Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-30@10:04:50 GMT

راه مواجهه درست با فتنه خبری «خرید سیسمونی» چیست؟

تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۵۵۳۸۲

راه مواجهه درست با فتنه خبری «خرید سیسمونی» چیست؟

به گزارش خبرگزاری فارس، مهدی جهان تیغی طی یادداشتی نوشت:

پلان اول: انتشار تصاویر دختر، داماد و همسر قالیباف در بازگشت از سفر ترکیه به همراه اولین روایت منتشر شده با کلید واژه خاص سفر برای «خرید سیسمونی»

پلان دوم: انتشار یادداشت اینستاگرامی پسر قالیباف و تایید اصل خبر با تیتر گناه نابخشودنی و البته تکذیب «خرید سیسمونی»

پلان سوم: گر گرفتن افکار عمومی به علت احساس تناقض شدید اظهارات و مواضع قالیباف با سفر فرزند و همسرش به ترکیه البته بازهم با محوریت بیشتر ذهنیت خاص شکل گرفته «خرید سیسمونی» از ترکیه

پلان چهارم: بیان امنیتی و سیاسی بودن پروژه تخریب قالیباف توسط بخشی از کاربران و فعالین سیاسی و رسانه ای

پلان پنجم: شکل گیری دعواهای متعدد رسانه ای و مجازی و وسط کشیده شدن ده ها گمانه زنی و شبهه افکنی درباره اختلاف قالیباف و رئیسی، مجلس با دولت، سپاه با وزارت اطلاعات و طرح گفتمان های دوگانه از ساده زیستی تا اشرافی گری از اتهام ماله کشی تا ژست عدالتخواهی و ده ها دو گانه دیگر

پلان ششم: بازشدن فرصت اجرایی کردن طرح های دشمن برای رسیدن به اهداف بزرگتر خبری و رسانه ای از سفر خانواده قالیباف و نشانه گرفتن مستقیم نظام و انقلاب اسلامی

پلان هفتم و آخر: نهایتا ترکیب شدن ده ها خبر، تحلیل و حرف حق و باطل درباره سفر خانواده قالیباف به ترکیه، که می توان از آن به عنوان یک مصداق فتنه در عالم خبر و رسانه یاد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خب زین پس با یک فتنه خبری چگونه باید برخورد کرد؟!

یک: مقید به رفتار توصیه شده دینی در فتنه ها؛ رفتاری مثل بچه شتری که نمی توانند از او شیر بدوشند و نه سواری گرفتن؛ اما در این مواقع باید مراقب چه کسانی بود که نه بتوانند از جامعه تحلیلی و خبری کشور شیر بدوشند و نه بتوانند سواری بگیرند؟! طبیعی است که در حادثه اخیر باید در پازل جریانات و رسانه های ضدانقلاب، اصلاح طلبان و غرب گرایان داخلی به کمین نشسته، عدالتخواران و انحرافی های منتقم، ناگاآهان و یا آگاهان سیاسی که اختلاف اندازی میان جبهه انقلاب از دولت تا مجلس یا میان نهادهای اطلاعاتی و امنیتی برایشان اهمیتی ندارد و یا از افرادی که قادر به کنترل حب و بغض های سیاسی در چنین بزنگاه هایی نیستند، مواظب بود که در بازی آنها قرار نگرفت. با یک سرچ ساده می توان دستورالعمل رسانه ای تمامی جریانات مذکور را دید و از خود مواظبت کرد.

