Web Analytics Made Easy - Statcounter

در سال ۱۴۰۰ تعداد ۶۸۸۷ داوطلب اهدای سلول بنیادی در مرکز سپاس (مرکز پذیره نویسی اهدا کنندگان سلول‌های بنیادی غیرخویشاوند سازمان انتقال خون) جذب و پذیرش شدند.

به گزارش ایران آنلاین، سلول‌های بنیادی خون‌ساز برای درمان افرادی که دچار بدخیمی‌های خونی یا بیماری‌هایی چون تالاسمی، سرطان‌های خونی و... هستند، استفاده می‌ شود تا بیماری که سلول خونی بدنش دچار مشکل شده، سلامت خود را بازیابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سلول های بنیادی چیست؟

سلول بنیادی، مادر تمام سلول‌ها است و توانایی تبدیل به تمام سلول‌های بدن را دارد. این سلول‌ها توانایی خود نوسازی و تمایز به انواع سلول‌ها از جمله سلول‌های خونی، قلبی، عصبی و غضروفی را دارند و همچنین در بازسازی و ترمیم بافت‌های مختلف بدن به دنبال آسیب و جراحت موثر بوده و می‌توانند به درون بافت‌های آسیب دیده‌ای که بخش عمده سلول‌های آنها از بین رفته است، پیوند زده‌ شوند و جایگزین سلول‌های آسیب دیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.

به دلیل توانایی منحصر به فرد سلول‌های بنیادی، این سلول‌ها امروزه از مباحث جذاب در زیست شناسی و علوم درمانی است و همچنین تحقیقات در این زمینه دانش ما را درباره چگونگی رشد و تکوین یک اندام از یک سلول منفرد افزایش داده و مهم تر آنکه به فهم مکانیزم جایگزینی سلول‌های سالم با سلول‌های آسیب دیده کمک کرده است.

حدود ۷۰ درصد از بیماران نیازمند دریافت سلول های بنیادی خون ساز، فاقد خویشاوند مناسب ازنظر آنتی ژن های سازگاری بافتی هستند.

سلول‌های بنیادی را بر اساس خصوصیات و ویژگی به سه دسته سلول‌های بنیادی جنینی، سلول‌های بنیادی بالغ و سلول‌های بنیادی خون بندناف تقسیم می‌کنند.

حدود ۷۰ درصد از بیماران نیازمند دریافت سلول های بنیادی خون ساز، فاقد خویشاوند مناسب ازنظر آنتی ژن های سازگاری بافتی هستند و ممکن است نیازمند دریافت این سلول ها از مراکز اهداکنندگان غیرخویشاوند در بانک های اطلاعاتی اهداکنندگان کشور یا در سطح جهان باشند.

شانس پیدا کردن دهنده غیرخویشاوند در افراد یک نژاد یا قوم بیشتر است که در موفقیت پیوند موثر است، این امر اهمیت تاسیس یک مرکز ملی مانند مرکز سپاس را مورد تاکید قرار می دهد که از طریق این مراکز ملی امکان پیوستن به مجمع جهانی اهداکنندگان نیز مقدور می شود.

وجود یک مرکز ملی برای جلب، آموزش، ثبت نام و نگه داری اطلاعات اهداکنندگان داوطلب مشکل گشاست تا در صورت نیاز، پزشکان معالج بیماران فاقد اهداکننده خویشاوند، با معرفی بیمار خود به این مرکز ملی پذیره نویسی شانس ادامه حیات وی را افزایش دهند.

جذب نزدیک به ۷ هزار داوطلب اهدای سلول بنیادی در مرکز سپاس

در مرکز پذیره نویسی اهدا کنندگان سلول های بنیادی غیر خویشاوند سازمان انتقال خون «سپاس»، در سال ۱۴۰۰ تعداد ۶ هزار و ۸۸۷ داوطلب جذب و پذیرش شد.

برای ۲۳۸ بیمار، فرایند گزینش ۴۳۲ اهدا کننده مناسب انجام شد وتعداد ۵ مورد پیوند سلول بنیادی از اهدا کنندگان مرکز سپاس به بیماران صورت گرفت که دو تن از آنان کودک، یک نفر نوجوان، یک نفر جوان و یک نفر بزرگسال بودند.

