Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-03@03:09:54 GMT

دشت‌های گلستان در آستانه نابودی

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۲۳۳۷۳

دشت‌های گلستان در آستانه نابودی

آفتاب‌‌نیوز :

پدیده فرونشست چندسالی است که گریبانگیر استان گلستان شده است، هرچند مسئولان این استان چیزی زیادی در این باره نمی‌گویند، اما خطر از آنچه تصور می‌شود، جدی‌تر است.

این را رضا شهبازی، مدیرکل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی کشور گفته است. به گفته این کارشناس گلستان در بین استان‌های شمالی نخستین موارد پدیده فرونشست در آن دیده و گزارش شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی کشور معتقد است برداشت‌های بی‌رویه منابع آب زیرزمینی در استان گلستان پدیده فرونشست را تشدید کرده و اولین موارد از این پدیده نیز حوالی سال ۹۵ در چندین پهنه کوچک در شرق گرگان مشاهده شد.

وی تاکید دارد که مطالعات سال گذشته نشان‌می‌دهد فرونشست در استان گلستان بسیار گسترده‌تر و فراتر از آن چیزی است که تصور می‌شد و امروز همه دشت‌های این استان دچار این پدیده شده است.

شهبازی با بیان اینکه فرونشست در استان گلستان از ۱۶ سانتی متر در سال متجاوز است، گفته باید کاری کرد تا به نقطه بدون بازگشت نرسیم و بتوانیم دوباره این دشت‌ها را احیا کنیم.

در همین باره سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری گلستان هم به خبرنگار ایلنا گفته براساس نقشه‌های هوایی که از سوی کشور ارائه شده است پدیده فرونشست در نوار شمالی استان گلستان اتفاق افتاده و ما نیز در تلاش هستیم به گونه‌ای این پدیده را رصد کنیم که قابلیت پیشگیری و رعایت موارد فنی در آن لحاظ شود.

سیدالنگی گفته به نظر می‌رسد پدیده تغییر اقلیم و تخلیه بی رویه سفره‌های آب زیرزمینی سبب شده است تا فرونشست زمین در استان گلستان از حدمجاز فراتر برود. لازم است برخی دستگاه‌ها به ویژه محیط زیست، جهادکشاورزی، منابع طبیعی بررسی‌های جدی‌تری بر روی این پدیده داشته باشند.

هرچند سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری گلستان آماری در این باره ارائه نداد، اما تاکید دارد که میزان فرونشست در گلستان بیشتر از حد مجاز بوده و لازم است دستگاه‌های متولی اقدامات پیشگیرانه در این باره انجام دهند.

وی البته به این موضوع اشاره کرده که گزارش‌های فرونشست زمین در نوار شمالی استان که اغلب بدون سکنه است گزارش شده، با اینحال لازم است در مواجهه با این مسئله مهم آینده‌نگری داشته باشیم.

در حالی سیدالنگی تلاش می‌کند تا حساسیت پدیده فرونشست زمین را در استان تخفیف دهد، اما آمار‌هایی که مدیرکل بنیادمسکن گلستان از مخاطرات روستا‌های استان ارائه کرده نشان می‌دهد برخلاف تصورات سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری گلستان، پدیده فرونشست نه فقط شمال بلکه بخش‌هایی از جنوب استان که از قضا بیشترین سکونتگاه‌ها را در خود جای داده است نیز رخ داده است.

سیدمحمد حسینی در این باره گفته براساس مطالعاتی که در گذشته انجام شده ۳۰۹ روستای استان گلستان در معرض انواع مخاطرات از جمله فرونشست قرار دارند که تاکنون تنها ۱۱۰ روستا تثبیت و ایمن سازی شده است.

وی این را هم گفت که بیش از ۶۰۰ روستای استان نیز نیازمند مطالعات جدید هستند تا متناسب با نوع مخاطراتی که این نقاط جمعیتی را تهدید می‌کند برای ایمن سازی سریع آن‌ها برنامه ریزی کنیم.

مدیرکل بنیادمسکن گلستان به این موضوع اشاره کرد که پدیده غالب در شرق استان فروچاله، گالی و فرونشست است و در مناطق جنوبی استان نیز رانش و لغزش زمین و سنگ افتان را شاهد هستیم.

وی افزود: در حال حاضر به صورت جدی پیگیر اعتبارات برای اجرای پروژه‌های ایمن سازی روستا‌های در معرض خطر هستیم. در سفر اخیر رئیس جمهور به استان نیز ۵۵ میلیارد تومان اعتبار برای رفع خطر و ایمن سازی این روستا‌ها مصوب شد که تاکنون ۲۰ میلیارد تومان آن به استان اختصاص پیدا کرده است.

حسینی بیان کرد: شناسایی روستا‌های در معرض خطر فرونشست در دستور کار بنیادمسکن قرار دارد و تلاش خواهیم‌کرد با تثبیت و ایمن سازی یا جابه جایی برخی روستا‌ها از منطقه خطر، امنیت و آرامش روستاییان را تأمین کنیم.

اما این همه پیامد‌های فرونشست زمین نیست، شاید از همه مهم‌تر از بین رفتن استخر‌های ذخیره آب زیر زمین باشد که از میلیون‌ها و شاید پیش از آن وجود داشته و به عنوان دریاچه‌های طبیعی زیرزمین، آب موردنیاز مردم را تامین می‌کرد. با فرونشست زمین این سفره‌ها تحت فشار قرار گرفته و نابود خواهد شد و پس از آن، هرچقدر باران ببارد و سیل هم بیاید، جایی برای ذخیره آب وجود نخواهد داشت. از بین رفتن تاسیسات و خانه‌های شهری مانند آنچه در فراغی اتفاق افتاد یا در روستا‌های مناطق شرقی و شمالی، نشانمی‌دهد گلستان با پدیده خطرناک و پیچیده‌ای دست به گریبان است که هرچقدر در مواجهه با آن دست روی دست بگذاریم، خسارت‌های آن تشدید خواهدشد.

منبع: خبرگزاری ایلنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: دشت های گلستان فرونشست زمین استان گلستان پدیده فرونشست فرونشست زمین ایمن سازی روستا ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۲۳۳۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مفقود شدن مرموز «یسنای» ۴ ساله در زمین کشاورزی +تصویر

با گذشت ۵ روز از مفقود شدن «یسنا دیدار»، دختر ۴ساله گلستانی، هنوز هیچ اثری از وی به دست نیامده است.

 

به گزارش فارس، چند روزی است که در گلستان موضوع مفقود شدن یسنای ۴ساله در روستای یلی بدراق کلاله در صدر اخبار قرار دارد. عصر یکشنبه ۹ اردیبهشت یسنای ۴ساله همراه خانواده در روستا، هنگام رفتن به مزرعه ناگهان ناپدید می‌شود.

مادر دختر بچه چهارساله کلاله‌ای به نام «یسنا دیدار» بعد از ظهر روز یکشنبه به همراه فرزندش برای کار به مزرعه رفته بود و بنابر اظهارات خودش بر اثر غفلت، کودک از او فاصله گرفته و به دلیل اینکه ارتفاع و حجم محصولات کشاورزی بالا بوده کودک مفقود می‌شود. به طوری که ساعت ۱۷ روز یکشنبه ۹ اردیبهشت گم‌شدن یک دختر ۴ساله در زمین‌های کشاورزی روستای «یلی بدراق کلاله» از سوی بخشداری به هلال‌احمر گلستان گزارش شد.

از همان دقایق اولیه بروز این حادثه گروه‌های امدادی محلی و نیروهای امداد و نجات هلال احمر گلستان دست به کار شده و کار جستجو برای یافتن این دختر خردسال را آغاز می‌کنند.

در چند روز گذشته تیم‌های مختلف امدادی همراه با تجهیزات مختلف به منطقه گسیل داده شدند و کار تجسس را انجام دادند، اما متاسفانه هنوز آثاری از این دختر بچه یافت نشده است.

مدیر عامل هلال احمر گلستان قاسم غریب آبادی می‌گوید از لحظات اولیه عملیات امدادی با ظرفیت ۱۵۰ نیروی امدادی آغاز شد و کار تجسس با وسائلی همچون کوادکوپتر، هلی شات، سگ‌های جستجوگر و بالگرد هلال احمر همچنان ادامه دارد.

به گفته غریب آبادی تا شعاع ۵ کیلیومتری منطقه طی سه بار مداوم مورد تجسس قرار گرفته است اما علی رغم تجسس ۵ روزه، متاسفانه هنوز هیچ آثاری از این دختر بچه ۴ساله پیدا نشده است.

دیگر خبرها

  • جلوگیری از شهرک‌سازی در دل جنگل‌های توسکستان
  • دادستان گلستان: شهرک‌سازی در جنگل‌های توسکستان متوقف شد
  • مفقود شدن مرموز «یسنای» ۴ ساله در زمین کشاورزی +تصویر
  • قصه پرغصه نابودی صنعت فرش استان
  • این استان خطرناک‌ترین استان در بحران فرونشست شناخته شده است
  • بهره‌برداری از طرح آب‌رسانی به دو شهر و ۱۰ روستا در شهرستان شازند مرکزی
  • سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی منجر به نابودی زمین می‌شود
  • قلعه تاریخی روستای تاج آباد کهنه در آستانه تخریب + تصاویر
  • اجازه فعالیت به ۳ کارخانه سیمان در یک دشت ممنوعه / مجوزهای عجیب دولت بر ضد محیط زیست که در هیچ‌ جای جهان شبیه آن وجود ندارد / نابودی آب و خاک و زمین در نزدیکی تهران (فیلم)
  • واگذاری زمین به ۱۸۸ ایثارگر گلستانی در طرح نهضت ملی مسکن