل که در این بازدید میدانی از زیستگاه لک‌لک‌های روستای "سویرو" متوجه شدم و همچنین اهالی روستا نیز به آن اشاره کردند این بود، که بسیاری از درختان بلوطی که چندین سال لانه لک‌لک روی آن قرار داشت، خشک شده بودند.

این مساله تا حدودی اهالی روستا را نگران کرده بود و بسیاری از اهالی روستا که دوست داشتند، لک‌لک‌ها همچنان به روستای آنان برگردند، برای ساخت لانه ها برای لک‌لک‌ها بر روی تیرهای فلزی اعلام آمادگی کردند. 

رییس اداره حفاظت محیط زیست بانه نیز با بیان اینکه زیستگاه لک لک ها درختان بلوط است گفت: با توجه به اینکه فضولات این پرندگان اسیدی است باعث از بین رفتن درختان بلوط می شود و هر درخت بلوط که لانه لک لک ها در بالای آن ساخته می شود بعد از چند سال خشک می شود.

رحیم رحیم‌پور اضافه کرد: با توجه به اینکه رودخانه پایین دست روستا که به زیستگاه این پرندگان نزدیک است و منبع خوبی برای تغذیه لک لک که سرشار از منبع غذایی و موجودات آبزی است هر ساله در اسفند ماه به این منطقه بر می گردند و در اواخر تابستان و اوایل پاییز بار دیگر مهاجرت می کنند.

وی با اشاره به اینکه این لک‌لک‌های سفید در فهرست پرندگان حمایت شده کشور قرار دارد ادامه داد: برای جلوگیری از بین رفتن درختان بلوط باید لانه های فلزی برای آنها ساخته شود که نیاز با اعتباراتی دارد.

رییس اداره حفاظت محیط زیست بانه گفت: با همکاری اهالی روستای سویرو اقداماتی در راستای حفظ امنیت این لک‌لک‌ها انجام شده و این پرندگان در امنیت کامل به سرمی برند و هیچگونه خطری آنها را تهدید نمی کند.  

وی اضافه کرد: در بازدیدهای میدانی که انجام می شود لانه های که نیاز به بازسازی داشته باشد بازسازی می کنیم.

وی ادامه داد: بر اساس سرشماری که سال گذشته انجام دادیم ۳۵ لانه و بیش از ۱۵۰ قطعه پرنده هر ساله به این زیستگاه باز می گردند و در هر لانه با جوجه ها حدود چهار تا پنج لک لک زندگی می کنند.

رحیم پور با بیان اینکه هر ساله به تعداد این پرندگان اضافه می شود اظهار داشت: با توجه به بازیدهای میدان تعداد لک‌لک‌ها نسبت به پارسال بیشتر شده سرشمار این پرندگان بعد از جوجه آوری انجام می شود.

لک‌لک پرنده‌ای بزرگ با پاها و گردن دراز و منقار بلند و راست است که آهسته به پرواز در می‌آیند و در حال پرواز پاها و گردن را کشیده و اندکی رو به پایین نگه می‌دارند.

این پرنده آرام و کند راه می‌رود نر و ماده هم ‌شکل هستند و روی درخت‌ها، صخره‌ها یا ساختمان‌ها آشیانه می‌سازد، لک‌لک‌ها یک تیره از راستهٔ لک‌لک ‌سانان هستند که گونه‌های مختلفی دارند.

شهرستان مرزی بانه با ۱۵۸ نفر در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان واقع شده است.

برچسب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست کردستان بانه پرندگان مهاجر

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست کردستان بانه سازمان حفاظت محیط زیست کردستان بانه پرندگان مهاجر حفاظت محیط زیست لک لک ها درختان بلوط اهالی روستا لک لک ها لک لک ها لانه لک لک لانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۷۰۱۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میراث فرهنگی اجازه انتقال آب از روستای تاریخی گیسک را نمی‌دهد

محمد اسلامی گفت: در پاسخ به کسانی که می‌گویند میراث فرهنگی باعث خشک شدن درختان روستای تاریخی گیسک شده، باید بگویم که این یک ادعای گمراه‌کننده از سوی افرادی بود که آب این روستا را قبلا برای مصارف در اراضی دیگر انتقال داده بودند.

