Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-29@21:25:29 GMT

ماکارونی و شیرینی صادراتی، ارزان‌تر از داخل!

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۵۲۱۵۴

ماکارونی و شیرینی صادراتی، ارزان‌تر از داخل!

آفتاب‌‌نیوز :

به تازگی قیمت آرد صنف و صنعت آزاد شد و در پی آن قیمت محصولات آردی از جمله ماکارونی و نان فانتزی افزایش یافت. دولت یکی از دلایل اصلی حذف این یارانه را قاچاق آرد و محصولات آن و در نتیجه هدررفت یارانه اعلام کرده است. در همین راستا روز گذشته آمار صادرات محصولات تولیدی با آرد بررسی شد و موضوعی که توجه‌ها را جلب می‌کند، قیمت صادراتی این محصولات است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال ۱۴۰۰ کل محصولات تولید شده با آرد گندم که از ایران صادر شده دو میلیون و ۲۷۴ هزار و ۸۷۲ تن به ارزش ۴۷۰ میلیون و ۷۲۷ هزار و ۲۲۵ دلار بوده است. با توجه به اینکه کل صادرات ایران در سال گذشته ۴۸.۶ میلیارد دلار بوده، صادرات محصولات گندمی یک درصد از کل صادرات ایران بوده است.

بررسی روند صادرات محصولات تولیدی با آرد نشان می‌دهد که به طور متوسط، قیمت صادرات بیشتر این محصولات، ارزان‌تر از قیمت داخلی آن‌ها بوده است که دلایل آن باید از سوی تجار، وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی توضیح داده شود.

ماکارونی صادراتی، ارزان‌تر از داخلی

از این مقدار، سهم گروه خمیرهای غذایی ۲۳۶ هزار تن به ارزش ۸۴ میلیون دلار بوده که شامل اقلامی مانند ماکارونی و پاستا است. بر این اساس به طور میانگین، هر کیلو محصول از گروه خمیرهای غذایی معادل بیش از ۱۰ هزار تومان صادر شده است. این در حالی است که قیمت هر کیلو ماکارونی سال گذشته در ایران، ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان بود.

همچنین در سال گذشته ۹۴ هزار و ۷۷۳تن انواع نان به ارزش ۸۶ میلیون و ۵۵۶ هزار دلار صادر شده که یعنی میانگین ارزش هر کیلو نان نزدیک به ۲۵ هزار و ۶۰۰ تومان بوده است.

آرد گندم به قیمت دو برابر داخل صادر شد

صادرات آرد گندم نیز در مدت یاد شده ۱۲ هزار و ۸۰۰ تن به ارزش سه میلیون و ۴۰۰ هزار دلار بوده است؛ بنابراین به طور میانگین، هر کیلو آرد گندم در سال گذشته به ارزش بیش از ۷۵۰۰ تومان صادر شده که بیش از دو برابر قیمت داخلی آن است.

قیمت دولتی آرد گندم صنف و صنعت در اوایل سال گذشته در کشور حدود ۳۲۰۰ تومان بود و در اواخر سال به بیش از ۳۶۰۰ تومان رسید. به عبارت دقیق‌تر قیمت آرد گندم صادراتی گران‌تر از قیمت آرد گندم یارانه‌ای در داخل است که البته این یارانه اخیرا حذف شد.

شیرینی صادراتی چند؟

همچنین در سال گذشته صادرات شیرینی‌های بدون کاکائو ۱۱۹ هزار و ۱۱ تن به ارزش ۱۱۸ میلیون و ۱۰ هزار و ۴۰۱ دلار بوده که یعنی به طور میانگین، ارزش هر کیلو از این محصول صادراتی نزدیک به ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومان بوده است. این در حالی است که سال گذشته، قیمت هر کیلو شیرینی تر ۴۸ هزار تومان، زبان، پاپیونی و دانمارکی کیلویی ۳۸ هزار تومان و کیک یزدی نیز ۲۹ هزار تومان بوده و می‌توان گفت قیمت شیرینی صادراتی، اندکی کمتر از قیمت ارزان‌ترین شیرینی داخلی بوده است.

