Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-01@16:03:05 GMT

بیدار باش «سحوری» برای روزه‌ گیران

تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۸۹۴۵۵

بیدار باش «سحوری» برای روزه‌ گیران

رادیو فرهنگ هم با برنامه‌های پرسابقه خود، مونس آنهایی است که سحر بیدار می‌شوند. برنامه «سحوری» شبکه رادیویی فرهنگ توانسته با رویکرد، مضمون، محتوا و بخش‌های متفاوت خود با توجه به رسالت این شبکه رادیویی و تفاوت‌هایی که در برنامه‌سازی با دیگر شبکه‌ها دارد، مورد توجه مخاطبانش قرار بگیرد. اجرای این برنامه را دکتر مهدی محمدیان به‌عهده دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امیررضا راز، تهیه‌کننده برنامه سحوری رادیو فرهنگ ۱۳سال است برنامه سحرگاهی این شبکه رادیویی را روانه آنتن می‌کند و این از حال و هوای بی‌نظیر فعالیت در سحرگاهان می‌گوید.

وی با اشاره به این موضوع که شنوندگان برنامه‌های سحر به تناوب و با فاصله در ساعات مختلف به جمع مخاطبان برنامه اضافه می‌شوند و گروه‌های مختلفی از سن و جنسیت و قومیت هستند، برنامه‌سازی برای این ساعات را همراه با ظرافت و برنامه‌ریزی می‌داند و می‌گوید:«ما باید مجموع این مخاطبان را در نظر بگیریم و در بسته‌هایی که برای ساعت‌های مختلف در نظر گرفته‌ایم، سعی کنیم همه مخاطبان را راضی نگه داریم. پس در بخش‌های در نظر گرفته از قطعه‌های ادبی، ‌عرفانی، بوستان و گلستان، نظامی، ترجمه ادعیه، دعای ابوحمزه ثمالی، دعای افتتاح و دعای سحر بهره می‌بریم.»

آداب و سنن رمضان

این تهیه‌کننده نام سحوری را حاصل همفکری و هم‌اندیشی شورای مدیران در سال ۸۸ عنوان می‌کند و می‌افزاید:«این برنامه ۱۳ سال است روی آنتن می‌رود و بر اساس سنت سحوری زدن این نام انتخاب شد؛ چرا که سحوری یعنی زدن بر در خانه بزرگان تا آنها را بیدار کنند. در سحرها تلاش می‌کنیم بیداری چشم سر و چشم دل را مورد توجه قرار دهیم.»

وی در ادامه به بیان بخش‌های مختلف این برنامه پرداخته و می‌گوید:«بخش‌های سحوری بر اساس سیره معصومین (ع) که در زمان سحر، اغلب به دعا و راز و نیاز می‌پرداختند، است‌ و مطالب اخلاقی به طور کوتاه، شیرین، گویا و بر اساس حوصله مخاطب در زمان سحر تدارک دیده شده‌است. همچنین در بخشی، معرفی قاریان قرآن و جوایزی که کسب کرده‌اند لحاظ شده و با توجه به متن برنامه که از کتاب مفاتیح الحیات استاد جوادی آملی در قالب پرسش انتخاب می‌کنیم، چند آیه از تلاوت این قاریان متناسب با موضوع پخش می‌شود. در ادامه نیز بر اساس کتاب استاد وکیلی، به آداب و سنن رمضان در اقوام مختلف می‌پردازیم تا رسالت اصلی رادیو فرهنگ که توجه به خرده فرهنگ‌ها و احیای فرهنگ عامه و توجه به باورها و سنت‌های ملی و دینی است هم مغفول نماند.» وی یادآور می‌شود که در مجموع این برنامه یک جنگ معرفتی، فرهنگی، ادبی با محوریت اندیشه‌ورزی برای سحرهای ماه مبارک رمضان به شمار می‌رود. علاوه‌بر اینها بخشی هم به تفسیر قرآن به قلم آیت‌ا... جعفر سبحانی از مراجع تقلید و استادان حوزه علمیه قم در فقه، اصول، تفسیر و علم کلام و قرائت بخش‌هایی از الهی‌نامه علامه حسن‌زاده آملی تعلق دارد. وی توقع مخاطب از یک برنامه سحرگاهی را بر پایه حفظ آرامش و نشاط و در عین حال توجه به حالات معنوی تضرع و عبودیت عنوان کرده و تصریح می‌کند:«تضرع، توبه، مناجات، خلوت و عبادت در عین ایجاد نشاط درونی و بیرونی همه از برکات ماه رمضان است و در سحر نیز مردم توقع دارند در آرامش ضمن صرف سحری به این مهم برسند. پس در برنامه‌سازی نباید به دنبال بخش‌های گفت‌وگو محور بود.»

