Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@22:37:22 GMT

اصول مبنایی عدالت در الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت

تاریخ انتشار: ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۷۱۲۸۴

اصول مبنایی عدالت در الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت

یک عضو اندیشکده عدالت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و دانشیار دانشگاه امام صادق (ع) در یادداشتی اصول مبنایی عدالت در الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت را بررسی کرده است.

به گزارش ایسنا در یادداشت حسین عیوضلو عضو اندیشکده عدالت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت  و دانشیار دانشگاه امام صادق (ع) می‌خوانیم:

اصول راهبردی عدالت، ریشه در ویژگی‌های مفهومی عدالت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر حکمی که مبنای ویژگی مفهومی عدالت باشد آن حکم در عرصه راهبردی نیز استیلا دارد؛ برای مثال، چنانچه قائل به فطری و دینی بودنِ عدالت باشیم در حوزه راهبردی نیز به انسان‌ها اجازه داوری و اظهار نظر داده می‌شود؛ فلذا به طور طبیعی، داوریِ آنان، معتبر تلقی و به آن، توجه می‌شود.

فرضیه مهم در این باب، این است که کشف اصول راهبردی عدالت، ریشه در اصول مبنایی عدالت دارد و لازم است راهبردهای عدالت از جوهره مفهومی عدالت مشتق شوند؛ البته مهم آن است که اصول عدالت باید بر اساس الزامات روش‌شناسی به نحوی تنظیم شوند که توان لازم را برای تبیین اوضاع و تعمیم به مصادیق مختلف داشته باشند.

راهبردهای لازم برای توسعه اصول، نقش هسته سخت را در نظریه‌پردازی عدالت بازی می‌کنند.

بر مبنای این، توان راهبردی نظریه‌های عدالت در عرصه‌های نظری و کاربردی به صحت، کفایت و کارآمدی این اصول بستگی تام دارد.

مفهوم و اصول عدالت از ویژگی‌های مفهومی و دلالت‌های مفهوم عدالت کشف می‌شوند. با شناخت دلالت‌های مفهومی عدالت می‌توان اصول راهنمای نظام تصمیم‌گیری و اجراییِ مبتنی بر عدالت را معرفی نمود؛

 بنابراین، استخراج تدابیر لازم برای اقامه عدالت اجتماعی، نیازمند حرکت از تعریف و شناخت ویژگی‌های مفهومی و مبانی نظری عدالت و سپس استخراج اصول راهبردی عدالت بر مبنای ویژگی‌های مفهومی و مبانی نظری و نشان‌دهندۀ مسیر راه برای اجرا و اتخاذ تدابیر لازم است.

مفهوم‌شناسی عدالت از پیچیدگی و حساسیت بسیار زیادی برخوردار است. چه اینکه این موضوع در ابعاد زیادی با مباحث عقیدتی و اخلاقی اسلام، عجین است .

فلذا در بسیاری از این موارد به جهت اختلاف نظرهای زیادی که وجود دارد حرکت از مفاهیم به معیارهای سنجیدنی، بسیار دشوار است. اهمیت موضوع، زمانی بیشتر فهمیده می‌شود که موضوع دارای ابعاد کاملاً کاربردی است و با حق و حقوق مردم مرتبط است. موضوع عدالت اجتماعی و اقتصادی از این دسته موضوعات بسیار حساس و دارای اهمیت است.

با شناسایی هسته سخت نظریه عدالت می‌توان به اصول راهبردی عدالت دست یافت.

اصول راهبردی عدالت، اصولی است که زمینه‌ساز تولید راهبردها و تدابیر در عرصه‌های اقتصادی و اجتماعی است.

اصول مبنایی و عملیاتی عدالت اجتماعی

منظور از اصول در اینجا مجموعه اصول راهنمایی است که هسته سخت مفهومی عدالت است. این اصول از ویژگی‌های ماهوی مفهوم عدالت مشتق می‌شوند و قابلیت تعمیم به حوزه‌های راهبردی و عملیاتی دارند. به بیان دیگر، طراحی هر گونه راهبرد و سیاست اجرایی در عرصه عدالت، منوط به شناخت اصول مبنایی عدالت است. این اصول در تقسیمی کلی به سه دسته مبانی، فرآیندها و نتایج تقسیم می‌شوند.

بررسی تدابیر نشان می‌دهد در مبانی و تدابیر پیش بینی شده درد سند الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت تا حد مطلوبی به این اصول اشاره شده است:

اصول ناظر به مبانی و مناشیء  اصل مساوات در برخورداری از حقوق ذاتی:

که در بند سوم مبانی انسان‌شناختی سند درج شده است.

اصل قوام و عدم اتلاف:

که در بند نهم مبانی جامعه‌شناختی و در یکی از  بند های  مبانی عملی و همچنین در یکی از  تدابیر سند الگو آمده است.

