Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-01@13:41:03 GMT

جنگ با عراق، ایران را چقدر عقب انداخت؟

تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۸۸۹۵۲

جنگ با عراق، ایران را چقدر عقب انداخت؟

«دنیز شمیهال»، نخست‌وزیر اوکراین به تازگی اعلام کرده که خسارت‌های وارد شده به اوکراین به دنبال تجاوز نظامی روسیه به این کشور، به حدود ۶۰۰ میلیارد دلار رسیده است. با این حال، واضح است که اگر جنگ ادامه پیدا کند، این هزینه روز به روز بالاتر می‌رود. با این همه، جنگ اوکراین (دست‌کم تا این لحظه)، در زمره جنگ‌های بسیار پرهزینه در تاریخ نظامیِ جهان قرار نگرفته است و اساسا بعید است که وارد این فهرست بشود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما کدام جنگ‌ها در تاریخ بوده‌اند که هزینه‌های کمرشکنی بر اقتصاد کشورهایِ درگیر در آن جنگ‌ها وارد کرده‌اند؟ این نوشتار پاسخی به این پرسش است.
روس‌ها چه بلایی بر سرِ اوکراین آوردند؟

پیش از همه، به آخرین جنگ مهم در جهان بپردازیم. روس‌ها بسیاری از زیرساخت‌هایی را که می‌توانستند در اوکراین هدف بگیرند، همین حالا نابود کرده‌اند و در واقع چیز بیشتری برای نابود کردن نمانده است. تخمین‌های بانک جهانی نشان می‌دهند که اقتصاد اوکراین امسال بین ۴۵ تا ۷۵ درصد (در بدترین سناریو) کوچک خواهد شد. اما نابودی زیرساخت‌ها، کل هزینه‌های جنگ را نشان نمی‌دهد. خسارت‌های جنگ در اوکراین، تا این لحظه حدود ۶۰۰ میلیارد دلار اعلام شده است.

بر اساس اعلام رسمی، تا این لحظه حدود ۵ میلیون اوکراینی به دیگر کشور‌ها پناهنده شده‌اند، یعنی تقریبا یک نفر از هر ۹ نفر جمعیت این کشور. پناهندگی، اما در بسیاری از موارد، یک مسیر یک‌طرفه است، به این معنی که آن‌ها که رفته‌اند، دیگر به کشوری ویران شده بر نمی‌گردند.

محاسبه اینکه اوکراین با خروج صد‌ها هزار نفر از نخبگان، کارآفرینان و صاحبان سرمایه‌اش چقدر ضرر خواهد کرد، اساسا از نظر اقتصادی دشوار است.

اما خسارت بسیاری از جنگ‌هایی که در جهان تجربه شده (دست‌کم تا این مرحله از جنگ در اوکراین) بسیار بیش از این‌ها بوده است. جنگ ایران و عراق هم یکی از همین جنگ‌ها است و البته مهم است که چه کسی هزینه جنگ را حساب می‌کند.

سازمان ملل متحد در دهه ۱۳۶۰ خورشیدی (۱۹۸۰ میلادی) و پس از پایان جنگ، به صورت رسمی محاسبه میزان خسارت حمله نظامی عراق به ایران را شروع کرد. در آن زمان، کارشناسان سازمان ملل برآورد کرده بودند که ایران از حمله نظامی عراق حدود ۹۰ میلیارد دلار خسارت دیده است.

با لحاظ کردن نرخ تورم دلار در جهان از حدود ۴ دهه پیش تاکنون، آن ۹۰ میلیارد دلار امروز حدود ۲۳۰ میلیارد دلار (کمابیش ۲٫۵ برابر بیشتر) ارزش دارد.

با این همه، محاسبه خسارت‌های جنگ در خودِ ایران، نشان می‌دهد که خسارت واقعی بسیار بیش از این‌ها بوده و از جمله با در نظر گرفتن عدم‌النفع ایران از کاهش محل فروش نفت، به حدود یک تریلیون دلار می‌رسد.