دو: مقید بودن به حفظ سرمایه اجتماعی انقلاب اسلامی؛ در فتنه های رسانه ای رعایت منافع انقلاب یک اصل است؛ سرمایه اجتماعی جمهوری اسلامی ترکیبی از وزن ذاتی ارزش ها و آرمان هایی است که دنبال می کند به همراه عملکرد و کارآمدی دستگاه ها و کارگزارانش و همچنین سرمایه اجتماعی چهره هایی است که منتسب به نظام در سطوح مختلف مذهبی، سیاسی، اجتماعی و مدیریتی در افکار عمومی شناخته شده اند. اما در مقطع فعلی چنین رفتاری از طرف داماد و دختر قالیباف ضربه سنگینی به اعتماد عمومی ابتدا به شخص قالیباف و سپس به سرمایه اجتماعی انقلاب بوده است، خب در این شرایط، دلسوزی و روش عاقلانه برای حفظ سرمایه اجتماعی انقلاب در حادثه اخیر چیست؟ جواب ساده است، اگر برخی واقعا دغدغه حفظ سرمایه اجتماعی نظام را در این ماجرا دارند، پس چرا پس از اعلام برائت قالیباف از سفر خانواده اش به ترکیه؛ این اعلام برائت را عمدا نادیده می گیرند و مثل ضدانقلاب خارج نشین همچنان اصرار دارند، قالیباف در جایگاه رئیس مجلس جمهوری اسلامی در مرکز انتقادات و عملیات رسانه ای باقی بماند؟! ضمن اینکه وقتی پدری از اقدام فرزندانش تبری می جوید، پس از آن چرا باید خودش مدام اصل قرار بگیرد و داماد و دختر به عنوان فرع ماجرا؟! حادثه اخیر به نسبت فتنه 88 عملا بسیار کوچک محسوب می‌شود، اما اگر در همان ایام فتنه میرحسین موسوی، کروبی، خاتمی و هاشمی رفسنجانی از اقدامات نزدیکانشان و یا منکراتی که صورت گرفت اعلام برائت می کردند، حتما وظیفه رسانه های انقلابی پذیرش و استقبال از اعلام برائت شان بود آنهم باوجودی که همه می دانستند خود این چهره ها در ایجاد فتنه نقش اساسی داشتند.

سه: مقید بودن به رعایت انصاف و عدالت؛ به عنوان مثال، توهین فائزه هاشمی به پیامبر (ص) یا سفر خانواده قالیباف به ترکیه، کدامیک خطای بزرگتر بود؟! اساسا خطاهای – بخوانید گناهان- فائزه میانسال با این همه سابقه مخدوش چند دهه با دختر جوان قالیباف در یک ردیف هستند؟! آیا برای شما قالیباف با هاشمی رفسنجانی نیز یکی هستند؟! آیا در ماجرای اخیر با ادبیات درست یا غلط، کافی یا ناکافی از زبان پسر قالیباف نارضایتی پدر از این سفر گفته نشد؟! آیا هاشمی رفسنجانی نیز از رفتار فرزندانش با آنهمه خسارت به نظام تبری می جست؟! آیا جبهه انقلاب یادش رفته است که به یک برائت زبانی کوتاه و کوچک هم از طرف هاشمی رفسنجانی در سال 88 راضی بود و هیچ وفت هم اتفاق نیافتاد. خلاصه آنکه خطای دختر قالیباف را اندازه خودش ببنیم نه کمتر و نه بیشتر.

چهار: مقید بودن به رعایت قواعد حرفه ای رسانه ای؛ در ماجرای خانواده قالیباف با یک موضوع رسانه ای رو به رو هستیم. اما آیا قواعد حرفه ای آن را رعایت کردیم؟! مثلا تحقیق درباره منبع خبر؟ بررسی گرایش سیاسی و فکری منبع انتشار خبر؟ درستی و یا نادرستی اجزای خبر منتشر شده؟ چرایی پررنگ شدن کلیدواژه«خریدسیسمونی»؟!

پنج: مقید بودن به فاصله ایجاد کردن اقلیت های مغرض رسانه ای با عموم مردم ؛ بین ابراز دلخوری به حق و انتقاد عموم مردم پس از سفر ناپسند خانواده قالیباف با اقلیت مغرض فعال مجازی و رسانه ای که با اهداف متعدد سیاسی و امنیتی در حال فعالیت هستند، باید تفاوت قائل بود ولی، تکلیف آن است که به اقلیت مغرض داخل و خارج نشین هم نباید اجازه داد که اهداف و القائات خودشان را به افکار عمومی تحمیل کتتد.