یک نذری آیینی

درادامه با مهدی محمدیان، گوینده سحوری همراه می‌شویم کسی که حلقه اصلی ارتباط نویسنده و تهیه‌کننده با مخاطب است و اگر توانمندی گوینده نبود، تلاش‌های گروه برنامه‌ساز آن‌گونه که باید به گوش شنونده نمی‌رسید. وی چندسالی است برنامه سحر رادیو فرهنگ را اجرا می‌کند و آن را نذری آیینی- فرهنگی می‌داند که حال دلش را خوش کرده و با تفاوت‌هایی که با دیگر اجراها دارد، برایش برنامه‌ای آرامش‌بخش است.

محمدیان اجرای برنامه سحرگاهی ۳۰ شب پشت سر هم را کاری بسیار دشوار می‌داند و معتقد است:«ورودیه‌ها و پایان برنامه سحرگاهی باید متناسب با حال و هوای هر سحر باشد. هرچند بخش‌های برنامه ثابت است اما موضوعات متنوع و همراهی همیشگی شنوندگان و تعامل‌شان، اجازه اجرای یکنواخت را به گوینده نمی‌دهد. معتقدم مطالعه برنامه یک‌ماهه سحرگاهی یک سال طول می‌کشد و انتخاب چگونگی بیان نکات اخلاقی و عرفانی بدون آن‌که مخاطب حس کند قصد نصحیت داریم، امری مهم است. در عین حال من به شدت تلاش می‌کنم از کلیشه‌های اجرای سحر فاصله بگیرم.» وحید مبشری، مدیر گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ که برنامه سحوری از این گروه روانه آنتن می‌شود، این برنامه را تلاشی اندیشمندانه برای همراه کردن مخاطب در سحرگاه رمضان می‌داند و تاکید می‌کند:«سحوری با نگاه به مخاطبان فرهیخته و عمیق این شبکه سراسری، می‌کوشد لحظه‌هایی به فراخور ناب ساعت سحر رقم زند و در خلوت سحر رادیو انس و الفتی دیرینه با مخاطب دارد.»

همدل و همزبان با مخاطبان
​​​​​​​
گوینده برنامه سحوری درباره اجرای برنامه در نیمه‌شب نکاتی را بیان می‌کند: این ماه با تمام مناسکی که ایجاد می‌کند، در سبک زندگی ما اثرگذار است و ارمغان‌هایی به دنبال دارد. زمان پخش این برنامه و بیدارشدن سحرگاه نیز باعث شده ما از ساعت ۴ بامداد با شنوندگان همراه شویم. تجربه برنامه در سحر نشان داده نگاه ما نیز به مسائل ساختاری زندگی تغییر می‌کند. در مجموع رادیو، جایگاه خودش را دارد و این اهمیت صداست که باعث شده شنوندگان در ایام معنوی با رادیو همدل و همزبان شوند؛ پس اجرا در این رسانه باید بر اساس مطالعه باشد. البته عوامل سازنده برنامه‌های سحر به خاطر نوع این برنامه‌ها باید همدلی و همفکری ویژه‌تری داشته باشند که خوشبختانه گروه سازنده سحوری به خوبی این تعامل را دارند. همچنین در سحوری پس از هر برنامه نظرات مخاطب از طریق پیامک‌ها و فضای مجازی رصد می‌شود و آنها را مورد توجه قرار می‌دهیم و همه تلاش ما بهتر شدن برنامه بر اساس نظر مخاطب است.

