Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@23:50:24 GMT

پلاسما؛ علمی جدید با کاربرد گسترده

تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۰۹۳۳۳

پلاسما؛ علمی جدید با کاربرد گسترده

پلاسما اینکه علم جدیدی است که هنوز پیرامون آن تحقیق و فعالیت انجام می‌شود و استفاده از آن در حال گسترش است. گسترده بودن کاربردهای پلاسما باعث شده است که به این علم بسیار پرداخته شود و در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، پزشکی، نظامی و هسته از کاربردهای آن بهره برده شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، پلاسما شاخه‌ای از علم فیزیک است که به بررسی یکی از اشکال وجود ماده می‌پردازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در فیزیک پلاسما پیرامون سیستم‌هایی بحث می‌شود که از ذرات باردار مثبت و منفی تشکیل شده و می‌تواند آزادانه حرکت کند. ذرات باردار در یک پلاسما نه تنها با میدان الکترومغناطیسی موضعی برهم‌کنش می‌کند بلکه حرکت این بارها می‌تواند میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی ایجاد کند.

پلاسما ممکن است دارای چندین دما باشد که این حالت به دلیل اینکه میزان برخورد بین یون‌ها یا الکترون‌ها از میزان برخوردهای بین یک یون و یک الکترون بیشتر است، رخ می‌دهد. امروزه پلاسما به صورت‌های مختلفی از جمله جرقه رعد و برق، تابش ملایم شفق قطبی، گازهای هادی داخل لامپ فلورسنت، چراغ نئون و یونش مختصر گازهای خروجی موشک مشاهده می‌شود و این حالت از ماده امروزه نقش مهمی در توسعه منابع انرژی، به واسطه همجوشی هسته‌ای دارد. برای شناخت بیشتر فیزیک پلاسما و بررسی این علم با عرفان تمنده، کارشناس ارشد فیزیک پلاسما گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

پلاسما چیست؟

تا چندین سال گذشته پلاسما به صورت شکلی خاص از دسته حالت گازها شناخته می‌شود، اما به مرور زمان و با بررسی‌هایی که پیرامون این حالت انجام شد دانشمندان متوجه شدند که پلاسما تفاوت‌های بسیاری با رفتاری که انتظار می‌رود گازها انجام دهد، دارد و با توجه به همین مسئله در تقسیم‌بدنی به عنوان حالت چهارم ماده در نظر گرفته شد؛ بنابراین در حال حاضر حالت‌های ماده به چهار دسته جامد، مایع، گاز و پلاسما تقسیم می‌شود.

پلاسما چه ماده‌ای است؟

پلاسما گازی شبه خنثی است که رفتارهای جمعی از خود نشان می‌دهد. برای این حالت از ماده ماهیت گازی در نظر گرفته می‌شود و شبه خنثی بودن آن یعنی می‌توانیم پلاسما را به قدری خنثی در نظر بگیرم که چگالی یون‌ها و الکترون‌های آن تقریباً برابر باشد، اما از طرفی پلاسما به قدری خنثی نیست که تمام نیروهای الکترومغناطیسی را صفر در نظر بگیریم.

منظور از رفتار جمعی پلاسما چیست؟

یکی از ویژگی‌های پلاسما نشان‌دادن رفتارهای جمعی است. پلاسما نه تنها به پیروی از تأثیرات خارجی علاقه‌ای ندارد بلکه به شکلی عمل می‌کند که به نظر می‌رسد اختیار همه چیز با آن است؛ این حالت از ماده به شکلی در نظر گرفته می‌شود که بررسی دینامیک، حرکت و رفتارهایش به صورت آماری انجام می‌شود که این نشان‌دهنده رفتار جمعی است.

پلاسما چگونه کشف شد؟

در سال ۱۸۷۹ میلادی هنگامی که ویلیام کروکس فیزیک‌دان قرن ۱۹ ویژگی‌های ماده را در تخلیه الکتریکی به صورت تخصصی بررسی می‌کرد، کاملاً اتفاقی به جرقه‌ای دست یافت که نوع خاصی از گاز را ایجاد کرد که این حالت جدید و خاص، پلاسمایی است که امروزه شناخته شده است، اما تا پیش از کشف وی هیچ آشنایی نسبت به شرایط و ویژگی‌های پلاسما وجود نداشت.

پلاسما چگونه به وجود می‌آید؟

اگر بخواهیم بسیار ساده و البته نه خیلی دقیق نحوه به وجود آمدن پلاسما را بررسی کنیم، ابتدا باید شرایط تبدیل حالت فیزیک ماده را بشناسیم. هنگامی که به جسم جامدی انرژی یا گرما می‌دهیم، تبدیل به مایع می‌شود و اگر همین انرژی را به مایع وارد کنیم، تبدیل به گاز خواهد شد، اما اگر تحت شرایط خاصی به گاز انرژی دهیم، تبدیل به پلاسما می‌شود.

چه مقدار از کیهان را پلاسما تشکیل داده است؟

طبق بررسی‌های آماری که پیرامون کیهان صورت گرفته است به طور کلی ۹۹ درصد از جهان شناخته شده را پلاسما تشکیل داده است و یک درصد باقی‌مانده نیز مربوط به قسمتی، می‌شود که حیات در آن وجود دارد.

چرا در نقاطی که حیات وجود دارد، پلاسما مشاهده نمی‌شود؟

پلاسما یک گاز یونیزه شده است که در شرایط خاصی یونیزاسیون شده است؛ درواقع این نوع از ماده در دمای بسیار بالا و در فشاری حدود خلأ با اختلاف ولتاژ بسیار بالا یونیزه می‌شود که همین مسائل نشان می‌دهد حیات در مکانی که پلاسما وجود دارد، شکل نخواهد گرفت.

پلاسما به چند حالت تقسیم‌بندی می‌شود؟

در حالت کلی دو نوع پلاسما کاملاً یونیزه شده و یونیزه ضعیف وجود دارد که پلاسما یونیزه قوی دقیقاً شرایطی است که در ستارگان مشاهده می‌شود، یعنی حالت دمایی بسیار بالا در حد همجوشی‌های هسته‌ای یا مغناطیسی که در اوردر ۱۰ به توان هفت الی هشت درجه کلوین قرار می‌گیرد و دست‌یابی به آن‌ها در آزمایشگاه ممکن نیست.

در حالت دوم پلاسمای یونیزه ضعیف وجود دارد که برخی از نمونه‌های آن در زمین مشاهده می‌شود به عنوان مثال در کره زمین پلاسما طبیعی وجود دارد که در یکی از لایه‌های اتمسفر تحت عنوان یون سپهر به دلیل تشعشعات خورشیدی تشکیل شده است.

پلاسما چه کاربردی دارد؟

پلاسما کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف دارد و به دلیل اینکه علم جدیدی است، هنوز پیرامون آن تحقیق و فعالیت انجام می‌شود و استفاده از آن در حال گسترش است. صنایع نظامی، پزشکی، هسته‌ای و راکتوری از جمله صنایعی است که پلاسما در آن کاربرد دارد، صنایع نور، مخابرات و برق نیز بسیار با فیزیک پلاسما در ارتباط است. گسترده بودن کاربردهای پلاسما باعث شده است که به این علم بسیار پرداخته شود و در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، پزشکی، نظامی و هسته از کاربردهای آن بهره برده شود.

کد خبر 572008

منبع: ایمنا

کلیدواژه: پلاسما درمانی تولید پلاسما فیزیک فیزیکدان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق فیزیک پلاسما یک پلاسما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۰۹۳۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازداشت و سرکوب گسترده دانشجویان در دانشگاه های بزرگ آمریکا+ فیلم/ جنگ غزه را متوقف کنید

 

بین الملل تابناک: با گذشت 206 روز از حملات غیرانسانی اسرائیل به نوار غزه و کشتار هولناک تعداد زیادی از مردم غزه، اعتراضات دانشجویی در سراسر آمریکا از چند روز پیش آغاز شد و همچنان ادامه دارد.  از زمان شروع اعتراض ها به جنگ اسرائیل در غزه با عنوان «جنبش همبستگی با غزه» از دانشگاه کلمبیای نیویورک آمریکا و سرایت آن به سایر دانشگاههای آمریکا بر اساس گزارش رویترز، حدود ۵۵۰ نفر دستگیر شده اند.

 

بازداشت و سرکوب گسترده دانشجویان در دانشگاه های بزرگ آمریکا+ فیلم

روزنامه واشنگتن‌پست در گزارشی از «بزرگترین واکنش پلیس به فعالیت در محوطه دانشگاه‌ها در سال‌های اخیر» در مقابل اعتراض دانشجویان به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، تعداد دستگیرشدگان را بیش از ۹۰۰ نفر طی ۱۰ روز اخیر اعلام کرد.

 سرکوب تظاهرکنندگان در دانشگاه کلمبیا در نیویورک موجی از فعالیت را در دانشگاه‌های سراسر آمریکا به راه انداخت که براساس آخرین گزارش‌ها بیش از ۹۰۰ بازداشتی داشته است.

در سرتاسر ایالات متحده، رهبران دانشگاه‌ها تلاش کرده‌ - و تا حد زیادی شکست خورده‌اند - تا تظاهرات‌ها را سرکوب کنند، تظاهرات‌هایی که اغلب شاهد مداخله خشونت‌آمیز پلیس بوده‌اند، با ویدئوهایی که از ایالت‌های مختلف منتشر شده و نشان می‌دهد که صدها دانشجو - و حتی اعضای هیئت علمی - به زور دستگیر شده‌اند. معترضان خواستار عفو دانشجویان و اعضای هیأت علمی که به دلیل اعتراض تنبیه یا اخراج شده‌اند، هستند.

افسران پلیس و مدیران دانشگاه‌ها در روزهای اخیر با معترضان طرفدار فلسطین در تعداد فزاینده‌ای از دانشگاه‌های سراسر کشور درگیر شده‌اند و دانشجویان را بازداشت کرده، اردوگاه‌ها را برچیده و دانشجویان را به عواقب تحصیلی تهدید کرده‌اند.

موج تازه‌ای از فعالیت‌های دانشجویی علیه جنگ غزه با دستگیری حداقل ۱۰۸ معترض در دانشگاه کلمبیا در ۱۸ آوریل، پس از حضور مدیران در مقابل کنگره و قول سرکوب آن آغاز شد. از آن زمان، مداخلات پلیس در چندین دانشگاه، از جمله در برخی از بزرگترین شهرهای آمریکا، منجر به دستگیری بیش از ۹۰۰ نفر شده است.

خواسته اصلی بسیاری از معترضان این است که دانشگاه‌ها سرمایه خود را از شرکت‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی که می‌گویند از جنگ غزه سود می‌برند، بیرون بکشند.

دانشگاه ایالتی پورتلند اعلام کرد دریافت هدایا و کمک‌های مالی از شرکت بوئینگ - که با رژیم صهیونیستی ارتباط دارد - را تا زمانی که کالج بحث در مورد اخلاقیات را برگزار کند، متوقف خواهد کرد. رئیس دانشگاه در تصمیم خود برای توقف کمک‌های مالی به خواست دانشجویان و اساتید اشاره کرد.

کاخ سفید: نمی‌خواهیم کسی آسیب ببیند

با وجود برخوردهای خشن پلیس با دانشجویان و معترضان، کاخ سفید مدعی است که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا به حق تظاهرکنندگان برای شنیدن صدایشان - به صورت مسالمت‌آمیز - احترام می‌گذارد. ما نمی‌خواهیم شاهد صدمه دیدن کسی در این روند باشیم.»

جان کربی، مشاور ارتباطات امنیت ملی کاخ سفید به ای‌بی‌سی نیوز گفت: برخی از اعتراضات با سرکوب پلیس مواجه می‌شوند. رئیس‌جمهور می‌داند که احساسات بسیار شدیدی در مورد جنگ در غزه وجود دارد. او این را درک می‌کند، به آن احترام می‌گذارد و همانطور که بارها گفته است، ما مطمئناً به حق اعتراض مسالمت آمیز احترام می‌گذاریم. مردم باید این توانایی را داشته باشند که نظرات خود را بیان کرده و برای به اشتراک گذاشتن دیدگاه‌های خود به صورت عمومی مجاز باشند، اما همه اینها باید صلح‌آمیز باشد.

 

دیگر خبرها

  • بالابر هیدرولیکی برای چه کسب و کارهایی مناسب است؟
  • کاربرد تابلو برق‌های صنعتی در صنایع مختلف (مانند فولاد، نفت، گاز، پتروشیمی و...)
  • کاربرد قفل کرکره برقی هوشمند
  • پانوپتیکون و کاربرد آن در شهرسازی مدرن چیست؟
  • تداوم تظاهرات دانشجویی در دانشگاه‌های آمریکا
  • بازداشت و سرکوب گسترده دانشجویان در دانشگاه های بزرگ آمریکا+ فیلم/ جنگ غزه را متوقف کنید
  • ◄ کاربرد کلمات و عبارات حمل و نقلی در متون و اشعار فارسی
  • مکرون دوباره طرح کاربرد سلاح هسته‌ای در مقابل روسیه را مطرح کرد
  • انواع ورق صنعتی مهم کدام‌اند؟ چه کاربردی دارند؟
  • تصاویری از جدیدترین پهپاد انتحاری سپاه