Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین -یکتا فراهانی : اول تا هفتم اردیبهشت ماه «هفته سلامت» نام گرفته که به همین مناسبت، به بررسی سلامت روان و تاثیر آن بر سلامت عمومی جامعه پرداخته‌ایم.

 در روزگاری که ما در آن به سر می‌بریم حفظ سلامت روان با مشکلاتی که معمولا در هر زمان به‌گونه‌ای خودنمایی می‌کنند؛ کار چندان آسانی به نظر نمی‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

بنابراین باید به فکر ابداع راه‌های جدیدی برای برخورد با مشکلات و مواجهه درست با آنها بود. در چنین شرایطی خلاقیت موضوع مهمی است که با به کار گیری آن می‌توان تاحدودی شرایط را کنترل کرد.  

مفهوم سلامت‌روان   

امیر حسین جلالی ندوشن، روان‌پزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد سلامت روان می‌گوید: «براساس تعریف معروف سازمان جهانی بهداشت در مورد سلامت جسم که سلامت فقط نبود بیماری نیست؛ سلامت روان هم فقط نبود بیماری روانی نیست.  

به‌عبارتی، مفهوم سلامت روان (mental health) را بایدتحت عنوان مفهوم بهزیستی‌روانی (well being) تعریف کرد و آن هم وضعیتی است که باید فرد را علاوه‌ بر اینکه بیماری ندارد، در یک هماهنگی درونی و بیرونی قرار داد؛ به‌گونه‌ای که بر مبنای آن بتواند اهداف زندگی خود را سامان‌دهی و برنامه‌ریزی کند. بر این اساس، او می‌تواند در یک هماهنگی با گروه، جمعیت و جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کند، مشارکت داشته باشد.»

اهمیت ارتقای سلامت‌روان

به گفته جلالی، آگاه بودن از تعریف واقعی سلامت روان موضوع حائز اهمیتی است. البته سازمان جهانی بهداشت، سلامت روان را بخش به‌هم‌پیوسته‌ای از سلامت می‌داند و بر این باور است که اصولا سلامت جسم  بدون سلامت روان کامل نیست.

نکته مهم دیگر آن ‌است ‌که  وقتی چنین تعریفی از سلامت روان داشته باشیم، باید ببینیم برخوردار بودن از چنین سلامتی با چه عواملی تعیین و تعریف می‌شوند.

بر اساس این تعریف، تنها یک سازمان زیستی و روان‌شناختی منسجم در یک فرد نمی‌تواند منجر به برخوردار شدن از سلامت روان شود. به‌عبارتی سلامت روان به وسیله دامنه‌ای از عوامل اقتصادی، ‌اجتماعی، زیستی و عوامل محیطی تعیین می‌شوند. یعنی  درحقیقت و ارتقای سلامت روان در جامعه اهمیت زیادی پیدا می‌کند.  چون ارتقای  سلامت روان می‌تواند  فواید بسیار زیادی داشته باشه از جمله اینکه علاوه‌ بر اینکه به دنبال داشتن سلامت روان در یک جامعه، شهروندانی با احساس عمومی بهتر خواهیم داشت؛ تولید و انسجام و همبستگی  در جامعه و همین‌طور ایمنی را در جامعه ارتقا خواهد بخشید.

بنابراین باید بدانیم سلامت روان اصول پایه‌ای برای توانایی‌های فردی و گروهی ما انسان‌هاست برای اینکه فکر کنیم، احساس کنیم و با یکدیگر در تعامل باشیم.در واقع باید بتوانیم از زندگی و زندگی کردن لذت  ببریم.

عوامل تخریب سلامت‌روان

به گفته این روان‌پزشک، نکته بعدی مهم دیگر در مورد اهمیت سلامت روان، عوامل تاثیرگذار در تخریب سلامت‌روان است. توجه داشته باشیم در جوامعی که از سطح متوسطی از سلامت روان برخوردار نیستند و شرایط کار  در آنها پراسترس است، تبعیض‌های مختلف از جمله تبعیض‌های جنسیتی و به‌ نوعی حذف و تبعیض اجتماعی در آنها رایج و  سبک زندگی ناسالمی  نیز برآنها حاکم  است؛ به علاوه  بیماری‌های فیزیکی و تخطی علیه حقوق انسانی نیز در آن رایج باشد نمی تواند از سلامت روان لازم برخوردار باشد. چون سازمان جهانی بهداشت از همه این عوامل  به‌عنوان عواملی در جهت تخریب سلامت روان یاد می‌کند.

