Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به گزارشی با عنوان چرا ۵ فرمان مخبر برای بورس کارساز واقع نشد؟ توضیحاتی ارائه کرده است که در پی می‌آید.

به گزارش بازارنیوز،  چهار بورس رسمی در بازار سرمایه کشور فعالیت دارند که عبارتند از بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، بورس کالای ایران و بورس انرژی. اوراق بهادار از نوع سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران مورد معامله قرار می‏گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حال حاضر شاخص‏های مختلفی با کارکرد‌های متفاوت جهت پاسخ به نیاز سرمایه‏گذاران و فعالان بازار در هر یک از این بورس‌‏ها طراحی و محاسبه می‏شود. از جمله می‏توان به شاخص کل (وزنی ارزشی)، شاخص کل هم وزن، شاخص قیمت (وزنی ارزشی)، شاخص قیمت هم وزن، شاخص شناور آزاد، شاخص‏های صنایع و ... اشاره کرد. این شاخص‏ها بر اساس استاندارد‌های بین ‏المللی و رابطه ریاضی مشخصی محاسبه می‏ شوند و بعنوان یک نماگر ابزاری مناسب برای توصیف عملکرد کلی بازار و شرایط حاکم بر آن هستند. منتهی لازم است یک تحلیلگر حرفه‏ای در استفاده از این شاخص‏ ها، به تعریف، روش محاسبه و کارکرد مختص به هر یک از آن‏ها توجه نماید.

شاخص قیمت در بورس اوراق بهادار تهران در فروردین ماه سال ۱۳۶۹ محاسبه و تحت عنوان شاخص کل منتشر شد. از تاریخ ۱۶/۰۹/۱۳۸۷ به بعد، «شاخص قیمت و بازده نقدی» بجای شاخص قیمت تحت عنوان شاخص کل محاسبه و منتشر گردید. در واقع شاخص جدید در بستر یک سامانه محاسباتی جدید بر اساس سود نقدی تقسیمی از سوی ناشران نیز تعدیل گردید. در محاسبات شاخص کل (وزنی ارزشی) همانگونه که از نامش پیداست، هر نماد متناسب با ارزش بازار خود بر روی شاخص و تغییرات آن اثرگذار می‏باشد.
در محاسبه شاخص کل هم وزن برخلاف شاخص کل (وزنی ارزشی)، معیار وزن‏‌دهی شرکت‏ها ارزش بازاری آن‎‏ها نبوده و وزن برابری در ابتدای هر دوره برای تمامی شرکت‏‌ها در نظر گرفته می‏شود. به بیان دیگر، ابتدای هر دوره در محاسبه شاخص کل هم وزن، ارزش ریالی برابری برای تک تک شرکت ‏ها لحاظ می‏شود. بدین ترتیب حتی اگر ارزش بازاری شرکتی دو برابر ارزش بازاری شرکت دیگری باشد، تأثیر آن دو شرکت بر روی شاخص یکسان خواهد بود. بدیهی است تحلیلگر با توجه به تعریف، روش محاسبه و مورد استفاده هر شاخص، باید به آن‏ها استناد کند. به طور مثال برای ارزیابی تغییرات سطح عمومی قیمت‏ها در بازار سهام بدون توجه به وزن آن‏ها در بازار، شاخص کل هم وزن نیز بصورت لحظه ‏ای محاسبه و گزارش می‏شود.

