Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-02@12:09:50 GMT

همه اشتباهاتی که باعث شد پلنگ در قائمشهر تلف شود

تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۱۱۱۱۸

همه اشتباهاتی که باعث شد پلنگ در قائمشهر تلف شود

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، ایمان معماریان دامپزشک حیات وحش با اشاره به واکنش نادرست مردم و مسئولان در مواجهه با گونه‌های وحشی خاطرنشان کرد: مسئله‌ای که برای خرس قهوه ای در اردبیل و پلنگ ایرانی در قائمشهر رخ داد، مصداقی از تعارض انسان با حیات وحش است. این موضوع از ابعاد مختلفی قابل بررسی است، اول از همه باید دلایل بروز چنین حوادثی بررسی و اصلاح شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی از علل وقوع چنین اتفاقاتی قابل اصلاح هستند. برای مثال تخریب و تکه تکه شدن زیستگاه گونه، نبود طعمه و در واقع از دست رفتن خانه و غذای گونه از مواردی است که به علت فعالیت‌های انسانی رخ داده و می‌توان با مدیریت صحیح آن‌ها را اصلاح کرد. 

این دامپزشک حیات وحش تصریح کرد: غذا ریختن در سطح شهر و مدیریت نادرست پسماند نیز در کنار این عوامل می‌تواند تاثیرگذار باشد. 

وی در ادامه گفت: در سمت مقابل برخی از عوامل تعارض حیات وحش و انسان قابل اصلاح نیستند. برخی گوشتخوارها در سن پایین قلمرو مشخص ندارند و ممکن است وارد محل زندگی انسان شوند. همچنین برخی گوشتخواران پیر نیز توانایی حفظ قلمرو خود را ندارند که این موارد از عهده ما خارج است. 

معماریان اضافه کرد: وقتی به مرحله مدیریت تعارض می‌رسیم، باید این نکته را در نظر بگیریم که در وهله اول انسان‌ها آسیب نبینند و در مرحله دوم گونه آسیب نبیند و به زیستگاه خود منتقل شود. بخش اورژانسی مدیریت تعارض وظایف گوناگونی دارد و یکی از مهمترین آن‌ها، کاهش استرس است. کاهش استرس به راحت‌تر شدن فرایند زنده گیری کمک و داروهای بیهوشی نیز در این شرایط موثرتر عمل می‌کنند. 

وی با اشاره به وظایف گروه‌های مختلف در چنین شرایطی گفت: مردم باید از محل حضور گونه دور شوند. نیروی انتظامی این وظیفه را دارد اما مردم نیز باید به این فرایند کمک کنند.  هیچ فردی که وظیفه‌ای برای انجام دادن در چنین موقعیتی ندارد نباید در محیط باشد. 

معماریان افزود: مرحله بعدی زنده گیری یا هدایت گونه به سمت زیستگاه است. زنده گیری گوشتخواران بزرگ توسط داروهای شیمیایی انجام می‌شود که به آن «مقیدسازی شیمیایی» گفته می‌شود. برای انجام این فرایند از دارت بیهوشی استفاده می‌شود و باید انتقال گونه نیز در باکس‌های مناسب صورت بگیرد. اگر گونه به وسیله قفس جابجا شود و به هوش بیاید به خود آسیب خواهد زد. زنده گیری علفخوارها و پرندگان نیز به وسیله تورهای خاص انجام می‌شود. 

معماریان ضمن اشاره به نبود دانش کافی در مدیریت تعارض حیات وحش و انسان گفت: آتش نشانان و مسئولان محیط زیست باید مدیریت تعارض را بلد باشند. نقش پلیس حفظ امنیت و جلوگیری از آسیب به جان مردم است و باید سازمان حفاظت محیط زیست و اتش نشانی به نسبت وظایفی که میان خود تقسیم کرده اند، دانش مدیریت اوضاع را بدانند. 

این دامپزشک حیات وحش با اشاره به تجهیزات مورد نیاز برای فرایند زنده گیری اظهار کرد: تجهیزات لازم برای فرایند زنده گیری گونه‌ها شامل دارت، داروهای لازم و وسیله پرتاب آن نظیر پیستول یا دارت گان است که نیاز به بودجه بالا و گزافی نیز ندارد. تمام استان‌ها و ادارات محیط زیست آن‌ها نیز مجهز به این امکانات هستند اما مشخص نیست که چرا این امکانات در شرایط حساس وجود نداشته است. در واقع چیزی که بیش از همه کمبود آن محسوس است، دانش برخورد با موضوع است. ما باید از این حوادث درس بگیریم تا چنین اتفاقاتی به طور مکرر رخ ندهد. 

