Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-07@16:32:21 GMT

شاعران پیشگامان ماجراهای فلسطین هستند

تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۹۷۱۶۷

شاعران پیشگامان ماجراهای فلسطین هستند

به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، این شاعر درباره روز قدس و بازتاب آن در شعر و ادبیات ایران اظهار کرد: تقریبا یک قرن است که ماجرای فلسطین شکل گرفته و از همان ابتدا خیلی‌ها نسبت به اتفاقات فلسطین واکنش نشان دادند؛ از جمله جاهایی که واکنش تند نشان دادند و این موضوع خیلی در آن‌ها بروز داشت، روزنامه‌ها به عنوان تنها رسانه معدود آن سال‌هاست و دیگری محافل و انجمن‌های ادبی و چهره‌های شاخص ادبیات، لذا شعر از پیشگامان این ماجراست و شاعران از اولین کسانی هستند که در ماجرای فلسطین وارد شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته شعر در تحلیل و تبیین ماجرا در گروه‌های مخالف هم جایگاه ویژه‌ای داشت.

او در ادامه گفت: این‌که شعر زبان قوم عرب است و در شکل‌گیری مناسبات سیاسی و اجتماعی خیلی دخیل است، خود را نشان داده است. قدس و ماجرای فلسطین پایاپای حوادث اجتماعی و سیاسی در ادبیات و شعر ما در ادوار مختلف و با سلایق مختلف نمود داشته و می‌توان گفت شعر همیشه پیشتاز ماجرا بوده و شاعران هم چه در خود فلسطین و چه بیرون از مرزهای آن به ویژه در ایران پیش از انقلاب و بعد از انقلاب در میدان بودند و حمایت می‌کردند و چهره‌های پیشتاز ماجرا بودند.

داوودی تصریح کرد: قرن بیستم، قرن حوادث اجتماعی و سیاسی بوده است و تجربه دو جنگ جهانی بزرگ و کشورگشایی‌ها، درگیری مسلمانان با غرب با محور ماجرای فلسطین بوده است. همان‌طور که گفتم شاعران در این زمینه پیشتاز هستند و در ایران ادبیاتی با عنوان ادبیات مقاومت شکل گرفت، بعد از انقلاب شعر مقاومت به یک جریان تبدیل شد و ما چهره‌های متنوع از روشنفکران و کسانی که گرایش اسلامی و دینی نداشتند تا دیگران داریم که درباره ماجرای فلسطین شعر گفتند. در ایران بعد از انقلاب به دلیل ارتباط تنگاتنگی که با آرمان قدس و جهان اسلام داشتیم و حتی «روز قدس» ایده امام خمینی (ره) بود، این مسئله پررنگ‌تر و ارتباطمان با فلسطین بیشتر شد و آمد و شد شاعران عرب به ایران به این ارتباطات تحکیم بخشید و ادبیات مقاومت و فلسطین به عنوان محور کلیدی به ادبیات ایران افزوده شد.

او همچنین اظهار کرد: بالای ۵۰ سال است که در ماجرای فلسطین در اشکال و رویکردهای مختلف شعر داریم و در بزنگاه‌های اجتماعی سیاسی هم مانند ماجرای غزه و جنگ ۳۳ روزه، این ماجرا تشدید شده است. درست است شعر مقاومت در چندین جبهه درگیر بوده اما فراموش نکرده‌ایم دشمن اصلی اسرائیل است.

این شاعر درباره این‌که آیا در شعر همه ماجرا و ابعاد فلسطین نمود دارد یا خیر اظهار کرد: این شدنی نیست، یکی از دلایل این است که ما رابطه‌مان محدود است؛ به صورت مثال شعر دفاع مقدس ما به هیچ وجه با شعری که برای قدس گفته می‌شود، قابل مقایسه نیست زیرا ما به صورت مستقیم درگیر جنگ بودیم اما در ماجرای قدس به واسطه اخبار و خبرهایی که از قدس و فلسطین می‌شنویم، احساساتمان جریحه‌دار و درگیر شده است. ای بسا که نسبت به سایر کشورهای دنیا ارتباطمان خیلی کمرنگ‌تر بوده زیرا امکان رفت‌وآمد نداریم چنان‌چه خبرنگاران کشورهای دیگر رفت‌و آمد دارند اما ما این امکان را نداریم و این باعث شده است صرفا متکی به اخبار باشیم و شعری که می‌گوییم برآمده از اطلاعات خبری باشد بنابراین شعر ما نمی‌تواند بازتاب‌دهنده همه ماجرای فلسطین باشد. البته اساسا بنا نیست شعر بازتاب‌دهنده همه فجایع باشد و این کار، کار رسانه‌های دیگر است و شعر همین که حضور دارد و ماجرا را تبیین و قهرمان‌ها را تقدیس می‌کند، موفق عمل کرده است.

علی داوودی درباره این‌که با توجه به سابقه ۵۰ساله در شعر مقاومت، شعر چقدر ظرفیت دارد به یک ماجرا بپردازد و اساسا به چه چیزهایی باید بپردازد، گفت: درباره این‌که شعر باید چه کار کند باید بگویم نمی‌توان به سادگی برای شعر خط و نشان کشید که شعر باید این کار را بکند زیرا بخش عمده‌ای از اتفاقاتی که روی می‌دهد، اتفاقات شعری نیست. شعر آیینه‌تمام نمای جامعه است. در این ماجرا شاهدش هستیم، مثلا درباره فلسطین، چقدر این اتفاق در رسانه‌های ما برجسته است؟ در دهه‌های گذشته، در ماه رمضان سریال‌های مخصوص روز قدس و فلسطین پخش می‌کردند و این اتفاق در ویترین سیاسی ما بود و خود را نشان می‌داد اما الان این‌طور نیست و کنار رفته و به قدس نمی‌پردازیم، نمی‌شود توقع داشت شعر داشته باشم و شاعر کاری کند و فعالیت داشته باشد.

منبع: تابناک

کلیدواژه: ماه رمضان کفاره روزه فطریه روز قدس وام فرزندآوری دعای روز بیست و هفتم رمضان روز قدس رژیم صهیونیستی فلسطین علی داوودی ماه رمضان کفاره روزه فطریه روز قدس وام فرزندآوری دعای روز بیست و هفتم رمضان ماجرای فلسطین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۹۷۱۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مستند «نغمه های فروزان» فیلمی درباره بدیع الزمان فروزانفر

به گزارش قدس آنلاین، محسن عسکری زاده کارگردان فیلم، درباره درونمایه این مستند گفت: فیلم مستند «نغمه های فروزان» قصه روزهای پایانی زندگی زنده یاد بدیع الزمان فروزانفر است به زبان خودش که ما را با سفری به گذشته به دل خاطرات می‌ برد.خاطراتی تلخ و شیرین که زندگی و سلوک وی را به ما نشان می دهد.

او در ادامه با اشاره شخصیت و سلوک بدیع الزمان فروزانفر، اظهار کرد: بدیع الزمان فروزانفر عاشق ادبیات و تاریخ و فرهنگ بود و شیفتگی اش به «مولوی» او را به سمتی کشاند که آثار وی را تصحیح و چاپ کرد. این استاد گرانقدر پس از تأسیس دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و تأسیس مقطع دکترای ادبیات فارسی در این دانشکده، مولوی پژوهی را بعنوان یک کلاس درس ارائه کرد.

عسکری زاده افزود: «استاد فروزانفر» در تدریس هم بی نظیر بود به طوری که دانشجویان و استادان زبان و ادبیات فارسی درباره او گفته اند: هیچ علمی در پیش و پس از اسلام نبود که او نداند. استاد شفیعی کدکنی که پنج سال کلاس او را تجربه کرده است از آن کلاس‌ها چنین یاد می‌کند: «فروزانفر نه تنها محقق بی مانندی بود که در کار تدریس نیز بی همتا بود. بسیاری از استادان دانشمند را می‌شناسم که حلقه درسشان برخلاف نوشته‌ها و کتاب هاشان هیچ سودمند نیست، گرمی و گیرایی ندارد، اما حلقه درس او، حتی بیش از نوشته هایش، شور و گرمی و تازگی داشت؛ به ویژه هنگامی که مثنوی مولانا را در دوره دکترای ادبیات تدریس می‌کرد. من پنج سال درس مثنوی او را حاضر شدم و یک نکته مکرر نشنیدم؛ در صورتی که در همان دوره یکی دیگر از استادان درسی به ما می‌داد خدایش رحمت کند در چهار ترم درس دانشگاهی، چیزی که به ما آموخت تکرار یک مثل یا قصه فکاهی بود از زبان کودکی شیرازی.

فروزانفر دانشجویان را به کار وا می‌داشت و تا اطمینان نمی‌کرد که دانشجویی استعداد و تمکن امتحان دارد از او امتحان نمی‌کرد. دانشجویان خود نیز می‌دانستند که در مورد امتحان درس او باید شکیبا بود، فقط درس خواند و مطالعه کرد. هیچ جای اغراق نیست اگر بگویم دکترای ادبیات فارسی یعنی درس فروزانفر، او همه بی قیدی‌ها و سهل انگاری‌ها و نخوانده اظهارنظر کردن‌های اغلب استادان عزیز دانشکده ادبیات را جبران می‌کرد. نمی‌دانم پس از او، دکترای ادبیات چه حالی خواهد داشت...»

کارگردان مستند «نغمه های فروزان» در پایان تأکید کرد: در این فیلم مستند، استادان و چهره هایی چون مهدی محقق، منصور طباطبایی بهبهانی، علی دهباشی، محسن مصباح، اکبر قلمسیاه ، هما گل گلاب ، شمسی نوراللهی و غلامحسین مراقبی زندگی و سلوک علمی و فرهنگی دکتر بدیع الزمان فروزانفر را روایت کرده اند.

بر اساس این گزارش، عوامل این فیلم عبارتند از: نویسنده و کارگردان: محسن عسکری زاده تهیه کننده: سعید وزیری، مشاور هنری: مصطفی رزاق کریمی، فیلمبردار: محسن عسکری زاده ، علی شیخ علیشاهی ، صدابردار: حسن سالاری ، مدیرتولید: حامد عسکری زاده، مشاور رسانه ای: صدرا صدوقی ، تدوین : محسن عسکری زاده ، گوینده گفتار متن: سیامک صفری ، اصلاح رنگ و نور: میلاد سلیمی ، برنامه ریز: حسام زرنوشه دستیارکارگردان: پوریا محسنی ، طراح پوستر : رزا فصیحی، عکاس: مهسا قاضی، مدیر اجرایی و ارتباطات : بهروز آریان ، امور مالی و اداری: عاطفه زارع آرندی.

مجموعه ۲۵ قسمتی «چونان سرو» دربردارنده فیلم های مستندی درباره مفاخر فرهنگی ایران است که به تهیه کنندگی محمد سعید وزیری و با حضور کارگردانی چون مسعود طاهری، عطیه زارع، حنیف شهپرراد، فاطمه رسول زاده، کتایون جهانگیری و محسن عسکری زاده از شبکه مستند پخش می شود.

مشاور هنری این مجموعه تلویزیونی، مصطفی رزاق کریمی است.

«نغمه های فروزان» پرتره بدیع الزمان فروزانفر استاد نامدار زبان و ادبیات فارسی، یکی از مستندهای مجموعه «چونان سرو» است که ساعت ۲۱:۰۰ امشب (یکشنبه، ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳) از قاب شبکه مستند سیما پخش می شود.

دیگر خبرها

  • تمرکز نشر صاد بر انتشار داستان‌هایی با روایت ایرانی است
  • کتاب‌هایی که اگر فیلم شوند، پرفروش می‌شوند
  • محمد علی علومی شاهنامه‌پژوه بمی درگذشت
  • تهران در خطر است؛ ماجرا چیست؟
  • رمزگشایی از یک پروژه مشکوک
  • مستند «نغمه های فروزان» فیلمی درباره بدیع الزمان فروزانفر
  • انفجار مهیب در بابل؛ ماجرا چه بود؟
  • «تله موش» روی صحنه می رود
  • در سرزمین ما شاعران پس از مرگ زنده می‌شوند / یک شاعر شهرستانی همه‌کاره هیچ‌کاره است
  • در سرزمین ما شاعران بعد از مرگ زنده می‌شوند / یک شاعر شهرستانی همه کاره هیچ کاره است