Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-30@03:41:06 GMT

افت «شبکه بهداشت» کشور طی دو دهه اخیر

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۸۱۰۹۹

افت «شبکه بهداشت» کشور طی دو دهه اخیر

به گزارش «تابناک»، دکتر مصطفی رضایی در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: طی یکی دو دهه گذشته ساختار شبکه بهداشتی، بدنه شبکه به لحاظ زیرساختی، انسانی و تجهیزاتی نسبت به دهه‌های پیشین به لحاظ کم‌توجهی و بی‌مهری به نظام سلامت و موضوع بهداشت با توجه به دیدگاه درمان محور، نسبت به قبل دچار افت شده است. ؛ در این راستا نگرانی شاخص ارائه خدمات در سطح یک را داریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تنظیم سند تقویت شبکه بهداشت کشور
پیگیری تامین اعتبارات

وی با تاکید بر راهگشا بودن منویات مقام معظم رهبری در راستای بهبود و و تقویت نظام شبکه بهداشت کشور، بیان کرد: در این راستا وزیر محترم بهداشت هم از ابتدا بحث تقویت شبکه و پزشکی خانواده را مدنظر قرار دادند و تکلیف کردند که در این راستا ما برنامه‌ زمان‌بندی در جهت تقوت شبکه داشته باشیم. اخیرا هم وزیر بهداشت و ریاست جمهوری نشستی با نخبگان و ریش‌سفیدان این حوزه داشتند که در آنجا هم بر منویات مقام معظم رهبری تاکید شده است تا با تامین اعتبارات لازم برای تقویت شبکه‌های بهداشتی اقدام شود.

بی‌مهری در استخدام نیروهای بهداشت
نبود امنیت شغلی برای نیروهای بهداشت

وی افزود: در این راستا سندی تنظیم شده است که در قالب برخی راهبردها تقویت شبکه را در بعد نیروی انسانی، زیرساخت‌ها، ‌ فرایندهای ارائه خدمات، ‌ برنامه‌های سلامت و تجهیزات، ارائه داده است که بخش عمده آن آغاز شده و بخشی هم که نیاز به اعتبارات و پشتیبانی‌ها دارد، ان‌شاءالله به زودی پیگیری شود. متاسفانه نزدیک به ۶۰ درصد پست‌های سازمانی مراکز ارائه دهنده خدمات خالی است که بی‌مهری صورت گرفته در بحث استخدام‌ها در سنوات گذشته این وضعیت را رقم زد. البته حدود ۵۰ درصد این پست‌ها را خرید خدمت کردیم ولی افرادی که در این قالب به صورت شرکتی و قراردادی زحمت می‌کشند، به لحاظ این که امینت شغلی آنچنانی ندارند، نگران هستند و تنها راه این است که نیروهای رسمی با پست‌های سازمانی که اکنون خالی است، استخدام کنیم که قرار است این امر محقق شود و در این راستا قول‌هایی به ما داده‌اند.

او به تشکیل قرارگاه تقویت شبکه بهداشت اشاره کرد و افزود: امیدواریم بتوانیم اجرای این برنامه‌ها را که در دل سند عدالت و تعالی نظام سلامت وزارت بهداشت آمده است، از طریق قرارگاه تقویت شبکه بهداشت محقق کنیم تا به صورت عملی وارد برنامه‌های مرتبط این حوزه شویم.

مراکز جامع خدمات سلامت و خانه‌های بهداشت؛ نیازمند تقویت

وی درباره نقاط ضعف و قوت فعلی شبکه‌های بهداشتی کشور، ‌ اظهار کرد: یک بخش عمده بحث نیروی انسانی است. بخش عمده برنامه‌های حوزه بهداشت حاکمیتی است و خدماتی است که به صروت رایگان حاکمیت در راستای ارتقای سلامت جامعه ارائه می‌دهد. این حیطه خیلی مهم است. در حوزه درمان می‌شود در قالب خرید خدمت، خدماتی ارائه داد اما در حوزه‌های حاکمیتی پرسنل باید با اهداف سازمانی مربوطه خود همراه باشند و امنیت شغلی بسیار مهم است. زیرساخت‌های ارائه خدمات ما شامل مراکز جامع خدمات سلامت و خانه‌های بهداشت نیاز به تقویت دارند؛ زیرا تشکیلاتی متناسب با جمعیت تعریف شده است. از سوی دیگر تامین اعتبار اجرای برنامه‌های جاری ما در قالب برنامه پزشک خانواده روستاییان و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر که خدمات سلامت را ارئه می‌کنیم، مهم است و این اعتبار باید بر اساس برآورد صورت گرفته انجام شود.