چگونگی برخوردار شدن از سلامت‌روان

جلالی می‌گوید ممکن است  این سوال پیش بیاید که درحقیقت جوامع چه باید بکنند که بتوانند  سلامت روانی خود را ارتقا بخشند. در جواب این سوال باید گفت موضوع بسیار مهم، بررسی ریشه‌ای سلامت روان در جوامع است. بنابراین  محیط پرورش کودکان در سال‌های اولیه عمر از اهمیت بسیاری زیادی برخوردار است. یعنی بسیار مهم است که محیط تربیت آنها محیط پایداری باشد و بتواند به نیازهای واقعی کودکان؛ از نیازهای تغذیه‌ای گرفته تا نیازهای هیجانی آنها پاسخ دهد.

همچنین بتواند فضای مناسبی برای رشد، تکامل، آموزش و پرورش خلاقیت‌های آنها به وجود آورد. ضمن آنکه به‌اندازه‌ نیز کافی از رشد و تکامل آنها حمایت لازم را  فراهم کند. به علاوه، برنامه‌هایی برای آموزش مهارت‌های زندگی کودکان در نظر بگیرد.

توجه به رشد اقتصادی‌اجتماعی زنان  

به عقیده این روان‌پزشک، برای برخوردار بودن جامعه از سلامت، رشد اجتماعی-اقتصادی زنان  هم موضوع بسیار مهمی است که جوامع باید شرایط پیشرفت و سلامت روان را برای این گروه از افراد جامعه نیز  فراهم آورند. 

حمایت کافی از سالمندان و همچنین تدارک برنامه‌هایی که گروه‌های آسیب‌پذیر و به‌طور مشخص اقلیت‌ها را هدف قرار می‌دهد، هم موضوع مهم دیگری است که جوامع باید به آن توجه داشته باشند. یعنی حمایت از  اشخاصی که ممکن است به هر نحوی دچار محرومیت باشند مثل پناهندگان و ...

سلامت روان و فعالیت‌های ارتقایی آن حتما باید مدارس را در همه سطوح آموزشی در بر بگیرد و برای آنها برنامه‌ریزی کند.

سلامت روان در محیط‌کار

جلالی می‌گوید برای داشتن سلامت روان در جوامع باید به محیط کار افراد هم توجه شود. یعنی باید برای آنها فضای کاری کم استرس‌تری تدارک دیده شود.

 به علاوه جوامع سالم باید برای اقامت و  اسکان افراد در جامعه نیز برنامه داشته باشند. در واقع هر اندازه که در جامعه امکان سکونت ارزان‌تر و کم‌اضطراب‌تر  باشد، شرایط روحی  افراد هم مساعدتر است.

پرهیز از خشونت

 به گفته این روان پزشک، پارامتر مهم دیگری که سازمان جهانی بهداشت به‌عنوان عامل تعیین‌کننده در سلامت روان از آنها یاد کرده؛ پرهیز از خشونت است.

یعنی برنامه‌های سلامت روان عمومی جامعه باید بر کاهش خشونت و  فقرو ارتقای سطح سواد سلامت جسم و روان استوار باشد. درواقع باید نوعی حمایت اجتماعی از افراد فقیر در برنامه های  آن وجود داشته باشد.

انگ بیماری روانی

 جلالی می‌گوید برای داشتن جامعه سالم باید از هر گونه انگ بر افراد از جمله داشتن انگ بیماری روانی از آنها پرهیز کرد. چون زدن چنین برچسب‌ها و عناویتی بر افراد مانع از هوشیاری و پیگیری آنها برای درمان مشکلات‌شان خواهد شد.

بنابراین، هرگونه انگ و عنوانی را باید از بیماری‌های جسم و روان  برداریم. ضمن آنکه امکانات باید برای اشخاصی که چنین مشکلاتی دارند فراهم شود.

برقراری سلامت روان در خانواده

به گفته این روان‌پزشک، برنامه‌های هوشیاری از سلامت جسم و روان را باید در سطح خرد و کلان دنبال کرد. چون هر خانواده‌ای که از این امکانات برخوردار باشد  و خشونت کمتری داشته باشد، حتما از سطح سلامت بالاتری برخوردار خواهد بود.

دکتر جلالی، مهارت آگاهی از گفت‌وگوی سالم در خانواده‌ها را هم موضوع  بسیار مهمی می‌داند و معتقد است خانواده‌ای که بتواند حداقل‌ مهارت‌های لازم را به اعضای خود آموزش دهد، طبعا خانواده‌ای است که اشخاص درآن از سلامت روان بیشتری برخوردارند.

البته همواره باید مراقب این باشیم که اگر بیمار شدیم و اگر نشانه‌های تهدیدکننده بیماری در ما ایجاد شد، حتما باید به متخصص مراجعه و خدمات تخصصی دریافت کنیم.

کد خبر 672560 برچسب‌ها سلامت بهداشت روانی هفته سلامت بهداشت کودکان روانپزشکی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: سلامت بهداشت روانی هفته سلامت بهداشت کودکان روانپزشکی سازمان جهانی بهداشت سلامت روان روان پزشک سلامت روان سلامت روان بسیار مهم سلامت جسم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۷۷۵۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهرداری در مسیر پرکردن خلا‌های سلامت اجتماعی است

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: تلفیق هنر و مفاهیم هنری برای افزایش سطح سواد سلامت جامعه اقدام ارزشمندی است که اداره سلامت شهرداری تهران آن را به شکل مطلوبی در سلامت شهر بوستان لاله اجرا کرده است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، زهره الهیان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در حاشیه بازدید از نمایشگاه سلامت شهر که در بوستان لاله برپا شده است، با بیان اینکه پایتخت در هفته سلامت رنگ و بوی سلامتی به‌خود گرفته است اظهار داشت: اجرای بیش از ۱۶۰۰ برنامه سلامت محور در مناطق مختلف تهران و تسهیل در دسترسی مردم به خدمات سلامت محور از اقدامات ارزشمندی است که در این هفته انجام شده است و امیدواریم این روند بیش از گذشته ادامه پیدا کند.

الهیان با یادآوری اینکه نیازمند ارتقای سلامت در همه ابعاد آن در جامعه هستیم، ادامه داد: نباید سلامت را محدود و منحصر به سلامت جسم دانست. متاسفانه وزارت بهداشت سلامت را در این حوزه تعریف می‌کند و ما در مجلس به وزیر بهداشت درباره این موضوع و توجه بیشتر به ابعاد دیگر سلامت تذکر داده و خواستار آن هستیم که برای پیشگیری از بیماری‌ها به موضوع سلامت روان مانند جسم نیز توجه شود.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که رویکرد مجموعه‌مدیریت شهری در سه سال گذشته تا چه اندازه منطبق با نیاز‌های سلامت در ابعاد مختلف آن است، با تاکید بر اینکه شهرداری در حال پرکردن خلا فعالیت‌های مرتبط با سلامت روان شهروندان است گفت: خوشبختانه رویکرد مدیریت شهری و اداره کل سلامت شهرداری تهران در مسیر جبران خلا‌هایی است که در حوزه نشاط اجتماعی و پاسخ به مطالبات بر زمین مانده در حوزه سلامت روان و سلامت اجتماعی است. برگزاری رویداد‌هایی که اکنون‌در قالب سلامت شهر شاهد آن هستیم از جمله تلاش‌هایی است که در این مسیر شاهد آن هستیم.

وی با اشاره به تاکید مقام‌معظم رهبری درباره مردمی کردن امور، موضوع مردمی سازی سلامت و مشارکت مردم در این حوزه را دارای اهمیت دانست و گفت: هر زمان که مردم در موضوعات مختلف وارد صحنه شوند، مقدار اثرگذاری برنامه‌ها در جامعه افزایش می‌یابد. حضور توام با نشاط و شادابی مردم در این نمایشگاه نمونه عینی از مشارکت پذیری مردم در این حوزه است چرا که قادر می‌شوند با ارتقای سطح سواد سلامت خود هم از خویش و هم از دیگران بهتر مراقبت کنند.

دیگر خبرها

  • ارتقای سطح سلامت روان اقشار کم‌برخوردار
  • تجلیل از فعالان حوزه سلامت روان مهاباد
  • ساکا: نشان دادیم که از فصل گذشته درس گرفته‌ایم؛ منچسترسیتی بی نقص نیست
  • ۲ هزار مشاور در آموزش و پرورش جذب می شوند
  • چیستی عدالت و تاثیر آن در جامعه
  • خدمات رایگان مشاوره ای به آحاد جامعه
  • شهرداری در مسیر پرکردن خلا‌های سلامت اجتماعی است
  • راه مبارزه با روانشناس‌نماها ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه است
  • ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه، راهی برای مبارزه با روانشناس‌نماها
  • خدمت رسانی گروه‌های جهادی در مناطق کمتر برخوردار خانمیرزا