Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از شفت، حفظ جنگل، یکی از وظایف اصلی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری است و این سازمان مکلف است از تمام منابع طبیعی تحت مدیریت خود حفاظت و صیانت کند.

سازمان جنگل‌ها متولی حفظ و حراست از منابع ارزشمند هیرکانی

جنگل‌های هیرکانی به‌ویژه در استان گیلان ازجمله منابع طبیعی و خدادادی هستند که بخش عمده آن‌ها تحت حفاظت منابع طبیعی استان قرار دارد؛ عرصه‌ای بسیار گسترده و با گونه‌های ارزشمند و پراهمیتی که وظایف سازمان جنگل‌ها و متولیانش را دوچندان می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اوایل اردیبهشت‌ماه امسال بود که ویدیویی در فضای مجازی از سوی دغدغه مندان منابع طبیعی به‌سرعت منتشر شد که در آن، راوی به قطع ماهرانه و البته سودجویانه درختان در جنگل‌های منطقه امامزاده اسحاق(ع) شفت توسط سودجویان خبر می‌داد!

 

 

نخستین واکنش مسؤولان منابع طبیعی استان گیلان در رابطه با قطع درختان هیرکانی در شفت مربوط به سرهنگ قربانی، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری استان بود که وی طی گفت‌وگویی مدعی شد که در فیلم منتشرشده یک اصله درخت توسط افرادی قطعه شده بود که عوامل آن نیز شناسایی و به مراجع قضایی معرفی‌شده‌اند.

این در حالی است که در روزهای نخست انتشار فیلم از قطع یک اصله درخت در شفت، مسؤولان منابع طبیعی استان و همچنین شهرستان در پاسخ به خبرنگار فارس مدعی شدند که طبق ارزیابی‌های صورت گرفته، منطقه‌ای که درخت در آن قطع‌شده ازجمله مناطق تحت تصرف اداره کل محیط‌زیست است؛ هرچند این ادعا در همان دقایق نخست از سوی مسئولان محیط‌زیست استان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، تکذیب شد!

اظهارات واکنش برانگیز معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در رابطه  با قطع درختان شفت

اظهارنظر عجیب دیگری که بر دغدغه مردم در رابطه با قطع درختان هیرکانی ازجمله در شهرستان شفت می‌افزود، اظهارات بحث‌برانگیز شعبانیان، معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بود که وی طی گفت‌وگویی اعلام کرد «یکی از وظایف اصلی سازمان، حفظ جنگل‌هاست و تمام تلاش خود را بکار می‌گیرد تا در حد "اعتبارات و نیروهایش" جنگل را حفظ کند! موضوعی که بسیار با واکنش مردم به‌ویژه علاقه‌مندان به محیط‌زیست و منابع طبیعی روبرو شد.

 

علاقه‌مندان به محیط‌زیست پس از اظهارات معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در خصوص اینکه حفاظت از جنگل‌ها در حد اعتبار و نیرو  است، نگرانی‌شان بسیار افزایش یافت.

تصاویری که همچنان از تداوم قطع درختان شفت خبر می‌دهند

اکنون پس از گذشت چند روز از رسانه‌ای شدن قطع درختی در منطقه امامزاده اسحاق شفت، تصاویری به دست فارس رسیده که از قطع تعداد زیادی درخت به‌ویژه از گونه‌های خاص و نادر در منطقه دیگری از شهرستان شفت حکایت می‌کند و نشان از ادامه‌دار بودن قطع درختان هیرکانی در گیلان می‌دهد.

 

مطابق تصاویر، اغلب گونه‌هایی که در منطقه ویسرود از توابع بخش احمدسرگوراب شفت قطع‌شده، از نوع راش و توسکا و احتمالاً از گونه‌های افرا و ون نیز هستند. آن‌طور که از رنگ و لعاب تصاویر نیز پیداست، مشخص است که پیش‌تر نیز در همان منطقه که ازقضا برِ اصلی جاده ییلاقی نیز هست، درختانی قطع‌شده و به نظر می‌رسد این رویه همچنان ادامه‌دار باشد!

 

منابع طبیعی: تصاویر صحنه‌سازی است/ پرونده متهمان در دست پیگیری است  

فکری، سرپرست منابع طبیعی شهرستان شفت در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در رابطه با تصاویری که به دست این خبرگزاری رسیده، می‌گوید: تصاویر که به دست خبرگزاری فارس رسیده همه صحنه‌سازی بوده و  دستانی پشت پرده وجود دارند که صحنه‌گردانی می‌کنند.

به گفته وی،منابع طبیعی با همکاری دستگاه‌های نظارتی در حال بررسی اوضاع است و در این رابطه چندین اره موتوری دستگیرشده‌اند و پرونده این دست از متهمان همچنان در دست ارزیابی است.

