Web Analytics Made Easy - Statcounter

شما یکی از برندگان قرعه کشی خودرو هستید و باید در چند روز آینده برای حفظ این فرصت 200 میلیون تومان پرداخت کنید والا این بخت‌ از کف‌تان می‌رود.

روزنامه ایران: البته که چنین مبلغ هنگفتی تنها بخشی از قیمت تمام شده یک خودروی متوسط تولید داخل است که تازه باید خوش شانس باشید تا از میان میلیون‌ها متقاضی قرعه فال به‌نام شما بیفتد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فارغ از بازار گرمی تولید‌کنندگان خودرو که خود حدیث مفصلی است و در این مقال نگنجد مسأله ما تأمین مبلغ 200 میلیون تومان طی چند روز است چون احتمال می‌دهیم در شرایط کنونی کمتر کسی این مبلغ را در حساب بانکی‌اش داشته باشد.
در واقع اگر شما کلکسیون فرش، زمین یا هر دارایی ارزشمند دیگری دارید که حتی بیشتر از 200 میلیون تومان می‌ارزد اما نتوانید آن را در مهلت تعیین شده بفروشید با مشکل مواجه می‌شوید. شاید هم ناگزیر باشید با تخفیف زیاد، دارایی‌تان را رد کنید. این اتفاق یعنی اینکه شما با بحران نقدینگی مواجه شده اید چون دارایی‌هایتان فاقد ویژگی نقدینگی بود.

نقدینگی چیست؟

به بیان ساده‌تر نقدینگی به سرعت فروش یک سرمایه‌گذاری بدون تأثیر منفی بر قیمت آن اشاره می‌کند. هر چه نقدینگی یک سرمایه‌گذاری بیشتر باشد، می‌توان آن را سریع‌تر فروخت و بالعکس.
علاوه بر تجربه شخصی هر شهروند که حتماً در برشی از زندگی‌اش با کمبود نقدینگی مواجه شده، این مفهوم را بارها و بارها از زبان مسئولان شنیده‌ایم که می‌گویند «یکی از راهکارهای اصلی برای کنترل افزایش قیمت‌ها و تورم، مهار نقدینگی است. یا اینکه نقدینگی به مرز بحران رسید.»
برای فهم اینها باید بدانیم نقدینگی چیست و به چه مضامینی اطلاق می‌شود؟ به‌صورت کلی نقدینگی به دارایی‌های نقدی شما گفته می‌شود. اسکناس‌هایی که برای خرید مایحتاج، روزانه توی کیف پولتان می‌گذارید نقدترین دارایی‌های شما هستند. هرچه بتوان سریع‌تر دارایی را بدون به‌وجود آوردن تغییر بسیاری در ارزش آن، به‌پول نقد تبدیل کرد، نقدینگی آن بیشتر است. برای مثال شما براحتی می‌توانید پول‌های نگهداری شده در حساب سپرده خود را به اسکناس تبدیل کرده و خرج کنید اما نمی‌توانید آپارتمان خود را به همین سهولت نقد کنید. بنابراین نقدینگی حساب سپرده از املاک و مستغلات بیشتر است.


نقدینگی ممکن است حساب پس‌انداز اضطراری شما یا پول نقدی باشد که در صورت وقوع هر اتفاق غیرقابل پیش‌بینی یا شکست مالی می‌توانید به آن دسترسی داشته باشید. در واقع این نقدینگی است که به شما امکان می‌دهد فرصت‌ها را دریابید. در تعریف نقدینگی منظور فقط پول نیست بلکه نقدینگی به‌درجه نقدشوندگی دارایی‌های مختلف در قیمت مشخص گفته می‌شود. به صورت کلی، در اقتصاد به جمع پول و شبه پول «نقدینگی» (Liquidity) می‌گویند.


پول که همان اسکناس و مسکوک و «سپرده‌های دیداری» (Demand Deposits) است که نقد کردن آنها آسان‌ است. مانند چک و کارت‌های اعتباری. چک‌های مسافرتی و حساب‌های پس‌انداز اما شبه پول شامل سپرده‌های غیردیداری است.
دارایی‌هایی که به‌صورت مستقیم به‌عنوان وسیله مبادله قابل استفاده و نقد نیستند اما می‌توان آنها را به پول نقد یا سپرده‌های بانکی تبدیل کرد. مثل حساب‌های پس‌انداز.

چگونه خلق می‌شود؟

سیاست‌های پولی و بانکی دولت‌ها مهم‌ترین منبع خلق نقدینگی است اما آنقدر ملموس نیست که بتوان به زبان ساده بیانش کرد پس ما به نقش بانک‌ها در رشد پایه پولی می‌پردازیم مثلاً وقتی ۱۰ میلیون تومان در بانک جمع می‌شود و بانک آن را در قالب وام به شخص دیگری می‌دهد اگر نرخ بهره وام ۲۰ درصد باشد او در پایان سال باید ۱۲ میلیون به بانک بازگرداند. یا مثلاً وقتی شما پس اندازتان را در بانک سپرده می‌کنید و 20 درصد سود از بانک می‌گیرید. در هر دو حالت بانک 20 درصد خلق نقدینگی کرده است.

