Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-30@05:41:38 GMT

حذف خاشقجی در آشتی اردوغان با بن‌سلمان

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۰۵۰۴۵

حذف خاشقجی در آشتی اردوغان با بن‌سلمان

آفتاب‌‌نیوز :

روزنامه گاردین در تحلیلی درباره وضعیت روابط میان عربستان و ترکیه نوشته است: «در جریان دیدار اخیر اردوغان و بن سلمان هیچ نشانه‌ای از اختلافی که بین این رقبای منطقه‌ای فاصله انداخته بود وجود نداشت و صد البته نیز هیچ اشاره‌ای به دلیل این اختلاف یعنی قتل جمال خاشقجی از سوی عربستان نشد.

در عوض، اردوغان که حاضر به پیشبرد روابط دوجانبه میان این دو وزنه بزرگ منطقه‌ای بود، به نظر می‌رسید که از ایستادن در کاخ رقیب خود راضی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولیعهد سعودی در این میان ظاهر مردی را داشت که انگار برنده یک جایزه شده است.

با این حال مسیر رسیدن به این نقطه ناهموار بود. عمده روابط بین عربستان و ترکیه از اکتبر ۲۰۱۸ زمانی که یک جوخه ترور عمدتا متشکل از دستیاران امنیتی محمد بن سلمان با عزیمت به استانبول به کمین جمال خاشقجی در داخل کنسولگری پادشاهی عربستان در استانبول نشسته و جسد او را مثله کردند، قطع شد.

اما جزئیات مربوط به این قتل توسط جاسوسان ترکیه ضبط شد و تحقیقات متعاقب آن به قلب دربار شاهزاده محمد بن سلمان منتهی شد و در نتیجه اردوغان این رهبر دوفاکتوی عربستان را بایکوت کرده و میلیاردها دلار غرامت پیشنهاد شده از سوی نمایندگان سعودی را رد کرد.

همچنین در آن زمان یک مورد اختلاف بین ائتلاف عربستان، امارات و مصر از یک سو و بلوک مخالف آنها یعنی قطر، ترکیه و بقایای اخوان‌المسلمین مصر از سوی دیگر، تشدید شد.

برای مدت بیش از سه سال، دو طرف مصرانه بر موضعشان تاکید کردند و اردوغان به ندرت می‌شد که لحظه‌ای را برای شرمنده کردن وارث تاج و تخت عربستان یا معرفی کردن آنکارا به عنوان یک وزنه منطقه‌ای متقابل برای ریاض از دست بدهد.

اما، اردوغان ظاهرا در مواجهه با یک اقتصاد مشکل پیدا کرده در خانه، دورنمای برگزاری انتخابات و خسته شدن از انزوا، به جایی رسید که به جای موضع تندرو خود به تدریج سیاست مبتنی بر واقع‌بینی و ضرورت را در پیش بگیرد.

او به سراغ امارات متحده عربی و اسرائیل رفت و حتی تلاش کرد در روابطش با مصر که از زمان کودتای سرنگون‌کننده حکومت محمد مرسی و روی کار آورنده عبدالفتاح السیسی مسموم باقی مانده بود، گشایش‌هایی را رقم بزند.

با این حال، عربستان سعودی دشوارترین پل پیش روی اردوغان برای عبور کردن بود. برای اینکه اردوغان برنده این شروع مجدد در روابط شود باید فروتنی به خرج دهد.

سال گذشته میلادی این دیدگاه در ترکیه مطرح شد که این کشور از بن‌بست موجود میان خود با ریاض سود چندانی نبرده است. زمانیکه دونالد ترامپ هنوز در کاخ سفید حضور داشت، همچنان پتانسیل بیشتری برای دسترسی به یک اهرم وجود داشت. اما انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا این وضع را تغییر داد. جو بایدن از هر دو رهبر فاصله گرفته است و هیچکدام به او علاقه خاصی ندارند.

اگر قرار بود تنش‌زدایی بین دو طرف رقم بخورد، یک مشکل باید برطرف می‌شد. محاکمه غیابی متهمان به قتل خاشقجی در استانبول. اوایل این ماه میلادی، محمد بن سلمان زمانی که یک دادستان ترکیه تصمیم به متوقف کردن این فرآیند محاکمه گرفت، به آرزویش رسید و صحنه برای این تنش‌زدایی آماده شد.

به این ترتیب اردوغان در ضمن چشمداشت به روابط تجاری و پوشش قرار دادن سفر زیارتی به مکه، روز جمعه در حالی مقابل محمد بن سلمان قرار گرفت که به دنبال تقویت کشورش در مقابل ریاض به عنوان یک پایگاه قدرت رقیب، تحت‌الشعاع مسائل مربوط به سیاست داخلی بود و می‌دانست که کشورش نیاز مبرمی به رشد اقتصادی داشته و روابط تجاری با عربستان سعودی به این امر کمک می‌کند.

اردوغان همچنین به ملک سلمان، پادشاه عربستان، کسی که در هفته‌های پس از مرگ خاشقجی در تلاش برای به حاشیه راندن محمد بن سلمان مستقیما با تعامل داشت، ادای احترام کرد.

در کشورش اکثرا با لحنی جدی به این سفر او نگریستند و ذکر نام خاشقجی به حداقل رسید.

اردوغان قبل از ترک استانبول برای عزیمت به این سفر گفت:‌ این سفر من تجلی اراده مشترک ما برای شروع کردن یک دوران جدید همکاری به عنوان دو کشور برادر است.