به گزارش سازمان انتقال خون ایران، در سال گذشته بیش از ۱۰ هزار مورد آزمایش سازگاری بافتی برای نمونه های موجود در مرکز سپاس انجام شد که ۱۶۳ مورد از آزمایش ها به مرحله دوم رسید که ۳۶ مورد از نمونه ها با خون بیمار سازگار بود و به مرحله سوم رسید.

طی این سال برای ۲۳۸ بیمار، فرایند گزینش ۴۳۲ اهدا کننده مناسب انجام شد وتعداد ۵ مورد پیوند سلول بنیادی از اهدا کنندگان مرکز سپاس به بیماران صورت گرفت که دو تن از آنان کودک، یک نفر نوجوان، یک نفر جوان و یک نفر بزرگسال بودند.

اهدا کنننده مستمر خون در کرمان سلول های بنیادی خود را اهدا کرد

اهداکننده مستمر(با سابقه حداقل دوبار اهدای خون در سال) انتقال خون شهرستان جیرفت، با حضور در بیمارستان افضلی پور کرمان سلول های بنیادی خونساز خود را اهدا کرد. 

سازمان انتقال خون ایران  در گزارشی تاکید کرده است : سلول های بنیادی خونساز برای درمان بیماری هایی همچون تالاسمی، سرطان خون، بیماری های ژنتیک، نقص ایمنی و برخی بیماری های دیگر به کار می رود.

اهدا کننده  ۳۰ ساله کرمانی، که از طریق پزشک این پایگاه با مرکز سپاس آشنا شده است، هدف از انجام این عمل انسان دوستانه را رضایت خدا و مشوق خود را اعضای خانواده و پزشک انتقال خون جیرفت دانست. 

وی  با اینکه وقتی که مصاحبه شغلی داشت، شاد کردن دل بیمار نیازمند را حتی از آینده شغلی خود  مهمتر دانست و پس از فراخوان سریعا به کرمان مراجعه کرد وی از جوانان خواست تا با شرکت در این عمل خداپسندانه آرامش درونی که نتیجه رضایت پروردگار است را تجربه کنند. 

برداشت سلول های بنیادی از خون به روش فرزیس

این سلول ها قبلا فقط از مغز استخوان بیمار برداشت می شد، اما در روش کنونی سلولهای بنیادی از مغز استخوان به خون محیطی وارد می شود و به وسیله دستگاه فرزیس(در این روش اجزایی از خون که مورد نظر است براشت می شود و باقی خون به بدن اهداکننده برگردانده می شود) سلول های بنیادی جدا شده و بقیه خون به بیمار باز می گردد و سلول بنیادی تهیه شده در هر نقطه از ایران که لازم است برای بیمار ارسال می شود.

پذیره‌نویسی برای اهدای سلول‌های بنیادی خونساز از افراد ۱۸ تا ۳۵ سال

انتقال خون در ادامه گزارش خود تصریح کرده است : مرکز سپاس اکنون در ۳۱ مرکز انتقال خون کشور فعالیت دارد و از اهداکنندگان خون که بین ۱۸ تا ۳۵ سال سن دارند و آمادگی خود را برای اهدای سلول های بنیادی خونساز غیر خویشاوند اعلام کنند، پذیره‌نویسی می‌کند.

پیش از این سن اهدا کنندگان سلول های بنیادی محدوده ۱۸ تا ۵۰ سال در نظر گرفته می شد، اما از آنجا که پس از پذیره نویسی احتمال دارد سال ها موردی برای تطابق و اهدا یافت نشود، سن اهداکنندگان افزایش می یابد و ممکن است از حیطه اهدای خون خارج شوند، به همین دلیل این سن کاهش یافت و اکنون فقط اهداکنندگان بین ۱۸ تا ۳۵ سال پذیره نویسی می شوند.

طبق استانداردهای جهانی هرچه اهدا کننده جوانتر باشد برای اهدا مناسب تر است، طرح سپاس از سال ۱۳۸۹ اولین مرکز در ستاد مرکزی سازمان انتقال خون فعال شد و خیلی زود مراکز دیگری در استان تهران شروع به کار کردند و تا سال ۹۸ تمامی ادارات کل استانی دارای مرکز سپاس شدند.