محمود صادقی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، در سال ۱۳۹۷ و زمانی که زمزمه همراهی عراق با برخی تحریم‌های آمریکا علیه اقتصاد ایران به گوش می‌رسید، در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «دولت عراق مطابق ماده ۶ قطعنامه ۵۹۸، ۱۱۰۰ میلیارد دلار بابت غرامت خسارات مستقیم جنگ تحمیلی به ایران بدهکار است. دولت ایران با لحاظ تنگنا‌های مردم عراق در مطالبه این غرامت تعلل کرده است. اکنون نخست‌وزیر عراق به‌جای جبران، با تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران همراهی می‌کند!»

۱۱۰۰ میلیارد دلار (معادل ۱٫۱ تریلیون دلار)، با احتساب دلار ۲۷ هزار تومانی، تقریبا برابر است با ۳۲ هزار تریلیون تومان (یا ۳۲ هزار هزار میلیارد تومان). این رقم، کمابیش معادل است با تمام نفتی که ایران از زمان کشف نفت در کشور تا به امروز فروخته است.

محاسبات دیگری هم هستند. مثلا، محمدرضا فرزانگان، استاد کرسی اقتصاد خاورمیانه در مرکز پژوهش‌های خاورمیانه در دانشگاه «فیلیپس ماربورگ» در آلمان، به یورونیوز گفته بود: «بر اساس محاسبات من، در فاصله سال‌های ۱۹۷۸ تا ۱۹۸۸ میلادی [۱۳۵۶ تا ۱۳۶۶]درآمد سرانه سالانه از دست رفته هر ایرانی به طور متوسط حدود ۳ هزار دلار بوده و به طور تجمیعی، متوسط درآمد از دست رفته هر ایرانی در مدت مورد اشاره ۳۴ هزار و ۶۶۰ دلار بوده است.

با در نظر گرفتن متوسط جمعیت ایران در حدود ۴۴ میلیون نفر در همین دوره زمانی، تولید ناخالص داخلی از دست رفته ایران در این مدت به حدود ۱٫۵ تریلیون دلار می‌رسد. این رقم بیش از ۲ برابر هزینه‌های تخمینی جنگ برای ایران در مطالعات موجود است.»

مهم‌تر از همه اینکه عراق تا به امروز هیچ خسارت یا غرامتی به ایران پرداخت نکرده، اما غرامت ۵۲٫۴ میلیارد دلاری حمله نظامی «صدام حسین» به کویت (کشوری بی‌اندازه ثروتمند) را تمام و کمال پرداخت کرده است.

اما اگر بنا به مقایسه باشد، مقام نخست بیشترین تعداد جنگ در یک منطقه جغرافیایی را باید احتمالا به اروپا نسبت داد. اروپا برای قرن‌ها (تا پایان جنگ جهانی دوم) درگیر جنگ بود و کشور‌هایی مانند آلمان و فرانسه، اساسا اقتصاد یکدیگر را با جنگ‌های‌شان نابود کردند.
یک نکته جالب توجه دیگر، این پرسش بسیار مهم در تاریخ اقتصاد جهانی است: «چرا بریتانیا که زمانی ابرقدرتی جهانی بود، کم‌کم به جایی رسید که عمده مستعمراتش را رها کرد؟»

پاسخ این پرسش هم باز در جنگ و هزینه‌های آن نهفته است. بریتانیا در جریان دو جنگ جهانی اول و دوم، در میانه میدان بود و اقتصادش به قدری آسیب دید که پس از این دو جنگ دیگر به حالت سابق برنگشت.

انگلیسی‌ها از سال ۱۹۴۵ میلادی (پایان جنگ جهانی دوم) تا اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی، تقریبا تمام مستعمره‌های خود را رها کردند، چرا که هزینه نگهداری آن‌ها در «عصر پسااستعمار»، بیش از فواید نگه‌داری‌شان بود.

یک پژوهش دانشگاهی، نشان می‌دهد که خسارت‌های وارد شده به هر کدام از کشور‌های اروپایی پس از پایان جنگ جهانی دوم، «تولید ناخالص داخلی» (GDP) آن‌ها را چقدر کاهش داده است. (اینجا را ببینید.) آمار‌ها تکان‌دهنده هستند و خیلی از چیز‌ها را، حتی امروز، توضیح می‌دهند.

