Web Analytics Made Easy - Statcounter

حمیدرضا صفوی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هر دانشگاه یا پژوهشگاه در کشور می تواند با توجه به ظرفیت ها و توانمندی های خود  درباره یکی از مباحث مربوط با صنعت خودروسازی، ماموریت گرا شود و مسوولیت ارتقای آن بخش را به عهده بگیرد.

وی با بیان اینکه اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های کشورمان بیشتر بصورت شخصی یا گروه های کوچک، تحقیقاتی درباره صنعت خودروسازی انجام می دهند، اظهار داشت: اگر این پژوهش ها بصورت نظام‌مند و بر اساس بسترهای پژوهشی در آید، نقش موثرتری در ارتقای این صنعت در کشور خواهند داشت که وزارت علوم می تواند در این زمینه اقدامات لازم برای ماموریت گرا کردن دانشگاه ها را انجام دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه امروزه صنعت خودروسازی در کشورمان با مشکلاتی از جانب تولیدکنندگان و مصرف کنندگان رو به روست، خاطرنشان کرد: خودرو در کشور بصورت انحصاری در آمده و واردات خودرو بویژه در سال های اخیر با مشکلاتی مواجه شده است بهمین دلیل این صنعت در کشورمان حالت رقابتی ندارد و هرچه تولید می شود مردم مجبور به خرید آن هستند.

صفوی ادامه داد: تولیدکننده ها اعلام می کنند که بر اثر تحریم های ظالمانه برخی از قطعات وارداتی را نمی توانند تامین کنند و به مسائلی مانند غیر اقتصادی بودن تولید خورو اشاره می کنند و از طرفی مصرف کنندگان قطعات خوب خودرو را در اختیار نداشته و اطمینان کافی به کیفیت خودروها ندارند.

وی با تاکید بر نقش دانشگاه ها در رفع این مشکلات و ارتقای کیفیت خودروهای تولید داخل، تصریح کرد: امروزه دانشگاه ها در حال نزدیک کردن خود به نسل چهارم هستند بدین صورت که فقط تولید علم نداشته باشند بلکه به کاربرد علم در صنایع مختلف کمک کنند و نقش بیشتری در این زمینه داشته باشند.

صفوی با بیان اینکه متاسفانه تا کنون بدلیل فراهم نبودن بسترهای مناسب، اعتقاد چندانی از طرف صنعت نسبت به دانشگاه ها وجود نداشته و در این زمینه سرمایه گذاری و بسترسازی مناسبی نشده است، گفت: امید است با ایجاد ساختار جدید در وزارت علوم و اضافه شدن معاونت فناوری و نوآوری بتوان بسترهای تحقیقاتی مناسبی را برای ارتباط محققان دانشگاهی با صنعت خودروسازی کشور ایجاد کرد.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: نوعی سردرگمی بین محققان دانشگاهی کشورمان وجود دارد که بر روی چه زمینه ای در صنعت خودروسازی بیشتر متمرکز شوند و نیاز اصلی گروه های خودروسازی چیست.

وی با بیان اینکه این نیازها و زمینه های تحقیق می تواند مسائلی مانند قطعه سازی یا اقتصادی کردن صنعت خودروسازی باشد، تصریح کرد: امروزه مباحث آلودگی ناشی از سوخت فسیلی در خودرو بویژه خودروهای سنگین نیز از جنبه زیست محیطی بسیار مهم است و بعنوان یکی از چالش های صنعت خودروسازی بشمار می آید که تحقیقات دانشگاهی به رفع آنها می تواند کمک بسیاری کند.

به گفته وی، از تولیدات علمی ما در خارج کشور به خوبی استفاده می شود و بدلیل مهاجرت دانش آموختگان ما به خارج، مشاهده می شود که حتی دانشجویان سطح متوسط ما نیز در کشورهای دیگر موفق تر هستند زیرا ما محیط کار و مصرف علم در کشورمان برای آنها ایجاد نشده است.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه محققان ما به دلگرمی و حمایت همه جانبه از سمت صنعت نیاز دارند، افزود: اعضای هیات علمی و دانشجویان ما باید این باور را داشته باشند که در بخش علم و فناوری و مسوولیت اجتماعی که بر دوش آنهاست می توانند نقش موثرتری در کشور داشته باشند.

