Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین - خدیجه نوروزی: پدیده فرونشست در اغلب دشت های کشور در حال رخ دادن است و از حدود ۶۰۹ دشت شناخته شده ایران ۴۱۰ دشت از نظر استحصال آب ممنوعه بحرانی شده اند،البته دشت های باقی مانده خودشان لم یزرع هستند و از نظر استعداد کشاورزی صفر محسوب می شوند. امروزه در هر منطقه ای آبادانی و توسعه کشاورزی بوده موضوع فرونشست در حال رخداد است که استمرار این پدیده معضلات جبران ناپذیری در ۱۰ سال آینده به دنبال خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه گفت و گوی علی بیت اللهی، رئیس بخش زلزله و فرونشست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با همشهری آنلاین می خوانید:

مهم‌ترین خطر فرونشست زمین در کشور چیست؟

با توجه به گستردگی وقوع این پدیده در کل دشت های کشور که برآورد می شود در تمامی استان های کشور در شرف وقوع است و با توجه به مقادیر متفاوت و مخرب این پدیده در قسمت فلات مرکزی ایران و مناطق کم آب، ریسکی که به جای می گذارد ریسک زیست محیطی پدیده است. خالی شدن  و کسری مخازن سفره های آب زیرزمینی که از دلایل وقوع این پدیده است، دشت های ایران در زیر سطح زمین رفته رفته متراکم می شوند و تخلخل خود را از دست می دهند که این موضوع توانایی جذب آب مجدد را در آینده از دشت های ما می گیرد. این امر در مقیاس گسترده منجر به نفوذ ناپذیری سطوح دشتی کشور می شود و استمرار آن موجب می شود نزولات جوی و روان آب ها و آب های سطحی امکان نفوذ به زیرسطح را از دست بدهند و در سطح زمین جاری شوند. جریان آب در سطح زمین و نفوذ پیدا نکردنش به زیر زمین موجب از بین رفتن خاک مغذی دشت ها می شود و حمل نشدن مواد مغذی خاک به توسط آب به زیر زمین نفوذ کند موجب ایجاد روان آب های مقطعی و مرگ آبخوان ها می شود. در واقع آبخوانی که برای کشاورزی ما یک منبع مهم تغذیه است به خاطر متراکم شدن توانایی خود را از دست می دهد و از طرفی رویه سطحی این آبخوان که دشت حاصلخیز بود هم به همان دلیل که بیان شد استعداد کشاورزی خود را از دست می دهد. از این رو اراضی کشاورزی سرسبز و پر محصول ما به دشت های لم یزرع و  کویر تبدیل می شوند.

چند دشت در کل کشور لم‌یزرع شده اند؟

پدیده فرونشست در اغلب دشت های کشور در حال رخ دادن است و از حدود ۶۰۹ دشت شناخته شده ایران ۴۱۰ دشت از نظر استحصال آب ممنوعه بحرانی شده اند و دشت های باقی مانده هم خودشان لم یزرع هستند و از نظر استعداد کشاورزی صفر هستند. بنابراین هر جایی آبادانی و توسعه کشاورزی بوده موضوع فرونشست در حال رخداد است.

سالانه چه میزان نفوذ آب به زمین در کل کشور داریم؟

از سال ۱۳۵۵ تا ۱۴۰۰ به میزان ۱۴۰ میلیارد متر مکعب آب زیرزمینی مان کم شده است و نکته مهم این است که عمده کسری آبخوان از سال ۱۳۷۵ به بعد اتفاق داده است. این عدد نشان می دهد ما سالانه نزدیک به ۷ میلیارد مترمکعب کسری آب مخازن زیرزمینی در کل کشور پیدا می کنیم. این کسری مخزن به طور متوسط سالانه موجب می شود حدود یک متر سطح آب زیرزمینی پایین برود.

با توجه به این ارقام نرخ فرونشست در سال در کل کشور چقدر است؟

به طور متوسط در هر دشتی نرخ فرونشست ۱۰ سانتی متر در سال است که بسیار از نرخ های استاندارد فرونشست بالاتر است. به عنوان مثال در جنوب غرب ایران این عدد به ۲۴ سانتی متر در سال و در برخی مناطق به ۵ سانتی متر در سال می رسد. هر ۱۰ سال ما یک متر فرونشست خواهیم داشت که ابعاد خسارت بار بیشتری پیدا می کند.در سال های اخیر توسعه زون های فرونشست را به محیط های شهری و سکونت‌گاه های انسانی را شاهد هستیم که آثار آن موجب ترک خوردگی ساختمان ها و زیرساخت های شهری شده است که ایمنی زندگی را تحت الشعاع خواهد داد. بنابراین پرداختن به مسئله فرونشست یک مسئله بسیار مهم است.