شش: مقید بودن به اطلاع رسانی صادقانه؛ در ماجرای سفر برخی نزدیکان قالیباف به ترکیه، گره های ذهنی در میان افکار عمومی قرار دارد که جز با اطلاع رسانی صادقانه، امکان باز شدن آن گره ها و قضاوت عادلانه تر نخواهد بود. مثل اینکه اگر فرزند قالیباف به نیت خرید سیسمونی به ترکیه نرفته پس چرا رفته است؟! نقش داماد خانواده قالیباف به عنوان سرپرست شرعی و قانونی دختر قالیباف در این سفر چیست؟ آیا اصل برنامه سفر تصمیم خود آقای داماد برای رفتن به ترکیه بوده است؟! چرا همسر قالیباف در این سفر حاضر بوده است؟ علی الظاهر همسر قالیباف باوجود مخالفت او به این سفر نمی رفته، بنابراین چه عذری برای رفتن به این سفر دارد؟ به نظر می رسد که در این رویداد هم باید به حدیث «النجاة فی الصدق» بیشتر عمل کرد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: خرید سیسمونی فتنه خانواده قالیباف هاشمی رفسنجانی سرمایه اجتماعی خرید سیسمونی مقید بودن اعلام برائت افکار عمومی سفر خانواده رسانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۵۵۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسانه‌های بیگانه چگونه مانع از دیدن اخبار خوب کشور شدند

به گزارش همشهری آنلاین؛ جوامع امروزی در جهان مملو از اخبار و گزارشات مختلف خبری هستند. در عرصه بمباران رسانه‌ای کافی است که وارد شبکات اجتماعی یا سایت‌های خبری شوید تا با انبوهی از اخبار و نقل قول‌های رسانه‌ای برخورد کنید. اما در این بین نکته‌ای حائز اهمیت است که برای بررسی آن با محمد لسانی، کارشناس و پژوهشگر حوزه رسانه گفت‌وگویی داشتیم. محور بحث این بود که چرا و چگونه در ایران ما اخبار خوب و مثبت به اندازه اخبار منفی و ناگوار دیده نمی‌شوند؟ چه دست‌هایی مانع می‌شوند مردم ایران اخبار مثبت و امیدوار کننده کشور را دنبال نمایند. در ادامه حاصل این گپ و گفت را خواهید خواند.

خبر خوب، خبر بد است!

لسانی در ابتدا گفت: در موضوع ژورنالیسم و روزنامه‌نگاری دو موضوع است که با مسأله مورد نظر ما پیوند و ارتباط دارد. اولین مورد را شاید بتوان در این ضرب‌المثل جست‌وجو کرد: خبر خوب، خبر بد است! مصرف رسانه‌ای و روی آوری به اخبار چه از سوی فعالان خبری و چه از سوی مردمِ مخاطب زمانی صورت می‌گیرد که یک اتفاق ناگوار مثل سقوط پلاسکو و غرق شدن کشتی سانچی در مطبوعات و خبرگزاری‌ها مخابره می‌شود.

وی افزود: مضاف بر آنچه که گفته، ما در روزنامه‌نگاری موضوعی با عنوان «ارزش‌خبری» داریم که یکی از این ارزش‌ها «درگیری» است. به عبارتی خبری که از یک درگیری یا زدوخورد حکایت کند نظیر انتقادی تند و سخت از یک نماینده مجلس یا یک درگیری فیزیکی، بیشتر مورد توجه رسانه‌ها و مردم قرار می‌گیرد. البته گفتنی است همین خبر که دارای ارزش درگیری است در چنین فضایی خبری بد محسوب می‌شود که مصرف رسانه‌ای بالایی هم از سوی مردم دارد. در کل باید اشاره کرد اخباری نظیر تأسیس یک نیروگاه برق یا ساخت یک سد شاید آنچنان هیجانی را برای مردم به ارمغان نیاورد.

چرا ما اخبار خوب کشور را نمی‌بینیم؟

او ادامه داد: علت را هم در این می‌توان دانست که عمل ساخت و حرکت روبه‌جلو می‌متری و با سرعت کم است، اما از آنسو تخریب و سقوط ناگهانی، سریع و پرشتاب است؛ از این رو خبر بد در چنین مقیاسی بُرد بیشتری نسبت به خبر خوب دارد، یعنی عمق نفوذ و گستره بیشتری دارد. به طور مثال پیدا شدن یک گور دسته‌جمعی از فلسطینیان در غزه بیشتر مورد استقبال مردمی در رسانه‌ها قرار می‌گیرد تا خبر ازدواج دو شخص در وضعیت حال حاضر غزه.

