Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-27@18:38:09 GMT

مسائل کشور را فرو نکاهیم

تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۶۱۱۷۱

فراموش نکنیم هرگز نباید در دام فروکاستن مسائل کلان کشور به مصداق‌های کوچک و سرگردم‌شدن به جزئیاتی شویم که فرصت و انرژی ذهنی‌مان را درگیر می‌کند و تحلیل می‌برد و نهایتاً جامعه را در بند «نقش ایوان» می‌کند.

به گزارش ایران اکونومیست، در یادداشت سردبیر روزنامه اطلاعات آمده است: «تقلیل‌گرایی یعنی فروکاستن علل و عوامل به وجود آمدن یک پدیده به تنها یک عامل.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فی‌المثل اگر سست‌شدن کانون خانواده‌ها و شیوع طلاق را صرفاً به پای ماهواره بگذاریم، دچار تقلیل‌گرایی شده‌ایم. قطعاً عوامل متعدد فردی و اجتماعی و اقتصادی در این اتفاق دخیل هستند. یا چنانچه یگانه علت خشکسالی و نباریدن باران را پای بدحجابی بگذاریم و نقش تولید انبوه کربن گاز و متان و گرم‌شدن زمین توسط بشر را نادیده بگیریم، باز هم دچار تقلیل‌گرایی شده‌ایم.

در حوزه سیاست نیز «حکمرانی خوب» شرایط و عوامل متعددی دارد که یکی از آنها «تطابق قول و فعل» حکمرانان است اما اگر نقض آن توسط یک نفر در یک نقطه را، علت‌العلل همه ضعف‌ها و ناکامی‌ها و تنگناهای کشور قلمداد کنیم باز دچار تقلیل‌گرایی شده‌ایم.

هر چند در شرایط فعلی کشور، خریدن کالای خارجی از بازار داخلی نیز توسط هر شهروند میهن‌دوست، امری مذموم و غیر قابل توجیه است، به‌ویژه که بخش عمده کالاهای خارجی مشابه مرغوب داخلی هم دارند، معهذا نباید فراموش کنیم تقلیل‌دادن همه مسائل سیاسی کشور به یک مصداق کوچک تناقض‌آلود، غرق‌شدن در دریای فضای مجازی است که این روزها به شکل خیره‌کننده‌ای جهت‌گیری افکار و کنش‌های شهروندان را به دست گرفته است.

ویژگی امواج فضای مجازی، وسیع‌بودن و سریع‌بودن و در عین حال کوتاه‌مدت بودن آن است. فضای مجازی قادر است موضوعی به غایت کوچک، که پیش از این نیز هزاران بار اتفاق می‌افتاد را به مسأله روز و بلکه مهم‌ترین موضوع سخن بین‌الاشخاصی در شبکه‌های اجتماعی تبدیل کند و بعد از کوتاه‌زمانی با فراگیرکردن موضوع دیگر، اتفاق اول در محاق می‌رود و فراموش می‌شود. به‌ واقع یکی از کارکردهای مخرب فضای مجازی، فروکاهیدن مسائل بزرگ به مصداق‌های کوچک و تنگ‌کردن زاویه نگاه آدمیان به مسائل خُرد است. کشور، مسائل کلان و چالش‌های بزرگی دارد که سرگرم‌کردن مردم و به‌ویژه فرهیختگان به مصداق‌های‌ ریزی نظیر فعل خانواده یک مسئول، فقط باعث فرصت‌سوزی و وقت تلف‌کردن کسانی می‌شود که بالقوه می‌توانند به مسائل کلان وارد شوند و برای حل آنها چاره‌جویی کنند.