آیا این پدیده قابل کنترل است؟

بله قطعا قابل کنترل و مدیریت است. سال ۱۹۶۵ دشت توکیو ژاپن ۱۲ سانتی متر در سال فرونشست داشت اما با انجام اقداماتی مانند تغذیه آبخوان، کنترل کشاورزی، صرفه جویی در  مصرف آب و کشت متناسب با محیط زیست وضعیت این دشت به جایی رسیده که هم اکنون نرخ فرونشست آن صفر شده است.بنابراین ما هم می توانیم این پدیده را کنترل کنیم.

در خصوص کشت متناسب با محیط زیست صحبت کردید. کشت محصولات آب بری مانند هندوانه که هم هنوز به کشورهای منطقه صادر می شود چقدر در این سال ها توانسته به فرونشست بیشتر دشت ها دامن بزند؟

فقط کافی در خصوص صادرات هندوانه کمی عمیق شویم تا ببینیم بی تدبیری ها چگونه منابع خاکی و آبی ما را از ریشه می خکشاند و نابود می کند. گفته می شودروزانه ۷۰۰ کانتینر "هندوانه" به کشور ترکیه صادر می شود. اگر هر کانتینر ۲۰ فوتی را ۳۰ مترمکعب حجم بار مفید فرض کنیم، آنگاه هر کانتینرحدود ۶۰۰ هندوانه متوسط با وزن کل ۵۴۰۰ کیلوگرم خواهد بود. ۷۰۰ کانتینر به عبارتی ۳،۷۸۰،۰۰۰ کیلو هندوانه می شود. برای "هر کیلو هندوانه ۳۰۰ لیتر آب" مصرف می شود در اینصورت میزان حجم آب مصرفی برای ۷۰۰ کانتینر هندوانه می شود: ۱،۱۳۴،۰۰۰،۰۰۰ لیترآب(۳۰% هم که هدر رفت تقریبی محصول است). این حجم آب معادل صادرات روزانه ۷۵۰ میلیون بطری ۱.۵ لیتری آب از کشور خشک و کم آب "ایران" به کشور پرآب "ترکیه" است. اگر یک ماه صادرات هندوانه به همین منوال ادامه یاید، ۳۴ میلیون متر مکعب آب معادل ۶۰% حجم فعلی(۲-۱۴۰۱) آب سد لار خواهد بود و صادرات دوماهه هندوانه یعنی حجم آبی ۲۰%  هم بیش از حجم فعلی دریاچه سد لار. چنین به نظر می رسد که در کم آبی ایران مشکل از آسمان نیست. اگر منابع آبی یک کشور از بین برود توسعه پایدار زیر سوال می رود.

اینکه مسئولان می گویند بودجه ای برای پدیده فرونشست ندارند،را تاکید می کنید؟

پول هست اما با وجود بند قانونی که وجود دارد بودجه ای تخصیص داده نمی شود و این پدیده اولویت دستگاه ها نیست. مسئولان هنوز لمس نکرده اند که این پدیده چقدر می تواند آثار زیست محیطی زیان باری داشته باشد. سرزمینی که ما می خواهیم برای نسل های آینده قابل زیست باشد. این بی توجهی  ها در حالی است که هر روز پدیده فرونشست در حال رخداد است.

کدام استان ها درگیر این پدیده هستند؟

غیر از استان گیلان که از حاشیه های فرونشست مصون مانده در ۳۰ استان دیگر ما پدیده فرونشست را ثبت کردیم.

بیشترین استان هایی که از این معضل آسیب می بینند کدام استان ها هستند؟

خراسان رضوی، تهران، اصفهان، کرمان و فارس.

می توانید تخمین بزنید که چقدر زمان می برد تا پدیده فرونشست به داخل شهرها رخنه کند؟

در خیلی از شهرها این اتفاق افتاده است. به عنوان مثال فرونشست دشت اصفهان برخوار محدوده شهر اصفهان را درگیر کرده است. فرونشست جنوب غرب تهران مناطق ۱۷، ۱۸ و ۱۹ شهر تهران را درگیر کرده یا فرونشست در دشت های مشهد و کرمان الان به شهر رسیده است. آثار فرونشست که به صورت ترک خوردگی های ساختمان یا انحنا در زیرساخت ها و شریان های حیاتی باشد کم کم نمود پیدا می کند.

