Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-29@17:40:34 GMT

جهش قیمت ها در قاره پیر؛ دوران سختی در انتظار اروپاست

تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۱۴۲۶۴

جهش قیمت ها در قاره پیر؛ دوران سختی در انتظار اروپاست

به گزارش جماران، روزنامه واشنگتن پست نوشت که یک سال و نیم آینده برای اروپا که جایگزین های کافی برای گاز روسیه ندارد دوران سختی خواهد بود.

این روزنامه در ادامه نوشت:تقریبا هر سناریویی در 18 ماه آینده زمان بسیار دردناکی برای اروپا خواهد بود.

پیامدهای گرانی در همه نقاط جهان گسترش پیدا می کند این در حالی است که دولت ها تلاش می کنند که کارخانه های خود را به انرژی برق تجهیز کنند و خانه ها را با برق گرم کنند و فعالیت ایستگاه های برقی را مورد حمایت قرار دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روزنامه نوشت:اگر روسیه صادرات گاز طبیعی خود به اروپا را به حالت تعلیق در بیاورد، در آینده نزدیک مقدار کافی جایگزین هایی که باعث شود از مسائل و مشکلات جدی در زمستان آینده اجتناب کرد، وجود ندارند.

«ادوارد چوو» کارشناس مسائل امنیت انرژی در مرکز پژوهش های راهبردی و بین المللی در واشنگتن می گوید« در حال حاضر بازی بسیار خطرناکی راه افتاده است».

وی تصریح کرد که « نمی دانم همه اینها به کجا منتهی می شود اما به گمانم این بازی به شکل بسیار بدی برای اروپای غربی و روسیه به طور یکسان تمام می شود». 

در تحولی دیگر، همزمان با صعود بی‌سابقه نرخ تورم در منطقه یورو و افت رشد اقتصادی کشورهای عضو در سه ماهه نخست ۲۰۲۲ نگرانی از سلطه رکود تورمی بر اقتصاد این منطقه افزایش یافت. 

اداره آمار کمیسیون اروپا (یورواستات) اعلام کرد که متوسط نرخ تورم در منطقه یورو به رقم بی‌سابقه ۷.۵ درصد رسیده است. بر پایه گزارش یورواستات، نرخ تورم در آوریل گذشته در پنج کشور استونی، لتونی، لیتوانی، هلند و اسلواکی دو رقمی بوده که در این میان بالاترین نرخ تورم با ۱۹ درصد در استونی ثبت شده است. 

در مقابل، پایین‌ترین نرخ تورم در مالت و فرانسه به ترتیب با ۴.۹ و ۵.۴ درصد گزارش شده است.

مطابق این گزارش، قیمت انرژی در یک سال منتهی به آوریل گذشته ۳۸ درصد افزایش یافته است. این در شرایطی است که قیمت مواد غذایی و نرخ خدمات در همین مدت به ترتیب ۶.۴ و ۳.۳ درصد بالا رفته است.

تیری برتون، کمیسر اتحادیه اروپا در امور بازار داخلی اتحادیه، معتقد است که ریشه اصلی جهش نرخ تورم در منطقه یورو را باید در تبعات تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و گسست به وجود آمده در زنجیره تامین کالاها و مواد اولیه به ویژه در چین جستجو کرد که به دلیل شیوع دوباره ویروس کرونا قطب تجاری شانگهای را تحت قرنطینه کامل قرار داده است.

یورواستات همزمان با صعود نرخ تورم، اعلام کرد که متوسط نرخ رشد اقتصادی ۱۹ کشور عضو منطقه یورو طی سه ماه نخست سال ۲۰۲۲ در مقایشه با فصل پیشین به ۰.۲ درصد رسیده است. این در حالی است که نرخ رشد اقتصادی منطقه یورو در سه ماه پایانی سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۰.۳ درصد اعلام شده و این نرخ در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱ به ۰.۵ درصد رسیده بود. 

در میان کشورهای منطقه یورو، بالاترین نرخ رشد اقتصادی در سه ماهه نخست سال جاری میلادی با ۲.۶ درصد در پرتغال ثبت شده و در مقابل، کشورهای ایتالیا و سوئد شاهد رشد منفی بوده‌ و به ترتیب با انقباض اقتصادی ۰.۲ و ۰.۴ درصدی مواجه شده‌اند. همچنین دومین قدرت اقتصادی منطقه یعنی فرانسه نیز شاهد رشد صفر درصدی و رشد اقتصادی آلمان نیز ۰.۲ درصد بوده است.