 

صدای آهنگ قطع درختان در جنگل‌های هیرکانی در حال افزایش است

با اجرای طرح تنفس جنگل و بیرون راندن روستائیان و جنگل نشینان از اراضی ملی و جنگلی، افزایش قیمت چوب و کاهش قدرت خرید مردم، آهنگ قطع درختان به‌ویژه گونه‌های خاص و نادر روزبه‌روز در جنگل‌های هیرکانی در حال افزایش است.

سپردن صیانت از جنگل به دست قرق بانان شرکتی!

حفاظت و صیانت از جنگل به سازمانی که نیروهایش اغلب به‌صورت شرکتی اداره می‌شود، موضوعی است که این روزها با قطع درختان در شهرستان شفت، داغ شده و دل هر طبیعت دوستی را می‌رنجاند.

تعدادی از نیروهای شرکتی شاغل در یگان حفاظت منابع طبیعی شهرستان می‌گویند بر اساس قراردادی که با شرکت دارند باید از صبح تا پایان ساعات اداری از سطح اراضی ملی حفظ و حراست کنند در حالیکه مجبورند حداقل تا ساعت ۲۲ در سطح اراضی گشت بزنند، بدون آنکه ریالی حقوق اضافه دریافت کنند.

 

وسعت جنگل زیاد، قرقبان کم!

تعداد بسیار کم و انگشت‌شمار قرق بانان و جنگلبانان در اراضی جنگلی به‌ویژه در شهرستان شفت، موضوع دیگری است که تمام معادلات حفاظتی را با حساب‌وکتاب‌های متعارف برهم می‌زند؛ نیروهایی که به نظر می‌رسد تعدادشان از انگشتان دست تجاوز نمی‌کند باید بیش از ۴۴ هزار هکتار از اراضی جنگلی را حفظ و حراست کنند، بماند که تجهیزات حفاظت فیزیکی و لجستیکی آن‌ها نیز بسیار ضعیف و ناکافی است.

افراد زیادی حاضرند که در شرایط فعلی از جنگل صیانت کنند!

سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شفت با اشاره به شرایط خاص نگه‌داری از جنگل‌ها توسط نیروهای شرکتی، مطرح کرده که این نیروها خودشان پای قراردادی را امضا کرده‌اند که در همین شرایط فعلی بسیاری دیگر از نیروها حاضرند با منابع طبیعی همکاری مجدانه‌ای داشته باشند.

 

آن‌طور که سرپرست منابع طبیعی شفت اذعان کرده، قرقبان باید در مأموریت‌های محوله روزانه کوله‌پشتی بر دوش بگذارد و ضمن پیشگیری، مواردی که به جنگل آسیب وارد می‌کند را به مسئولان اداره، گزارش کند.

ارزش جنگل را نادیده نگیرید

جنگل‌ها، رویشگاهی طبیعی و مفیدی هستند که ده ها نوع خدمت غیرقابل معامله به طبیعت ارائه می‌دهند و به‌راحتی نمی‌شود در نظام اقتصادی حاکم برجهان، ارزش جنگل‌ها را نادیده گرفت.

در دهه ۱۳۳۰ مجموع رویشگاه‌های جنگلی ما در هیرکانی ۳.۵ میلیون هکتار اعلام‌شده بود و آن زمان درمجموع ۱۸ میلیون هکتار جنگل داشتیم، اما امروز جنگل‌های هیرکانی به ۱.۶ دهم میلیون هکتار کاهش‌یافته یعنی بیش از نیمی از این جنگل‌ها را ازدست‌داده‌ایم.

در حال حاضر فقط ۱۲ میلیون هکتار جنگل داریم، یعنی ۶ میلیون هکتار جنگل را در طول ۶ دهه اخیر از دست دادیم که بخش اعظمی از این جنگل‌ها در استان گیلان و ازقضا در شهرستان شفت است.

مراقبت و حراست از جنگل‌ها افزایش یابد

روند قطع نیمه مشکوک درختان در اقصی نقاط شهرستان شفت یکی پس از دیگری که شمار آن‌ها نیز رو به فزونی است، نگرانی‌ها در این رابطه را افزایش داده و می‌طلبد نظارت و گشت‌های مراقبتی از جنگل به‌صورت کمی و کیفی افزایش پیدا کند.

