Web Analytics Made Easy - Statcounter

رضا پناه گفت: با توجه به کاهش بارندگی ها، تابستان پیش رو با پدیده مزمن خشکسالی مواجه خواهیم شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، استان لرستان علی‌رغم اینکه در راستای آب‌های سطحی دارای دو رودخانه مهم کشکان و سیمره است ولی کاهش بارندگی‌ها، در سال‌های اخیر و عدم برنامه‌ریزی مناسب برای بهره‌گیری از آب‌های سطحی و زیرزمینی این استان را با پدیده تنش آبی و خشکسالی مواجه کرده است و در این راستا کشاورزان متحمل خسارات زیادی شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کشت محصولات آب‌دوست در شرایطی زمین به لحاظ کمبود آب در تنش نامطلوبی قرار دارد، به معضل بیشتر پدیده خشکسالی دامن زده و آن را گسترده‌تر می‌کند، بایستی با برنامه‌ریزی‌های دقیق، با استفاده از اصلاح الگوی کشت و تغییر اقلیم با این پدیده مبارزه کنیم.

با توجه به کمبود آب، در کشاورزی بایستی به سمت روشی رفت که بتوان بهترین بهره‌وری را در این زمینه داشته باشیم، لذا در این راستا گفتگویی تفصیلی با «محمدرضا رضا پناه» رئیس اتحادیه انجمن‌های علوم گیاه‌پزشکی ایران انجام‌شده است که مشروح آن را در زیر می‌خوانید:

با توجه به تنش آبی، توصیه شما به کشاورزان کشت چه نوع محصولی است؟

رضا پناه: خشک‌سالی پدیده‌ای است که به‌صورت مزمن ادامه دارد و بایستی برای آن آماده شد، راهکارهای جلوگیری از خشک‌سالی استفاده از سیستم‌ها و سرمایه‌گذاری بیشتر ازنظر آبیاری و کیفیت محصولات است؛ این نوع سیستم‌های سرمایه‌گذاری نیاز به پول و تعامل باکسانی دارد که درزمینهٔ سرمایه می‌توانند نقش ایفا کنند.

در راستای آب و کاهش آب باید به سمت کشاورزی با درجه بالاتر سرمایه‌گذاری که ازنظرهای کمی و کیفی و بهره‌وری وضعیت بالاتری دارند، پیش برویم؛ برای مثال اگر قیمت سوخت افزایش یابد، مردم به سمت ماشین‌های بهتر با عملکرد بالاتر، مصرف سوخت پایین‌تر و رفاه و امنیت بیشتر و حتی قیمت بالاتر حرکت می‌کنند ولی درهرصورت آن ماشینی که سوخت را هدر می‌داد به هر شیوه و طریقی حذف می‌شود، درزمینهٔ کشاورزی نیز به همین منوال است پس باید کشاورزی به سمت بهره‌وری بیشتر پیش برود که این افزایش بهره‌وری مدنظر هر دو نوع کشاورزی عادی یا ارگانیک می‌باشد.

ما کشاورزی را داریم که در کشاورزی ارگانیک با ما همکاری می‌کند اما او در حال حاضر دارای ماشین کشت نشا، ماشین تولید خاک می‌باشد، او در بحث کشاورزی ارگانیک کار خود را با سرمایه‌گذاری، کارایی بیشتر و بهره‌وری بالاتر عملیاتی می‌کند، وقتی کشاورزانی، نشا را در یک جای کوچک می‌کارند و توزیع ‌می‌کنند، آب کمتری مصرف کرده‌اند و این خود به‌نوعی صرفه‌جویی است؛ این نوع قدم‌ها، قدم‌هایی با عملکرد بالاتر و صرفه‌جویی بیشتر در همه انواع کشت‌ها ازجمله کشت گلخانه‌ای، هیدروپونیک، ارگانیک و… می‌باشند.

فرایند تغییر اقلیم در ایران چگونه است؟

رضا پناه: نمی‌توان یک روش خاص را برای کاهش مصرف آب و تولید محصول باکیفیت نام برد، چون کشور ما در برابر مسائل تغییر اقلیم، واکنش‌های دوگانه دارد، یعنی یک سری نقاط دچار تأثیر منفی تغییر اقلیم می‌شوند و امیدواریم که نقاط دیگر دچار تأثیر مثبت تغییر اقلیم شوند؛ درهرصورت فرآیند جهانی تغییر اقلیم یک رویکرد منفی است و این فرایند در ایران نیز ممکن است یک مقداری منفی باشد اما به‌صورت کلی به نظر می‌رسد با برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری بیشتر، کشاورزی را از شرایط سخت پیش رو خارج کنیم، به‌گونه‌ای که در این راستا باید تولید بیشتری داشته باشیم و حتی باید جور کشورهای بحران‌خیز منطقه را نیز بر دوش بکشیم، باید صادرات داشته باشیم و از این طریق ارز را به کشور وارد کنیم.