صفوی با اشاره به اینکه خودروسازی، موضوع جاذب و بُرد بُردی برای صنعت و دانشگاه است، اظهار داشت: بسیاری از دانشجویان تحصیلات تکمیلی به دنبال موضوع برای رساله های خود هستند و چه بهتر که بتوانند از این طریق نقش موثری در جامعه داشته باشند بنابراین درخواست ما از صنعت خودروسازی کشور این است که این ظرفیت بزرگ را به سمت خود هدایت کنند.

وی به جلسه ای که سال گذشته با حضور فعالان صنعت خودروسازی و مدیران دانشگاه های برتر کشور برگزار شد، اشاره و اضافه کرد: هر یک از دانشگاه ها در این جلسه ظرفیت های خود را برای کمک به صنایع خودروسازی اعلام کردند و دانشگاه صنعتی اصفهان نیز با تنوع دانشکده ها و پژوهشکده ها می تواند در این زمینه نقش مهمی ایفا کند.

وی خاطرنشان کرد: ظرفیت های این دانشگاه در این زمینه در بخش های مختلف مانند دانشکده نساجی در زمینه مواد داخل خودرو، پژوهشکده های اَویونیک و فاوا در بحث الکترونیکی خودرو ، دانشکده مکانیک در سیستم های موتور احتراق، بدنه و باربر ، برق و کامپیوتر برای مباحث الکتریکی و اتومبیل های خودران و برقی و دانشکد مواد در زمینه قطعات بدنه است.

دانشگاه صنعتی اصفهان با حدود ۱۰ هزار دانشجو و ۵۰۰ عضو هیات علمی یکی از دانشگاه‌های برتر کشور است.

برچسب‌ها دانشگاه صنعتی اصفهان اصفهان دانشگاه خودرو سازی ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: دانشگاه صنعتی اصفهان اصفهان دانشگاه دانشگاه صنعتی اصفهان اصفهان دانشگاه خودرو سازی ایران دانشگاه صنعتی اصفهان صنعت خودروسازی داشته باشند دانشگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۷۸۹۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکرار تجربیات موفق تأمین مالی بانک صادرات ایران برای صنعت خودرو

به گزارش روابط‌عمومی بانک صادرات ایران، محسن سیفی در دیدار با محمدحسن محمدزاده، مدیرعامل شرکت ایران‌خودرودیزل و همچنین دیدار با علیمردان عظیمی، مدیرعامل ایران‌خودرو، ضمن تشریح توانمندی‌های این بانک در زمینه تجربه موفق همکاری و شیوه‌های تخصصی تأمین مالی صنعت خودرو کشور، برای توسعه همکاری و تحقق اهداف منویات مقام معظم رهبری در «جهش تولید با مشارکت مردم» و همچنین کمک به تعمیق داخلی‌سازی و افزایش تولید محصولات این شرکت‌ها اعلام آمادگی کرد.

او توسعه همکاری، تسریع و تسهیل ارائه خدمات مالی نقدی و غیرنقدی و تجربیات ویژه و الگوی موفق بانک برای حل مشکلات تأمین مالی زنجیره تأمین سایر خودروسازان و قطعه‌سازان کشور در بانک صادرات ایران را تشریح و تبیین و کمک به تولید با استفاده از ظرفیت‌های شعب داخلی و خارجی بانک را مورد تاکید قرار داد.

سیفی گفت: «بانک صادرات ایران به عنوان یکی از بانک‌های اصلی کشور، از سال‌های گذشته در کنار خودروسازان کشور بوده و اکثر خودروسازان کشور با بانک صادرات ایران تعامل مناسبی داشته و دارند.»

