Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-29@13:46:01 GMT

جنگ سرد بین اوپک و نماینده مصرف کنندگان نفت

تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۸۲۱۰۶

جنگ سرد بین اوپک و نماینده مصرف کنندگان نفت

تصمیم دیکته شده از سوی عربستان سعودی برای حذف استفاده از آمار نفت آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) در اوپک پلاس، منعکس کننده نگرانی نسبت به تاثیر آمریکا روی این آمار است.

به گزارش ایران اکونومیست، اوپک و متحدانش شامل روسیه که به گروه اوپک پلاس معروف هستند، تاکنون درخواستهای غربی برای افزایش بیشتر تولید و کمک به پایین بردن قیمتهای نفت را نادیده گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مسئله حساسی است زیرا انرژی گران که تا حدودی ناشی از جنگ روسیه در اوکراین است، باعث تشدید رشد تورم شده و رئیس جمهور آمریکا را در پی افزایش داخلی قیمتهای بنزین پیش از انتخابات میان دوره‌ای نوامبر، تحت فشار قرار داده است.

هر گونه تمایل ریاض و متحدانش برای کمک به آمریکا پس از این که واشنگتن حاضر نشد به خواسته‌های کشورهای خلیج فارس گوش کند و به حمایت از جنگ گروه ائتلاف به سرکردگی عربستان سعودی در یمن پایان داد، ضعیف شده است. بعلاوه بایدن مستقیم با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی که حاکم واقعی عربستان سعودی است، تعامل نداشته است.

در این شرایط، مذاکرات فنی اوپک پلاس در مارس که به مدت بیش از شش ساعت جریان داشت، با تصمیم واحد برای حذف آمار آژانس بین‌المللی انرژی از اطلاعات مورد استفاده برای ارزیابی بازارهای نفت، پایان گرفت.

به گفته منابع آگاه، این دیدار به ریاست مشترک عربستان سعودی و روسیه برگزار شد و عراق، الجزایر، قزاقستان، کویت، نیجریه، امارات متحده عربی و ونزوئلا در آن حضور داشتند.

این تصمیم تا حدودی نمادین بود زیرا اوپک پلاس همواره می تواند انتخاب کند از آمار کدام یک از شش منبع غیراوپک در زمان ارزیابی وضعیت عرضه و تقاضا در بازار نفت استفاده کند.

به گفته شش منبع آگاه، این که آمار آژانس بین‌المللی انرژی رسما حذف شد، منعکس کننده خشم روزافزون اوپک پلاس از جانبداری آژانس بین‌المللی انرژی از آمریکاست که بزرگترین عضو این سازمان است. به خصوص بازبینی بالاتر آمار آژانس بین‌المللی انرژی از تقاضا برای نفت در فوریه و همچنین دیدگاه این سازمان از میزان نفت روسیه که بر اثر تحریمهای غربی از بازار حذف می شود، هم در این تصمیم تاثیر گذاشت.

یکی از این منابع به رویترز گفت: آژانس بین‌المللی انرژی مشکل استقلال دارد که به معنای مشکل در ارزیابی فنی است.

حتی یک از این منابع آگاه، این وضعیت را به جنگ سرد توصیف کرد و آژانس بین‌المللی انرژی را مقصر شروع آن خواند.

اما آژانس بین‌المللی انرژی به رویترز اعلام کرد تحلیل آمار صورت گرفته در این سازمان از نظر سیاسی بی‌طرف است.

این سازمان در سال ۱۹۷۴ برای کمک به کشورهای صنعتی برای رویارویی با بحران نفت پس از تحریم نفت عربی تاسیس شد. آژانس بین‌المللی انرژی نماینده ۳۱ کشور صنعتی است و به دولتهای غربی درباره سیاست انرژی مشاوره می دهد و آمریکا تامین کننده مالی اصلی این سازمان به شمار می رود.

این سازمان از زمان آغاز فعالیت خود، شاهد تغییر و تحولات بازارهای انرژی و فراز و فرود روابطش با اوپک بوده است. حتی پیش از تشدید تنشها در سال میلادی جاری، نقطه عطف برای عربستان سعودی و امارات متحده عربی، گزارشی بود که آژانس بین‌المللی انرژی در کنفرانس اقلیمی سال ۲۰۲۱ سازمان ملل متحد در گلاسکو منتشر کرد. در این گزارش آمده بود اگر جهان درباره رسیدن به سطح کربن خنثی تا سال ۲۰۵۰ جدی است، در این صورت نباید سرمایه گذاری در پروژه‌های جدید هیدروکربن انجام شود.

