Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-04-29@19:36:24 GMT

علمای شیعه و سنی درباره روزه چه نظری دارند؟

تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۸۳۸۶۱

یک کارشناس مذهبی با اشاره به دلایل وجوب روزه‌داری در اسلام به تشریح نظر علمای شیعه و سنی در رابطه با این موضوع پرداخته است.

خبرگزاری میزان _ فارس نوشت: روزه یکی از ضروریات دین است که در ادیان قبل نیز وجود داشته و هیچ کسی در واجب بودن آن بر تک تک افراد، شک نکرده است؛ بلکه اگر کسی به علتی نتوانست روزه بگیرد، وجوب قضا و در صورت عدم قدرت بر قضا، کفاره بر او واجب است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علت وجوب روزه

حجت‌الاسلام محمدهاشم شفیعی کارشناس مذهبی دلایل چرایی وجوب روزه گفت: خداوند در قرآن کریم روزه ماه رمضان را واجب کرده است همانطور که بر امت‌های قبل نیز واجب کرده بود. (سوره بقره، آیه ۱۸۳) پس اصل وجوب روزه از مسلمات قرآن کریم و اسلام است و برای وجوب آن حکمت‌هایی بیان شده است.

تقوی

وی با بیان اینکه خداوند در ادامه همان آیه علت وجوب آن را تقوی و پرهیزگاری مطرح کرده است، گفت: روزه گرفتن برای رسیدن به تقواست، تقوایی که انسان را از هر گونه آلودگی نجات داده و مسیر حرکت انسان به سمت ابدیت را آسان می‌کند.

دلسوزی و ترحم بر فقیر

حجت‌الاسلام شفیعی ادامه داد: امام صادق علیه‌السلام فرمودند: «همانا خداوند، روزه را واجب ساخت تا ثروتمند و فقیر به وسیلۀ آن در یک سطح قرار گیرند، زیرا انسان غنى و ثروتمند اثر گرسنگى را احساس نمی‌کرد، تا بر فقیر رحم آورد، چون غنى هر زمان که چیزى مى‌خواست به راحتی به آن می‌رسید، «فَأَرَادَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْ یُسَوِّیَ بَیْنَ خَلْقِهِ وَ أَنْ یُذِیقَ الْغَنِیَّ مَسَّ الْجُوعِ وَ الْأَلَمِ لِیَرِقَّ عَلَى الضَّعِیفِ فَیَرْحَمَ الْجَائِعَ» (من لایحضره الفقیه، صدوق، ج۲، ص۷۳) از این رو خداوند عزّ و جلّ اراده کرد تا میان آفریدگانش تساوى برقرار سازد و رنج گرسنگى و درد را به غنى بچشاند، تا نسبت به ضعیف رقّت کند، و بر گرسنه رحم آورد.

آمادگی برای سختی و شدائد قیامت

این کارشناس مذهبی روزه‌داری را انعکاسی از سختی قیامت دانست و گفت: از مواقف هولناک برای انسان، صحنه‌های سخت و سنگین قیامت است؛ بنابراین هر کسی دنبال دست‌آویزی است و روزه بهترین آنهاست: «یَکُونَ ذَلِکَ دَلِیلًا لَهُ عَلَى شَدَائِدِ الْآخِرَة (من لایحضره الفقیه، صدوق، ج۲، ص۷۳) وجوب روزه ماه مبارک رمضان؛ دلیل و نشانه‌ای بر شدائد و سختی‌های روز قیامت است.»