وی افزود: ما پیگیر موضوع برای بازگشت آب به روستا و زنده شدن محیط سبز و زیبای روستا هستیم و به هیچ عنوان اجازه انتقال باقیمانده آب را حتی به نزدیک‌ترین اراضی مجاور هم نمی‌دهیم.

رئیس میراث فرهنگی شهرستان زرند با اشاره به تغییر مسیر آب روستا که اخیرا رخ داده، گفت: پس از گزارش مردمی، بلافاصله به روستای تاریخی گیسک رفتیم و با مشاهده جاری شدن آب در جوی وسط روستا که از بالاترین قسمت ساخت و ساز تا استخر محوطه جنب بود، خیلی خوشحال شدم، چون یکی از زیباترین حالات در این روستای گردشگری _تاریخی، جاری بودن آب در این جویبار است.

وی اظهار کرد:، اما مطلع شدیم قصد احتمالی کشاورزان انتقال این آب از طریق لوله به مناطق دیگر است لذا به اطلاع تمام دوستداران میراث فرهنگی خصوصا علاقمندان به روستای تاریخی گیسک می‌رسانم که حفظ بافت تاریخی و منظر فرهنگی و طبیعی روستا از وظایف میراث است و اجازه تغییر در ماهیت فیزیکی چه در بخش ساختمان‌ها چه در بخش محیط و کشاورزی را نخواهد داد.

اسلامی تاکید کرد: طبق قانون، زمانی که یک اثر به ثبت ملی می‌رسد هرچند هیچ تغییری در مالکیت آن بنا اتفاق نخواهد افتاد، اما تغییر در شکل و محتوای آن اثر و نیز عرصه و حرایم آن غیرقانونی خواهد بود و عامل یا عوامل دخیل در هر اتفاقی تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.

رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان زرند افزود: به استناد قانون، تخریب بنا‌های تاریخی مجازات‌های بسیار سختی به همراه دارد و بعضا از آن بعنوان جرمی همسان با جرم‌های امنیتی یاد می‌شود.

 روستای گیسک شهرستان زرند بر اثر زمین‌لرزه سال ۱۳۵۶ ویران شد و بازماندگان زلزله با کمک دولت وقت در یک کیلومتری روستای ویران شده، خانه‌هایی بنا کردند (نام روستای جدید شهرک طالقانی است).

قرار گرفتن روستا در دامنه کوه و معماری طبقاتی آن، خانه‌های سرخ رنگ، وجود تالار‌ها و بازارچه‌های زیرزمینی، عدم آواربرداری موجب شد این روستا به اکوموزه تبدیل شود. 

میراث فرهنگی این روستای ویران شده را ثبت و به سایت گردشگری تبدیل کرده است.

روستای گیسک بزرگترین روستای خالی از سکنه ایران است و یکی از جاذبه‌های دیدنی در شمال کرمان است.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • طرح جهاد آبرسانی برای ۱۹۸ روستای استان مرکزی
  • ساخت فرودگاه هایی که تبدیل به لانه پرندگان شد
  • غرق شدن ۲ کودک در رودخانه مهران بندرلنگه
  • بهره برداری از طرح‌های محرومیت زدایی در ۳۱ روستای استان یزد
  • زندگی لک‌لک‌ها در کنار مردم روستا +عکس
  • روستاهای آبپخش نیازمند توجه بیشتر مسؤولان هستند
  • گذر از میانه تاریخ با سفر به روستای انجدان اراک
  • توسعه خط انتقال آب روستای آبخورده شهرستان پیرانشهر
  • روستایی که سهم لک‌لک‌ها شد
  • میراث فرهنگی اجازه انتقال آب از روستای تاریخی گیسک را نمی‌دهد