وی ادامه داد: اتفاقی که برای خرس قهوه ای در اردبیل افتاد کمی با حادثه پلنگ در قائمشهر تفاوت داشت. در اردبیل مسئولان محیط زیست بعد از مردم به خرس رسیدند و مدیریت درستی انجام ندادند همچنین دارت کردن گونه به صورت غلطی انجام شد و  علاوه بر آسیب‌هایی که مردم محلی به آن وارد کردند، صدمه بیشتری نیز به آن زده شد. در فرایند دارت کردن خرس، نباید خلف بدن آن دارت شود و باید اندام قدامی موجود مورد اصابت قرار گیرد نه اندام بطنی. 

معماریان در پایان گفت: در حادثه پلنگ قائمشهر تفکیک وظیفه نیز به درستی وجود نداشته است. امیدوارم که در این مسئله نیز مانند موارد قبلی صرفا هیاهو ایجاد نشود و بعد از یاد مردم و مسئولان برود. ما باید این بار از این مسئله درس بگیریم تا دفعه بعد اشتباه نکنیم. 

کد خبر 673590 برچسب‌ها حیوانات - حیات وحش حیوانات - یوزپلنگ آسیایی محیط زیست ایران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: حیوانات حیات وحش محیط زیست ایران مدیریت تعارض زنده گیری محیط زیست حیات وحش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۱۱۱۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف لاشه یک قلاده پلنگ در یک منطقه شکار ممنوع/ عکس

به گزارش خبرآنلاین، مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: محیط بانان شهرستان فریمان، در حین گشت و پایش منطقه تحت مدیریت سازمان، لاشه یک قلاده پلنگ را در ارتفاعات منطقه شکار ممنوع «کلیلاق » این شهرستان کشف کردند.

مهدی اله پور روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: در بررسی‌های مقدماتی محیط بانان، نشانه‌ای از تیراندازی روی لاشه پلنگ دیده نشده است.

وی اظهار کرد: علت مرگ پلنگ هنوز مشخص نیست و برای بیان دقیق علت مرگ و کالبد شکافی، لاشه به اداره حفاظت محیط زیست منتقل و ضمن نمونه‌برداری با همکاری دامپزشکی علت مرگ مشخص و اطلاع‌رسانی خواهد شد.

پلنگ ایرانی هم اکنون در فهرست قرمز اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (red list) طبقه‌بندی شده و در کنار اردک سرسفید جزء گونه‌های در معرض خطر یا (ENDANGERED) به شمار می‌رود.

منطقه شکار ممنوع کلیلاق به وسعت ۴۱ هزار و ۷۳ هکتار در حوزه سه شهرستان فریمان، زاوه و تربت جام قرار دارد.

حضور گونه های ارزشمندی همچون قوچ و میش، کل و بز، پلنگ و نیز تراکم پوشش گیاهی ازدرختان کهنسال اورس، گواهی بر پتانسیلهای غنی درمنطقه است که محلی برای زیست ذخایر ارزشمند ژنتیکی و تنوع مطلوب زیستی به شمار می رود این منطقه در فاصله ۲۵ کیلومتری شهرستان فریمان در استان خراسان رضوی واقع شده است.

کوه کلیلاق با ارتفاع ۲۹۴۲ متر از قلل مرتفع منطقه و بلدنترین نقطه منطقه شکار ممنوع کلیلاق به حساب می آید و در این منطقه درختچه های زیربار (زرک کوهی) به وفور قابل مشاهده است.

منطقه 'کلیلاق' از تنوع زیستی غنی برخوردار است به طوری که حیواناتی مانند قوچ و میش وحشی، کل و بز، پلنگ و کفتار و انواع پرندگان، خزندگان و حشرات گوناگون را می توان در این منطقه مشاهده کرد.

هم اکنون ۲۱ درصد مساحت معادل دو و نیم میلیون هکتار استان خراسان رضوی که ۱۱۸ هزار و ۸۵۱ کیلومتر مربع است در قالب ۴۲ منطقه تحت پوشش حفاظتی محیط زیست است.

در حال حاضر ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۷ گونه پرنده، دو گونه دو زیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در خراسان رضوی زیست می کنند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902094

دیگر خبرها

  • کشف لاشه یک قلاده پلنگ در یک منطقه شکار ممنوع/ عکس
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • قدرت‌نمایی شبانه پلنگ در مازندران (فیلم)
  • فیلم/ مشاهده گونه نادر پلنگ سایبان در لرستان
  • رخ‌نمایی پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • فیلم | مشاهده گونه نادر پلنگ سایبان در لرستان
  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان