Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر عباس قادری روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا به اهمیت ثبت ملی و جهانی منطقه فسیلی مراغه به عنوان ژئوپارک اشاره و بیان کرد: ژئوسایت‌های فسیلی در هر جای دنیا که باشند، مورد توجه قرار می‌گیرند و اهمیت دادن به معرفی و بهره‌برداری مناسب از آنها به روند توسعه سرزمینی کمک می‌کند. 

وی وجود ظرفیت ارزشمند فسیل‌های مهره‌داران را برای شهر مراغه و استان آذربایجان‌شرقی نعمتی بزرگ و سرمایه‌ای بالقوه دانست که شایسته توجه بیشتر از سوی نهادهای مختلف ستادی و دانشگاهی و تلاش برای جلب سرمایه‌گذاری با هدف توسعه گردشگری می‌باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته رئیس انجمن دیرینه‌شناسی ایران، چنین ظرفیت ارزشمندی که نمونه آن در دیگر کشورهای منطقه نظیر ندارد و در دنیا نیز موارد مشابه آن اندک است، نیازمند مطالعه و معرفی بیشتر و ایجاد ژئوسایت‌های مختلف در قالب یک ژئوپارک جهانی مهم است. 

دکتر قادری اضافه کرد: ژئوسایت فسیلی مراغه به تنهایی ارزش علمی، گردشگری، توسعه‌ای و اقتصادی دارد و منطقه مراغه می‌تواند به عنوان چهارمین ژئوپارک ملی ایران معرفی و در سطح جهان مطرح شود.

وی با اشاره به فرآیند معرفی و ثبت ژئوپارک‌های قشم، ارس و طبس در ایران که پیش از این در سطوح ملی یا جهانی به ثبت رسیده‌اند، منطقه فسیلی مراغه را به دلیل برخورداری از ظرفیت علمی ارزشمند همچون بقایای فسیلی مهره‌داران میوسن در ایران، برای ثبت ملی و سپس تلاش در جهت معرفی آن به عنوان یک ژئوپارک جهانی حائز اهمیت دانست.

به گفته وی فسیل‌های مهره‌داران در منطقه مراغه که مربوط به سری میوسن و زمانی در حدود ۱۰ میلیون سال قبل هستند، بیانگر خوبی از وضعیت اکوسیستم و پراکندگی جانواران گذشته بوده و تاکنون فسیل‌هایی از فیل‌، مامومت‌، زرافه، کرگدن، اسب و غیره که مشابه آنها در ایران امروزی وجود ندارد، استخراج شده است.

رئیس انجمن دیرینه‌شناسی ایران: احداث ژئوپارک می‌تواند محور توسعه شهرستان مراغه باشد و مسئولان محلی و استانی باید به این ظرفیت ارزشمند علمی بیش از پیش توجه کنند

دکتر قادری افزود: احداث ژئوپارک می‌تواند محور توسعه شهرستان مراغه باشد و مسئولان محلی و استانی باید به این ظرفیت ارزشمند علمی بیش از پیش توجه کنند؛ همچنین با توجه به اینکه تجربه ثبت ژئوپارک ارس در آذربایجان‌شرقی هم وجود دارد، از این تجربه برای بهره‌برداری بهینه از دامنه‌های جنوبی سهند می‌توان استفاده کرد.

رئیس انجمن دیرینه‌شناسی ایران با تأکید بر اهمیت ژئوسایت‌های فسیلی در دنیا و نقش مهم آنها در معرفی ژئوپارک‌های مهمی چون ژئوپارک «تراویتا» در آلمان، ژئوپارک «سویل» در اسپانیا، ژئوپارک «فونیوشان و میشان» در چین و ژئوپارک «پناگارسیا» در پرتغال، توجه مسئولان استانی و محلی به ذخایر فسیلی ارزشمند منطقه مراغه را ضروری دانست.

وی همچنین برنامه‌ریزی مدون و دقیق سازمان‌های ذیربط برای حفاظت از این ذخایر، توسعه اکتشافات علمی توسط محققان دانشگاهی ایرانی و خارجی برای استخراج و شناسایی علمی و دقیق بقایای فسیلی و سپس ایجاد فضاهای مناسب نمایشگاهی برای توسعه گردشگری در منطقه را خواستار شد. 

دکتر قادری انجام این مهم را در گرو توسعه مطالعات، وجود نیروی متخصص و استمرار تربیت نیروهای کارآمد برای توسعه پایدار منطقه دانست و تأکید کرد: بررسی علمی محتوای فسیلی موجود در این ناحیه و ایجاد شبکه‌ای غنی از داده‌های علوم‌ پایه شامل تلفیق اطلاعات دیرینه‌شناسی، رسوب‌شناسی و زیست‌شناسی، به بررسی ویژگی‌های زیستی و اقلیمی دیرینه منطقه کمک شایانی می‌کند و این مسأله باید در همکاری سازمان محیط زیست و مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور با نهادهای دانشگاهی محلی و ملی صورت گیرد.

وی همچنین بیان کرد: با توجه به توسعه علوم میان‌رشته‌ای در سال‌های اخیر، مسأله ژئوسایت‌های فسیلی مراغه می‌تواند مورد توجه گروه‌های علمی دیگری همچون زیست‌شناسی و باستان‌شناسی نیز قرار گیرد و لذا با ایفای نقش پر رنگ مجامع دانشگاهی در این زمینه، می‌توان برای ایجاد یا توسعه رشته‌های تحصیلی یاد شده در دانشگاه‌های استان نیز برنامه‌ریزی کرد.

موزه تاریخ طبیعی مراغه در شرایط ایده‌آل چگونه باید باشد؟

دکتر قادری با تأکید بر ضرورت تأسیس و راه‌اندازی یک موزه تاریخ طبیعی در مراغه خاطر نشان کرد: موزه‌های مهم دنیا، علاوه بر جنبه نمایشگاهی و ذخیره آثار ارزشمند فرهنگی، هنری و طبیعی، محل بسیار مناسبی برای انجام پژوهش‌های اصیل هستند؛ ضمن این که جنبه آموزشی موزه‌ها هم‌تراز اهمیت پژوهشی آنهاست و در این میان، موزه‌های تاریخ طبیعی با ذخیره و طبقه‌بندی آثار ارزشمند طبیعی همچون کانی‌ها، سنگ‌ها و البته فسیل‌ها در کنار مجموعه‌های زیستی جانوری و گیاهی، نقش پر رنگی در نگهداری و حفاظت از ذخایر ژنتیکی و پالئوژنتیکی در مقیاس منطقه‌ای و ملی دارد و جای چنین مجموعه‌ای در شهر مراغه خالی است.

رئیس انجمن دیرینه‌شناسی ایران خاطرنشان کرد: تأسیس و تقویت نهادهای علمی ویژه و راه‌اندازی رشته‌های علمی مرتبط با دیرینه‌شناسی در دانشگاه‌های شهرستان، علاوه بر تربیت دانشجویان و هدایت نخبگان، به ایجاد یک مرجعیت علمی در منطقه ختم می‌شود و گام مهمی در جهت احیای دوباره شهر مراغه به عنوان یکی از کانون‌های علمی مهم ایران زمین، آن چنان که در گذشته پرافتخار خود نیز بوده است، خواهد بود.

به گزارش ایرنا تراکم بالای فسیل مهره‌داران هفت تا ۹ میلیون ساله، منطقه فسیلی مراغه را به بهشت دیرینه ‌شناسان تبدیل کرده و دنیای پر رمز و راز جانورانی چون فیل، زرافه، ببر دندان شمشیری، انواع گاوها، آهو، کرگدن و اسب را پیش‌روی دیرینه‌شناسان قرار داده است.

منطقه فسیلی مراغه به اذعان کارشناسان از نظر ذخیرگاه دیرینه‌شناسی و مطالعه جغرافیای دیرینه صفحه «اوراسیا» دارای اهمیت ویژه‌ای است تا جایی که با کاوش و استخراج جدید می‌توان به معرفی بیش از پیش ظرفیت‌هایعلمی و جهانیاین ناحیه رسید.

به گفته مسئولان امر و بر اساس تحقیق‌های زمین‌شناسی و فسیل‌شناسی، فسیلجانورانی که از منطقه فسیلی مراغه استخراج شده، به اجداد اولیه آنها در آفریقاارتباط دارد و همین موضوع مطالعات دیرینه‌شناسی در این کهن‌شهر را جذاب‌تر کرده است تا جایی که مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور نیز در مراغه استقرار دارد.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه نیز در مورد این جذابیت و اهمیت ویژه منطقه فسیلی این شهرستان می‌گوید: منطقه فسیلی مراغه در مسیرهای مهاجرتی پستانداران دوران سنوزوئیکیعنی مسیرهای مهاجرتی مابین اروپا، آفریقا و آسیای شرقی قرار دارد و گونه‌زاییپستاندارانفسیل شده در زمان میوسنپسین در نوار آذربایجانو به ویژه در ژئوسایت مراغه نیز بر اهمیت آن افزوده است.

به گفته «غلامرضا زارع» تراکم بالای قطعات فسیلی در واحد حجم لنزهای فسیلی، پراکنش وسیع لنزهای فسیل مهره‌دار در مساحت حدود ۴۰ هزار هکتار، تنوع بالای گونه‌های جانوری موجود در لنزهای حفاری شده و دسترسی نسبتاً آسان به لنزهای فسیل مهره‌دار و حفظ شدگی مناسب قطعات فسیلی در سایت مراغه نسبت به سایر سایت‌های فسیل مهره‌داران جهان نیز موجب شده است تا بر اهمیت آن افزوده شود.
 

برچسب‌ها گردشگری توسعه اقتصادی زمین شناسی مراغه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: گردشگری توسعه اقتصادی زمین شناسی گردشگری توسعه اقتصادی زمین شناسی مراغه منطقه فسیلی مراغه فسیلی مراغه ظرفیت ارزشمند مهره داران دکتر قادری فسیل مهره فسیل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۱۷۴۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه فناوری موجب برتری کشور‌ها می‌شود

علیرضا رهایی، رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در آیین افتتاح موزه این دانشگاه، با اشاره به اهمیت علم و فناوری در دنیای امروز، مطرح کرد:  آنچه موجب برتری کشورها می‌شود، میزان پیشرفت در زمینه‌های مرتبط با توسعه فناوری است و شاید بسیاری از معیارهایی که در دنیا مطرح بود، امروز تغییر یافته است.

او گفت: اگرچه در کشور ما شاید توجه دیر هنگامی به موضوع علم و فناوری شد اما خوشبختانه در دو دهه اخیر با فرمایشات رهبر معظم انقلاب و توسعه حوزه معاونت علمی ریاست جمهوری، جهشی در این حوزه‌ها رخ داد و آن عقب ماندگی‌ها که شاید در سال‌های اولیه مطرح بود تا حد زیادی جبران شده و خواهد شد. ایجاد پارک‌های فناوری، توسعه شرکت‌های دانش بنیان و تولید محصولات دانش بنیان دستاورد این فعالیت‌ها است.

رئیس دانشگاه امیرکبیر با اشاره به شعارهای سالانه با بیان اینکه در سال‌‌های اخیر این شعارها به سمت اقتصاد دانش بنیان و صنعت دانش بنیان سوق داده شده است، مطرح کرد: اگر به شعار امسال که جهش تولید با مشارکت مردم است توجه کنیم، مجددا موضوع تولید مورد توجه قرار گرفته است.

او این تولید را شامل تولید دانش بنیان دانست و ادامه داد: از این رو هم‌ نقش معاونت به عنوان سیاست گذار برجسته است و هم دانشگاه ها در مسیر تولید دانش بنیان باید فعالیت و پتانسیل خود را در آن هدایت کنند و در این زمینه دانشگاه صنعتی امیرکبیر که از دیرباز در حوزه‌های پروژه‌های صنعتی فعال بوده است نقش مهم و برجسته ای در تحقق این شعار خواهد داشت.

رهایی تاکید کرد: همکاری های بزرگی که ما با صنایع مختلف هوایی، دریایی، بخش های مرتبط با انرژی و نفت و پتروشیمی داریم، موید آن است که عزم دانشگاه جزم است تا امکانات خود را در مسیر توسعه فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان قرار دهد تا نقش مهمی در تحول اقتصاد دانش بنیان داشته باشد.

وی با اشاره به ارتباطات این دانشگاه با معاونت علمی، خاطر نشان کرد: در سال‌های اخیر جلساتی را برگزار کردیم و مراسم امروز نیز مبدا تحولی در این همکاری جدی است و امیدواریم از این زمینه های همکاری بیشترین بهره را ببریم.

در ادامه ویدئوی از موزه دانشگاه امیرکبیر که روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت افتتاح شد را مشاهده می‌کنید.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی دانشگاه و كنكور

دیگر خبرها

  • توسعه فناوری موجب برتری کشور‌ها می‌شود
  • موعود شمخانی کیست؟
  • کارگروه مشترک برای آسیب شناسی روند رسیدگی به پرونده‌ها تشکیل شود
  • افتتاح کارگاه کامپیوتری هنرستان فنی شهید شکاری مراغه
  • همبستگی دانشگاه پیام‌نور شیراز با دانشگاهیان حامی فلسطین در غرب
  • دانشجویان دانشگاه پیام‌نور شیراز هم به جرگه حامیان ضدصهیونیست‌ها پیوستند
  • نشست هم اندیشی انجمن های علمی و کانون های فرهنگی دانشگاه یاسوج
  • خط راه‌آهن تهران ـ اهواز منتقل می‌شود
  • ضرورت توسعه تعاملات علمی دانشگاهی در راستای منافع دو کشور در عرصه بین‌المللی
  • رشد صد در صدی دانش‌بنیان‌ها در بورس تا پایان سال