Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-27@16:02:34 GMT

عاشقانه‌های یک خوشنویس برای ثامن‌الحجج (ع)

تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۸۷۱۹۰

عاشقانه‌های یک خوشنویس برای ثامن‌الحجج (ع)

تا به حال چندین نوبت و در همین صفحه، به هنرمندانی که هنرشان را در خدمت اعتقادشان قرار دادند و آثارشان در حرم رضوی ماندگار شده ‌است، پرداخته‌ایم؛ از قوام‌الدین شیرازی، معمار نامدار عصر تیموری بگیرید تا آقاحسن نقاش، هنرمند تصویرگری که در دوره صفویه، زیر گنبد روضه منوره را نقاشی کرد.

تلفیق معنویت و هنر، ترکیب قوی و کارآمدی است برای تقویت جایگاه دینداری در میان مردم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
این ترکیب قوی را می‌شود در کاشی‌کاری‌ها، مقرنس‌ها، اشعار و خطاطی‌های حرم مطهر به خوبی مشاهده کرد. انگار معنویت حاکم بر این مکان مقدس بر زیبایی آثار هنری می‌افزاید و جلوه آن‌ها را بیشتر می‌کند. وقتی من و شمایی که چندان اهل هنرهای ظریفه نیستیم، این چنین مجذوب هنر در فضای معنوی می‌شویم، دیگر ببینید خودِ هنرمندان به ویژه آن‌هایی که در کار تولید آثار هنری برای حرم مطهر بوده و هستند، چه حالی پیدا می‌کنند وقتی ذوق و استعداد خود را برای عرض ارادت به ساحت مقدس ثامن‌الحجج(ع) به کار می‌گیرند. به همین دلیل، روایت و داستان زندگی هر کدام از آن‌ها، حکایتی دلچسب و شیرین است که ارزش خواندن و شنیدن دارد. نعمت‌الله خطاط مشهدی یکی از هنرمندان عاشقی است که امروز قصد داریم درباره‌اش صحبت کنیم.

هنرمندی از دیار امام رضا(ع)
می‌دانید که از میانه دوره تیموری، هنر در اقسام و جلوه‌های مختلف آن، مورد توجه قرار گرفت و به تدریج در اماکن مذهبی توسعه یافت و در نهایت در دوره صفویه به اوج اعتلا رسید. خطاطی یکی از این هنرهای مهم و برجسته بود که بزرگانی مانند میرعلی تبریزی و پس از او، استادانی مانند میرعماد قزوینی و علیرضا عباسی در آن به هنرنمایی پرداختند. نعمت‌الله خطاط مشهدی که میرمنشی قمی در کتاب «گلستان هنر» از او با عنوان «مولانا نعمت‌الله» یاد کرده ‌است، یکی از خطاط‌های مشهور این دوره و به اصطلاح مربوط به نسل سوم هنرمندان این رشته در زمینه خط نستعلیق بود. نعمت‌الله در شهر مشهد به دنیا آمد؛ هر چند که سال ولادت او معلوم نیست، اما می‌دانیم که در زمان نگارش کتاب «گلستان هنر» یعنی سال ۱۰۲۱ش هنوز در قید حیات بوده و به کار هنری اشتغال داشته ‌است. در آن زمان، مشهد یکی از کانون‌های اصلی فعالیت خطاطان بود و نعمت‌الله این فرصت را پیدا کرد که در خدمت برخی از مشهورترین هنرمندان آن دوره مانند میرسید احمد مشهدی، فن خط نستعلیق را بیاموزد. از آنجا که پدر نعمت‌الله در زمره خادمان آستان ‌قدس رضوی قرار داشت، او نیز مانند پدر به خدمت آستان پیوست و سال‌ها به عنوان یکی از هنرمندان و خادمان حرم رضوی در این مکان مقدس حضور داشت. طولی نکشید که آوازه نعمت‌الله مشهدی، سراسر ایران را فرا گرفت؛ با این حال، این شهرت سبب غرور وی نشد. او به قزوین رفت تا در محضر علیرضا عباسی به تکمیل فن خطاطی بپردازد. این آشنایی زمینه رابطه‌ای دوستانه را پدید آورد که بعدها با سفر علیرضا عباسی به مشهد، همچنان ادامه پیدا کرد و طبق روایت برخی مورخان، نعمت‌الله مشهدی در تهیه کتیبه‌های اطراف گنبد طلا، همکاری‌ فعال و مستمری با علیرضا عباسی داشت. 

سوختن در فراق یار
دوران حضور نعمت‌الله در قزوین، ظاهراً با اشغال مشهد توسط ازبکان همزمان شد. واقعه‌ای که مانع بازگشت این خطاط نامدار به زادگاهش گردید. او در فراق و دوری از حرم مطهر، اشعار بسیاری سرود: «حرام باد بر آن دیده ذوق دیدارت /
که خواب را به خیال تو آشنا سازد». نعمت‌الله که افزون بر هنر خطاطی، شاعر و عارف نیز بود، در ایام حضور در قزوین به کتابت آثار دینی و معنوی دست زد که متأسفانه تعداد اندکی از آن‌ها، امروزه در موزه‌های هنر دنیا باقی است. اشغال مشهد به دست ازبکان و طولانی شدن دوران حضور آن‌ها در این شهر که مانع بازگشت نعمت‌الله می‌شد، روز به روز حال او را بدتر کرد، تا جایی که از فرط ناراحتی به بستر بیماری افتاد. با آزادسازی شهر مشهد و پاک کردن خراسان از لوث وجود اشغالگران، نعمت‌الله بلافاصله بار سفر بست تا به زادگاهش بازگردد. او در آغاز این سفر شعری بلند سرود که دو بیت از آن چنین است: «از دیر به سوی کعبه می‌آیم باز / از اهل حقیقتم نه از اهل مجاز / جان در کف و دل در آستین می‌آیم / 
سویت به هزار حاجت و عجز و نیاز». نعمت‌الله مشهدی چنان که از گزارش‌های تاریخی برمی‌آید، عمری بسیار طولانی یافت و در نهایت، در شهر مشهد دار فانی را وداع گفت و در حرم مطهر رضوی و در جوار ولی‌نعمت خود به خاک 
سپرده شد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: خوشنویسی ثامن الحجج علیرضا عباسی نعمت الله حرم مطهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۸۷۱۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقاد آیت‌الله علم‌الهدی از وضعیت حمل‌ونقل هوایی و ریلی

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی ‌از نا به سامانی وضعیت حمل‌ونقل هوایی و ریلی در ایام پیک مسافری انتقاد کرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی، آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی در دیدار با اعضای قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء ضمن تأکید بر ضرورت حمایت ملی از زیرساخت‌های استان خراسان رضوی و شهرستان مشهد اظهارداشت: برای صیانت از هویت مشهد که منتسب به امام مهربانی‌هاست، شایسته است که تمامی برنامه‌ها به‌ویژه برنامه‌هایی که با حضور زائران و کیفیت سفر آنان ارتباط دارد متناسب با هویت امام هشتم (علیه‌السلام) باشد.

 وی با تأکید بر اینکه دولت مهم‌ترین جریانی است که می‌تواند از پیک‌های زیارتی مشهد گره‌گشایی کند، افزود: در ایام نوروز و ایام سوگواری دهه آخر صفر از تمام کشور زائر به مشهد می‌آید که با توجه به تشرف میلیونی این حجم از زائران نیاز به داشتن نگاه ملی و حمایت دولتی نسبت به زیرساخت‌های این شهر بیشتر احساس می‌شود.

عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه ضروری است تا نواقصی که در مسیر حمل‌ونقل جاده‌ای زائران وجود دارد برطرف شود، ادامه داد: مسئله حمل‌ونقل از جمله عرصه‌های حیاتی و حساس زندگی مردم است. چه حمل‌ونقل هوایی و چه ریلی و جاده‌ای، عمده خانواده‌ها برنامه‌ریزی برای چگونگی رسیدن به مقصد خود در یک سفر را از جمله محورهای تصمیم‌گیری خود در نظر می‌گیرند و در این میان، تردد جاده‌ای از اولویت نخست برخوردار است.

وی با اشاره به نادیده گرفته شدن حضور میلیونی زائران و ترددهای چشمگیر در جاده‌ها در تصمیم‌گیری‌های وزارت راه و شهرسازی  افزود: در این راستا ضروری است تا تأمین منابع مالی آزادراه حرم تا حرم هر چه سریع‌تر انجام شود. این جاده که پیرامون آن تلاش‌های بسیاری در حال انجام است همچنان به مرحله اجرا نرسیده است که این موضوع باعث شده رسیدن زائر امام رضا(ع) به مشهد مقدس با گرفتاری و سختی همراه باشد.

آیت‌الله علم‌الهدی با اشاره به‌ضرورت ایمن‌سازی جاده‌های استان خراسان رضوی ابراز کرد: یکی از نقاط حادثه‌خیز استان جاده سبزوار به شاهرود است که بیشترین تصادفات جاده‌ای نیز در آن رخ می‌دهد، در این خصوص نیز باید راهکاری از سوی وزارت و راه شهرسازی اتخاذ شود تا دیگر شاهد از دست دادن عزیزانمان نباشیم.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی با انتقاد از نا به سامانی وضعیت حمل‌ونقل هوایی و ریلی در ایام پیک مسافری خاطرنشان کرد: متأسفانه در این ایام که مسافران زیادی قصد تشرف به مشهدالرضا (علیه‌السلام) را دارند، برخی از شرکت‌های هواپیمایی نرخ بلیت‌های مسافربری را افزایش می‌دهند و یا در حمل‌ونقل ریلی که وسیله تشرف قشر متوسط جامعه است زائران برای تهیه بلیت با مشکلات بسیاری مواجه می‌شوند که گاهی درخواست‌ها برای اضافه کردن یک رام قطار فوق‌العاده نیز در این خصوص بی‌نتیجه مانده است.

انتهای پیام/282/.

دیگر خبرها

  • انتقاد آیت‌الله علم‌الهدی از وضعیت حمل‌ونقل هوایی و ریلی
  • دانشجویان مشهدی در حمایت از خیزش دانشجویان آمریکایی تجمع کردند
  • تجمع دانشگاهیان مشهدی در محکومیت جنایات آمریکا
  • از مشهد تا کربلا با پای دل در طولانی‌ترین پیاده‌روی اربعین
  • ۵۷ پرونده تعزیراتی برای نانوایان مشهدی تشکیل شد
  • تشکیل ۵۷ پرونده تعزیراتی برای نانوایان مشهدی
  • ۶۷ درصد از زوجین جوان مشهدی باور دارند که همسرشان باید ذهن آن‌ها را بخواند
  • باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است
  • ساخت هزار و ۵۰۰ مسکن برای خانواده های کم درآمد مشهدی
  • عملیاتی شدن دو پلتفرم و یک نردبان اطفاء حریق و امداد و نجات آتش‌نشانی به همت متخصصان مشهدی