فی‌المثل اگر بخواهیم فقط به برخی رئوس مشکلات کلان اشاره کنیم می‌توانیم عجالتاً از محورهای زیر نام ببریم:

۱ـ بحران آب

طبق آخرین اعلام هواشناسی ۳۰۰ شهر با تنش آبی مواجهند و احتمالاً همین امسال در بیش از یکصد شهر جیره‌بندی اعمال شود. مصرف آب طی ۵۰ سال گذشته در حدود سه برابر شده در حالی که بارش‌ها به طرز نگران‌کننده‌ای کم‌تر شده است. بحران آب هم‌اکنون نیز اختلافات قومی و بین استانی به وجود آورده و چشم‌انداز آینده نیز اصلاً خوب نیست.

۲ـ محیط‌ زیست و تغییر اقلیم

دو عامل کاهش بارش‌ها و افزایش برداشت آب و نیز از بین بردن جنگل‌ها و مراتع، تغییرات اقلیم را به وجود آورده است. آشکارترین نشانه این تغییر اقلیم، موج ریزگردهایی است که تنفس بیش از نیمی از جمعیت کشور را به شماره انداخته است. این اتفاق به تنهایی یک بحران است. وقتی در ابرشهری چون تهران برخی روزهای زمستان از آلایندگی سوخت خودروها نتوان نفس کشید و در بهار و تابستان از ریزگردها؛ چه بر سر جمعیت بسیار انبوه این استان خواهد آمد؟ دیگر استان‌های پرجمعیت و در معرض این رخداد نیز به همین روی. خشک‌شدن تالاب‌ها و چشمه‌ها به خاطر تغییر اقلیم و از بین رفتن جنگل‌ها و گونه‌های گیاهی و جانوری توسط عوامل انسانی را نیز به این چالش‌ اضافه کنید. طبق یک گزارش مساحت جنگل‌های شمال کشور طی ۷۰ سال گذشته نصف شده است.

۳ـ تورم و بیکاری

روند فزاینده تورم توأم با نرخ بیکاری دورقمی، کماکان طبقه متوسط را در منگنه قرار داده و از شمار آن به نفع حجم طبقه پایین می‌کاهد. کسانی که اصول اقتصاد را می‌دانند، می‌دانند که زیربنای توسعه طبقه متوسط است و نحیف‌شدن این طبقه به معنای ازدست‌رفتن فرصت توسعه‌یافتگی در آینده است.

۴ـ صنعت

صنعت کشور در شرایط تحریمی با تنگنا مواجه است. در کنار آن حاکمیت طولانی‌مدت گروه‌های پرقدرت و ناپیدا بر برخی صنایع، مشکل را فراتر از تحریم کرده است. در شرایطی که ایلان ماسک وعده داد که طی دو سال آینده خودروهای بدون فرمان و بدون پلاک به بازار عرضه می‌کند و کل فرآیند خودرو هوشمند و ضریب خطا در آن نزدیک به صفر می‌شود، خودروسازان ما همچنان به‌سرعت مشغول تولید محصولاتی هستند که پلیس راهور نام آنها را ارابه مرگ گذاشته است. فقط سال گذشته ۱۷ هزار نفر در جاده‌های کشور سوار بر همین ارابه‌ها کشته شدند. در حالی که در همین مدت کشتگان جاده‌ای آلمان که به اندازه ما جمعیت و بسیار بیش از ما خودرو دارد، کمی بیشتر از ۹۰۰ نفر بود. ما فقط در تعطیلات عید ۱۱۰۰ هموطن را در تصادفات از دست دادیم. تاریخچه تولید خودرو در کشور تبدیل شده است به دوره‌های یکی در میان: یک دوره تولید داخل و نارضایتی مردم و یک دوره واردات و نارضایتی خودروسازان!

۵ـ فقر

فقر و خط فقر به یک ترجیع بند سخنان کاندیداهای انتخابات تبدیل شده و در همه دوره‌ها، داوطلبان ریاست‌جمهوری وعده محو آن را داده‌اند اما طبقه فقیر، مرتب گسترده‌تر شده است. فقر، مادر همه بحران‌های اجتماعی و فرهنگی است. گستردگی آثار زیانبار فقر آن قدر آشکار است که توده مردم نیز کم و بیش به اندازه نخبگان از آن آگاهند.