می توانید بگویید چند شهر در پهنه های فرونشستی با خطر بسیار بالا قرار دارند؟

نزدیک به ۱۱۵ شهربزرگ کشور. بقیه شهرها و روستا هم به استثنای مناطقی که کوهستانی باشند به تدریج در حوزه های فرونشستی واقع می شوند. کلانشهرها و سکونتگاه های با جمعیت بالا جاهایی هستند که توسعه فرونشست بیشتر است. به این دلیل که برای تامین نیازهای مواد غذایی و کشاورزی در حاشیه این کلانشهرها برداشت آب های زیرزمینی و کشاورزی بیشتر صورت می گیرد.

در پهنه های فرونشستی چند واحد مسکونی قرار دارند؟

حدود ۸ میلیون واحد مسکونی با نرخ متفاوت قرار دارند که در معرض خطر هستند.

کد خبر 674632 برچسب‌ها فرونشست زمین آب بحران ترکیه وزارت راه و شهرسازی جامعه آب و هوا - ایران خشکسالی مدیریت بحران مسکن محیط زیست ایران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: فرونشست زمین آب بحران ترکیه وزارت راه و شهرسازی جامعه آب و هوا ایران خشکسالی مدیریت بحران مسکن محیط زیست ایران سانتی متر در سال پدیده فرونشست کل کشور استان ها لم یزرع دشت ها حجم آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۴۲۱۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تامین ارز واردات کالا‌های اساسی از ۴.۲ میلیارد دلار گذشت

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، علی طرزعلی در گفتگو با خبر ۱۴ گفت: برای کالا‌های اساسی به نرخ ۲۸۵۰۰ تومان یک میلیارد و ۲۶ میلیون دلار، برای نیاز صنعت و تجهیزات تولید به نرخ ۴۱ هزار تومان مبلغ ۲ میلیارد و ۳۸۳ میلیون دلار و برای خدمات ۱۱۷ میلیون و برای واردات در مقابل صادرات به نرخ توافقی ۶۸۹ میلیون دلار تامین ارز صورت گرفت.

طرزعلی بیان داشت: برای واردات کالای اساسی کشاورزی شامل گندم، دانه‌های روغنی و نهاده‌های دامی ۹۳۰ میلیون دلار، برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی ۹۶ میلیون دلار و در مجموع یک میلیارد و ۲۶ میلیون دلار برای کالای اساسی و دارو ارز پرداخت شد.

معاون مرکز مبادله ارز و طلای ایران افزود: تامین ارز نیمایی برای «صنایع حمل و نقل و خودرو» معادل ۴۶۲ میلیون دلار، «صنایع تجهیزات برق و الکترونیک» معادل ۲۲۳ میلیون دلار، «صنایع معدنی» معادل ۱۶۷ میلیون دلار، «ماشین آلات و تجهیزات تولید» معادل ۱۳۸ میلیون دلار و «منسوجات و پوشاک» معادل ۱۹۴ میلیون دلار صورت گرفته است. این گروه‌های صنایع همچنین به ترتیب ۱۹۷، ۲۹، ۱۷۴، ۱۰۳ و یک میلیون دلار ارز توافقی یا واردات در مقابل صادرات تا پایان روز هفتم اردیبهشت ماه سال جاری دریافت کرده اند. علاوه بر این گروه ها، یک میلیارد و ۱۹۹ میلیون دلار ارز نیمایی و ۱۸۳ میلیون دلار ارز واردات در مقابل صادرات به سایر صنایع اختصاص داده شده است.

طرزعلی در پایان افزود: تاکنون بیست مرحله حراج شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران انجام شده است و در مجموع ۲۷۱۶ کیلوگرم طلا عرضه و فروخته شده است.

دیگر خبرها

  • انتقاد مدیریت بحران استان از نبود تخصیص اعتبار بحران به استان
  • تامین بیش از یک میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی
  • تامین ارز واردات کالا‌های اساسی از ۴.۲ میلیارد دلار گذشت
  • مبلغ مسئولان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست
  • ۵۶ درصد صادرات زنجان به کشور ترکیه اختصاص دارد
  • صادرات خودرو ترکیه / مشتریان اول: ایتالیا، انگلیس، فرانسه و آلمان
  • صادرات خودروی سواری از ترکیه طی ۳ ماه از ۲.۵ میلیارد دلار گذشت
  • چگونه مسئله پسماند در گیلان به یک بحران تبدیل شد؟/ دلیل توقف قطار افغانستان _ ترکیه
  • صادرات ماهانه ۱۵ تا ۲۰ هزار تن مرغ به بازار‌های هدف
  • تغییرات اقلیمی بحران جدیدی برای بناهای تاریخی ایجاد کرده است