در این زمینه خیلی نگران نیستم و احساس می‌کنم دانشی که در این عرصه‌ها در کشور موج می‌زند می‌تواند ما را از این بحران عبور دهد ولی باید مدیران، مهندسان، کشاورزان، ناظرین، دانش آموزان، دانشجویان و … مراقبت کنند و همه پیگیر این موضوع باشند تا به جلو حرکت کنیم.

زیرساخت و دانش لازم را برای این کارداریم؛ ایران یکی از کشورهای قوی در این عرصه‌ها است و خوشبختانه در جای‌جای کشور، دانشگاه‌های کشاورزی و همچنین موج ساختاری بسیار خوبی وجود دارد و ایران توانایی این را دارد که در صورت اراده از این شرایط استفاده کند‌.

پیام من به سیستم بودجه‌ریزی کشور و نمایندگان مجلس این است که در این راستا بایستی هزینه و سرمایه‌گذاری لازم صورت گیرد و ساختار سازی شود تا دغدغه‌هایی را که رسانه‌ها دارند به‌صورت منفی رخ ندهد.

 بایستی از هم‌اکنون آماده‌باشیم چون یک‌دفعه نمی‌توان آب را بر روی مردم قطع کرد؛ باید از چند سال قبل آمادگی این را داشته باشید که به کشاورزان بگوییم به دلیل خشکسالی و کاهش آب باید مثلاً به ۲۰ نفر از کشاورزان یک گلخانه دهند و یا در این راستا مسئولان ذی‌ربط راه‌حل‌های دیگر را ارائه دهند؛ واقعیت این است که با توجه به خشکسالی و تغییر اقلیم باید آب را برای موارد بسیار ویژه مورداستفاده قرارداد، به‌گونه‌ای که کشت محصولاتی که مصرف آب آنها بالاست را به کشورهایی که منابع آبی آنها زیاد است واگذار کنیم و محصولات موردنیاز خود را از آن کشورها وارد کنیم البته یک مقداری از این محصولات را برای مواردی چون تحریم‌ها و شرایط ویژه کشت کنیم تا در مواقع خاص بتوانیم از آن حداقل موجودی محصول خود استفاده کرده و به مشکل برنخوریم.

بودجه‌بندی و برنامه ریزی زمان و سرمایه در ایام خشکسالی چه نقشی دارد؟

رضا پناه: بودجه‌بندی زمان و سرمایه را یک کشاورز، معلم، دانش‌آموز، خانه‌دار و… را همگی به شکل‌های مختلف انجام می‌دهند ولی بودجه‌بندی زمان و سرمایه در عرصه کشاورزی با توجه به معضلاتی که همراه با تغییر اقلیم داریم یک موضوع واجب است از طرفی چون بحث تغییرات در کشاورزی حداقل چندین سال زمان نیاز است، پس ما باید آمادگی برنامه‌ریزی لازم را داشته باشیم و به شهرستان‌هایی که لازم است اعلام کنیم که در صورت ادامه کشت‌های خاص و پر آب با بحران مواجه می‌شویم، هرچند در حال حاضر نیز شاهد بحران کم‌آبی در برخی روستاها هستیم؛ این بحران‌ها به همه افراد آسیب می‌رساند، پس از هم‌اکنون باید به فکر کم‌آبی باشیم و اینکه باید در این راستا چه کنیم؟ آیا باید به سمت کشت‌های گلخانه‌ای، هیدروپونیک و یا حتی ایروپونیک برویم و یا اقدامات دیگری را در این خصوص انجام دهیم؟

در این تغییر روند بودجه‌ریزی و برنامه‌ریزی برای کشاورزی حتماً به کشاورزی ارگانیک توجه شود چون از ابتدا کشاورزی ارگانیک یک نوع اقتصاد مقاومتی بوده است.

 در کشاورزی از ابتدا باید دقت کرد که از نهاده‌های درون مزرعه استفاده شود، کاری نکنید که عطش در گیاهان ایجاد شود چون به همان اندازه که در کودهای شیمایی به محصولات کشاورزی بدهیم، باید به همان میزان نیز آب مصرف کنیم ولی زمانی که کشاورز از سیستم‌های کشاورزی ارگانیک استفاده می‌کند بسیاری از مشکلاتی که هم‌اکنون درگیر آن هستیم را، شاهد نخواهیم بود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: کشاورزی ارگانیک سرمایه گذاری داشته باشیم برنامه ریزی تغییر اقلیم بهره وری رضا پناه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۲۶۶۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم ارایه برنامه‌های عملیاتی برای افزایش تولید و ثروت در کردستان

به گزارش خبرنگار مهر، اکبر محمدی ظهر شنبه در نخستین جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان در سال‌جاری اظهار کرد: آخرین تخصیص اعتبارات در ۲۹ اسفند سال گذشته انجام شد و به همه مدیران استان میزان تخصیص اعلام شده، بنابراین باید در خصوص هزینه کرد آن تسریع شود.