بودجه‌ای که کفاف برنامه‌ها را نمی‌دهد
حمایت؛ تنها راه تقویت شبکه بهداشت کشور

او ادامه داد: همچنین حدود ۵۶ میلیون جمعیت شهری هم در قالب طرح تحول شهری خدمات دریافت می‌کنند که اعتبار برآورد شده با توجه به افزایش حقوق کارمندان بالغ بر ۷۸۰۰ میلیارد تومان در سال جاری است که متاسفانه در سازمان برنامه و بودجه ۲۱۷۰ میلیارد تومان یعنی دقیقا معادل مبلغ سال گذشته برای این بحث گذاشتند که قاعدتا نمی‌توان با این مبلغ از پس این کارها برآمد. اگر بخواهیم با این اعتبار کار را پیش ببریم باید ۶۰ درصد نیروها را تعدیل کنیم. می‌بایست هم دولت و هم قانون گذار با ما همراه شوند. تنها راه تقویت شبکه حمایت همه جانبه است.
چالش‌های «پزشک خانواده» در فارس و مازندران

نیاز بیش از ۱۵هزار میلیاردی برای گسترش پزشک خانواده به کل کشور

رضایی تاکید کرد: در بحث پزشک خانواده شهری نزدیک به ۱۰ سال است که استان فارس و مازندان پیشرو بودند؛ البته چالش‌هایی هم در اجرا داشتند و مقداری به اهداف نرسیدیم چون فرایندها و مشکلاتی که در اجرای خطوط قرمز پزشک خانواده در برخی واحدها وجود دارد، سبب بروز مشکلاتی شده است، ولی مهم‌ترین چالش ما در این استان‌ها عدم تامین اعتبار نسبت به نیازهای واقعی هزینه اجرای این طرح بوده است. ما برای گسترش پزشک خانواده در کل کشور برای سال ۱۴۰۱ که بتوانیم برای هر ۲۵۰۰ نفر یک مراقب و یک پزشک بگیریم که خدمات مناسب ارائه دهیم، نیاز به حداقل ۱۵ هزار و ۸۰۰ میلیارد اعتبارات داریم.

ضرورت تقویت همزمان شبکه و اجرای پزشک خانواده

وی تاکید کرد: اجرای پزشک خانواده در ساختار فعلی که در سازه و نیروی انسانی دچار مشکل هستیم، مقدرای سخت خواهد بود و ضرورت دارد تقویت شبکه همزمان با پزشک خانواده شکل گیرد که بتوانیم برون‌داد بهتری از اجرای طرح پزشک خانواده را شاهد باشیم.

۳۰هزار واحد ارایه خدمات بهداشتی در کشور
نیاز به ۱۹۳هزار نیروی فعال

وی درباره تعداد مراکز فعال بیان کرد: کلا ۳۰ هزار واحد ارائه خدمات داریم که ۱۸ هزار خانه بهداشت، حدود ۵۰۰۰ مرکز خدمات جامع سلامت و حدود ۵۰۰۰ پایگاه بهداشتی است. نیاز ما برای واحدهای ذکر شده ۱۹۳ هزار نیرو است که درحال حاضر ۱۴۳ هزار نیروی فعال داریم که حدود ۷۰ هزار نفر استخدامی و حدود ۵۶ هزار نفر قراردادی هستند.

خدماتی که مراکز بهداشتی ارایه می‌دهند

رییس مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت در خصوص خدماتی که در مراکز بهداشتی ارائه می‌شود، گفت: خدماتی در راستای سلامت جمعیت در گروه‌های سنی اطفال، نوجوانان، جوانان، میانسالان و سالمندان و برخی خدمات به گروه‌های آسیب‌پذیر مانند مادران باردار، بیماران دیابتی و فشار خونی و... ارائه می‌کنیم. این خدمات پایه در راستای ارتقای سلامت جامعه و پیشگیری از بروز عوارض بیماری‌ها در برخی گروه‌های آسیب‌پذیر مانند بیماران دیابتی به شکل رایگان ارائه می‌شود.

بازنگری در ارایه خدمات مراکز بهداشت

او درباره سایر خدمات دیگری که قابلیت اضافه شدن به خدمات مراکز بهداشتی را دارند، تصریح کرد: بازنگری خدمات در دست اقدام است تا متناسب با نیاز سلامت مردم بازنگری صورت گیرد که اگر خدمتی قرار است اضافه شود در قالب این بازنگری ادغام شود. عمده خدمات ما بر اساس بار بیماری‌ها تعریف شده است و عمده نیازهای خدمات سلامت بر اساس بار بیماری‌ها را اکنون ارائه می‌دهیم ولی ممکن است برخی بیماری‌ها بویژه اسکلتی عضلانی هم نیاز باشد اضافه شود که در بازنگری‌ها به آنها خواهیم پرداخت.

وی با اشاره به اینکه دسترسی به خدمات در مناطق شهری وضعیت بهتری دارد، ‌ توضیح داد: در مراکز روستایی هم توانستیم از طریق گسترش شبکه‌ها، خانه‌های بهداشت و مراکز روستایی ایجاد کنیم و اکنون از نظر دسترسی مشکلی نداریم. در تشکیلات جدید شاید لازم باشد تعدادی واحد به مناطق روستایی اضافه شود ولی مشکلات آنچنانی درباره دسترسی خدمات نداریم.