راحله آجودانی - رسانه / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: برنامه سحوری رمضان روزنامه جام جم برنامه سحرگاهی رادیو فرهنگ برنامه سحر برنامه ها بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۸۹۴۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولویت‌ طرح‌های ملی وزارت فرهنگ کدام است/ از توجه به هویت ملی و سبک زندگی ایرانیان تا آرزو‌های جوانان

به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست خبری مرکز طرح‌های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
با حضور صابر جعفری کافی‌آباد رئیس مرکز طرح‌های ملی، سجاد یاهک معاون مرکز طرح‌های ملی، سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳، ساعت ۱۰ صبح
در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.

در ابتدا جعفری کافی اباد با اشاره به اینکه دو سال است مسئولیت دفتر طرح‌های ملی را برعهده دارد، درباره تحولات ساختاری و فنی مرکز گفت: یک دهه ما شاهد رکود در تولید و مدیریت داده‌های سیاست گذاران ذی ربط بودیم و حال این روند احیا شده و این اتفاق نتیجه شجاعت دولت جدید و همکاری پژوهشگاه بوده است.

وی با تشریح شرایط گذشته فعالیت‌های دفتر طرح‌های ملی بویژه در شرایط کرونا، عنوان کرد: حضور پررنگ دفتر این روز‌ها در شورا‌های ملی مشهود است و کل پروسه طرح‌ها در داخل خود وزارتخانه انجام می‌شود. زمان بررسی طرح‌ها هم از سه ماه به دو تا سه هفته تقلیل پیدا کرده و مبلغ فعالیت‌های پژوهشی پرسشنامه‌ها هم کمتر شده است.

وی درباره تغییرات فنی بنیادین دفتر طرح‌های ملی گفت: ما به شیوه نظام‌مند پرسشنامه‌ها را در این دوره کار می‌کنیم. یکی از معضلات نشست‌های افکارسنجی، عدم پاسخگویی است که در سال‌های اخیر زیاد شده، شیوه‌های ساده انگارانه‌ای در این رابطه وجود داشت، اما باز با اهتمام تیم، گزارش تفصیلی کیفی هم ما ارائه می‌دهیم. بنظرم بازگشت همه طرح‌های ملی به درون وزارت مهمترین اتفاق دو سال اخیر است که باعث کیفیت داده‌ها شده است.

وی درباره فعالیت‌های در دستور کار مرکز هم توضیح داد: زمانی ما در مرکز مستقر شدیم، شش پیمایش ملی معوق داشتیم، تلاش کردیم اینها معلق نشوند و به رغم مشکلات بودجه‌ای آنها را هم راه اندازی کنیم. از پیمایش‌های مهم ما نگرش‌های ایرانیان نسبت به مهاجران افغانی بود که توسط شبکه ملی خودشان ارائه شد. پیش از نوروز هم ما طرح ملی سبک زندگی ایرانیان را راه اندازی کردیم و پیمایش بعدی دستور کار همین خواهد بود.



وی اظهار داشت: الان علاوه بر پیمایش تلفنی همین پژوهشگاه همکاران من در ۳۱استان و روستا‌ها پیمایش وضعیت استفاده از شبکه‌های مجازی و ابعاد زندگی کاربران در حال انجام است. تلاش داریم تااخر همین هفته مرحله جمع اوری داده‌ها انجام و سپس هویت ملی ایرانیان با اجرای دکتر انتظاری را با مدیریت طرح‌های ملی در دستور کار بگیریم. پیمایش دیگر طراحی نقشه خلقیات ایرانیان با اجرای دکتر صبوریان انجام می‌دهیم. پیمایش دیگر آرزو‌های جوانان با اجرای دکتر حدادی صورت خواهد گرفت.