وی بر لزوم تشکیل کارگروه فنی در صورت هزینه کرد اعتبارات تاکید کرد و گفت: تا ۲۰ اردیبهشت همه دستگاه‌های اجرایی استان میزان اعتبارات ملی خود را به ما اعلام کنند.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کردستان خاطرنشان کرد: فرمانداران برنامه‌ریزی لازم را با اولویت پروژه‌های نیمه تمام و طرح‌های بسترساز تولید و اشتغال انجام دهند.

۷۰ درصد مصوبات شورای توسعه و برنامه ریزی در سال گذشته انجام شد

محمدی تصریح کرد: آسیب شناسی از مصوبات شورای برنامه ریزی استان صورت گرفته است و سال گذشته ۱۲ جلسه این شورا با ۱۰۰ مصوبه تشکیل شد که ۷۰ درصد این مصوبات انجام شده و مابقی در حال اجرا هستند.

وی مشارکت عمومی، خصوصی برای اتمام پروژه‌های عمرانی را یکی از موارد قانونی خواند و گفت: اطلاعات مربوط بیش از هزار و ۵۰۰ پروژه در سامانه مربوطه ثبت شد و از این تعداد ۱۸ پروژه برای واگذاری به بخش خصوصی انتخاب شده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کردستان با اشاره به اینکه برای اتمام پروژه‌های نیمه تمام باید از ظرفیت واگذاری آنها به بخش خصوصی اقدام شود، افزود: همه استان‌ها در راستای تحقق شعار سال موظف اند برنامه‌های عملیاتی برای افزایش تولید و ثروت و مشارکت مردم و کاهش نرخ تورم و بیکاری ارائه دهند.

محمدی خاطرنشان کرد: دستگاه نظارتی برنامه تدوین شده را رصد می‌کند و گام نخست در تدوین این برنامه عملیاتی شامل تعیین مسائل مهم و اولویت‌های استان، گام دوم تشریح مدل مفهومی برنامه تحقق شعار سال، گام سوم تعیین اهداف کلان برنامه و ابلاغ آن به دستگاه‌های اجرایی، گام چهارم تدوین برنامه عملیاتی براساس محتوای مدل مفهومی و گام پنجم طرح و بررسی و تصویب یا اصلاح برنامه عملیاتی دستگاه‌ها در شورای برنامه ریزی خواهد بود.

تخصیص ۲۰ درصد تسهیلات تبصره ۲ قانون بودجه ۱۴۰۳ به اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاهی

وی با اشاره به اینکه ۲۰ درصد تسهیلات تبصره ۲ قانون بودجه ۱۴۰۳ باید برای اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاهی اختصاص یابد، گفت: همه دستگاه‌های اجرایی باید این سهم ۲۰ درصدی را در نظر بگیرند.

وی اضافه کرد: ایجاد اشتغال و تولید تکلیفی برعهده همه ما است و باید پروژه‌های قابل اتمام و طرح‌های بسترساز مسائل اقتصادی در اولویت قرار گیرند.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کردستان خاطرنشان کرد: هزار میلیارد تومان باید امسال به حساب صندوق پیشرفت و عدالت واریز شود و در برنامه رشد اقتصادی استان در سال جاری تاکید بر جلب مشارکت مردم و فعالان اقتصادی، تکمیل پروژه‌های نیمه تمام و احیای واحدهای راکد است.

محمدی تاکید کرد: باید برنامه رشد اقتصادی استان با رعایت سند آمایش تهیه و اجرا شود که در این مهم تاکید بر فناوری است و تحقق ۲۰ درصدی رشد باید از فعالیت مراکز و واحدهای رشد و فناوری صورت پذیرد.

کد خبر 6090040

دیگر خبرها

  • رفع موانع تولید در مسیر تحقق شعار سال با نگاه مسأله محور
  • اعطای نشان درجه یک اقتصاد مقاومتی به مدیرعامل پاکسان
  • اقتصاد مقاومتی با اتکا به تولید داخل محقق می‌شود
  • سرمایه گذاری انرژی های تجدید پذیر در استان اصفهان
  • رفع موانع در مسیر تحقق شعار سال در دستور کار دادگستری اصفهان
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی ایران در ۱۰ سال آینده
  • وزیر کار: برای تحقق شعار امسال، باید در مسیر جهش تولید قدم برداریم
  • لزوم ارایه برنامه‌های عملیاتی برای افزایش تولید و ثروت در کردستان
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی متفاوت ایران در 10 سال آینده
  • اعطای نشان اقتصاد مقاومتی به ۱۲ واحد تولیدی برتر