بر همین اساس، برخی کارشناسان نسبت به بروز رکود تورمی در برخی اقتصادی منطقه یورو از جمله فرانسه، ایتالیا و سوئد ابراز نگرانی کرده‌اند. با این حال، عده‌ای دیگر از کارشناسان با اشاره به این که نرخ رشد اقتصادی فرانسه، ایتالیا و سوئد در مقایسه با سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱ به ترتیب شاهد رشد ۵.۳، ۵.۸ و ۳ بوده‌اند، نسبت به رفع افت کوتاه مدت رشد اقتصادی این کشورها امیدوارند. چنان که منطقه یورو نیز در مقایسه با فصل نخست سال گذشته میلادی رشد اقتصادی ۵ درصد را در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۲ تجربه کرده است.

 

منبع: جماران

کلیدواژه: افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا جنگ اوکراین حمله روسیه به اوکراین افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا سه ماهه نخست سال نرخ رشد اقتصادی سه ماهه نخست نرخ تورم منطقه یورو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۱۴۲۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تورم تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد

آفتاب‌‌نیوز :

 تورم تولیدکننده، شاخصی است که این افزایش هزینه تولید را برای گروه متنوعی از کالا‌ها در مبدا تولید و پیش از رسیدن به دست مصرف کننده نهائی نشان می‌دهد. براساس آمار منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، تورم ماهانه تولید محصولات گاوداری‌های صنعتی در بهمن ماه، ۰.۱ واحد درصد کمتر شده است. البته این کاهش به معنای کمتر شدن قیمت آن‌ها نیست. بلکه نشان می‌دهد از سرعت رشد قیمت‌ها کاسته شده است. البته نرخ سالانه و نقطه‌ای این شاخص رو به افزایش رفته و از مرز ۴۹ درصدی عبور کرده است.

شواهد نشان می‌دهد که «گوساله نر زیر چهارماه» و «گاو تلیسه غیرباردار» و «گاو نر داشتی» بیشترین مقدار تورم تولیدکننده اسفند ۱۴۰۲ را از آن خود کرده اند. در مقابل «شیر» کمترین افزایش هزینه تولید را در این بازه زمانی متحمل شده است. در ادامه به بررسی تورم ماهانه، نقطه‌ای و سالانه تولیدکننده محصولات گاوداری‌های صنعتی در اسفندماه ۱۴۰۲ پرداخته شده است.

سیگنال افزایش قیمت گوشت و مواد لبنی در اسفند ۱۴۰۲

گوشت و لبنیات، یکی از محصولات اساسی تامین کننده پروتئین و مواد مغذی بوده و در سبد مصرفی خانوار نقش اساسی ایفا می‌کند. «گاوداری‌ها» یکی از اصلی‌ترین کانال‌های تامین گوشت و لبنیات مورد استفاده کشور هستند. شواهد نشان می‌دهد که افزایش هزینه تمام شده گاوداری‌های صنعتی می‌تواند منجر به افزایش قیمت بازاری این محصولات شود.

به عبارت دیگر اگر گاوداری‌ها مواد اولیه خود را به قیمت بیشتری تهیه کنند، خریدار نیز محصولات و مواد لبنی را به قیمت بالاتری از بازار تهیه خواهد کرد؛ بنابراین بررسی تورم تولید کننده گاوداری‌های صنعتی کشور دارای اهمیت بوده و سیگنالی در راستای قیمت مصرف کننده مواد لبنی و گوشتی محسوب می‌شود.

آخرین گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار حاکی از آن است که تورم ماهانه گوشت در اسفند ۱۴۰۲ کاهش یافته است. در مقابل تورم سالانه و نقطه به نقطه این محصولات بیشتر شده و از مرز ۴۹ درصد عبور کرده است. در ادامه به بررسی تورم تولیدکننده محصولات گاوداری‌های صنعتی در اسفند ۱۴۰۲ پرداخته شده است.

کاهش تورم ماهانه محصولات گاوداری‌های صنعتی

«تورم تولیدکننده»، یکی از شاخص‌های مهم اقتصادی است که نشان می‌دهد میزان قیمت یک سبد متنوع از یک محصول در یک بازه زمانی مشخص در مبدا تولید و پیش از رسیدن به دست مصرف کننده نهائی چگونه تغییر کرده است. از این شاخص به عنوان «تورم پیشران» نیز یاد می‌شود. چرا که افزایش هزینه تولید یک محصول می‌تواند منجر به افزایش قیمت عرضه آن به بازار توسط واسطه گران شود.

جدیدترین گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که در اسفند ۱۴۰۲، تورم ماهانه محصولات گاوداری‌های صنعتی ۰.۱ واحد درصد کمتر شده و به ۱.۲ واحد درصد رسیده است. باید توجه داشت که این کاهش به معنای کمتر شدن قیمت محصولات لبنی و گوشتی وابسته به گاوداری‌ها نبوده است. بلکه نشان می‌دهد سرعت رشد قیمت کمتر شده و هزینه تولید محصولات مذکور در اسفند نسبت به بهمن، ۱.۲ درصد افزایش یافته است.