چرا باید حواسمان به حجم پول باشد؟

همواره در جامعه مقدار مشخصی کالا و خدمات وجود دارد که باید با مقدار پول در دست مردم متناسب باشد. اگر مقدار پول بیشتر از کالا و خدمات موجود باشد، مردم همان میزان محصول را باید با پول بیشتری خریداری کرده و قیمت‌ها در جامعه بالا می‌رود و برعکس. از یک منظر دیگر پول زیاد تقاضای مردم برای خرید کالاها و خدمات مختلف را افزایش می‌دهد و اگر محصولات تولیدکنندگان داخلی به اندازه کافی نباشد راه برای ورود کالاهای خارجی ارزان قیمت باز شده و رفته رفته مردم کالاهای خارجی را جایگزین کالای داخلی می‌کنند که پیامد آن کاهش تولید داخلی و افزایش بیکاری است؛ به‌همین دلایل حجم نقدینگی در جامعه باید کنترل شود و الا همین چرک کف دست آفت اقتصاد می‌شود.


وضعیتی که الان اقتصاد ما بدان مبتلاست. بانک مرکزی در گزارشی گفته میزان نقدینگی در شهریور ماه 1400 به ۴۰۶۷ هزار میلیارد تومان رسیده که این رقم در مقایسه با شهریور پارسال رشد ۴۰/۵ درصدی را تجربه کرده است. بررسی‌ها نیز نشان می‌دهد در خوشبینانه‌ترین حالت، حجم نقدینگی اقتصاد ایران در پایان سال 1400 از 4 هزار و 500 هزار میلیارد تومان کمتر نخواهد بود. آماری که به گفته غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام طی 50 سال اخیر حدود 27 هزار برابر شده است.


آمار‌های بانک مرکزی حاکی از آن است که کمترین میزان رشد نقدینگی در جمهوری اسلامی، مربوط به سال ۱۳۶۳ با ریاست جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای و بیشترین میزان رشد نقدینگی در سال ۱۳۸۵ به ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد رخ داده است.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: میلیون تومان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۱۰۶۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصلاحات اساسی در اقتصاد برق، راهکار برون رفت از مشکلات بخش توزیع

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از توانیر، محسن ذبیحی با اشاره به اینکه اصلاح روابط مالی صنعت برق می‌تواند به سرعت گردش منابع نقدینگی و حذف بروکراسی امکان برنامه‌ریزی و برآورد منابع برای کل سال بهبود نقدینگی بر اساس تلاش شرکت‌ها در وصول استفاده از اعتبار گردش نقدینگی در حساب شرکت‌ها انگیزه وصول معوقات رسوب شده در استان‌ها و حمایت مقامات سیاسی استان بیانجامد، گفت: تأمین منابع مالی در حوزه جاری با توجه به نیازهای منطقی هر شرکت با تعیین ضرایب محاسبه و تعیین شده، انجام خواهد شد و متناسب با آنها منابع لازم در اختیار شرکت‌ها قرار خواهد گرفت.

وی افزود: در حوزه سرمایه‌ای سعی شده تا با بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌های قانون موجود، برنامه‌های مصوب سالیانه بر اساس منابع در دسترس، اجرا و از طریق کنترل حجم سرمایه گذاری شرکت‌ها از افزایش بدهی‌ها جلوگیری شود.

ذبیحی در عین حال بزرگترین تهدید در راه اجرای طرح مالکیت و استقلال مالی شرکت‌های توزیع را عدم توجه کافی احتمالی برخی از شرکت‌های توزیع به مناسبات و نحوه خرید برق از بورس انرژی و عدم مراقبت و مدیریت دقیق تناسب منابع و مصارف عنوان کرد و در خصوص بدهی سالیان گذشته شرکت‌های توزیع به سازندگان و پیمانکاران نیز گفت: حل اساسی این بدهی‌ها مستلزم اصلاحات اساسی اقتصاد صنعت برق در هزینه انشعاب و دریافت بهای تمام شده قیمت برق است.

وی در همین زمینه افزود: اما در کوتاه مدت استفاده از رسوب معوقات فروش برق و وصول آن در شرایط حاضر، راه حل کوتاه مدت است، ضمن آنکه امیدواریم بخشی از بدهی‌ها نیز از طریق ظرفیت‌های قانونی در دسترس قابل تحقق، در آینده تأمین شود.
معاون هماهنگی توزیع توانیر در پایان تأمین برق تعهدات ایجاد شده در حوزه مشترکین جدید را اولویت نخست کارهای حوزه توزیع نیروی برق در کشور اعلام کرد و خاطرنشان ساخت: طرح‌های مرتبط با گذر از اوج بار سال ١٤٠٣، هوشمندسازی و کنترل پذیری بار و طرح‌های تبدیل شبکه‌های سیمی مسی به کابل خود نگهدار نیز در زمره برنامه‌های اولویت دار سال جاری است.

کد خبر 6089929 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • اصلاحات اساسی در اقتصاد برق، راهکار برون رفت از مشکلات بخش توزیع
  • آمادگی بانک‌ها برای استفاده از برات الکترونیکی
  • نقدینگی بزرگ‌ترین چالش صنعت دارو/ بانک‌ها وام نمی‌دهند
  • کاهش رشد نقدینگی به تنهایی موجب مهار تورم نخواهد شد
  • نقش کلیدی صندوق‌های سرمایه گذاری بازار سرمایه در جمع‌آوری نقدینگی‌های بلاتکلیف
  • چرا شرکت‌ها مشکل تامین مالی دارند؟
  • ۱۶ میلیارد یورو تعهد ارزی ایفا نشده در کدام سیاه چاله اقتصادی مخفی بود؟
  • تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی | خلق پول بانک‌ها و موسسات ناتراز محدود شد
  • تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی/ خلق پول بانک‌ها و موسسات ناتراز محدود شد
  • تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی