Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@08:03:34 GMT

آیا خروج از پاندمی واقعی است؟

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۰۶۶۶۷

آیا خروج از پاندمی واقعی است؟

همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: با کم‌ شدن شدت نشانه‌های بیماری کرونا، فروکش کردن موج اُمیکرون و مصونیت گروه زیادی در برابر آن  و همچنین به دلیل واکسیناسیون در سطح گسترده؛ به نظر می‌رسد مصونیت در برابر ویروس کرونا فقط برای مدت زمان کوتاهی  ادامه داشته باشد.

 البته تغییرات فصلی در بهار و تابستان هم  ممکن است  باعث تقویت چنین چشم اندازی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پیش‌بینی‌ها از برقرار نوعی آرامش چندماهه صحبت می‌کنند تا پیش از اینکه با شروع فصل‌های سرد شاهد بازگشت کووید-۱۹ باشیم.

همچنین  مدیر سازمان جهانی بهداشت در اروپا تاکید کرده است بازگشت کووید-۱۹  لزوما به معنای بازگشت پاندمی نیست.

سازمان جهانی بهداشت نیز  برآورد کرده ۶۰ درصد از کل مردم اروپا تا ماه مارس ممکن است به سویه اُمیکرون مبتلا شده باشند. اما بر اساس دانش فعلی، جهش‌های بعدی این ویروس به شکل‌گیری سویه‌هایی منجر می‌شوند که معمولا باعث بروز روند خفیف‌تر این بیماری خواهند شد.

کاهش آمار مرگ‌ومیر

دکتر حوریه سلیمان‌جاهی، استاد دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت‌مدرس و عضو اتاق فکر ویروس شناسی در مورد این تغییرات می‌گوید: «امروزه بنا به گزارش‌های رسیده از جای جای دنیا و شهرهای ایران، موارد گزارش شده کووید-۱۹ مرگ‌ومیر ناشی از آن به طور چشمگیری کاهش یافته است و طی دوهفته گذشته، طبق گزارش های موجود کمترین میزان مرگ و میر ۱۵ روزه را در دنیا شاهد بودیم.»

لزوم آگاهی و هوشیاری

به گفته سلیمان‌جاهی، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت هم با بیان اینکه این روند کاهشی در تمام دنیا حاکم است برقراری چنین روندی را خوشایند دانسته است. اما اشاره کرده باید هشیار بود.چون شاید کاهش تعداد موارد بیماری و مرگ‌ومیر، نتیجه کاهش قابل توجه تست‌های تشخیصی ویروس یا عدم مراجعه بیماران به مراکز بهداشتی و از طرف دیگر، مدیون ایمنی جمعی ایجاد شده باشد.

کاهش تست‌های تشخیصی می‌تواند باعث غفلت و اطلاعات کمتری در مورد انتقال وانتشار بیماری و حتی توالی‌یابی ویروس شود. این موضوع باعث می‌شود ما به طور فزاینده‌ای نسبت به الگوهای انتقال و تکامل ویروس گمراه شویم؛ آن هم در مورد ویروس کشنده‌ای که غفلت  از آن می‌تواند فاجعه بیافریند.

خروج از پاندمی معقول و علمی نیست  

به عقیده عضو اتاق فکر ویروس شناسی، با اعلام خروج بعضی از کشورها، بی‌توجهی در جوامع بهداشتی بیشتر خواهد شد و می‌تواند نگرانی‌هایی را ایجاد کند. با وجود کاهش مرگ و میرها و تعداد افراد بستری، اعلام خروج از پاندمی معقول و علمی نیست.

  به نظر می‌رسد پاندمی، فاز جدیدی را آغاز کرده که با تجاربی که جامعه بهداشتی کسب کرده می‌تواند در صورت غفلت نکردن از بیماری، آن را مدیریت کرد. بنابراین در حال حاضر  اعلام خروج از پاندمی با تصوری که از این بیماری وجود دارد غیر محتاطانه است.

بی توجهی به غربالگری سیستماتیک

سلیمان‌جاهی می‌گوید در حال حاضر با کاهش مرگ و میر و با غفلت از کاهش تست‌ها و عدم غربالگری سیستماتیک؛ هرچند شاهد کم شدن زنجیره انتقال ویروس هستیم؛ اما همچنان ویروس در گردش است.

از آنجایی که درصد بالایی از مردم با توجه به سابقه ابتلا پیشین و پوشش نسبتا خوب واکسیناسیون؛ جلوی چرخش  و انتشار بالای ویروس گرفته شده؛ اما همچنان باید همه جوانب را در نظر گرفت و نسبت به آنها  هوشیار بود.

تولید یا خرید واکسن‌های موثر

 با توجه به وضعیت پیش آمده، باید فرصتی داشت تا نفسی تازه کرد. بنابراین تکمیل واکسیناسیون را باید در سر لوحه فعالیت‌های بهداشتی قرار داد و از طرف دیگر باید اقدام به تولید یا خرید واکسن‌های موثر و به‌روز شده کرد؛ البته  با رعایت و توجه به تمام پروتکل‌های پیشگیری و دوری از بیماری.

با این اقدامات و رعایت بهداشت اجتماعی و فردی، امید می‌رود بتوانیم در صورت بروز واریانت‌های جدید در آینده، با خیال راحت‌تری پاندمی را کنترل کنیم. چون هنوز برای اعلام پایان پاندمی بسیار زود است و از طرفی هم تا حدی خوش‌بینانه.  

کد خبر 673422 برچسب‌ها كروناويروس اومیکرون سازمان جهانی بهداشت

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: كروناويروس اومیکرون سازمان جهانی بهداشت سازمان جهانی بهداشت خروج از پاندمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۰۶۶۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراقب باشید؛ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند

پلاکت خون پایین (ترومبوسیتوپنی) نوعی بیماری است که در آن بدن به دلیل عارضه یا سایر شرایط، پلاکت کافی تولید نمی‌کند. علائم ناشی از آن شامل خونریزی داخلی و خارجی است.

به گزارش خبرآنلاین، تشخیص زودهنگام ترومبوسیتوپنی، نتایج مثبتی در درمان دارد اما تأخیر در تشخیص می‌تواند منجر به مشکلاتی از حمله قلبی، آسیب به اعضای بدن (به عنوان مثال، طحال، روده، کلیه و حتی آمبولی ریه) شود.

ترومبوسیتوپنی به اختلال در پلاکت خون گفته می‌شود و شرایطی است که در آن تعداد پلاکت‌های خون بیمار کاهش یافته و سلول‌های خونی قادر نخواهند بود فعالیت‌های اساسی بدن را انجام دهند.

پلاکت چیست؟

پلاکت به کوچکترین ذرات خونی گفته می‌شود که آنزیم‌های لازم برای انعقاد خون را در خود دارند. پلاکت‌ها بسیار کوچکند و با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند. این اجزای کوچک مسئول بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده هستند و نقش مهمی در انعقاد خون دارند. میانگین عمر هر پلاکت ۱۰ روز است و محل تولید آن در مغز استخوان است.

نحوه عملکرد پلاکت خون

کار اصلی پلاکت جلوگیری از خونریزی است. تجمع پلاکت‌ها در محل خونریزی، موجب لخته شدن خون و آغاز روند بهبودی می‌شود. پلاکت‌های فعال حاوی پروتئین چسبنده‌ای به نام فیبرین هستند که این پروتئین‌ها در تشکیل لخته خونی نقش مهمی ایفا می‌کنند.

علت پایین بودن پلاکت خون

پایین بودن پلاکت خون نوعی اختلال خونی است و معمولاً عوارض جدی ندارد اما در شرایط آسیب‌دیدگی می‌تواند روند انعقاد و لختگی خون را تحت‌تأثیر قرار دهد. تعداد پلاکت خون معمولاً به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای و عوارض جانبی مصرف برخی داروها کاهش می‌یابد که در ادامه به شرح این موارد می‌پردازیم:

۱) داروها و خوراکی‌هایی که پلاکت خون را کاهش می‌دهند

مصرف الکل، ترکیبات سمی و نیز برخی داروهای حاوی کنین که جهت رفع گرفتگی عضلات تجویز می‌شوند اثرات منفی بر پلاکت خون دارند. استفاده از برخی نوشیدنی‌ها مانند آب تونیک (نوشابه گازدار حاوی کنین که برای پیشگیری از مالاریا مصرف می‌شود) می‌تواند در کاهش پلاکت خون مؤثر باشد.

این داروها خاصیت ضد انعقادی دارند و موجب کاهش پلاکت می‌شوند:

داروهای ضد انعقاد یا مهارکننده‌های گلیکوپروتئین مانند آبسیکسیماب (این دارو ضد تجمع پلاکت است و برای پیشگیری از عوارض اسکیمی قلبی تجویز می شود)

اپتیفیباتید (این دارو ضد انعقاد خون است و در درمان لخته‌های خونی و حملات قلبی مورد استفاده قرار می‌گیرد)

و تیروفیبان (برای درمان سندرم کرونر حاد)

هپارین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، آمیودارون (برای درمان پرکاری تیروئید)، سایمتیدین (برای درمان زخم معده و گاستریت)، پیپراسیلین (نوعی آنتی بیوتیک)، داروهای ضد تشنج مانند کاربامازپین، سولفونامیدها مانند تری‌متوپریم-سولفامتوکسازول، وانکومایسین (نوعی آنتی بیوتیک).

۲) بیماری‌هایی که موجب پایین بودن پلاکت خون می‌شوند

برخی از بیماری‌ها بر تولید پلاکت خون اثر گذاشته و باعث ترومبوسیتوپنی می‌شوند که عبارتند از: سرطان مغز استخوان، لوسمی، HIV و هپاتیت C، عفونت‌های ویروسی، آنمی، سندرم دیستریس تنفسی حاد (ARDS)، سپسیس (نوعی عارضه عفونی)، بیماری های خود ایمنی مانند ITP (نوعی عفونت ویروسی مثل آبله مرغان)، سابقه ارثی و ژنتیکی، زیاده‌روی در مصرف حد الکل، برخورد با ترکیبات سمی، دوران بارداری و ...

کاهش پلاکت خون گاهی می‌تواند سبب بروز برخی اثرات فیزیکی مانند کبودی شود. درمان پایین بودن پلاکت خون شامل تجویز برخی داروها و تلاش برای رفع مشکلات زمینه‌ای است.

در برخی موارد نیز برای درمان، از داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می‌کنند (مانند کوتیکواستروئیدها) استفاده می‌شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • کاهش کانون‌های بیماری آبله در استان ایلام
  • آیا باید از سرایت ویروس آنفلوانزای پرندگان به گاوها نگران باشیم؟
  • این افراد در خطر ابتلا به ام اس قرار دارند
  • ۴ نشانه که خبر از نابودی کبد می‌دهد
  • رابطه استفاده از آسانسور با کاهش عمر
  • مراقب باشید؛ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند
  • پاندمی تأثیر ناچیزی بر رشد کودکان داشت
  • ذخایر شکلات جهان در خطر است
  • عجایب جدید از ویروس کرونا؛ مردی پس از ۶۱۳ روز بیماری درگذشت!
  • واکسیناسیون بیش از ۴۰۰۰ رأس دام علیه بیماری آبله گوسفندی در بدره