مقامات عربستان در جده طوری با او ملاقات کردند که گویی هیچ چیز هرگز بین این دو کشور جدایی نینداخته است. با این حال، مقامات عربستانی در محافل خصوصی خوشحال بودند. یکی از این مقامات به گاردین گفت که این سفر اردوغان سقفی را برای جاه‌طلبی‌های ترکیه با این هدف که نقش منطقه‌ای بیشتری ایفا کند، تعیین کرد. او ادامه داد: او بیشتر از اینکه ما به او احتیاج داشته باشیم به ما نیاز دارد، و او کسی است که به سمت ما سفر می‌کند. این موضع او برایش به بهای میلیاردها دلار درآمد از دست رفته تمام می‌شود. هر معامله‌ای طبق شرایط ما خواهد بود.»

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: خاشقجی اردوغان محمد بن سلمان محمد بن سلمان منطقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۰۵۰۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شاهکار بن سلمان؛ حیف و میل پولی به اندازه ارزش ۳ لیگ ژاپن، کره و ایران!

عربستان سعودی در اولین سال ریخت و پاش عجیبش در فوتبال با «86 درصد» ضرر مواجه شد.

به گزارش فارس؛ «ضرر 600 میلیون یورویی عربستان از ولخرجی در فوتبال!» این گزارش امروز (یکشنبه) سایت کورا اسپورت عربی از هزینه‌های عجیب بن سلمان، ولیعهد عربستان در فوتبال این کشور و بدون درآمدزایی است.

عربستان 700 میلیون یورو در نقل و انتقالات هزینه کرده و در آستانه پایان فصل مشخص شده که تنها 100 میلیون یورو درآمد داشته این بدین معناست که سعودی‌ها بیش از ارزش 3 لیگ بزرگ فوتبال آسیا یعنی ژاپن(288 میلیون یورو)، لیگ کره جنوبی( 158 میلیون یورو) و لیگ ایران(121 میلیون یورو) پول حیف و میل کردند.

الهلال با ارزش 241 میلیون یورو گران ترین تیم تاریخ فوتبال آسیا است. ریخت و پاش سعودی‌ها برای این تیم شهر ریاض دقیقا 2 برابر ارزش لیگ ایران( 121 میلیون یورو) است.

الهلال به عنوان نماینده اصلی پروژه بن سلمان در فوتبال هفته گذشته مغلوب العین امارات در نیمه نهایی شد و از راه یابی به فینال لیگ قهرمانان آسیا بازماند.

شبکه حدث الریاضیه امارات با تمسخر سعودی‌ها گزارش می‌دهد که «الهلال بهترین پنالتی زن تاریخ فوتبال یعنی نیمار را داشت ولی این بازیکن 100 میلیون یورویی از اول فصل تماشاگر ویژه الهلال بود»!

بر اساس گزارش کورا اسپورت، عربستان سعودی در اولین سال سرمایه گذاری خود روی فوتبال تقریبا «86 درصد ضرر» را متحمل شده که این ضرر باورنکردنی است.

لیگ عربستان در تابستان گذشته بیش از 700 میلیون یورو هزینه کرد و ارزش خود را به 933 میلیون یورو رساند تا گران ترین لیگ آسیا لقب بگیرد.

سعودی‌ها مسیری را طی می‌کنند که چینی‌ها 10 سال پیش رفتند و با هزینه‌های نجومی ستارگان فوتبال را به سوپر لیگ چین کشاندند ولی بعد از 5 سال این پروژه با ورشکستگی مواجه شد.

ولید بن الفراج، کارشناس مشهور فوتبال عربستان در توجیه باخت تیم متمول سعودی می گوید که الهلال با «25 درصد قوایش مقابل العین بازی کرد و شکست خورد و نباید این یک بازی را نشان دهنده شکست پروژه بزرگ فوتبالی عربستان دانست».

اما در مقابل ذیاب البلوشی، کارشناس سایت مشهور الکوره، می‌گوید که هزینه‌های زیاد عربستان در فوتبال باعث نمی‌شود تا بتواند خیلی زود به موفقیت برسد و از طرفی بسیاری از «استعدادهای فوتبال عربستان» به خاطر حضور بازیکنان خارجی زیاد در لیگ «نابود می شوند» و در «بلندمدت تیم ملی عربستان ضربه می خورد».

نشریه کیکر آلمان گزارش می دهد که بوندس لیگا به عنوان سرآمد لیگ‌های معتبر دنیا در زمینه هزینه و درآمد می‌تواند الگویی برای تمام لیگ‌ها باشد. هزینه‌های هنگفت در فوتبال «باید با مدیریت درست انجام شود» در غیر این صورت با «شکست بزرگ اقتصادی» مواجه خواهد شد.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: لیگ فوتبال عربستان در جام ملت‌ها تعطیل نمی‌شود جوردن هندرسون: اشتباه کردم به عربستان رفتم

دیگر خبرها

  • بن سلمان: مخالف آوارگی مردم غزه هستیم
  • تأکید بن سلمان بر مخالفت عربستان با کوچ اجباری مردم فلسطین
  • شاهکار بن سلمان؛ حیف و میل پولی به اندازه ارزش ۳ لیگ ژاپن، کره و ایران!
  • اجلاس بین المجالس قدس در استانبول ترکیه
  • چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟
  • سفر اردوغان به آمریکا به تعویق افتاد
  • واکنش ترکیه به حمله وزیرخارجه اسرائیل به اردوغان
  • لغو دیدار اردوغان و بایدن
  • کریدور عراق-اردوغان- اروپا / چالش‌های فنی و زیرساختی
  • سفر برنامه‌ریزی‌شده «اردوغان» به آمریکا لغو شد