محصولات گاوداری‌های صنعتی از ۸ گروه تشکیل شده است. این گروه‌ها شامل؛ «گاو تلیسه غیرباردار»، «گاو شیری»، «گاو نر داشتی» گوساله پرواری»، «گاو حذفی شیری وازده»، «گوساله نر زیر ۴ ماه»، «شیر» و «کود» است.

شواهد آماری حاکی از آن است که تورم ماهانه اسفندماه ۱۴۰۲ در «گاو تلیسه غیرباردار» بیشترین میزان خود را به ثبت رسانده است. به بیان دقیق‌تر هزینه تولید گاو تلیسه غیرباردار در اسفندماه ۵.۵ درصد بیشتر از قیمت آن در بهمن ماه بوده است. این رقم در مقایسه با ماه گذشته افزایش ۳.۱ واحد درصدی داشته است.

تولید «شیر» نیز در این ماه کمترین تورم ماهانه پیشران را تجربه کرده و در سطح ۰.۲ درصدی قرار گرفته است. این رقم نسبت به بهمن ماه کاهش ۰.۱ واحد درصدی را به ثبت رسانده است.

افزایش هزینه تولید محصولات گاوی نسبت به اسفند سال قبل

شواهد آماری حاکی از آن است که تورم نقطه به نقطه محصولات گاوداری‌های صنعتی در اسفندماه ۱۴۰۲ نسبت به بازه زمانی مشابه در سال ۱۴۰۱ افزایش یافته و در سطح ۴۹.۴ درصدی قرار گرفته است. این نرخ نشان می‌دهد که در اسفند ۱۴۰۲ هزینه تولید گوشت و مواد لبنی، ۴۹.۴ درصد بیشتر از این نرخ در فصل مشابه در سال ۱۴۰۱ بوده است.

از میان ۸ گروه تشکیل دهنده محصولات گاوداری‌های صنعتی، «گاوتلیسه غیرباردار» و «گوساله نر زیر چهارماه»، تورم نقطه‌ای بالغ بر ۱۲۰ درصدی را تجربه کرده اند. این دو گروه، نهاده اصلی تولید گوشت گاو محسوب می‌شود. بدین ترتیب می‌توان گفت با توجه به افزایش قیمت نهاده‌ها، احتمال افزایش قیمت گوشت گاو در ماه‌های آتی دور از انتظار نخواهد بود.

این نرخ در سایر گروه‌ها کمتر از ۱۰۰ درصد به ثبت رسیده و محصولات «شیری» با ثبت تورم ۲۳.۳ درصدی در اسفند، کمترین مقدار این نرخ را از آن خود کرده است.

تورم سالانه ۶ گروه از محصولات گاوداری‌ها از ۱۰۰ درصد عبور کرد

تورم سالانه تولیدکننده محصولات گاوی نشان می‌دهد، میانگین هزینه تولید ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۲ نسبت به همین مقدار در ۱۲ ماه منتهی به اسفند ۱۴۰۱ چگونه تغییر کرده است. شواهد حاکی از آن است تورم سالانه محصولات گاوداری‌های صنعتی در اسفند امسال ۵۱.۵ درصد بوده است.

«گوساله نر زیر ۴ ماه» با ثبت تورم ۱۴۲.۴ درصدی بیشترین مقدار این نرخ را داشته است. «گاو تلیسه غیرباردار»، «گاو شیری»، «گاو حذفی شیری وازده»، «گوساله پرواری» و «گاو نر داشتی»، ۶ دسته از محصولات تشکیل دهنده گاوداری‌های صنعتی هستند که میانگین تورم سالانه آن‌ها در ۱۲ ماه منتهی به اسفند ۱۴۰۲ نسبت به همین رقم در بازه زمانی مشابه در سال ۱۴۰۱، بالغ بر ۱۰۰ درصد بوده است.

افزایش هزینه تولید این محصولات، سیگنالی در راستای افزایش هزینه فروش محصولات لبنی و گوشتی مربوط به گاوداری‌های صنعتی به بازار می‌دهد.

منبع: اکوایران

دیگر خبرها

  • اسفند ماه «مرغ حذفی» بیشترین افزایش قیمت را داشت
  • اصناف در مهار تورم نقش مهمی دارند
  • قیمت نفت یک‌درصد کاهش یافت
  • نرخ تورم سالانه در مرغداری‌های صنعتی به ۵۷.۸ رسید
  • تورم تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد
  • مجلس به بانک مرکزی اولتیماتوم داد
  • شروع سال جدید با کاهش نرخ تورم در استان آذربایجان شرقی
  • قالیباف به بانک مرکزی اولتیماتوم داد
  • نزول رشد اقتصادی دور از انتظار اولین اقتصاد جهان
  • برنت ۸۹ دلار و ۵۰ سنت شد