مدیرعامل بانک صادرات ایران با تاکید بر اینکه بدنه کارشناسی و ارکان بانک، تجربه و شناخت دقیقی از شرایط فعالیت خودروسازان کشور دارند، افزود: «در بخش‌های اعتباری و طرح و برنامه بانک، برای طراحی محصولات ویژه، تجربه‌های موفقی وجود دارد و این شناخت موجب می‌شود که سرعت و کیفیت ارائه خدمات مالی و بانکی به این صنعت روز به روز بهتر شود و امروز با افتخار، همکاری مطلوبی با خودروسازان و قطعه‌سازان کشور داریم.»

محمدحسن محمدزاده، مدیرعامل ایران‌خودرودیزل در این دیدار با استقبال از توسعه همکاری با بانک صادرات ایران، با ارائه اهداف و برنامه‌های این شرکت در سال جاری به تعدد شرکت‌های زیرمجموعه این شرکت اشاره کرد و گفت: «استفاده از این شرکت‌ها عمق داخلی‌سازی شرکت ایران‌خودرو دیزل را افزایش داده و از این رو میزان ارزبری شرکت نسبت به سایر خودروسازان کمتر است.»

او ویژگی دیگر این شرکت را تنوع محصولات آن برشمرد و افزود: «تنوع محصولات ایران خودرو دیزل از جمله ون، انواع اتوبوس، انواع کشنده، کمپرسی و باری و از جمله بزرگترین سالن تولید اتوبوس خاورمیانه در این شرکت وجود دارد.»

محمدزاده از تولید و فروش اتوبوس برقی داخلی شهری به شهرداری برخی کلان‌شهرهای کشور و همچنین فروش 1000 دستگاه اتوبوس دیزلی به شهرداری‌های کشور خبر داد و بر تداوم تولید و رفع نیازهای مختلف کشور به این محصولات، تاکید کرد.

علیمردان عظیمی، مدیرعامل ایران خودرو نیز در نشستی که با اتفاق مدیران ارشد این شرکت با مدیرعامل و مدیران ارشد بانک صادرات ایران، برگزار شد، از همکاری بانک صادرات ایران طی سال‌های اخیر قدردانی کرد و گفت: باید با تلاش و توسعه همکاری به دنبال حل مشکلات این صنعت و مردم باشیم. او افزود: «بانک صادرات ایران سهم بسزائی در توفیقات مجموعه‌های بزرگ صنعتی دارد و امروز این سهم بیش از سایرین است.»

مدیرعامل ایران‌خودرو با بیان برخی دغدغه‌ها و مشکلات بخش تولید، افزود: «بانک‌ها به ویژه بانک صادرات ایران با وجود محدودیت‌های فراوان، کمک‌های بزرگی و بسیار ارزشمندی به صنعت خودرو کرده‌اند به طوری که اگر این کمک‌ها نباشد، امکان کسب موفقیت‌های بیشتر در این صنعت وجود ندارد.»

محسن سیفی در جریان این دیدارها به اتفاق معاونان شعب، اعتبارات، طرح و برنامه و همچنین مدیران ارشد بانک در حوزه‌های ارز و بانکداری شرکتی، راهکارها و محصولات نوین بانک برای تأمین مالی زنجیره تأمین در صنعت خودرو را ارائه و برای کمک به این صنعت اعلام آمادگی کرد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901281

دیگر خبرها

  • واکنش آذری جهرمی به افشای قرارداد شهرداری تهران با شرکت چینی/ سکوت میرسلیم جالب است
  • آذری جهرمی: سکوت جناب آقای میرسلیم جالب است!
  • غافلگیری سایپا برای متقاضیان این خودرو
  • سرعت پیشرفت صنعت با حوزه سرمایه‌گذاری متناسب نیست
  • جزو چند کشور اول جهان در زمینه علوم هسته‌ای و پزشکی هستیم
  • نسخه برزیلی برای خودروسازی ایران
  • دانشمندان جوان این مرز و بوم زمینه ساز پیشرفت های علمی شده اند
  • خودرو‌های سایپا، چشم «کره شمالی» را گرفت
  • تکرار تجربیات موفق تأمین مالی بانک صادرات ایران برای صنعت خودرو
  • زورآزمایی JAC با غول های خودروسازی جهان در نمایشگاه پکن ۲۰۲۴