۶ـ زوال سرمایه اجتماعی

سرمایه اجتماعی این سال‌ها از ادبیات علوم اجتماعی به ادبیات عامه آمده است. سرمایه اجتماعی ابعاد مختلف دارد اما مهمترین بُعد آن «اعتماد» است. اعتماد به واقع در جامعه امروز ایران در حال نزول است؛ از اعتماد مردم به مردم که خاطر کنش‌های مختلفی از جمله شیوع انواع و اقسام کلاهبرداری و شیادی، نزول کرده تا اعتماد مردم به مسئولان به خاطر شنیدن وعده‌هایی که محقق نشده است. در جامعه بی‌اعتماد، نه اقتصاد می‌تواند رشد کند و نه روابط اجتماعی می‌تواند سالم بماند. خوشبختانه مسئولان از ریزش سرمایه اجتماعی اعتماد آگاهند و مرتباً نسبت به آن هشدار می‌دهند. همین که می‌دانند گام مثبتی است اما در عمل باید برای بازسازی آن کاری کرد. کاری که حوزه حکمرانی و سیاست، مطلقاً به تنهایی قادر به انجام آن نیست. سرآمدان فرهنگی و نخبگان هنری و عقلای اجتماعی باید دست به هم برسانند تا بتوان اعتماد رفته را باز آورد.

قطعاً کنش تناقض‌آلود یک مسئول یا حتی خانواده او، باعث کمترشدن این اعتماد می‌شود اما فراموش نکنیم هرگز نباید در دام فروکاستن مسائل کلان کشور به مصداق‌های کوچک و سرگردم‌شدن به جزئیاتی شویم که فرصت و انرژی ذهنی‌مان را درگیر می‌کند و تحلیل می‌برد و نهایتاً جامعه را در بند «نقش ایوان» می‌کند.»

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: سرمایه اجتماعی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: سرمایه اجتماعی سرمایه اجتماعی تقلیل گرایی مسائل کلان فضای مجازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۶۱۱۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معلمان نسبت به مسائل مهم کشور حساسیت ویژه داشته باشند

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی گفت: بهترین الگو برای دانش‌آموزان در محیط تحصیل و مدرسه، معلمان هستند و بر همین اساس باید نسبت به مسائل مهم کشور حساسیت ویژه داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از مرکزی، آیت‌الله قربانعلی دری‌نجف‌آبادی ظهر امروز _هفتم اردیبهشت_ در خطبه‌های نمازجمعه اراک با گرامیداشت هفته معلم اظهار کرد: معلم، محور و ستون آموزشی هر کشور است و رشد و توسعه هر جامعه به رشد و تعالی معلمان آن جامعه وابسته است.

وی با بیان اینکه بهترین الگو برای دانش‌آموزان در محیط تحصیل و مدرسه، معلمان هستند، افزود: معلمان باید نسبت به مسائل مهم کشور حساسیت ویژه داشته باشند؛ معلمان باید بالاترین جایگاه را در نظام کشور داشته باشند چرا که عهده دار تعلیم و تربیت کشور هستند.

آیت‌الله دری‌نجف‌آبادی خاطرنشان کرد: معلمان پاسدار اهل بیت (ع) و حریم خداوند هستند، آموزش و پرورش باید قدردان این قشر فرهیخته باشد، زیرا نظام آموزش و پرورش، کشور الهی است و شیطانی نیست.

وی با بیان اینکه در نظام آموزش و پرورش کشور ما تربیت کننده شهدای بزرگی همچون شهیدان مطهری و چمران است، گفت: تعلیم و تربیت از مقدس‌ترین امور و شغل‌هاست به همین دلیل آموزش و پرورش باید بیمه و صیانت شده باشد چراکه در این حرفه، آدم ساختن از همه شغل‌ها دشوارتر و مهم‌تر است.

امام جمعه اراک با اشاره به فرارسیدن روز شوراها اظهار کرد: در بیانیه گام دوم رهبری، یکی از قدرت‌های موفقیت انقلاب اسلامی مشارکت مردم در مسائل سیاسی و اجتماعی عنوان شده و در این میان مردم صاحبان و حافظان اصلی انقلاب هستند.