اصول ناظر به فرآیندها:

اصل شرایط برابر در فعالیت اقتصادی: که در تدابیر سند پیش بینی  است.

اصل رقابت/ فضای عادلانه: که در ودوبند تدابیر سند  الگو آمده است.

اصل استحقاق و شایستگی: هم در یکی از تدابیر سند درج شده است.

اصول نتیجه محور و تطبیقی :

اصل رفاه اجتماعی: که در دو بند  تدابیر  آمده است.

اصل الحاق (جبران بی‌عدالتی‌ها): که در دو بند تدابیر سند آمده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: الگوی اسلامی ايرانی پيشرفت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اصول راهبردی عدالت ویژگی های مفهومی مفهومی عدالت تدابیر سند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۷۱۲۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختتامیه جشنواره جوان ایرانی، پرچمدار پیشرفت + تصویر

با حضور استاندار و جمعی از مسئولان استانی اختتامیه جشنواره جوان ایرانی، پرچمدار پیشرفت در استان همدان برگزار شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، مراسم اختتامیه جشنواره جوانان پرچمدار استان با حضور علیرضا قاسمی‌فرزاد استاندار همدان، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار، جانشین فرمانده سپاه انصارالحسین(ع) استان و جمعی از مدیران‌کل دستگاه‌های اجرایی فرهنگی و مردم دارالمؤمنین و دارالمجاهدین در سالن اجتماعات باغ موزه دفاع مقدس همدان برگزار شد.

علی حقیقی در این مراسم با اشاره به اینکه جوانان در اولویت قرار دارند، اظهار داشت: این جوانان هستند که باید مورد توجه قرار گیرند و هدف اقدامات ما باید این قشر از جامعه باشد‌. اداره ورزش و جوانان با همکاری نهادها و سازمان‌های مرتبط برنامه های متنوع و زیادی انجام داده است و تا کنون بیش از 7میلیارد تومان اعتبار در این حوزه هزینه شده است.

وی تصریح کرد: این جشنواره در 10 سرفصل برگزار و 189 نفر در استان همدان آثار و مدارک خود را به جشنواره ارسال کردند و در نهایت داوری نفرات زیر نظر 64 داور در تهران انجام گرفت و 30 نفر به عنوان نفرات برتر انتخاب شدند.

مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان با اشاره به اینکه  تمام تلاش ما این است که بتوانیم بهترین هارو برای جوانان استان رقم بزنیم گفت: وی با تقدیر از حمایت های استاندار همدان از حوزه ورزش و جوانان در سال 1402 گفت: با حمایت دکتر قاسمی فرزاد و تلاش و پیگیری همکاران، سازمان های مردم نهاد و هیات های ورزشی سال 1402 سال پرباری برای ورزش و جوانان استان بود.

در این مراسم از 30 جوان برتر استان همدان در ده حوزه مختلف در قالب جشنواره جوانان برتر ایران زمین با عنوان جوان ایرانی، پرچمدار پیشرفت تجلیل به عمل آمد که اسامی آنها شامل؛ علیرضا صفاریان، محمد داوریان و مهدی برنده در بخش قران و خادم اهل بیت(ع)، از دیانا حیدری، حامد پری‌زاده و سیدمیثم حسنی در بخش فیلم، امیرعلی سلیمانی، ریحانه نوری و سیدابوالحسن صباح حسینی در بخش ادبیات، حامد چهاردولی، جواد کرمی و مجتبی اسماعیلی در بخش کارآفرینی، مهرداد مرادی، میلاد سوری و میلاد جباری در بخش ورزش، بهنام محمدی، علی ایزدی و حمید یادگاری در بخش فعال جهادی، علی معتبرنیا، وحید علی نجیمی و میثم ترکمان در بخش فعال اجتماعی، امید پوره‌ای، میلاد فراهانی علوی و مهدی عرب زاده در بخش دانش‌بنیان، مهدی چناری، اسماعیل اسدی و حمید رضا نظریی حاتم در بخش موسیقی و فاطمه حیدری، شکیبا کولیوند و محمدحسن مؤمنی در بخش کنشگر رسانه و فضای مجازی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • الگوی مکتب دانشگاهی انقلاب اسلامی را استخراج کردیم
  • وزیر دفاع یک پیام صادر کرد +جزئیات
  • اختتامیه جشنواره جوان ایرانی، پرچمدار پیشرفت + تصویر
  • چیستی عدالت و تاثیر آن در جامعه
  • هوش مصنوعی و حجیت فتوا
  • مبانی تئوری و فکری محکم اسلام علت ماندگاری انقلاب اسلامی است
  • برگزاری نشست روایتگری بیداری در اروند
  • انسیه خزعلی : الگوی ایرانی - اسلامی را در خانواده ها احیا می کنیم/ جنبش تعهد به خانواده را مطرح کرده ایم
  • روایت بیداری در آبادان
  • موتور ایرانی برای خودروی ایرانی