لسانی گفت: بخشی از علت به فرهنگ عمومی جامعه برمی‌گردد، ما باید سعی کنیم خبر خوب را سر دست بگیریم؛ همانطور که یک شی گرانبها را در زرورق می‌پیچانیم و با احتیاط از آن محافظت می‌کنیم. لذا باید در نظر بگیریم که در جهانی زیست می‌کنیم که اخبار منفی افسردگی و ناراحتی بیشتری ایجاد می‌کند و اخبار مثبت هم کم هستند. از این رو وظیفه ما هم خلق خبر خوب و هم نشر آن است. به طور مثال باید به رفتار خودمان نگاه کنیم که در طول روز مطالبی که برای یکدیگر به اشتراک می‌گذاریم تا چه اندازه مثبت و انرژی‌بخش هستند یا تا چه اندازه ناراحت‌کننده و ناگوار؛ موضوع مهم همین است که تغییر را باید از خودمان آغاز کنیم.

رسانه‌های بیگانه چگونه مانع از دیدن اخبار خوب کشور شدند؟

این کارشناس رسانه درباره نقش رسانه‌های بیگانه در القای اخبار منفی افزود: نوآم چامسکی در کتاب «فیلترهای خبری» از چند فیلتری صحبت می‌کنند که منجر به نشر اخبار یا عدم نشر آن‌ها می‌شود. یکی از این فیلترها «فیلتر مالکیت» است. به طور مثال شبکه های ماهواره‌ای بیگانه و فارسی زبان برای اینکه بتوانند در لیست ماهواره‌های جهانی قرار گیرند باید چیزی درحدود چند صد هزار دلار هزینه فقط برای اجاره کنند، این درحالیست برخی از این شبکات در چند ماهواه حاضر بوده و این یعنی تنها هزینه اجاره سالانه آنان ارقام چند میلیون دلاری است.

او تصریح کرد: در کنار این هزینه باید خرج و مخارج مربوط به مجریان شبکه؛ هنرمندان؛ دکور و... را هم افزود. لذا تزریق‌کنندگان مالی برنامه و کسانی که بحث مالی آن را فراهم می‌کنند مطالبات و انتظاراتی از این شبکه دارند. آنان می‌خواهند مردم نسبت به موضوعاتی علاقه‌مند شوند. برای همین باید گفت رسانه امروزه با تولید حس بر احساسات مخاطبات تسلط دارد. خوش‌آمد و بدآمد نسبت به موضوعی؛ رغبت و عدم رغبت نسبت به آرمانی و... از جمل اقداماتی است که از سوی رسانه‌ها صورت می‌گیرد.

وی افزود: مضافا که رسانه تولید کنش هم می‌کند؛ به طور مثال می‌گوید اگر نسبت به فلان قضیه اعتراضی دارید و آن ناپسند می‌دانید به کف خیابان‌ها بیایید. این همان کنترل اجتماعی از سوی رسانه است، یا اینکه بگوید به چه کسی رأی بدهید یا ندهید. امروزه رسانه به عنوان یک ساختار مؤثر در تولید حس و کنش درحال عمل کردن است.

کد خبر 848114 برچسب‌ها رسانه‌ خارجی رسانه - سواد رسانه‌ای رسانه‌ ایرانی

دیگر خبرها

  • چه کسی ترمز رشد ارز را کشید؛ دیگر خبری از افزایش قیمت نیست؟
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسوولان ایران
  • جلسات قالیباف و رقبایش با منتخبان مجلس دوازدهم به روایت فرید موسوی /فعلا خبری از مرامنامه و مانیفست نیست
  • رسانه‌های بیگانه چگونه مانع از دیدن اخبار خوب کشور شدند
  • خبر‌هایی از بزرگداشت هفته کارگر و عقیدتی سیاسی سپاه
  • اژه ای: جریانات مختلف سیاسی و اجتماعی از این اقدامات و آرای ما، هر کدام بهره‌برداری‌های خود را می‌کنند
  • بازارساز ترمز رشد ارز را کشید/خبری از افزایش قیمت دلار نیست
  • جاری شدن سیل ویرانگر در کنیا با ۷۶ کشته
  • افزایش شمار قربانیان سیل در کنیا
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از خبرگزاری های ایران