Web Analytics Made Easy - Statcounter

دانایی محوری مطلقا در برابر نادانایی محوری یا جهل محوری قرار ندارد وجه تصمیه این مفهوم این است که از نقطه عطف ظهور انقلاب در میکروالکترونیک و فناوری اطلاعات یک دگرگونی بنیادی در کارکرد نوآوری‌های فناورانه پدیدار شده است.

خبرگزاری میزان - دانایی محوری مطلقا در برابر نادانایی محوری یا جهل محوری قرار ندارد وجه تصمیه این مفهوم این است که از نقطه عطف ظهور انقلاب در میکروالکترونیک و فناوری اطلاعات یک دگرگونی بنیادی در کارکرد نوآوری‌های فناورانه پدیدار شده است و آن دگرگونی بنیادی هم به این اعتبار موضوعیت پیدا می‌کند که تا قبل از نقطه عطف موج سوم انقلاب صنعتی، نوآوری‌های فناورانه عمدتا جایگزین دست و بازوی انسان‌ها می‌شدند، اما در اثر انقلاب دانایی، نوآوری‌های فناورانه جایگزین مغز انسان‌ها می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تولید دانش بنیان، تولید متعلق به موج سوم انقلاب صنعتی و پس از آن نوآوری‌های فناورانه می‌باشد.

ویژگی‌ها و تعریف مفهوم دانایی محوری و تولید دانش بنیان:

ویژگی انقلاب دانایی اول؛ بازدهی‌ها صعودی می‌شود و دوم؛ همه عرصه‌های حیات جمعی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و حرکت به آن سمت هم، نیروی محرکه‌ای در همه عرصه‌های حیات جمعی می‌طلبد.

{مانوئل کاستلز، در کتاب عصر اطلاعات؛ اقتصاد، جامعه و فرهنگ (ظهور جامعه شبکه ای) تصریح می‌کند، چون توهم و سوءتفاهم و دلبستگی‌های غیر متعارف در کشور‌های درحال توسعه در موج‌های اول و دوم انقلاب صنعتی، گرفتاری‌ها و آشفتگی‌های پرشماری را پدیدار کرده بود، فکر می‌کردید که صنعتی شدن به معنای جابه جا کردن ماشین آلات تولیدی است و این بار هم فکر نکنید که با قراردادن تعدادی کامپیوتر به شکل‌های مختلف، شما را دانایی محور میکند. }

کشور چین ۱۵۰۰ سال زودتر از اروپا کوره بلند ذوب فلزات، کشف قطب نما و طب سوزنی و.. را اختراع کرد؛ سوالی که مطرح می‌شود این است که چرا چینی‌ها ۱۵۰۰ سال زودتر از اروپا در حوزه نوآوری‌های فناورانه جلوتر بودند، اما دچار فلاکت و مستعمرگی شدند؟ علت آن فهم نازل و ناکافی حکومت گران چینی نسبت به دلالت‌های سیاسی این مسئله بود. حکومت گران چینی فکر میکردند که نوآوری‌های فناورانه، زور مردم را زیاد می‌کند و آن‌ها را متوقع‌تر می‌کند و موقعیت حکومت گران را متزلزل می‌کند؛ بنابراین رکن اول دانایی محور این است که حکومت گران در فرایند‌های تصمیم گیری و تخصیص منابع، دانایی محور باشند و از دانایی و توانایی مردم نترسند، قوت یافتن جامعه شان را، تزلزل جایگاه خودشان در نظر نگیرند؛ بنابراین دانایی محور یا تولید دانش بنیان را بایستی به مثابه یک نظام حیات جمعی و نیاز هر جامعه به شناخت و فهم پیچیده و روشن از آن، نگاه کنیم.