وجوب عینی روزه همه ماه رمضان

وی با اشاره به اینکه قرآن کریم وجوب روزه را در ماه رمضان قرار داده است، گفت: روزه سی روز ماه رمضان واجب است، زیرا فرمود: «فَمَنْ شَهِدَ مِنْکُمُ الشَّهْرَ فَلْیَصُمْه‏؛ (سوره بقره، آیه ۱۸۵) پس هر کسی که ماه رمضان را درک کند باید آن را روزه بدارد. حتی آن قدر وجوب روزه در سی روز ماه رمضان واضح بوده که شخصی یهودی از پیامبر صلی الله علیه و آله چنین سؤال می‌کند: چرا در امت شما سی روز، روزه واجب است در حالی که در امت‌های قبل بیشتر از سی روز بوده است؟» (من لا یحضره الفقیه، ج‏۲، ص: ۷۶) همچنین در روایت دیگری وجوب برخی از روزه‌ها مانند روزه قضا را مانند وجوب ماه رمضان دانسته است. «کَوُجُوبِ‏ شَهْرِ رَمَضَانَ‏؛ (کافی کلینی، ج۴، ص۸۴) مانند وجوب روزه ماه رمضان» پس روزه کل ماه رمضان واجب است.

سی روز در نگاه فق‌ها و علما

شفیعی وجوب روزه‌داری را مورد تأیید علمای شیعه و سنی دانست و گفت: همه علماء و فق‌های شیعه و اهل سنت، با استفاده از متون دینی از قرآن و روایت، روزه سی روز ماه رمضان را واجب دانسته و هیچ کدام از فقها، اشاره‌ای به وجوب تخییری نکرده‌اند؛ بلکه وجوب آن را از ضروریات دین دانسته و منکر آن را مرتد می‌دانند. (العروة الوثقی، المحشی، یزدی، ج ۳، ص ۵۲۱-۵۲۲) بنابراین، روزه سی روز ماه مبارک رمضان واجب [عینی]است یعنی بر هر مکلفی واجب است که امتثال کند و آن، روزه در کل ماه رمضان است که ۲۹ روز کمتر نمی‌شود و از سی روز نیز تجاوز نمی‌کند. البته قبل و بعد از ماه مبارک رمضان، روزه‌های مستحبی متعددی سفارش شده است.

بیشتر بخوانید: روزه‌دارانی که دارو مصرف می‌کنند بخوانند؛ بدون مشورت با پزشک دز مصرفی یا ساعت دارو را تغییر ندهید

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

برچسب ها: روزه روزه داری

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: روزه روزه داری سی روز ماه روزه داری وجوب روزه ماه رمضان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۸۳۸۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختتامیه مسابقات فوتسال جام رمضان در هیرمند

به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز سیستان وبلوچستان، گرگیج رئیس هیات فوتبال شهرستان هیرمند گفت: مسابقه فوتسال جام رمضان شهرستان هیرمند در دو بخش مرکزی و قرقری برگزار شده است.
وی افزود: در بخش مرکزی تیم‌های پایانه مرزی میلک، شورای اسلامی خمر و دادگستری هیرمند به ترتیب مقام‌های اول تا سوم را کسب کردند.
گرگیج افزود: در بخش قرقری تیم‌های شورای شهر و شهرداری قرقری و اتحاد دهمرده به فینال این مسابقات رسیدند که در پایان این مسابقه تیم اتحاد دهمرده توانست حریف خود را با نتیجه سه بر یک شکست دهد و به مقام اول این مسابقات برسد.

دیگر خبرها

  • حمله مسلحانه به نمازگزاران شیعه در هرات
  • ویژه برنامه تحویل سال رادیو ایران بالاترین امتیاز را کسب کرد
  • برنامه سازان صدا و سیمای خوزستان در ماه رمضان تجلیل شدند
  • قرآن آموزان و روزه اولی‌های استان بوشهر تجلیل شدند
  • اختتامیه مسابقات فوتسال جام رمضان در هیرمند
  • امنیت حاکم بر هرمزگان ناشی از وحدت شیعه و سنی است
  • همایش بین‌المللی نهج‌البلاغه و حمایت از فلسطین
  • مشکلات جهان اسلام در نتیجه عدم توجه به توصیه های علمای جهان اسلام است/ هدف صهیونیسم بین الملل ایجاد فاصله میان کشورهای اسلامی است
  • پشت پرده «شیعه» شدن ژوزه مورایس؛ ازدواج با شیدا مقصودلو؟
  • ژوزه مورایس اسلام آورد و شیعه شد