Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-02@14:46:36 GMT

شور بهار در بازار گیاهان خوراکی کردستان

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۹۹۵۱۸

شور بهار در بازار گیاهان خوراکی کردستان

به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، بهار فصل رویش گیاهان کوهی و خوراکی مانند کنگر، تره کوهی، بن سرخ، والک، موسیر کوهی، ریواس و البته قارچ کوهی است گیاهان با آمدن بهار سر از خاک بیرون می‌آورند تا دست‌چین شوند، گیاهان کوهی و خوراکی که سفره مردمان این دیار را رنگین می‌کند.

از پخت غذاهای خوشمزه تا طعم ماندگار آش دوغ و بوی خوب سیر کوهی همه و همه دست به دست هم می‌دهند تا مردمان این دیار برای چیدن این گیاهان به تپه‌ها و کوه‌ها بروند و از این خوان نعمت که تنها در فصل بهار یافت می‌شود از آنها لذت ببرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در رژیم غذایی کردها، گیاهان فصلی، نقشی پررنگ ایفا می‌کنند، رویکردی که البته در برخی خانواده‌های جوانِ شهری  به تدریج رو به فراموشی سپرده شده است.
برداشت و فروش این رستنی‌ها، بخشی از درآمد خانواده‌های روستایی در مناطق کردنشین را تشکیل می‌دهد. فرآیند برداشت، انتقال و فروش گیاهان بهاری، تصویری عینی از تقسیم کار مردمان روستایی به شمار می‌رود؛ برداشت، عمدتا وظیفه زنان، انتقال به شهر وظیفه مردان جوان و عرضه و فروش بر عهده مردان میان‌سال و کهن سال روستایی است. البته در برخی موارد این شیوه تقسیم کار، نقض می‌شود.

امروز در گوشه و کنار شهرهای کردستان هر کجا که چشم کار می‌کند وانت‌بار و یا مغازه‌هایی است که پر از گیاهان بهاری است و مردم را برای خرید پای ترازو می‌کشاند بازار گیاه‌فروشان در سنندج هم در این روزهای بهاری داغ و پررونق است.

خیلی از مغازه‌ها در اطراف میدان انقلاب و بازار میوه‌‌فروشان در فردوسی با آغاز فصل رویش گیاهان بهاری مشاغل خود را به فروش گیاهان بهاری تغییر می‌دهند و بازار گرمی را برای خود ایجاد می‌کنند.

با توجه به شرایط اقتصادی نامساعد و گران بودن محصولات پروتئینی، گیاهان بهاری در این فصل می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت و مرغ باشد.

در این فصل نزدیک به 50 نوع گیاه خوراکی و دارویی و صنعتی در کردستان برداشت می‌شود که هرکدام اثر جدای از تامین وعده‌های خوراکی، شفابخش هستند و مهمترین گیاهان خوراکی این استان شامل کنگر، کنیوال (پیاز کوهی)، ریواس، شنگ، گیلاخه، قازیاغی، مو، پیچک، قارچ کوهی و ... است.

ایجاد اشتغال‌های فصلی در لوای فروش گیاهان بهاری 

آقا اسماعیل فروشنده گیاهان بهاری می‌گوید؛ روزانه فروش زیادی داریم و مردم استقبال بسیار خوبی دارند.

وی عنوان کرد: روزانه برای چیدن این گیاهان به 10 تا 15 نفر از زنان و دختران روستایی دستمزد پرداخت می‌کنم که خوشبختانه هم بازار خوب و هم درآمد خوبی دارد.

وی ادامه داد: برخی بانوان این گیاهان را به صورت خشک یا منجمد نگهداری می‌کنند و در طول سال برای پخت انواع خوراکی‌ها از آن استفاده خواهند کرد.

استقبال مردم کردستان از گیاهان بهاری

این فروشنده سنندجی عنوان کرد: به نظر من تازه‌خوری این گیاهان خاصیت بسیار زیادی دارد.

خدیجه خانم گونی کنگر را به زور روی زمین می‌کشد و در حالی که سر کیلویی هزار تومان بیشتر با کامحمد گیاه فروش بازار میوه فروشان سنندج چانه می زند می گوید: کیفیت این رویواس قابل مقایسه با آنچه که مردم در تپه‌های سنندج می‌چینند، نیست.

فرسخ‌ها کوه‌پیمایی کرده ایم، هزینه حمل هم برای ما افتاده است پس انتظار داریم با قیمت بهتری خریداری شود.

افزایش قیمت گیاهان بهاری

خانم محمدی دیگر شهروند سنندجی هم می‌گوید: گیاهان بهاری خواص بسیار زیادی دارد اما متاسفانه امسال قیمت‌‌ها مانند بسیاری از کالاها افزایش زیادی داشته است.

