Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

رضا حاجی‌کریم درباره اینکه آیا کشور ما به مرحله واردات آب رسیده است، اظهار داشت: موضوع آب باید به صورت اکوسیستم بهم پیوسته مورد مطالعه قرار گیرد، در سال‌های قبل نظام مدیریت آب در کشور ما متاثر از نظام مدیریت خدمات کشوری بوده است، یعنی متناظر با هر استانی یک اداره کل و آب و فاضلاب داشتیم، اما طی چند سال قبل این نگاه تغییر کرد و نگاه حوزه‌ای حاکم شد، یعنی از چندین حوزه‌ای که در کشور داریم به مدیریت مشترک رسیدیم و مدیریت حوضه‌های آبریز جایگزین مدیریت متاثر از سیستم مدیریت کشوری می‌شود، در منطقه هم نیازمند این نگاه هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آلایندگی هوا در تهران به یک‌پنجم خوزستان هم نرسیده است

وی افزود: اکنون وضعیت بغرنج آلایندگی هوا در تهران که حتی به یک‌پنجم خوزستان هم نرسیده، متاثر از فقدان نگاه جامع منطقه‌ای است، یعنی از آناتولی و اقلیم کشور ترکیه تا عراق، سوریه، ایران، عربستان و یمن نیازمند همین نگاه جامع منطقه‌ای هستیم. اگر زمانی بتوانیم در قالب همکاری منطقه‌ای افراد مسئول را کنار هم جمع کنیم و مدیریت حوزه‌های آب این کشور‌ها را کنار هم داشته باشیم و به جای نگاه بخشی و اینکه هر کشوری منطقه خود را ببیند و یا هر کشوری جداگانه سد بسازد همه با هم به این درک برسیم که سرنشینان یک کشتی هستیم، می‌توانیم به تجارت بین کشوری و منطقه‌ای آب فکر کنیم، یعنی باید در نظر بگیریم که آب متعلق به حیات اکولوژیکی یک چرخه محیط زیستی است که عدم توجه جامع باعث شده امروز تاوان آن را بدهیم.

نگاه بخشی به آب در بزنگاه عامل فساد می‌شود

این کارشناس حوزه آب تاکید کرد: اگر امروز در هورالعظیم با کانون بسیار بزرگ ریزگرد مواجهیم، اگر در حوزه آبریز دجله و فرات بواسطه سدسازی‌های ترکیه تولید ریزگرد داریم ناشی از همان نگاه بخشی است، پس تا به حدی از بلوغ نرسیم که باید وارد یک مدیریت منطقه‌ای حوزه آبریز شویم، نمی‌توانیم صرفا با پروژه‌های انتقال آب چه در داخل کشور‌ها و چه بین کشور‌ها بر مسئله بی‌آبی و یا کم‌آبی فائق آئیم، اگر نگاه جامع و همکاری‌های مشترک نباشد هر کدام در بزنگاه عامل فساد خواهند بود.

بازگشت تهدید امنیتی به کشور‌های باجگیر آبی

وی تصریح کرد: ما با افغانستان معاهده و موفقتنامه‌ای بنام هویدا-شفیق داریم که از در سال ۱۳۵۴ به امضا رسیده و اکنون تبدیل به اهرم فشار افغانستان علیه ایران شده، یا در ترکیه اردوغان عنوان می‌کند که اگر کشور‌های منطقه نفت دارند ما هم آب داریم، بنابراین وقتی سطح تنازع به اینجا می‌رسد و به جای همکاری شاهد باجگیری هستیم خواه ناخواه نمی‌توان به ماجرای واردات آب به عنوان یک راهکار پایدار نگاه کرد، واردات به صورت مقطعی می‌تواند تاحدی مشکلات را حل کند، اما اگر نگاه همکاری مشترک نباشد خود تبدیل به تهدید امنیتی، اجتماعی و سیاسی می‌شود.

حاجی‌کریم گفت: در هر حال نگاه ترکیه به ماجرای آب کوتاه‌مدت است، زیرا اگر در همسایگی‌اش کشوری باشد که تنش شدید آبی داشته باشد، منجر به از بین رفتن منابع آبی، کشاورزی و در نهایت فقر در آن کشور می‌شود، که کشور بالادست هم از این ماجرا‌ها مستثنی نخواهد بود.

قدرت‌نمایی ترکیه کوتاه‌مدت است

وی بیان داشت: کانادا یکی از کشور‌هایی است که به خاطر ساختار خاص اکولوژیکی آسیب زیادی بابت گلوبال‌وارمینگ نمی‌بیند و یا هلند و بلژیک کشور‌هایی هستند که با مشکل پرآبی مواجهند مثلا وزیر محیط زیست هلند زمانی که به ایران آمد گفته بود؛ ما هر دو مشکل آب داریم، شما کمبود دارید، اما مشکل ما این است که اگر پمپ‌های بزرگ خاموش شوند کشور زیر آب می‌رود، اما شاهدیم که همزمان هلند، بلژیک و کانادا از فعال‌ترین کشور‌ها برای مطالعات و مهار گلوبال‌وارمینگ هستند و از طرف دیگر سخت‌گیرانه‌ترین نظام مدیریت آب را دارند، چون نگاه بخشی ندارند، اگر ترکیه با ساخت سد و مداخلات محیط زیستی می‌تواند مشکل خود را حل کرده و قدرت‌نمایی کند کوتاه‌مدت است، در بلندمدت مشکلات کشور‌های پایین‌دست از جمله مهاجرت گریبانگیر ترکیه هم خواهد شد.

امکان همکاری مشترک آبی با ترکمنستان، عراق و افغانستان

این کارشناس حوزه آب خاطرنشان کرد: به موضوع دریافت آب نباید به شکل واردات نگاه کنیم، نگاه‌مان باید بر پایه مراودات و دیپلماسی باشد، زیرا مبداء و مقصد حوضه آبریز را باهم می‌بینیم مثلا به موضوع رودخانه هیرمند در بلوچستان نباید نگاه واردات داشته باشیم، یا اختلافی که اکنون با عراق در حوزه زاب داریم و یا مسئله‌ای که در رودخانه‌های مرزی مثل ارس و اترک با کشور‌های شمالی داریم، تماما ناشی از نگاه غیرجامع است. اما در هر حال اگر بنا باشد از دیگر کشور‌ها دریافت آب داشته باشیم، می‌توانیم با ترکمنستان، عراق و افغانستان همکاری مشترک داشته باشیم.

پاسخ ناخوشایند محیط زیست به پروژه‌های انتقال آب

وی یادآور شد: هر پروژه انتقال آب یک مداخله محیط زیستی است و هر مداخله محیط زیستی حتما پاسخ ناخوشایندی از طرف محیط زیست دریافت خواهد کرد، گواه این مطلب پروژه‌های متعددی است که در کشور اجرا کردیم و امروز باید پاسخگوی تبعات آن باشیم، بنابراین باید این پروژه‌ها را فقط زمانی اجرا کنیم که برای تامین نیاز شرب باشد و وظیفه حاکمیت این است که آب را تامین کرده و بهای آن را بپردازد.

فنلاند ۷۰ درصد آب شرب را از پساب تامین می‌کند

حاجی‌کریم گفت: البته امروز در دنیا راهکار‌هایی مثل استفاده مجدد از پساب هم وجود دارد، امریکا بیشترین سهم را در استفاده از پساب برای شرب دارد، در دنیا بنیادی بین‌المللی بنام واتریوز که جایزه سالانه‌ای هم به نام دکتر بهمن سیف داریم که مبدع و بنیانگذار عرصه استفاده مجدد از پساب است، اکنون یک شهر در فنلاند بنا دارد تا سال ۲۰۲۵ بالای ۷۰ درصد از نیاز شرب را از پساب تامین کند و این در شرایطی است که فنلاند نزدیک ۱۸۸ هزار دریاچه، برکه و آبگیر دارد که ۹۴ درصد آن‌ها قابل شرب هستند، اما از باچرخانی پساب حتی برای شرب و بهداشت استفاده می‌کند، حال مقایسه کنیم با اینکه ما از سرچشمه‌های کوهرنگ آب را برای کشاورزی و فولاد منتقل می‌کنیم و این نوع نگاه کشور‌ها را نشان می‌دهد، بنابراین ما نیز هزینه‌های گزاف مداخلات زیست محیطی را خواهیم داد.

منبع: خبرگزاری ایلنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: ترکیه افغانستان سدسازی خشکسالی داشته باشیم محیط زیستی نگاه بخشی محیط زیست منطقه ای پروژه ها کشور ها حوزه آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۱۵۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنسرسیوم هنوز تشریفات گمرکی قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران را انجام نداده است

تین نیوز

معاون بهره برداری و بازرگانی راه آهن در خصوص قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه که در خاک ایران قرار دارد، گفت: کنسرسیوم توسعه ریلی به خلاف اعلام کرد "واگن بارداری وارد ایران نشده است"، اما چون این واگن ها بارگیری شده بود، با دستور مدیرعامل راه آهن با ارسال آنها موافقت شد که هنوز هم کنسرسیوم تشریفات گمرکی را برای ترانزیت بار انجام نداده است.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، مرتضی جعفری در خصوص قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه و اظهارات مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی در خصوص سوء مدیریت راه آهن در جمع خبرنگاران بیان کرد: از سال گذشته بر اساس صورت جلسه هایی که مستند است، قرار بر این شد راه آهن جمهوری اسلامی ایران برای قطارهای عملیاتی جهت اصلاح خطوط و ادامه خط آهن روزنک - هرات مساعدت کند و به افغانستان ارسال کند.

وی ادامه داد: نکته قابل توجه این که طی بازدید معاون فنی راه آهن از منطقه، اشکالات در خط آهن موجود را کتباً اعلام کرده و آن را هم برای آقای کاظم قمی -نماینده ویژه رئیس جمهوری در امور افغانستان- و هم راه آهن کشور افغانستان فرستادیم.

معاون بهره برداری و بازرگانی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: نظر بر این بود که اول اصلاحات انجام شود و بعد از انجام اصلاحات، قطار تجاری (افغانستان- ترکیه) راه اندازی شود، اما طبق مستندات اعلامی، تا کنون هیچ اقدامی که منجر به رفع اشکالات شود به راه آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام نشده است و کنسرسیوم فقط به صورت کلی اعلام کرده که کارهایی را در این رابطه انجام داده است.

کنسرسیوم توسعه ریلی، ماشین آلات تخصصی را برای اصلاح خطوط نداشت 

جعفری توضیح داد: البته از قبل هم مشخص بود که با توجه به امکانات این کنسرسیوم، امکان این که بتواند استانداردهای اولیه راه آهن را فراهم کند، ندارد. به این دلیل که رعایت این استانداردها نیاز به ماشین آلات تخصصی خطی دارد و این کنسرسیوم هم این ماشین آلات را نداشتند که بتوانند این اصلاحات را انجام دهند.

وی با بیان اینکه همواره اعلام کرده ایم این آمادگی را داریم تا با راه آهن افغانستان تعامل داشته باشیم و ماشین آلات را بفرستیم تا به استانداردهای موردنظر برسیم، افزود: اما در آخرین مکاتبه با کنسرسیوم توسعه ریلی در اواخر سال گذشته اعلام کردیم که نتیجه اقدامات تعهدشده هنوز به راه آهن اعلام نشده است؛ اما ما باز هم به جهت تعامل، قطارهای عملیاتی را به این مسیر اعزام می کنیم.

معاون بهره برداری و بازرگانی راه آهن بیان کرد: با ارسال آخرین قطار عملیاتی، به نظر می رسد که کنسرسیوم از حسن نیت راه آهن جمهوری اسلامی ایران سوء استفاده کرده و واگن های تخلیه شده را بارگیری کرد؛ و بدون اینکه هیچ هماهنگی با راه آهن ایران داشته باشد ارسال کرده است.

کنسرسیوم به دروغ اعلام کرد که واگن بارداری وارد ایران نشده است

جعفری ادامه داد: همان شب زمانی که من مطلع شدم، از مامور مربوطه پرسیدم و با مدیرعامل کنسرسیوم صحبت کردیم و آن ها خودشان اعلام کردند که واگن بارداری وارد ایران نشده است. به جهت اینکه ما هیچ گونه ارتباطی با مرز نداریم و هنوز ارتباطات از طریق تلفن ثابت، بیسیم و تلفن همراه فراهم نیست، فقط به استناد اظهارات آقای مصطفی رضایی -مدیرعامل کنسرسیوم- و مامور ایشان مبنی بر این که لکوموتیو به صورت منفرد وارد کشور شده و واگن بارداری نیامده است، اکتفا کرده و گفتیم قطاری وارد ایران نشده است.

وی ادامه داد: اما بعد از بررسی متوجه شدیم کنسرسیوم همه این موارد را به خلاف گفته است و قطار وارد ایستگاه شمتیغ در مرز ایران و افغانستان شده  و آن ها به خلاف اعلام کردند که واگنی وارد نکردیم. البته فیلمی از ایستگاه روزنک منتشر کردند و برآورد راه آهن این بود که کنسرسیوم توسعه ریلی یک فیلم تبلیغاتی ساخته است.

معاون بهره برداری و بازرگانی راه آهن اظهار کرد: نکته جالب این که مسئولان گمرک هم در این رابطه اظهار بی اطلاعی کرده اند، بنابراین اینکه کنسرسیوم مدعی شده که همه سازمان های مربوطه از ورود قطار به کشور اطلاع داشته اند صحت ندارد. بنابراین اگر غیر از این موارد که به خلاف مطرح شده، مستنداتی دارند، اعلام کنند.

جعفری خاطرنشان کرد: هیچ هماهنگی در جهت اینکه قرار است قطار ترانزیتی از افغانستان وارد کشور شود، انجام نشده است و به ما اطلاع ندادند. اما پس از اینکه با آن ها صحبت کردیم و گفتند قطاری وارد نشده، وقتی مامور فرستادیم و متوجه شدیم واقعیت را نگفتند و ۱۰ واگن باردار در مرز شمتیغ متوقف شده است. که با دستور مدیرعامل راه آهن با توجه به اینکه این واگن ها بارگیری شده بود، با ارسال آنها موافقت شد.

کنسرسیوم توسعه ریلی تشریفات گمرکی را هم برای ارسال بار انجام نداده است

وی ادامه داد: با وجود این از همان روز که ما با ارسال بار موافقت کردیم، هنوز هیچ اقدامی از سوی کنسرسیوم توسعه ریلی برای انجام تشریفات گمرکی صورت نگرفته است و حتی اظهارات گمرکی را به گمرک تسلیم نکرده اند. با وجود پیگیری های انجام شده هنوز این کار انجام نشده است. اما با توجه به این که امکان سوء استفاده مجدد کنسرسیوم وجود دارد، فعلاً راه آهن اقدامی در این رابطه انجام نداده است.

معاون بهره برداری و بازرگانی راه آهن بیان کرد: در زمان حاضر در ترکمنستان دو مرز فعال داریم و فعالان بخش خصوصی در آنجا بار ترانزیت را  واردات و صادرات می کنند؛ در مرز رازی و میرجاوه نیز ترانزیت کالا در جریان است و هیچ مشکلی وجود ندارد؛ اما چون کنسرسیوم توسعه ریلی نمی خواهد مقررات راه آهن را انجام دهد، تلاش می کند  جو را به هم بریزد و کارهایی را که خارج از مقررات است، انجام دهد.

جعفری خاطرنشان کرد: بهتر است کنسرسیوم، از مسیر درست کار را پیش ببرند. به جای اینکه بخواهند در رسانه ها خلاف واقع بگویند که راه آهن به آنها مجوز داده، کار را از راه درست انجام دهند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • کنسرسیوم هنوز تشریفات گمرکی قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران را انجام نداده است
  • ◄ اولین قطار ترانزیت افغانستان به ترکیه در دام سوء مدیریت/ تکرار تجربه تلخ راه آهن شلمچه بصره
  • قنادزاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است
  • قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است
  • چگونه مسئله پسماند در گیلان به یک بحران تبدیل شد؟/ دلیل توقف قطار افغانستان _ ترکیه
  • از ضرورت نگاه ویژه مدیریت شهری تا رفع مشکلات شهروندان در میز خدمت شهرداری منطقه ۲ شیراز
  • لکوموتیو قطار ترانزیتی افغانستان-ترکیه توقیف شد!
  • احتمال تبدیل دریاچه نمک قم به کانون جدید گرد و غبار کشور​
  • دلیل توقف قطار افغانستان _ترکیه / تکذیبیه مسئولین راه آهن از سر بی اطلاعی بود+فیلم
  • بازداشت بیش از یک هزار پناهجوی غیر قانونی در ترکیه