مراکز سپاس یکی از سه مرکزی هستند که در کشور پذیره نویسی سلول های بنیادی خونساز غیر خویشاوند را به عهده دارد، بیمارستان شریعتی و محک نیز در این امر مهم مشارکت می کنند و این مراکز تحت نظارت وزارت بهداشت در شبکه ملی سلول های بنیادی خونساز غیر خویشاوند فعالیت می کنند و از اهداکنندگان جوان خون دعوت می کنیم تا در مراکز سپاس نیز نام نویسی کنند.

اکنون به ندرت از مغز استخوان سلول بنیادی برداشت می شود و اغلب داوطلبان از طریق دریافت خون و جدا سازی سلول های بنیادی خونساز اقدام به اهدا می کنند و ویژگی های سلولی و بافتی(HLA) هر فرد ممکن است بعد از سال ها تنها یک بار با یک بیمار تطابق یابد، اما این سلول ها تنها راه نجات بیماران از مرگ است و برای اهدا کننده نیز ضرری ندارد و خیلی زود سلول های وی جایگزین می شود و بعدها به کمبود دچار نمی شود.

 

 

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: سلول های بنیادی خونساز سلول های بنیادی خون سازمان انتقال خون اهدا کنندگان سلول بنیادی پذیره نویسی سلول ها اهدای سلول اهدا کننده برای اهدا مرکز سپاس یک نفر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۴۲۰۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آشنایی معاونان و معلمان پرورشی مدارس یزد با فرهنگ اهدای خون

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، مدیر کل انتقال خون استان با اشاره به اینکه انتقال خون یزد به لحاظ خدمت رسانی، فنی و تخصصی و علمی جزو استان‌های برتر کشور است تصریح داشت: استان یزد در زمینه‌ی اهدای خون مستمر جزو برترین‌های کشور و در پوشش اهدای خون جزو استان‌های نسبتاً خوب در بین دیگر استان‌ها هست.
دکتر سیدمحمدرضا آقائی میبدی در این نشست از سازمان انتقال خون به عنوان یک سازمان حیاتی در جامعه یاد کرد و گفت: سازمان انتقال خون هیچ جایگزینی ندارد و تنها ارگان تامین کننده خون و فرآورده‌های آن سازمان انتقال خون می‌باشد.
وی تحول، تعالی و تکامل در خدمت، دانش و پژوهش، اجتماعی کردن انتقال خون و دسترسی آسان برای همه جهت اهدای خون را سه هدف مهم در انتقال خون استان ذکر کرد.
 مدیر کل انتقال خون استان با بیان این که هم اکنون هیچ بیماری در استان یزد معظل خون نمی‌ماند و این حاصل سال‌ها تلاش همکاران در این اداره کل است، ابراز کرد: البته تلاش داریم با ایجاد پایگاه‌های سیار، برای هر کسی و در هر جایی امکان اهدای خون را فراهم کنیم و در این رابطه سامانه سیار اهدای خون در استان به بهره برداری رسیده است و ما می‌توانیم این شرایط را تسهیل‌تر کنیم.
وی به اقدامات اجتماعی و فرهنگی در راستای ترویج بیشتر اهدای خون در حوزه جوانان و بانوان نیز اشاره و از آن جمله به راه اندازی پویش‌های نذر خوشبختی، اهدای خون خانواده، ورزشکاران و جوانان، نبض حیات و مواردی از این دست خبر داد.

دیگر خبرها

  • رشد هفت درصدی اهدای خون در خراسان رضوی
  • اهدای عضو در کرمان، نجات بخش زندگی یک نفر در شیراز شد/ برداشت استخوان زانوی اهدا کننده عضو برای ترمیم به ۳ بیمار
  • اهدای عضو جوان ۲۲ ساله کرمانی
  • جشنواره تحقیقات برتر پیوند سلول‌های بنیادی خونساز برگزار می‌شود
  • آشنایی معاونان و معلمان پرورشی مدارس یزد با فرهنگ اهدای خون
  • چهارمین جشنواره تحقیقات برتر برگزار می‌شود
  • اهدای اعضای یک بیمار پس از آمبولی ریه و ایست کامل قلبی
  • اهدای اعضای بیمار پس از آمبولی ریه و ایست کامل قلبی
  • اهدای عضو بیمار پس از ایست کامل قلبی
  • اهدای عضو پس از آمبولی ریه و ایست کامل قلبی برای نخستین بار در ایران