دانایی؛ در کشور‌های صنعتی ترکیب خردمندانه‌ای از دانایی و توانایی است و از کل ذخیره دانایی بشر، بیش از ۹۰ درصد آن دانش ضمنی (دانشی که از طریق انجام دادن کار حاصل می‌شود) است که می‌توان با کار و اشتغال مولد بالاترین سطح دانایی ایجاد می‌شود و با این نوع از دانایی است که می‌توان تمدن سازی کرد. در صورتی که در کشور‌های درحال توسعه تصوردانایی این است که محفوظات طرف به چه میزان است و نسبتی با توانمندی ندارد.

علم و فناوری و رابطه آن با پیشرفت:

{داگلاس نورث، اقتصاددان تصریح می‌کند حیاتی‌ترین نقطه عظیمت در علم و فناوری، بنگاه‌های تولیدی در نظر گرفته می‌شود؛ تولید فناورانه بزرگترین کانون انباشت دانایی در کل عرصه‌های حیات جمعی است. }

وقتی که دانایی و توانایی را از دریچه بنگاه تولیدی نگاه کنیم در این مرحله از یک سطح بالاتری از دانایی، یعنی دانایی هویت جمعی یافته، روبرو هستیم. از دیدگاه اندیشه توسعه آن چیزی که نیروی محرکه تمدن سازی و پیشرفت می‌شود دانایی‌هایی است که هویت جمعی پیدا می‌کند؛ بنابراین دانایی، دانایی است که به توانایی منجر می‌شود و مخزن الاسرار آن، بنگاه‌هایی است که مشغول تولید فناورانه هستند و تولید فناورانه بزرگترین کانون تقاضا برای دانایی‌ها و توانمندی‌های جدید نیز محسوب می‌شود. تولید دانش بنیان معطوف به دانش‌های ثمربخش است؛ یعنی دانش‌هایی که چیزی به موجودی جهان اضافه کند و منجر به برطرف کردن عقب ماندگی‌ها و ارتقا کیفیت زندگی مردم شود؛ بنابراین مسئله اساسی این است که بنیان اصلی دانایی محوری بایستی به مثابه یک مرحله‌ای از مراحل صنعتی شدن در نظر گرفته شود. پس مفهوم و روند مقابل تولید دانش بنیان عوامل و زمینه‌ای صنعتی زدایی در وجوه گوناگون حیات جمعی است.

گذار از کارایی محوری و بهره وری محوری به معنای دقیق علمی:

سه رمز اصلی موفقیت توسعه در چین، مرحله اول استفاده مولد و فراگیر و حداکثری از ظرفیت‌های انسانی، مرحله دوم، کارایی محوری، جایگزین کردن فناوری به جای دست انسان‌ها و مرحله سوم، بهره وری محوری است.

مفهوم کارایی و بهره وری زمانی موضوعیت پیدا می‌کند که اصل موضوع سنجش کارایی این است که منابع انسانی و مادی بلااستفاده نداشته باشیم و اصل موضوع سنجش بهره وری این است که در اشتغال کامل عوامل تولید به سر ببریم و نکته بسیار مهم این است که انگیزه‌های کارایی، انگیزه‌های دانایی و انگیزه‌های بهره وری در مناسبات رانتی از بین می‌رود.

واردات محوری در عرصه تجارت خارجی و خام فروشی در عرصه تجارت خارجی دو روی سکه صدور دانایی‌ها و توانایی‌ها از طریق انتقال فرصت‌های شغلی ملی به بیرون از کشور است. گام نخست دانش بنیان شدن حداکثرسازی استفاده از منابع انسانی و مادی و گام دوم مهار رانت و مهار مطالبات لجام گسیخته مافیای واردات و خام فروشی است که به اسم پشتوانه و حمایت از تولید نباید مافیای واردات و رباخوری را تقویت کنیم.

شاخص معیار‌های سنجش دانش بنیان شدن

تولید دانش بنیان مرحله پس از تولید انبوه است. تولید دانش بنیان پیوند تمام عیار با تولید فناورانه دارد.