پس از تصویب بند‌های حمایتی از بازار سرمایه در ۵ بهمن ماه ۱۴۰۰ و ابلاغ آن در ششم بهمن از سوی معاون اول محترم رئیس‏جمهور، شاخص کل بورس تهران (وزنی ارزشی) حدود ۱۰.۶ درصد رشد و شاخص کل بورس تهران (هم وزن) ۶.۸ درصد رشد داشته است. بررسی ۳۵۳ نماد بورسی نشان می‏دهد تعداد روز‌ها با میانگین بازدهی مثبت نسبت به روز‌های قبل از تاریخ ۵ بهمن افزایش یافته است که موثر بودن این بند‌های حمایتی دولت است. از طرفی میانگین بازدهی ۲۴ شرکت بزرگ که ۶۴ درصد ارزش بورس تهران را تشکیل می‏دهند ۱۱.۸ درصد بوده است درحالی‏که میانگین بازدهی کلیه ۳۵۳ نماد بورسی ۴.۴ درصد می‏باشد. این تفاوت بخوبی در اختلاف بازدهی میان شاخص کل وزنی ارزشی و شاخص کل هم وزن بورس اوراق بهادار تهران نیز نمود پیدا کرده است؛ لذا نکته حائز اهمیت آنست که هر شاخص بخوبی مفاهیم مختص به روش محاسبه خود را بیان می‏کند و تحلیلگر در موارد استفاده از هر شاخص باید به این تعاریف و روش‏های محاسبه آن توجه داشته باشد. این نکته را نیز در در نظر بگیریم که نهاد‌های مالی بزرگ در مقاصد سرمایه‌‏گذاری خود به اندازه بنگاه نیز توجه دارند و اینکه رفتار معاملاتی در این نماد‌ها در نتیجه مشارکت تعداد بازیگران بیشتری متمایز از نماد‌های کوچک می‏باشد، به این معنا نیست که شاخص کل نمایشی یا مصنوعی است، ضمن اینکه آنچه یک تحلیلگر حرفه‏ای مایل است دقیق‏تر بررسی نماید از طریق محاسبه و انتشار انواع شاخص‏های دیگر میسر می‏باشد.

در تکمیل توضیحات این یادداشت لازم است تاکید شود که اساساً بازار سرمایه و تحولات در این بازار معلول تحولات در بخش حقیقی اقتصاد است. در واقع، اثرات تغییر در متغیر‌ها و ریسک‏های حوزه‏های سیاسی، اقتصادی، تجاری، اجتماعی و ... در قیمت سهام، صنایع مختلف و به تبع آن بازار نمود پیدا می‏کند. منتهی بواسطه مختصاتی که در آن قرار داشته باشیم، شدت و ضعف این اثرگذاری متغیر است. همینطور تأخیر در شروع اثرات ناشی از تغییر متغیر و زمان ماندگاری اثر نیز برای هر مسئله‏ای متفاوت خواهد بود. در مقطعی صرفاً بحث نرخ ارز خارجی، مناسبات سیاسی یا فرضاً جنگ در نقطه‏ای از جهان مطرح می‏شود و ماندگاری اثر آن چند ماه زمان می‏برد. اما در مقطع دیگری تعدد متغیر‌ها بیشتر یا کمتر می‏شود و ماندگاری اثرات ناشی از آن‏ها هم با یکدیگر متفاوت خواهد بود و متغیر بنیادی که اثرات طولانی مدت‏تری داشته باشد، اهمیت بیشتری می‏‌یابد. ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم سرعت گردش اطلاعات در بازار نیز تغییرات کم‏ سابقه‌‏ای را تجربه کرده است.
همچنین مصمم بودن دولت در حمایت از بازار سرمایه کشور، موجب شده دستوراتی مبنی بر مدنظر قرار دادن ملاحظات بازار سرمایه کشور در سیاست‏گذاری‏‌ها و تصمیم ‏گیری ‏ها صادر شود. رفع ابهامات نیز یک مسئله اساسی است و نباید قوانین و مقرراتی را وضع کرد که هزینه ‏هایی را به صنایع مزیت‏ دار کشور تحمیل کنند بدون اینکه حمایتی برای جبران آن دیده شده باشد. دولت و مجلس در تعامل حداکثری با یکدیگر اولویت اساسی حمایت از تولید در کشور را با جدیت دنبال می ‏کنند، لذا قطعاً در جهت کاهش سودآوری و تضعیف صرفه ‏های اقتصادی بنگاه‌های تولیدی حرکت نخواهند کرد و از این منظر تردیدی در لزوم حمایت سیاست‏گذار و قانون‏گذار از طریق وضع قوانین لازم وجود نخواهد داشت. صرف نظر از اینکه ماندگاری اثرات این حمایت‏‌ها چه میزان است، لازم است دولت و مجلس همسان توجه به سایر موضوعات و دغدغه ‏ها در کشور، از هر امکانی برای حمایت از تولید و بنگاه‌های اقتصادی، جلوگیری از کاهش حاشیه سود زنجیره تولید و سرمایه‏ گذاری، تعدیل نسبی اثرات سوء قیمت‌گذاری دستوری، پشتیبانی از تولید آسیب‏ دیده از تکانه‏های تحریم و کرونا و در نهایت حفظ یا تقویت اشتغال در کشور استفاده نمایند؛ لذا از نگاه سازمان بورس و اوراق بهادار که با جدیت این موضوعات را دنبال خواهد کرد، حمایت دولت از تولید مورد تاکید است و لازم است با پیگیری‏های لازم از تمام ظرفیت ‏های قانونی برای تحقق بهتر این مهم استفاده نمائیم.


/ خبرانلاین

برچسب ها: سرعت گردش اطلاعات ، بازار سرمایه ، اوراق بهادار تهران لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000RDh

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: بازار سرمایه اوراق بهادار تهران بورس اوراق بهادار تهران شاخص کل هم وزن بازار سرمایه ارزش بازار وزنی ارزشی شاخص قیمت شاخص ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۲۷۱۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی بورس در هفته دوم اردیبشهت ۱۴۰۳/ یکه‌تازی فولادی و پتروشیمی‌ها در این هفته

یک کارشناس بازار سرمایه روند این بازار در هفته دوم اردیبهشت ماه را متعادل مثبت پیش‌بینی کرد و صنایع فولادی و پتروشیمی را به عنوان صنایع پیشتاز این هفته بورس معرفی کرد.

گروه بانک و بورس بازارنیوز - سعید ترکاشوند؛ «هومن عمیدی» کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بازارنیوز پیرامون روند این بازار در هفته دوم اردیبشهت ماه سال ۱۴۰۳ اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود که بورس در این هفته تحت تاثیر برخی احتمالا روند متعادل مثبتی را پشت سر خواهد گذاشت. گزارش فرودین ماه تمامی شرکت‌های بورسی در سامانه کدال منتشر شده و شرایط همگی نشان از آن دارد که در این ماه روند اکثر شرکت‌ها در وضعیت خوبی قرار داشته است.


این کارشناس بازار سرمایه افزود: بر طرف شدن سایه اخذ مالیات بر عایدی از سر بورس، یکی دیگر نکات مهمی بود که خبر آن در هفته قبل منتشر شد. با وقوع این اتفاق بخشی از نگرانی‌های فعالان بازار سرمایه مرتفع شد. علی‌رغم رفع این موضوع، خروج نقدینگی همواره از جمله چالش‌های همیشگی بازار سرمایه است. تاکنون تزریق پول خاصی به بازار شکل نگرفته است.


وی تصریح کرد: با توجه به عقب ماندگی که بورس نسبت به سایر بازار‌های موازی با خود دارد، پیش‌بینی می‌شود با نهایی شدن برخی احتمالات موجود در بازار مانن تغییر در نرخ ارز نیمایی، بخشی از این عقب‌ماندگی مرتفع شود.


عمیدی همچنین درباره صنایع پیشتاز این هفته بازار سرمایه گفت: انتظار می‌رود که در هفته دوم اردیبشهت ماه، تعدادی از نماد‌های فولادی و پتروشیمی و همچنین بعضی از شرکت‌های حمل و نقل در مقایسه با سایر نماد‌ها از وضعیت خوبی برخودار خواهند شد.


پایان پیام//

نام نویسنده: برچسب ها: بازار سرمایه ، بازار بورس ، بازار سهام ، صنایع بورسی ، فولادی‌ها ، پتروشیمی ها لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000T9f

دیگر خبرها

  • ثبات نسبی در بازار سرمایه | افزایش ۶۵۲ واحدی شاخص کل
  • ثبات نسبی در بازار سرمایه
  • بورس در سکوت
  • گزارش روزانه بورس ۸ اردیبهشت/ بورس در سکوت
  • رشد اندک بورس؛ ارزش بازار به ۷۹ همت رسید
  • پیش‌بینی بورس در هفته دوم اردیبشهت ۱۴۰۳/ یکه‌تازی فولادی و پتروشیمی‌ها در این هفته
  • بورس امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار
  • روند حرکتی شاخص‌های بازار سرمایه چگونه خواهد بود؟ +عکس
  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت
  • بورس تغییر جهت داد