این گزارش باعث شد اوپک پلاس از این که آژانس بین‌المللی انرژی گستردگی تقاضا برای سوختهای فسیلی در میان مدت را نادیده می گیرد، نگران شود و با امتناع از پذیرش درخواست آژانس بین‌المللی انرژی برای افزایش تولید به منظور پایین بردن قیمتهای نفت، ناخشنودی خود را ابراز کرد.

حتی بعضی از اعضای اوپک علنا نارضایتی خود را نشان دادند. سهیل المزروعی، وزیر انرژی امارات متحده عربی در یک کنفرانس انرژی که در مارس برگزار شد، از آژانس بین‌المللی انرژی خواسته بود واقع‌گرا باشد و اطلاعات گمراه کننده منتشر نکند.

اوپک پلاس تاکنون در برابر درخواستهای آمریکا و آژانس بین‌المللی انرژی برای تولید بیشتر نفت و کنترل قیمتها مقاومت کرده است. قیمتها پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین و اعمال تحریمهای غربی علیه مسکو، به بالاترین حد در ۱۴ سال گذشته صعود کرد.

عربستان سعودی و امارات متحده عربی که عمده ظرفیت مازاد تولید اوپک را در اختیار دارند، هر دو اعلام کرده‌اند اوپک پلاس باید از سیاست دور بماند و این گروه در نشست ماهانه خود که اواخر مارس برگزار شد، به افزایش ملایم برنامه ریزی شده پایبند ماند.

بر اساس گزارش رویترز، بایدن و متحدانش می‌گویند عرضه بیشتر نفت برای پایین بردن قیمتها ضروری است. آمریکا اعلام کرده است ۱۸۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک برای کنترل رشد قیمتها آزاد خواهد کرد. آژانس بین‌المللی انرژی هفته گذشته اعلام کرد قصد دارد در شش ماه آینده ۱۲۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر اضطراری برداشت کند.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: اوپک ، آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) ، حمله روسیه به اوکراین ، قیمت نفت

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: اوپک آژانس بین المللی انرژی IEA حمله روسیه به اوکراین قیمت نفت آژانس بین المللی انرژی امارات متحده عربی عربستان سعودی اوپک پلاس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۸۲۱۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای رفع مشکل مصرف انرژی باید صندوق بهینه‌سازی سوخت را فربه کنیم

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام «علیرضا سلیمی» در جلسه علنی امروز (یکشنبه، ۹ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی با اشاره به روز شوراها و تبریک فرا رسیدن این روز اظهار کرد: شوراها یک نهاد مردمی هستند که توانستند به درستی در جامعه نقش آفرینی کنند.

نماینده مردم محلات در مجلس شورای اسلامی در ادامه با تبریک روز معلم به معلمان ادامه داد: امیدواریم مسؤولان در مورد معیشت معلم‌ها به نحوی برخورد کنند که خجالت‌زده آن‌ها نباشیم.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در رابطه با تخصیص بودجه پژوهشی گفت: مجلس منابع خوبی را برای پژوهش در نظر گرفته بود که متأسفانه چیزی نزدیک ۵ درصد از این منابع تاکنون تخصیص یافته است؛ بنابراین اگر می‌خواهیم تولید رشد کند باید در حوزه پژوهش، مصوبات مجلس به درستی اجرایی شود.

وی با اشاره به موضوع ستاد بهینه‌سازی سوخت گفت: مجلس مصوبات خوبی در رابطه با این بخش و تقویت صندوق ستاد بهینه‌سازی سوخت داشته است اما متأسفانه مصوبه مجلس در این حوزه به درستی اجرایی نشده است. اگر می‌خواهیم مشکلات مصرف انرژی در کشور و همچنین آلودگی هوا به درستی برطرف شود، باید از صندوق بهینه‌سازی سوخت به درستی حمایت و این صندوق را فربه کنیم.

کد خبر 6090913 زهرا علیدادی

دیگر خبرها

  • فناوری‌هایی که استاندارد امنیتی ضعیف دارند ممنوع می‌شوند
  • برای رفع مشکل مصرف انرژی باید صندوق بهینه‌سازی سوخت را فربه کنیم
  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • پافشاری بر پدیده «اوج نفت» هرج و مرج انرژی را تشدید می‌کند
  • هشدار حماس در مورد تعیین هر نهادی بجز سازمان ملل برای نظارت بر آنروا
  • هوجیچا ؛ از چای سبز برشته شده ژاپنی تا تقویت عملکرد شناختی!
  • تیغ شدت مصرف انرژی روی گلوی اقتصاد ایران
  • فرمان کنترل اوپک به دست امارات می‌افتد؟
  • ناامیدی رژیم صهیونیستی از شکست طرح بین‌المللی‌اش برای توقف فعالیت آنروا