پس از پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵ میلادی، اقتصاد ایتالیا به اندازه‌ای آسیب دیده بود که GDP این کشور به اندازه GDP اش در سال ۱۹۰۹ میلادی برگشته بود، یعنی عقب‌گردی ۳۶ ساله.
نظامی_گری به سبک جنگ جهانی دوم، دیگر در دنیای امروزی جایی ندارد.

وضعیت برای آلمان هم مشابه ایتالیا بود. آلمان تا پایان جنگ حدود ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار کشته داده بود و اساسا نسبت جمعیت مرد به زن در این کشور به هم ریخته بود. در پایان سال ۱۹۴۵ میلادی، GDP آلمان به وضعیت سال ۱۹۰۸ میلادی برگشته بود، یعنی عقب‌گردی ۳۷ ساله.

اقتصاد فرانسه، حتی بیش از اقتصاد آلمان تخریب شده بود و به همین دلیل بود و هست که فرانسه به عنوان یکی از بزرگ‌ترین قدرت‌هایِ جهانی در آن سال‌ها، امروز جایگاه یک قرنِ قبل خود را ندارد. اندازه اقتصاد فرانسه در پایان جنگ جهانی دوم، به اندازه اقتصاد این کشور در سال ۱۸۹۱ میلادی برگشته بود، یعنی عقب‌گردی ۵۴ ساله.

رکوردار این فهرست هم اتریش است، کشوری که آن زمان «امپراتوری اتریش-مجارستان» نامیده می‌شد. اقتصاد اتریش در پایان جنگ در سال ۱۹۴۵، به قدری آسیب دیده بود که به وضعیت سال ۱۸۸۶ میلادی برگشته بود، یعنی عقب‌گردی ۵۹ ساله یا با اغماض، ۶۰ ساله.

بنابراین، شاید عجیب نباشد که چرا آمریکا در دهه ۱۹۴۰ میلادی، به قدرت اقتصادی نخست در دنیا تبدیل شد، در حالی که تا پیش از آن، اقتصاد‌های بزرگ اروپایی همچنان رقیبی جدی برای اقتصاد آمریکا بودند.

با این همه، محاسبه هزینه جنگ‌ها کاری بسیار دشوار است و همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، مهم است که محاسبه را اساسا چه کسی انجام می‌دهد.

مثلا، کسی از هزینه‌های جنگ در یمن صحبت نمی‌کند و این جنگ از صحنه رسانه‌ای دنیا غایب است. این در حالی است که بحران قحطی و بیماری در یمن، به گفته سازمان ملل متحد، بدترین بحران از نوع خود در دنیا است.

مثلا، دشوار بتوان هزینه لشگرکشی هخامنشیان به قصد حمله به یونانی‌ها را محاسبه کرد. هزینه ویرانی ناشی از حمله مغول‌ها به ایران یا کشور‌های دیگر را هم به دشواری می‌توان تصور کرد.

معروف است که مغول‌ها پشت سر خود چیزی به جز تل اجساد و ویرانه‌های در حال سوختن شهر‌ها به جا نمی‌گذاشتند و از بابِ نمونه، «نیشابور»، یکی از بزرگ‌ترین و پررونق‌ترین شهر‌های آن روزگار در کل دنیا را به شکلی در هم کوبیدند که این شهر از آن فهرست برای همیشه خارج شد.

هزینه برخی جنگ‌های معاصر هم به دلیل هزینه‌بر بودن جنگ در دوران مدرن، بسیار بالا است. مثلا، تخمین زده شده که حمله نظامی آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی (اسفندماه سال ۱۳۸۱ خورشیدی)، حدود یک تریلیون دلار خرج روی دست آمریکایی‌ها گذاشته است.