قابلیت نظام شبکه بهداشت ایران در بحران‌ها
اگر «نظام شبکه» نبود در بحران کرونا دچار چالش می‌شدیم

رضایی در خاتمه درباره خدمات شبکه بهداشتی در کووید۱۹، گفت: علی‌رغم اینکه تقویت شبکه نسبت به قبل ضعیف شده است، اما قابلیت نظام شبکه در پرداختن به شرایط بحران مثل کرونا هنوز وجود دارد که اگر نظام شبکه نبود قطعا ما دچار چالش می‌شدیم و بیمارستان‌ها نمی‌توانسند پاسخگوی بیماران ما باشند. در این قالب حدود ۱۳۰۰ مرکز خدمات سرپایی کرونا را در کشور ایجاد کردیم.

منبع: تابناک

کلیدواژه: ماه رمضان میانکاله فطریه روز قدس وام فرزندآوری دعای روز بیست و چهارم رمضان وزارت بهداشت شبکه بهداشت خدمات بهداشتی مراکز بهداشتی ماه رمضان میانکاله فطریه روز قدس وام فرزندآوری دعای روز بیست و چهارم رمضان تقویت شبکه بهداشت تامین اعتبار پزشک خانواده مراکز بهداشت ارائه خدمات خدمات سلامت بیماری ها برنامه ها نظام شبکه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۸۱۰۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه بیش از ۲۳ هزار خدمت روانپزشکی در غرب خراسان رضوی

رییس دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت:  در حوزه معاونت بهداشتی با توجه به رایگان بودن خدمات در کلیه مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۹۰۷ نفر جدید؛ دارای مشکلات روانپزشکی شناسایی شدند که برای این افراد سه هزار و ۴۰۰ خدمت روانشناختی توسط روانشناسان مراکز خدمات جامع سلامت ارائه شده است.

دکتر محمد سالاری افزود: با توجه به اهمیت ارتقای سواد سلامت روان و تاثیر آن بر بهزیستی و کیفیت زندگی انسان ها برای حدود سه هزار و ۵۰۰ نفر آموزش انفرادی و برای بیش از ۱۰ هزار نفر به صورت گروهی جلسات آموزشی مهارت های زندگی، مهارت های فرزندپروری، نوجوان سالم و خودمراقبتی توسط روانشناسان معاونت بهداشتی برگزار شده است.

وی خاطرنشان کرد: همچنین در مرکز مشاوره مبتنی بر سبک اسلامی– ایرانی معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه حدود ۲ هزار خدمت روانشناختی، روانپزشکی، مددکاری، تحصیلی و آموزشی برای هزار و ۶۶۵ دانشجوی مراجعه کننده به این مرکز ارائه شده است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی سبزوار ادامه داد: مرکز آموزشی درمانی واسعی به عنوان تنها بیمارستان دارای بخش روانپزشکی در غرب خراسان رضوی، با ۴۶ تخت فعال شامل ۲ بخش مجزای روانپزشکی زنان و مردان، در زمینه بستری بیماران روانپزشکی خدمت رسانی می کند.

دکتر سالاری افزود: در سال گذشته هزار و ۶۶۰ بیمار در این ۲ بخش بستری و از خدمات روانپزشکی بهره مند شده اند که تمامی این خدمات برای تسریع در روند درمان اختلالات، افزایش مهارتها و کاهش احتمال عود بیماری صورت گرفته است.

به گفته وی در بیمارستان فوق تخصصی حشمتیه سبزوار نیز خدمات روانشناختی و سلامت معنوی به بیماران بستری در بخش‌های مختلف از جمله اطفال و قلب با تشخیص و درخواست پزشک ارائه می شود و در کلینیک ویژه دانشگاه نیز سه هزار و ۳۸۲ بیمار به صورت سرپایی از خدمات روانپزشکی بهره برده اند.

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با ۴۵ مرکز خدمات جامع سلامت فعال، ۳۱ پایگاه شهری و یک پایگاه روستایی، ۱۹۵ خانه بهداشت و ۶ بیمارستان زیر پوشش به بیش از نیم میلیون نفر جمعیت شهرستان‌های جوین، جغتای، خوشاب، داورزن و ششتمد در غرب خراسان رضوی خدمات بهداشتی و درمانی می‌دهد.

سبزوار در ۲۳۰ کیلومتری غرب مشهد واقع است.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • احتمال افزایش مبتلایان به مالاریا و تب دانگ در پی بارندگی‌های اخیر در جنوب سیستان و بلوچستان
  • تقویت ساختار «مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس» در دانشگاه‌های علوم پزشکی
  • ارائه بیش از ۲۳ هزار خدمت روانپزشکی در غرب خراسان رضوی
  • بیش از ۲۳ هزار خدمت روانپزشکی در غرب خراسان رضوی ارائه شد
  • بهره‌مندی ۱۷۷ هزار البرزی از خدمات رایگان روانشناسی مراکز بهداشت
  • هزینه های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است
  • تاثیر سلامت دهان و دندان بر تقویت سلامتی قسمت‌های مختلف بدن
  • سلامت دهان و دندان ضامن تقویت سلامتی قسمت‌های مختلف بدن
  • سلامت دهان و دندان موجب تقویت سلامتی در قسمت‌های مختلف بدن می‌شود
  • برنامه‌ای به مناسبت هفته سلامت در شهرستان فومن