 وی خاطرنشان کرد: این گیاهان که به صورت خدادادی در دل طبیعت رشد می‌کنند این افزایش قیمت اصلا معنا ندارد.

وی افزود: خیلی از مردم توانایی خرید گوشت و مرغ ندارند در این فصل از این گیاهان به عنوان جایگزین این مواد استفاده می‌کنند ولی با وجود قیمت زیاد آن دیگر کسی قادر به خرید گیاهان بهاری نیست.

برداشت گیاهان بهاره

سعدی نقشبندی مدیرکل منابع طبیعی کردستان می‌گوید: استان کردستان از شرایط آب و هوایی، پراکنش بارندگی مناسب و  تنوع گونه‌ای بی‌نظیری برخوردار  بوده که به بهشت گمشده گیاه‌شناسان معروف است. تنوع اقلیمی و آب و هوای معتدل کوهستانی زاگرس موجب شده که این منطقه زادگاهی برای رویش بیش از 2 هزار گونه گیاهی باشد و اکثر مردم این دیار نیازهای غذایی خود را از گیاهان بهاری تامین می‌کنند. 

وی افزود: برداشت‌های بی‌رویه در سالهای اخیر این ذخایر ارزشمند ژنتیکی را در معرض نابودی قرار داده و چه بسا بسیاری از آنها در خطر انقراض قرار دارند باید برداشت از آنها از بالای سطح خاک به صورتی انجام شود که پیاز، پیازچه یا ریشه در داخل خاک باقی مانده تا هم ساختار خاک حفظ شود و هم اندام‌های زایشی و رویشی این گیاهان حفظ شود.

به گفته نقشبندی، برداشت گیاهان بهاره باید با توجه به نحوه رویش و تکثیر آن در طبیعت انجام و با استفاده از روش‌هایی نوین از برداشتی قدیمی و بی‌رویه خودداری شود و خانواده‌ها نیز باید به اندازه نیاز مصرف خانواده خود و با مقادیر بسیار کم برداشت کنند تا به رویشگاه‌ها و ریشه یا بذر گیاهان آسیب وارد نشود.

وی عنوان کرد: متاسفانه برخی از مصرف‌کنندگان و بهره‌برداران بخاطر عدم آگاهی و کم اطلاعی، نسبت به برداشت بی‌رویه و غیراصولی این گیاهان اقدام می‌کنند در حالیکه ممکن است گیاه مراحل تکامل خود را طی نکرده باشد.

مدیرکل منابع طبیعی کردستان ادامه داد: بر اساس سیاست‌های حفاظت، احیا و بهره‌برداری سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور، بهره‌برداری تجاری و برداشت پیاز گیاهان مرتعی ممنوع و ناآگاهی در چگونگی برداشت، زوال تدریجی و تخریب مراتع را بدنبال دارد.

قارچ های خوراکی

وی گفت: با توجه به تنوع زیاد، تشابه ظاهری قارچ‌ها و سنتی بودن برداشت، استفاده از آنها خطرات زیادی دارد چراکه تشخیص سمی‌بودن یا خوراکی بودن فقط با انجام تست سمیت در آزمایشگاه امکان‌پذیر است و هیچگاه به یقین نمی‌توان گونه‌ای را خوراکی تشخیص داد.

نقشبندی تصریح کرد: در بسیاری از جوامع محلی استان متاسفانه کماکان با روش‌های سنتی و بر اساس شکل ظاهری و محل رشد اقدام به تشخیص خوراکی بودن این قارچ‌ها کرده و روانه بازار فروش می‌کنند. از دیگر معضلات موجود در این زمینه مطرح کردن واژه ارگانیک به قارچ‌های خوراکی و مصنوعی (صنعتی) به قارچ‌های پرورشی است که کاملاً غلط و غیرعلمی است. 

 گیاهان بهاری محصولاتی کاملا ارگانیک

وی در ادامه افزود: بر اساس نظر کارشناسان تغذیه گیاهان خودرو  با داشتن خواص درمانی بسیار به نوبه خود از شگفتی‌های خدادادی به شمار می‌روند.

نقشبندی خاطرنشان کرد: گیاهان بهاری محصولاتی کاملا ارگانیک هستند، این گیاهان به دلیل دوری از انواع کود شیمیایی و سمپاشی کاملاً طبیعی بوده و خواص بسیار زیادی دارند.

وی گفت: رنگ سبز پررنگ، نارنجی و سفید هرکدام حاوی ترکیباتی هستند که جزء فلائونوتیدها و بتاکاروتن بوده و این ترکیبات با داشتن خاصیت آنتی‌اکسیدان، برای سلامتی قلب و عروق و خنثی کردن رادیکال‌های آزاد خواص فراوانی دارند.