این در حالی است که برآورد‌هایی دقیق‌تر، نشان می‌دهند که آمریکا از آغاز هزار جدید میلادی (یعنی از سال ۲۰۰۰ میلادی به این سو) بین ۷ تا ۱۵ تریلیون دلار تنها در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) برای حضور نظامی هزینه کرده است.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: جنگ اوکراین جنگ تجاری جنگ اقتصادی اوکراین پول نیوز پایان جنگ جهانی دوم تریلیون دلار میلیارد دلار حمله نظامی سال ۱۹۴۵ کشور ها جنگ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۸۸۹۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تبادل نظر ایران و عراق درباره برگزاری مراسم اربعین در مرز خسروی

به گزارش حوزه استان ها خبرگزاری تقریب، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد در حاشیه برگزاری این نشست در محل پایانه مرز خسروی در گفت وگو با خبرنگاران یکی از عوامل موفقیت در برگزاری کنگره‌ی اربعین سال گذشته را هماهنگی‌های زود هنگام مسئولان ۲ کشور ایران و عراق بیان کرد.

«محمدکاظم آل صادق » افزود: با توجه به مسئولیت جدید سرلشگر «ریاض الخیگانی» معاون وزیر کشور عراق به عنوان مسئول ستاد اربعین این کشور امروز از همه مرزهای تردد زائران اربعین بازدیدی انجام گرفت که در رابطه با امکانات و کاستی‌ها تبادل نظری انجام شد.

وی اظهار کرد: در سفر امروز مسئولان استانداری ایلام نیز حضور داشتندکه مسائل و مشکلات بررسی شد تا با تلاش ۲ طرف برطرف شود.

او در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا در رابطه با تردد زائران با خودروهای شخصی به عراق گفت: در سفری که فردا مسئول ستاد مرکزی اربعین کشورمان به بغداد خواهد داشت، قرار است در سطوح مقامات عالی ۲ کشور در رابطه با این مهم بحث و تصمیم گیری شود.

وی ادامه داد: اقداماتی صورت گرفته و امروز در رابطه با نیازمندی‌هایی که در این طرف باید انجام گیرد مانند سایبان ها و پارکینگ‌ها صحبت شد تا تصمیمات لازم اتخاذ شود.
  تلاش ما برگزاری اربعینی باشکوه‌تر از سال گذشته است معاون وزیر کشور عراق و مسئول ستاد اربعین این کشور نیز با بیان اینکه تلاش ما برگزاری اربعینی باشکوه تر و بهتر از اربعین پارسال است، گفت: امروز در سفری که به مرز خسروی داشتیم در رابطه با مسائل و مشکلات پیرامون برگزاری هرچه بهتر اربعین با حضور ۲ طرف بحث و تبادل نظر شد و مشکلاتی در این زمینه وجود دارد که قرار است با تلاش جمهوری اسلامی ایران و عراق برطرف شود.

«ریاض الخیگانی» افزود: اربعین یک کنگره بزرگ برای ذکر اهل بیت (ع) است و ما وظیفه داریم در این مسیر خدمت کنیم تا از ثواب آن برخوردار شویم.

وی، سفر امروز را در راستای هماهنگی های قبلی با سفیر جمهوی اسلامی ایران در بغداد به منظور بازدید میدانی از مرزها و زیرساخت های لازم برای تردد زائران اربعین بیان کرد.
  مرز خسروی باقدمت ۱۲۳ سال باسابقه ترین مرز ایران و عراق است فرماندار قصرشیرین نیز در نشست بررسی مسائل برگزاری اربعین با بیان اینکه خسروی با قدمت ۱۲۳ سال با سابقه ترین و اصلی ترین مرز ایران با عراق است ، گفت: زمانی که مرز خسروی محل تردد زوار بود هیچ مرز دیگری وجود نداشت و قدمت این مرز در تاریخ برای همگان روشن است.

« محمد نجفی » افزود: مرز خسروی با توجه به امکانات و زیرساخت های بسیار مناسب یکی از مرزهایی برتر کشور در اربعین سال گذشته بود وهمه‌ی زائرانی که از این مسیر به عتبات عالیات تردد کردند از زیرساخت های این مرز رضایت داشتند.

وی مهم ترین مشکل سال گذشته را ازدحام زائران در پشت مرز منذریه و هنگام خروج از مرز خسروی به دلیل بازرسی که به شکل سنتی انجام می شد، بی نظمی در سرویس حمل و نقل طرف مقابل (منذریه) و عدم آشنایی درست رانندگان در رابطه با مسیر مرز منذریه نسیت به دیگر مرزها هنگام بازگشت زوار بیان کرد و تدبیر طرف عراقی برای رفع این مشکلات با توجه به گرمای هوا را خواستار شد.

مسئول کمیته اربعین کشور عراق نیز از نصب سامانه بازرسی در مرز منذریه برای جلوگیری از ازدحام و تلاش برای رفع دیگر موارد خبرداد.

معاون استاندار دیاله و فرماندار خانقین و رئیس پلیس استان دیاله نیز در این نشست از تلاش و اتخاذ تدابیر لازم و به کارگری همه‌ی امکانات و ظرفیت ها برای پذیرایی از زائران اربعین و میزبانی زوار خبردادند.

در این نشست قرار شد تا یک کمیته مشترک برای رفع مشکلات مربوط به تردد زائران در ۲ طرف تشکیل شود و همچنین نمایندگان تام الاختیار در ۲ سوی مرز برای رفع مشکلات و مسائل فوری در ایام اربعین مستقر شوند.
خسروی کوتاهترین مسیر به کربلای معلی مرز خسروی در شهرستان مرزی قصرشیرین در گذشته جزئی از راه ابریشم بوده است که خسروی - منذریه مسیر اصلی به سمت جاده بغداد پایتخت عراق و از این طریق به کشور سوریه و در نهایت به بندر حلب در ساحل دریای مدیترانه متصل می‌شود.

مرز رسمی خسروی در فاصله ۱۵ کیلومتری قصرشیرین تا بغداد پایتخت عراق ۱۹۰، نجف ۳۸۰، کربلا ۳۰۰، کاظمین ۲۰۳ و تا سامرا ۳۲۶ کیلومتر فاصله دارد و به دلیل مسافت کوتاهی که نسبت به سایر مرزهای کشورمان با شهرهای زیارتی و مهم عراق دارد، کانونی مهم برای تردد مسافران و زائران ایرانی و عراقی است.

قصرشیرین در غرب کرمانشاه بیش از ۲۷ هزار نفر جمعیت و بیش از ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق دارد که دارای ۲ مرز رسمی خسروی و پرویزخان است.

در این شهرستان ۱۴ واحد اقامتی شامل هتل و مهمانپذیر درجه یک تا درجه سه با ۳۲۲ اتاق و یک هزار و۵۰ تخت از اوایل دهه ۸۰ ساخته شده تا زائران عتبات عالیات در مسیر تردد خود به عراق، یک شب را در این منطقه مرزی اقامت داشته باشند، این مهم با هدف رونق بخشیدن به شهر و بهره مندی مردم قصرشیرین از مزایای تردد زوار صورت می گرفت.

خسروی یکی از مرزهای مهم و با موقعیت راهبردی کشورمان است که این مرز بین المللی قدیمی‌ترین مرز رسمی کشورمان با عراق برای تردد زائران عتبات عالیات است که در گذشته جزئی از راه ابریشم بوده است.

انتهای پیام/  
 

دیگر خبرها

  • توافقات جدید گمرکی ایران و عراق برای تسهیل تجارت
  • افزایش پیش‌بینی قیمت نفت به دنبال احتمال کاهش عرضه
  • پیام تبریک روسای فدراسیون های فوتبال عراق و تاجیکستان به رئیس فدراسیون فوتبال ایران
  • تعیین عوارض ۶۰درصدی برای صادرات سیب‌زمینی
  • ببینید | نماینده اصولگرای مجلس تقصیر هک شدن سامانه مجلس را گردن عضو شورای شهر انداخت!
  • اسکله نظامی آمریکا در غزه ۳۲۰ میلیون دلار هزینه دارد
  • تبادل نظر ایران و عراق درباره برگزاری مراسم اربعین در مرز خسروی
  • ۱۰ اردیبهشت روز ملی خلیج فارس + فیلم
  • چگونه عملیات بیت المقدس موفق شد؟
  • فرسودگی روکش آسفالت آزادراه فیروزکوه - تهران رانندگان را به دردسر انداخت + فیلم