Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری‌آنلاین - امیر محمد حسینی : تصویب کلیات طرح سامان‌دهی بازار خودرو در مجمع تشخیص مصلحت نظام امیدها برای نهایی شدن این طرح را افزایش داده است. عزت‌الله اکبری تالارپشتی رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس یازدهم در گفت‌وگو با همشهری‌آنلاین در توضیح جزییات  این مصوبه مجمع گفت: موضوعی که در روزهای اخیر خبرساز شده مربوط به تصویب ماده چهار طرح سامان‌دهی بازار خودرو است که مصوب مجلس دهم بود و شورای نگهبان آن را برگردانده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با پیگیری ما- در مجلس یازدهم -  این ماده  در نشست اخیر مجمع تصویب شد. این ماده می‌گوید که اگر کسی توانست خودرو و قطعات خودرو صادر کند به ازای آن می‌تواند خودرو وارد کند. اما اینکه چطور صادر کند و چه مقدار وارد کند را در اختیار دولت گذاشتیم.

مصوبه سران قوا در مورد ممنوعیت واردات خودرو تا پایان ماه منقضی می شود

تالارپشتی در ادامه با اشاره به انقضای مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا درباره ممنوعیت واردات خودرو در اردیبهشت ماه جاری افزود: مصوبه جلسه سران قوا که 4  سال پیش واردات خودرو را ممنوع می‌کرد اردیبهشت ماه  امسال منقضی می‌شود و باید دید که دولت چه تصمیمی در این باره می‌گیرد و در صورت آزادسازی چه مکانیزمی برای واردات در نظر خواهد گرفت.

او درباره اینکه مشروط کردن واردات خودرو به صادارت قطعات خودرو در شرایط فعلی چطور ممکن است؟ به همشهری آنلاین گفت: نگاه مجلس این است که اگر قرار است خودروساز شویم باید صادرات داشته باشیم. ما نمی‌گوییم باید سمند را صادر کنیم بلکه می‌گوییم هر کسی توانست صادرات کند و در ازای آن واردات داشته باشد. در واقع این ماده یک حداقل است و درصدد باز کردن راه است و از نظر ما مجمع نیز با این مصوبه راه را باز کرده است و همه چیز به جمع‌بندی سران قوا و دولت بستگی دارد.

کم و کیف واردات و صادرات خودرو  را دولت برنامه ریزی می‌کند

تالار پشتی ادامه داد: نظر مجلس این است که برای تنظیم بازار بایدو اردات آزاد شود اما کم و کیف آن را دولت باید برنامه‌ریزی کند. دولت نیز موافق واردات است و دو خودروساز بزرگ و انجمن قطعه‌سازها نیز اردیبهشت سال گذشته به من نامه کتبی زدند و اعلام کردند که مخالف واردات نیستیم. شاید این نامه عجیب به نظر برسد. از سوی دیگر نماینده انجمن واردکنندگان خودرو با نظر ما درباره آزادسازی در مجمع مخالفت می‌کند و می‌گوید این طرح نظر ما را تامین نمی‌کند. در حالی که مساله فقط ماده چهار است که ما باید آن را اصلاح می‌کردیم تا شورای نگهبان این طرح را تایید کند.

به گفته تالارپشتی پس از تصویب کلیات باید در انتظار جلسه مجمع برای بررسی و تصویب جزییات این طرح و نهایی شدن آن بود.

کد خبر 673416 برچسب‌ها مجمع تشخیص مصلحت خودروی برقی صادرات و واردات گروه خودروسازی سایپا واردات پرايد خودرو - ایرانی مجلس شورای اسلامی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: مجمع تشخیص مصلحت خودروی برقی صادرات و واردات گروه خودروسازی سایپا واردات پرايد خودرو ایرانی مجلس شورای اسلامی واردات خودرو سران قوا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۰۵۳۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت ۳۰ هزار واحد مسکونی با آزادسازی حریم ریلی «منطقه ۱۷ تهران»

به گزارش خبرگزاری مهر، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی امروز (۶ اردیبهشت) در حاشیه بازدید رئیس‌جمهور از محلات شهر تهران، گفت: خط راه آهن در (منطقه ۱۷ شهری تهران) طی سال‌های اخیر به دلیل ایجاد آسایش و امنیت از روی زمین به زیر زمین منتقل شده است، البته پس‌از این عملیات چندین موضوع از جمله ایمنی تونل احداث شده، تهویه مناسب تونل، روشنایی کافی تونل و همچنین امکان تخلیه سریع مسافران هنگام بحران نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه تاکید کرد: طی توافق شرکت راه آهن با شهرداری تهران بنا شد تا زمین‌های روی تونل ریلی زیرزمینی برای رفاه حال مردم واگذار شود. همچنین در این توافق شهرداری تهران، مکلف به مناسب سازی، ایجاد فضای سبز و احداث پیاده رو شد که هم اکنون بخشی از فضای سبز و پیاده روها برای رفاه حال مردم منطقه ایجاد و بخشی از کار باقی مانده است.

وی با اشاره به اینکه اکنون اختلاف نظرهایی در خصوص زمین‌های روی این تونل ریلی زیرزمینی وجود دارد، تصریح کرد: در خصوص حریم‌های مسیر راه آهن باید تصمیم گیری و در حریم ۱۷ متری، ایمنی الزامی است. همچنین ایمنی در حریم ۳۰ متری برخی مناطق نیاز است تا تسهیلگری‌هایی انجام شود.

بذرپاش ادامه داد: در صورت تصویب هیأت وزیران، محدوده ۳۰ متری از حریم ۱۷ متری ریلی که اکثراً نیز بافت فرسوده است امکان نوسازی را پیدا می‌کنند. این حریم‌ها با رعایت حقوقی که باید به دولت و راه آهن پرداخت شود آزادسازی می‌شوند و مجوز ساخت و ساز خواهند یافت.

نوسازی بافت فرسوده شهری سیاست اصلی دولت است

وی با تاکید بر اینکه نوسازی بافت فرسوده سیاست‌های اصلی دولت است، توضیح داد: ۱۳ هزار پلاک در منطقه ۱۷ تهران و در محدوده تونل ریلی وجود دارد که به عنوان پلاک فرسوده هستند و در صورت موافقت هیأت دولت با امکان ساخت و ساز، بافت فرسوده منطقه نوسازی می‌شود.

بذرپاش گفت: با آزادسازی ۱۳ هزار پلاک فرسوده حریم ۳۰ متری تونل ریلی منطقه ۱۷ تهران امکان ساخت ۳۰ هزار واحد مسکونی فراهم می‌شود که گشایش خوبی برای شهر تهران خواهد بود.

کد خبر 6088805 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • وزارت راه: تلفات تصادفات رانندگی با واردات خودرو کاهش می‌یابد
  • وزارت راه:تلفات تصادفات رانندگی با واردات خودرو کاهش می‌یابد
  • قیمت کارخانه‌ای خودرو ۸۰ درصد زیر نرخ بازار است
  • گیر واردات خودرو‌های کارکرده کجاست؟
  • گیر واردات خودروهای کارکرده کجاست؟
  • مقاومت برخی کشورهای اروپایی برای ممنوعیت واردات ال‌ان‌جی از روسیه
  • ساخت ۳۰ هزار واحد مسکونی با آزادسازی حریم ریلی «منطقه ۱۷ تهران»
  • مجوز برگزاری مجمع انتخاباتی دوومیدانی صادر شد
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • واردات گوشت آفریقایی و تانزانیایی به ایران