تازه خوری گیاهان بهاری

طاهره نعمتی کارشناس تغذیه مرکز بهداشت سنندج می‌گوید: گیاهان بهاری از خانواده سبزیجات و دارای فیبر بوده و برای عملکرد دستگاه گوارش بسیار خوب هستند.

وی افزود: گیاهان بهاری به دلیل اینکه دارای کالری کم هستند برای کسانی که دارای اضافه وزن یا بیماری های کبدی و قند خون باشند، مفید است.

وی عنوان کرد: از برخی گیاهان بهاری برای تهیه غذا استفاده می شود و باعث تنوع بخشی به سفره غذایی خانوارها می شود که از این لحاظ هم دارای اهمیت هستند.

براساس نظر این کارشناس تغذیه، مصرف گیاهان کوهی برای کسانی که دارای آلرژی فصلی (حساسیت) هستند بسیار مهم است و در همین راستا به مردم توصیه کرد گیاهان بهاری را در این فصل مصرف کنند و از فریز کردن و مصرف آن در فصل های دیگر به دلیل از بین رفتن خواص خودداری کنند.

گفتنی است؛ 374هزار هکتار از مساحت استان کردستان را جنگل و یک میلیون و ۴۱۴ هزار هکتار را مراتع پوشانده است، بیشتر ساکنان این سرزمین کوهستانی در گذشته دامدار بوده و کشاورزی تنها در دشت‌ها و قسمت‌های پایین‌تر منطقه با آب و هوای معتدل‌تر، مساعد بوده است.

از این رو می‌توان گفت که لبنیات و فراورده‌های دامی در کنار گیاهان خودروی بهاری نقش عمده‌ای در تغذیه افراد این منطقه در این فصل از سال داشته است. با نزدیک شدن فصل بهار و بهبود اوضاع جوی، گیاهان بهاری کم کم وارد بازار شهرهای این استان شده و بازار خرید این محصولات طبیعی تا اواخر اردیبهشت ادامه دارد.   

انتهای پیام/2330/71

منبع: فارس

کلیدواژه: گیاهان بهاری کردستان گیاهان بهاری فروش گیاهان بهاری گیاهان بهاری قارچ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۹۹۵۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۱

امروز در بازار آزاد قیمت طلای ۱۸عیار هر گرم ۳ میلیون و ۵۳۵ هزار تومان و قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید ۴۲ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، هم‌اکنون در بازار آزاد، قیمت طلای 18 عیار هر گرم 3 میلیون و 535 هزار تومان، قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح قدیم 38 میلیون و 600 هزار تومان و قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید نیز 42 میلیون و 650 هزار تومان است.

آغاز بیست‌ودومین حراج شمش طلا از ساعت 12 امروز

 

در بازار سبزه‌میدان، قیمت نیم‌سکه بهار آزادی 24 میلیون و 300 هزار تومان، ربع‌سکه بهار آزادی 15 میلیون و 300 هزار تومان و سکه یک‌گرمی 7 میلیون و 200 هزار  تومان تعیین شده است و به فروش می‌رسد.

هر مثقال طلا در بازار داخلی، 15 میلیون و 315 تومان ارزش‌گذاری شده است؛ ضمن اینکه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی 2317 دلار است.

دلار مبادله‌ای ثابت ماند/ یورو رشد کرد

 

در معاملات امروز (سه‌شنبه 11 اردیبهشت 1403) مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با ثبات نسبت به روز کاری قبل به‌نرخ 44 هزار و 314 تومان و حواله دلار نیز به‌نرخ 41 هزار و 376 تومان معامله می‌شود.

قیمت هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران نیز با افزایش نسبت به روز کاری قبل به 47 هزار و 491 تومان و نرخ حواله یورو به 44 هزار و 342 تومان رسیده است.

از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات نیز با ثبات نسبت به روز کاری گذشته، 12 هزار و 66 تومان ارزش‌گذاری شده است و نرخ حواله درهم نیز 11 هزار و 266 تومان است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تصاویر | طبیعت بهاری کردستان
  • عکس های طبیعت بهاری کردستان
  • (تصاویر) طبیعت بهاری کردستان
  • نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت ۱۳:۰۰
  • با این خوراکی های خوشمزه خواب آلودگی و بی حالی بهاری را دور کنید
  • برداشت گیاهان دارویی از رویشگاه‌های هرمزگان
  • نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت ۱۰:۳۰
  • بازار فروش گیاهان محلی زنجان در فصل بهار
  • مراقب این قارچ‌ها باشید!
  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۱