آیت‌الله دری‌نجف‌آبادی اضافه کرد: شورا برای امور بزرگ باید برنامه‌ریزی داشته باشد و هزینه شهروندان به ویژه در بخش مسکن را کاهش دهد.

وی با اشاره به در پیش بودن روز یازدهم اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گفت: رهبری در جمع کثیری از کارگران کشور جامع‌ترین مطالب را بیان و به این مهم اشاره کردند این قشر پیشتازان جهادی اقتصاد هستند.

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی با بیان اینکه رهبر انقلاب در این دیدار توصیه‌های عملی و مؤکد به مسئولان را یادآور شدند، اظهار کرد: تعبیر رهبری این بود کارگران قشر قانع، نجیب، رزمندگان عرصه جهاد اقتصادی هستند و ارتقای زندگی آنان ارتقای وضعیت کشور را به دنبال دارد.

آیت‌الله دری نجف‌آبادی تصریح کرد: بر اساس منویات مقام معظم رهبری، ستون فقرات اقتصاد کشور تولید و ستون فقرات تولید هم کارگران است و این دو به نوعی لازم و ملزوم هم محسوب می‌شود؛ کارگران برای تولید و خنثی کردن آثار تحریم اقتصادی در کارخانجات و واحدهای صنعتی به صورت شبانه‌روز در حال تلاش هستند و در این سنگر مهم فعالیت می‌کنند.

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی با اشاره به آمار بالای تصادفات جاده‌ای تاکید کرد: امسال در تعطیلات نوروز ۱۰۶۵ نفر بر اثر تصادفات جاده‌ای فوت کرده‌اند که این آمار بالا و نگران کننده است و در این راستا باید قوانین راهنمایی و رانندگی رعایت شود و ایمنی خودروها افزایش یابد.

وی با اشاره به پیش‌بینی رهبر انقلاب مبنی بر اینکه نظم نوینی در جهان در حال رخ دادن است و غرب محور آن نیست و غرب رو به زوال نمی‌تواند بار این تغییر را به دوش بکشد، افزود: ایشان جریانات اخیر غزه و حمله ایران به اسرائیل و حمایت جهانی شکل گرفته در جهان و سایر رخدادها را واقع‌بینانه و به خوبی رصد می‌کنند.

امام جمعه اراک خاطر نشان کرد: این روزها در دانشگاه‌های مطرح آمریکا و فرانسه بخش قابل توجهی از دانشجویان و اساتید و کارکنان در حمایت از فلسطین تجمع به پا کردند و همان نظام‌هایی که در داخل ایران در فتنه‌ها نسبت به دانشجویان موضع می‌گرفتند، هم اینک در داخل دانشگاه‌ها سخت با دانشجویان برخورد می‌کنند.

کد خبر 748112

دیگر خبرها

  • جلد ششم کتاب «عنوان بصری» منتشر شد
  • نگاهی به مسائل اجتماعی و فرهنگی در مجموعه «خط روی خط»
  • کسانی که اعتمادبه‌نفس آن‌ها نمایشی است، این رفتارها را دارند
  • توصیه‌های سازمان ملل متحد به مناسبت هفته جهانی روانشناس/ رسیدگی به مسائل نابرابری اجتماعی
  • چالش‌های موجود در ارائه خدمات به زنان سرپرست خانوار
  • معلمان نسبت به مسائل مهم کشور حساسیت ویژه داشته باشند
  • نظرسنجی| افزایش رویگردانی از نتانیاهو در آمریکایی‌ها
  • به جای افتادن در چرخه باطل اخاذی و باج گیری به کارآگاهان پلیس اعتماد کنید!
  •  استفاده از ظرفیت‌های مردمی بهترین راه برای حل معضلات اجتماعی
  • بهترین راه برای برطرف شدن معضلات اجتماعی استفاده از ظرفیت‌های مردمی است