مقیاس شاخص دانش بنیان شدن این است صرف نظر کیفیت تولیدات دانش بنیان و خلاق و فناورانه بایستی گفت که چه تاثیری روی شاخص پیچیدگی اقتصادی می‌گذارد؟ چه تاثیری روی شاخص بهره وری کل عوامل تولید می‌گذارد؟ و چه تاثیری روی شاخص مبادله می‌گذارد؟

اشتغال فناورانه اشتغال دانش بنیان است خلق فرصت‌های شغلی در فعالیت‌های رسمی و مولد باید باشد دانش بنیان محوریتش تولید فناورانه است.

آسیب شناسی وضع موجود بخش تولید دانش بنیان و اشتغال:

۱- شناسایی مواردی که انگیزه سرمایه گذاری تولیدی در کشور را نابود کرده است
۲- فریبی که از طریق بسط رانتی معدنی‌ها حکومت ما دچار آن شد را بر ملا کنیم؛ سهم صنایع رانتی عمدتا شبه دولتی و معدنی از GDP بخش صنعت از ۳۰ درصد در سال ۱۳۷۰ به ۷۰ درصد در سال ۱۳۹۵ رسید که منجر به ورشکستگی واحد‌های صنعتی شد.

خصلت اشتغال زایی تولید دانش بنیان در سال ۲۰۳۰، با ۲ درصد جمعیت شاغل در سال ۱۹۹۰، می‌شود کل نیاز‌های جمعیت جهان را به کالا‌ها و خدمات پوشش داد. جهت حرکت پیشرفت مبتنی بر دانایی محوری، حکومت بایستی پیش گام باشد و دولت و مجلس تصمیمات غیرکارشناسی و غیر مبتنی بر دانایی نگیرند.

در تولید نیز حیاتی‌ترین عنصر برای دانایی محوری، مقیاس فعالیت است؛ اینکه به نام توزیع رانت ذیل پرچم تولید، بیاییم بحران صرفه مقیاس را در ایران شدت ببخشیم، این نقض قرض است؛ بنابراین دولت باید در فرایند تصمیم گیری و تخصیص منابع اش را از خودش شروع کند.

یادداشت از احسان رضایی

کارشناس اقتصاد راهبردی

بیشتر بخوانید: توسعه تامین مالی زنجیره‌ای تولید؛ هدفمندی در تخصیص تسهیلات بانکی و اشتغال‌زایی پایدار

انتهای پیام/

برچسب ها: اخبار اقتصادی اقتصاد ایران بنگاه های تولیدی

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اخبار اقتصادی اقتصاد ایران بنگاه های تولیدی نوآوری های فناورانه تولید دانش بنیان تولید فناورانه دانایی محوری دانایی محور حکومت گران حیات جمعی بهره وری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۰۲۳۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طراحی و ساخت برج‌های تقطیر توسط یک شرکت دانش‌بنیان

محمدتقی اکبری مدیرعامل و مؤسس یک شرکت دانش‌بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا در تشریح فعالیت و کارکردهای این شرکت اظهار کرد:‌ تولید و فروش مواد شیمیایی، طراحی و ساخت تجهیزات در صنایع شیمیایی ازجمله فعالیت این شرکت بوده است، سال ۱۳۹۳ گواهینامه دانش‌بنیان در زمینه ساخت تجهیزات نوین آزمایشگاهی از معاونت فناوری ریاست جمهوری را کسب کرده و سال ۱۳۹۵موفق به راه‌اندازی خط تولید اسانس‌های طبیعی با استفاده از برج تقطیر با سینی‌های مخروطی چرخان شدیم.