صادرات انواع بیسکوئیت نیز ۱۳۰ هزار و ۵۹۰ تن به ارزش ۸۸ میلیون دلار و انواع ویفر ۳۹ هزار تن به ارزش ۴۱ میلیون دلار بوده است. بر این اساس میانگین قیمت هر کیلو بیسکوئیت صادراتی بیش از ۱۸ هزار و ۷۰۰ تومان و ویفر صادراتی حدود ۲۹ هزار و ۴۰۰ تومان بوده است.

گز و سوهان، گران‌ترین محصول آردی صادراتی

در این میان گز و سوهان گران‌ترین محصول آردی صادراتی بوده، چرا که میانگین قیمت هر کیلو گز و سوهان صادراتی در سال گذشته نزدیک به ۴۳ هزار و ۴۰۰ تومان بوده است.

البته قیمت ۴۵۰ گرم از انواع گز در سال گذشته در کشور بین ۳۳ تا ۲۲۰ هزار تومان بوده است.

بر اساس آمار گمرک ایران، سال گذشته ۲۱۳۰ تن انواع گز و سوهان به ارزش سه میلیون و ۳۰۰هزار دلار از ایران صادر شده است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: ماکارونی آرد صادرات گرانی تومان بوده سال گذشته قیمت هر کیلو هزار تومان تن به ارزش گز و سوهان دلار بوده آرد گندم ارزان تر صادر شده صادر شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۵۲۱۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود

علی حسینی عضو شورای ملی زعفران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، به موضوع قیمت زعفران در بازار، وضعیت صادرات و تولید زعفران و علل قاچاق پرداخت.

وضعیت قیمت زعفران در بازار چگونه است؟

حسینی: هم اکنون زعفران در دست کشاورزان و صادرکنندگان نیست و تنها عوامل بازارگردان با احتکار زعفران در انبارها اقدام به گران فروشی می کنند.

صادرکنندگان و تولیدکنندگان نقشی در بازار زعفران ندارند و از آنجاکه هیچ نهاد نظارتی در بازار نیست، سودجویان و عوامل واسطه زعفران های مانده در انبارها را با قیمت های نجومی دد بازار عرضه می کنند که اختلاف معناداری با قیمت خرید محصول از کشاورزان دارد. آمارها حاکی از آن است که کشاورزان حداقل هرکیلو زعفران را با نرخ ۳۰ میلیون و حداکثر ۴۳ میلیون تومان فروختند.

با توجه به آنکه گردانندگان بازار دلالان هستند که با خرید و نگهداری زعفران در انبارها بدنبال سودهای نجومی هستند، از این رو نمی توان پیش بینی راجع به بازار داشت.

تقاضا از سوی تجار خارجی برای خرید طلای سرخ ایرانی چگونه است؟

حسینی: با توجه به نوسان قیمت زعفران در بازار، قاچاقچیان در کنار دلالان اقدام به سودجویی می کنند به طوریکه زعفران تاریخ گذشته و مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر اعتبار بزرگترین تولیدکننده زعفران را دچار خدشه می کند.

صادرکنندگان با ریسک بالا اقدام به صادرات می کنند چراکه بازگشت ارز به سامانه نیما با مشکلاتی روبروست که همین امر بر رونق قاچاق دامن زده است.

بنابر آمار سالانه افغانستان ۶۷ تن زعفران صادر می کند، درحالیکه تولید زعفران این کشور کمتر از ۲۰ تن است که این امر بدان معناست که بخشی از زعفران های قاچاق شده به این کشور به اسم زعفران افغانستان صادر می شود. براین اساس مشکلات قاچاق زعفران باید عارضه یابی و رفع شود.