جعفری توضیح داد: بالغ هشتاد نظرسنجی از پژوهش‌های کرونا، ارز ترجیحی، خدمات فرهنگی شهرداری، منزلت هیئت بین ایرانیان، سواد ادبی و امید اجتماعی ایرانیان در دستور کار است و کنار اینها هم دستور کار مدونی طراحی شده مثل پیمایش‌هایی با عناوین سنجش وضعیت فرهنگ عمومی ایرانیان، سواد تاریخی ایرانیان، سواد فرهنگی و ... امسال انجام خواهد شد.

در ادامه دکتر یاحک نیز در صحبت‌هایی گفت: برخی پیمایش‌ها سابقه چندین دهه دارد و اینها باید تکرار شود و یکی از ماموریت‌های پژوهشگاه این است که باید به نیاز‌های پژوهشی پاسخ دهد. خوشبختانه این مهم انجام و ریل گذاری خوبی صورت گرفت.

وی اظهار داشت: اجرا و گرداوری داده‌ها مهمترین بخش یک پژوهش است و اگر این مخدوش باشد، مسیر غلط پیش رو قرار می‌دهد پس دفتر طرح‌های ملی خیلی تلاش کرد تا نظارت قوی و گرداوری با راهوری خود مرکز انجام شود. الان خانواده یکی از مسائل مهم ما است، اما ما شاهد هستیم که خیلی در این عرصه نهاد‌ها و مراکز کار و پژوهشی نمیکنند الان دفتر طرح‌ها چند طرح در این رابطه در دستور کار دارد.

جعفری در بخش پرسش و پاسخ در ارتباط با پژوهش های امنیت شغلی و مرجعیت اصناف درباره سیاست‌های محرمانگی پژوهش‌ها توضیح داد: داده مهمترین بحث حکمرانی است وقتی راجع به سیاست صحبت می‌کنیم باید خیلی مراقب باشیم که رایگان اینها را در اختیار دیگران قرار ندهیم. البته نرخ وجود داده‌هایی در سطح محرمانگی خیلی محدود است شاید کمتر از پنج درصد داده‌ها مشمول این سیاست می‌شوند.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار آنا مبنی بر عملیاتی شدن پژوهش‌ها در سطوح اجتماعی، سیاسی ،‌اقتصادی و فرهنگی گفت: وقتی یک دولت اساس سیاست گذاری‌های حوزه‌هایش را پژوهش و کرنش به علم می‌گذارد شاید هم در کوتاه مدت اثرش را نبیند اما باز هم باید امیدوار بود چون می‌خواهد کار کند و این ارزیابی‌ها نوید پیوست‌های علمی و امیدواری برای اثرگذاری در جامعه را می‌دهد ما در خیلی ساحت‌ها ورود به عرصه عملی کردیم در همین پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌ها مجلدی بیرون آمده که داده‌هایش همه مشخص است .

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سازمان‌های بین‌المللی در ایجاد و تداوم صلح و حل منازعات بین دولت‌ها نقش به‌سزایی دارند
  • سازمان‌های بین‌المللی در ایجاد صلح و حل منازعات بین دولت‌ها نقش به‌سزایی دارند
  • جوابیه وزارت فرهنگ و ارشاد به عصر ایران: مُهر وزارت چهار روزه ساخته شد
  • توجه ویژه به آموزش و فرهنگسازی در حوزه ترافیک ضروری است
  • اجرای طرح تشویقی فرهنگ سازی برای موتورسواران مشهدی
  • توجه به اقامه نماز موجب ارتقای معنویت در سازمان‌ها می‌شود
  • جهش تولید بیانگر ارتقای فرهنگ/لزوم توجه به امنیت معیشت مردم
  • اولویت‌ طرح‌های ملی وزارت فرهنگ کدام است/ از توجه به هویت ملی و سبک زندگی ایرانیان تا آرزو‌های جوانان
  • (تصاویر) تلاش کشتی‌گیران غول پیکر برای درآوردن گریه نوزادان
  • سورپرایز ایران خودرو برای خودروی محبوب