وی افزود:‌ طراحی و ساخت برج تقطیر با سینی‌های مخروطی چرخان از دیگر فعالیت‌های این شرکت است. برج‌های تقطیر با سینی‌های مخروطی چرخان (scc) به‌طور پیوسته کار می‌کنند و قادرند ترکیبات فرار را از جریان سوسپانسیون جداسازی کنند. افت فشار پایین، مصرف انرژی کم، بازدهی استخراج بالا، زمان ماند کوتاه، سرعت جداسازی بسیار بالا، جداسازی در دمای پایین، تجزیه شیمیایی پایین، مدیریت عطر و طعم، قابلیت حمل خوراک حاوی ذرات جامد، به‌کارگیری در صنایع فراوری میوه، آبمیوه، چای، قهوه، چاشنی و جایگزینی با برج‌های تقطیر رایج از مزایای این دستگاه است.

اکبری ادامه داد:‌ ساخت این‌گونه از برج‌ها در انحصار شرکت‌های ایتالیایی بود که برای نخستین‌بار طراحی و ساخت آن در ایران توسط این شرکت بومی‌سازی شد. لیمونن ازجمله ترکیبات پرمصرف و وارداتی در صنایع آرایشی و بهداشتی است که در سال ۱۴۰۰ خط تولید لیمونن را برای نخستین‌بار با ظرفیت روزانه ۱۰۰ کیلوگرم در این شرکت راه‌اندازی و تجاری‌سازی کردیم.

مدیرعامل و مؤسس شرکت «بهین اسانس آویژه» مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر گفت:‌ عصاره‌گیری از گیاه خار مریم با سامانه استخراج جامد-مایع پویای سریع Rapid Solid-Liquid Dynamic Extraction (RSLDE) و تولید سیلیمارین برای مصرف در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی از برنامه‌های آینده این شرکت است.

وی مطرح کرد:‌ دانش مواد شیمایی گیاهی که امروزه با عنوان فیتوشیمی به شدت در حال گسترش است به‌طور روزافزون در صنایع دارویی، غذایی، بهداشتی و آرایشی به کار گرفته شده، بسیاری از دارو‌های پیشرفته درمان کبد مانند سیلیمارین و ضد سرطان مانند تاکسول از منابع طبیعی استخراج می‌شوند در همین راستا این شرکت توانسته با تولید محصولات گیاهی بخشی از نیاز‌های مردم و کشور را برطرف کند.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بینان با بیان اینکه مهم‌ترین مانع در تجاری‌سازی سرمایه ثابت و هزینه‌های تحقیق و توسعه است، عنوان کرد:‌ شرکت از تسهیلات مالی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، حمایت‌های غیرمالی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر، تسهیلات صندوق پژوهش و نوآوری استان اصفهان، تسهیلات صندوق کارآفرینی امید استان اصفهان، تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی معاونت ریاست جمهوری استفاده کرده است.

اکبری بیان کرد:‌ برای رشد و شکوفایی مراکز رشد در دانشگاه‌ها نیازمند همکاری و تعامل مراکز رشد و شهرک‌های صنعتی، واگذاری بازاریابی به افراد متخصص و تنوع‌بخشی به روش‌های تأمین سرمایه مانند مشارکت عام دانشجویان و خانواده‌ آنان هستیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نقش‌آفرینی بانوان خراسان شمالی در کاهش آسیب‌های اجتماعی محوری است
  • تحقق مشارکت مردم در رشد تولید با توسعه اقتصاد دانش بنیان
  • معلمان دریچه دانایی را به روی دانش آموزان می گشایند
  • برگزاری «روایت پیشرفت و مشارکت‌های مردمی» در دومین نمایشگاه ملی «آبادیران»
  • حرکتی بزرگ برای تجاری‌سازی دستاوردهای علمی دانشگاه امیرکبیر
  • حمایت از طرح‌های نوآورانه و ایجاد اشتغال نخبگان در دانشگاه
  • عزم هیئت الجزایری برای توسعه همکاری فناورانه با ایران
  • عزم هیات تجاری الجزایر برای توسعه همکاری فناورانه با ایران
  • استقبال هیأت تانزانیایی از محصولات فناورانه دانش‌بنیان ایرانی
  • طراحی و ساخت برج‌های تقطیر توسط یک شرکت دانش‌بنیان