سالانه چه میزان زعفران کشور به بازارهای هدف قاچاق می شود؟

حسینی: آمارها حاکی از آن است که سالانه ۱۰ تن زعفران به آن سوی مرزها قاچاق می شود و از آنجا که حداکثر تاریخ انقضا زعفران ۳ سال از زمان برداشت است، قاچاقچیان زعفران های تاریخ گذشته مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر آسیب جدس به آینده زعفران می زند چراکه با از دست دادن بازارها زیان قابل جبران نیست.

اکثر زعفران های قاچاق، زعفران هایی هستند که تاریخ مصرف آنها گذشته است که در شرایط کنونی با ورود دلالان به بازار خطر هشدار تشدید قاچاق زعفران را می دهیم.

پتانسیل تولید چه میزان زعفران در کشور وجود دارد؟

حسینی: بنابر آمارهای اعلامی سطح زیرکشت زعفران در استان های خراسان بیش از ۱۲۰ هزارهکتار است که براین اساس پتانسیل تولید بیش از هزارتن محصول در کشور وجود دارد، درحالیکه تولیدفعلی زعفران در کشور ما یک چهارم تا یک پنجم این میزان است که براین اساس منابع و انرژی کشور برای تولید کمتر از ۳۰۰ تن زعفران صرف می شود.

آمارها حاکی از آن است که سالانه ۲۰ تا ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف و مابقی صادر می شود. در شرایط کنونی که کمتر از ۳۰۰ تن زعفران تولید می شود، این احتمال وجود دارد که ۱۰ تا ۱۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف شود.

بنابر آمار طلای سرخ ایران به ۶۰ تا ۶۸ کشور دنیا صادر می شود، اما اگر مشکلات عارضه یابی شود، می توان سهم بیشتری داشت. به عنوان مثال سالانه ۶۰ تن زعفران به امارات صادر می کنیم، درحالیکه حداکثرمصرف ۵ تن است و ۵۵ تن دیگر را مجدد به اسم خود صادر می کنند. درحالیکه ما باید آن کشورها را شناسایی کنیم و مستقیما خود صادرات داشته باشیم، اما متاسفانه سالهاست غفلت کرده ایم.

اگر استراتژی دقیقی برای تولید و صادرات زعفران را در نظر بگیریم به مرور هم می توان از خام فروشی جلوگیری کرد.

عملکرد تولید زعفران در هکتار چقدر است؟

حسینی: بنابر آمار تا دهه ۶۰ در هرمتر مربع ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلی گرم یعنی بیش از نیم گرم و معادل ۶ تا ۷ کیلو در هکتار تولید داشتیم، درحالیکه تولید فعلی کمتر از ۲ کیلو در هکتار است که علت این امر باید بررسی و رفع شود چراکه آیندگان از ما طلب می کنند.

با توجه به آنکه قدمت تولید زعفران در کشور ما به ۳ هزار سال پیش بازمی گردد،آیا کافی نیست که در این خصوص تمهیداتی داشته باشیم چرا که فرصت های زیادی را از دست دادیم و برای کشوری که بیش از ۹۰ درصد تولید زعفران دنیا را در اختیار دارد، این موضوع زیبنده نیست.

با توجه به افزایش قیمت زعفران و ورود دلالان در سطح بازار و تشدید قاچاق به آن سوی مرزها بعید است که میزان صادرات به ۲۸۶ تن سال گذشته برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • رونمایی از ارزان‌ترین گوشی تاشو دنیا با دوربین ۱۰۸ مگاپیکسلی
  • نحوه خرید بلیط چارتر به مقصد دبی
  • کام شیرینی فروش میبدی تلخ شد
  • بهترین تلویزیون های ساخت داخل و با گارانتی
  • ببینید | وعده علیرضا زاکانی به تهرانی‌ها؛ خانه ارزان قیمت در راه است؟
  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • قیمت عجیب و نجومی سنگ قبر دوباره سوژه کاربران شد + عکس
  • قیمت سنگ قبر هم نجومی شد
  • پهپاد ارزان قیمت راهی بازار مصرف می شود
  • مرغ؛ از «تولید و تامین بازار داخل» تا «ارزآوری و صادرات»