انتهای پیام/۳۳۸۹

منبع: فارس

کلیدواژه: جنگل شفت منابع طبیعی جنگل شفت هیرکانی قطع درختان جنگل های هیرکانی گیلان جنگل گیلان قطع درختان محیط بانان تجاوز تجاوز به جنگل صحنه سازی تجاوز به جنگل شمال تخریب جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری جنگل های هیرکانی شهرستان شفت قطع درختان میلیون هکتار محیط زیست جنگل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۸۲۵۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه طرح جنگلداری چندمنظوره توسط محقق ایرانی



به گزارش خبرگزاری صدا و سیما محمود بیات که مدرک دوره کارشناسی تا دکتری تخصصی خود را در رشته مهندسی منابع طبیعی - جنگلداری از دانشگاه تهران دریافت کرده است، درباره این طرح توضیح داد: جنگل‌های ایرانی- تورانی جایگاه ویژه‌ای در توسعه اقتصادی و زیست بومی کشور دارند و تضمین‌کننده بقا و پایداری آب و خاک کشور هستند. وی به تعریف گردشگری طبیعت پرداخت و افزود: گردشگری طبیعت به نوعی از انواع جهانگردی یا گردشگری اطلاق می‌شود که در آن طبیعت و محیط زیست برای گردشگر مقدم بر هرچیز دیگری است. از طرفی امروزه مشخص شده است که گردشگری طبیعت مهم‌ترین منبع کسب درآمد برای حفاظت از تنوع طبیعی محسوب می‌شود.

این محقق و پژوهشگر در ادامه بیان کرد: جنگل‌های نیمه‌انبوه تا تنک جنگل‌های ایرانی تورانی به‌دلیل آنکه بسیاری از تفرجگاه‌های طبیعی نظیر کوه، دره، رودخانه، آبشار، غار، دریاچه، چشمه، حیات وحش و پوشش گیاهی را در خود جای داده‌اند، اگر فرایند شناسایی و ناحیه‌بندی گردشگری طبیعی برای آن‌ها انجام شود، می‌توان برنامه‌ریزی بهینه‌ای برای استفاده از آن‌ها اعمال کرد.

وی اضافه کرد: هدف اصلی طرح‌های جنگلداری در این جنگل‌ها، بررسی موضوعات زیست بومی، اقتصادی و اجتماعی است و برای مدیریت صحیح این جنگل‌ها ضرورت دارد، طرح جامع و پویای جنگلداری چندمنظوره که پاسخگوی نیروهای پیشران باشد طراحی شود. به دلیل شرایط خاص اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جنگل‌های ایرانی تورانی، آسیب‌های شدیدی به این جنگل‌ها وارد شده است. مدیریت علمی در قالب طرح‌های جنگلداری در جنگل‌های ایرانی تورانی در چند دهه اخیر شروع شده و طرح‌های متعددی در این جنگل‌ها اجرا شده است. برای تحقق اهداف طرح‌های جنگلداری، باید جنگلداری مشارکتی و اجتماعی به‌کار گرفته شود. هدفی که این طرح در بلند مدت دنبال می‌کند علاوه بر حفاظت از جنگل‌ها، سوق دادن این جنگل‌ها با اجرای عملیات‌های پیش‌بینی شده در طرح به سمت پایداری جنگل و ایجاد جنگل متراکم و انبوه است.

بیات تصریح کرد: به‌طور کلی هدف اصلی از اجرای طرح‌های مدیریت منابع جنگلی و طرح‌های جنگلداری چندمنظوره در استان تهران و شهرستان‌های ورامین و پیشوا حفاظت و احیا جنگل‌ها، ارزیابی اثر جنگل‌کاری گز بر روی پوشش گیاهی همراه و خاک و در نهایت مشخص کردن مناطق مستعد گسترش گردشگری اقتصادی بوده‌است. این امر با تهیه نقشه‌های شکل زمین و تلفیق آن‌ها با نقشه‌های پوشش گیاهی و نوع خاک حاصل از کارهای میدانی و عرصه‌ای به دست آمد.

«تهیه طرح جنگلداری چندمنظوره با رویکرد حفاظتی، توسعه گردشگری و ارزیابی اثرات جنگل‌کاری بر خاک و پوشش گیاهی در جنگل‌های سرخ گز و گز گل کوچک شهرستان‌های ورامین و پیشوا» عنوان طرح پژوهشی محمود بیات عضو هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور است که با حمایت بنیاد ملی علم ایران به پایان رسانده است.

جنگل‌ها به‌عنوان یکی از مخازن و گنجینه‌های زمین، همواره مورد توجه اقشار مختلف جامعه از جمله محققان بوده است. بنیاد ملی علم ایران هم به سبب اهمیت موضوع، از طرح‌های تحقیقاتی مرتبط با این حوزه حمایت کرده است.

دیگر خبرها

  • ارائه طرح جنگلداری چندمنظوره توسط محقق ایرانی
  • دومین پویش مردمی پاکسازی جنگل های هیرکانی در گرگان برگزار شد
  • دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه
  • (ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی
  • ماجرای قطع ۴۰ اصله درخت در کجور چیست؟
  • تصاویر قطع ۴۰ اصله درخت در کجور آرشیوی است
  • ماجرای قطع ۴۰ درخت در نوشهر
  • ماجرای قطع ۴۰ اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی
  • حفاظت از انفال مهمترین رسالت هر جنگلبان است
  • مشاهده گله گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود (فیلم)