Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@04:08:52 GMT

غفلت از ظرفیت‌های دراماتیک ادبیات کهن

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۶۶۲۲۱

غفلت از ظرفیت‌های دراماتیک ادبیات کهن

این روزها بهروز غریب‌پور خالق اپراهای ماندگار «عاشورا»، «رستم و سهراب»، «عشق» و چندین نمایش عروسکی دیگر، مشغول آماده‌سازی اپرای «همای همایون» است.

نمایشی که چند سال است گروه تئاتر عروسکی «آران» به سرپرستی غریب‌پور در تدارک آن هستند. او در خصوص آخرین وضعیت و سرانجام اپرای «همای همایون» درباره خواجوی کرمانی می‌گوید: حدود چهار سال است درگیر تولید اپرای عروسکی «همای همایون» هستم، تئاتری که در ابتدا قرار بود با حمایت استانداری کرمان و اداره‌ کل ارشاد این استان تولید شود ولی تمام پیش‌بینی‌ها تغییر کرد چون این مدیران نشان دادند درکی از پدیده‌های هنری و پدیده نوظهوری مثل اپرای عروسکی ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
به گفته این کارگردان، پیش‌تر موسیقی این اپرا با حمایت بنیاد رودکی ساخته و ضبط شده بود و با توجه به مذاکراتی که با مدیرعامل بنیاد فرهنگی هنری رودکی برای تولید اپرای عروسکی همای همایون انجام گرفته به این نتیجه رسیده‌اند که با حمایت بنیاد رودکی این اپرا را تولید کنند و منتظر استانداری و اداره کل ارشاد استان کرمان نباشند.

 برای همای همایون کفش آهنین پوشیدم
سرپرست گروه تئاتر عروسکی «آران» با بیان اینکه احتمالاً همای همایون برای نیمه دوم سال به روی صحنه می‌رود به خبرنگار ما می‌گوید: من برای به روی صحنه بردن همای همایون، کفش آهنین پوشیدم. ما موسیقی را با مشکلات زیادی ضبط کردیم. سال گذشته بهزاد عبدی، آهنگساز کار به اوکراین رفت و در آنجا موسیقی کار ضبط شد. در ایران خواننده‌هایی همچون سالار عقیلی، نوید نوروزی، حسین علیشاپور، مهدی جابر و دیگرانی که به جای نقش‌های متعدد خواندند، صدایشان ضبط شده است. ما در روزهای کرونایی کار کردیم و تمام مسئله ما این بود که بنیاد رودکی بایستی به مسئولان سفارش‌دهنده اثری از خواجوی کرمانی فشار ‌آورد تا بودجه کار را تأمین کنند اما آن‌ها شانه خالی کردند. 
او با بیان اینکه ارقام در حوزه نمایش عروسکی بسیار پایین است، ادامه می‌دهد: اگر بگویم برای اجرای این اپرا، مشکل مالی حداقلی و به اندازه بودجه یک فیلم کوتاه داشتیم، باورتان نمی‌شود. در مصاحبه‌ای خواندم یک سرمربی فوتبال می‌گفت ما رقمی دریافت نکردیم، فقط ۵۰میلیارد تومان دریافت کردیم! وقتی این رقم را با کل بودجه هنرهای نمایشی در کشور مقایسه می‌کنیم باید خون بگرییم. من در این باره با یکی از مدیران فرهنگی صحبت کردم و به او گفتم شما از هنرمندان خارج از ایران دعوت می‌کنید که به وطنشان برگردند و کار کنند. منِ هنرمند داخل ایرانم و کشورم را ترک نکردم، مگر قرار است چقدر عمر کنم و چند اپرای دیگر کار کنم؟ شما دارید عمر من را بر باد می‌دهید! 
غریب‌پور می‌گوید: شنیدن این شعارها که می‌گویند هنرمندان خارج از ایران به کشور برگردند برایم سخت است چون ما در ایران هستیم، من در زمان جنگ به عشق ایران به کشورم بازگشتم. 

 فغان از مدیران هنرنشناس
خالق چندین اپرای ملی با گلایه از رفتار برخی مدیران فرهنگی یادآور می‌شود: من از مدیر قبلی یکی از دستگاه‌های فرهنگی درخواست بودجه برای ساخت اثرم کردم به من گفت آقای غریب‌پور مگر شما چند سال دیگر زنده هستید؟! گفتم من به عنوان یک انسان زنده دارم درباره کار جدیدم حرف می‌زنم و تو درباره مرگ من حرف می‌زنی؟! باورتان می‌شود به من گفت خب اگر شما بمیری ما چه کار کنیم! با همین حرف‌ها، نصف عمر من را گرفتند. چنین مدیران هنرنشناسی را چطور در مسند تصمیم‌گیری قرار می‌دهند؟!
غریب‌پور ادامه می‌دهد: من اپرای ملی را زنده کردم، آثار سعدی، حافظ، مولوی، فردوسی، خواجوی کرمانی و نظامی را روی صحنه بردم و سبک جدید اجرایی را در تئاتر عروسکی ابداع کردم. وقتی قدر هنرمندان داخلی را نمی‌دانند چطور از هنرمندان خارج از کشور دعوت به بازگشت می‌کنند؟! 
او تأکید می‌کند: اگر شرایط مناسب باشد و بودجه کافی در اختیارم قرار بدهند، سوژه‌های زیادی برای اجرای اپرا دارم. ما از نظر سوژه، کمبودی نداریم و از نظر داستان‌های عرفانی و اجتماعی بسیار غنی هستیم اما در زمینه تبدیل این آثار منظوم به آثار دراماتیک کم‌کاری شده است. دانشکده‌های هنر ما شعبه ناقصی از دانشکده‌های غربی هستند به جای اینکه برگردانی ناقص از آثار خارجی داشته باشند می‌توانند روی ادبیات کهن خودمان کار کنند. داستان‌های غنی و زیبایی در ادبیات کهن ما هست که ظرفیت‌های دراماتیک بالایی دارند.

 منثور کردن ناقص آثار منظوم
خالق اپرای ماندگار «عاشورا» خاطرنشان می‌کند: وقتی اثری مثل «مرزبان‌نامه» را ورق می‌زنید، داستان‌های ناب و بی‌نظیری دارد ولی دریغ از مسئولان ما که این ارزش‌ها را نمی‌بینند تا زمانی که خارجی‌ها این بزرگان و آثارشان را از چنگمان دربیاورند همچنان که ترکیه، مولوی را به نام خودش سند زد. او می‌افزاید: اگر اپرای مولوی در هر کشور دیگری ساخته می‌شد، آن را برای اجرا به کشورهای سراسر جهان می‌بردند یا اپرای عاشورا که نگاهی به هنر تعزیه داشت و نشان می‌داد کشور ما با هنر تعزیه‌خوانی، جزو نخستین کشورهای صاحب اپرا بوده ولی کسی توجه نمی‌کند. 
غریب‌پور که در خلق آثارش از داستان‌های شاهنامه بهره بسیاری برده است، درباره ظرفیت‌های دراماتیک این اثر سترگ در آفرینش اپراهای نو می‌گوید: فردوسی و اثر سترگش شاهنامه، لبریز از داستان‌های ارزشمند و دراماتیک است. دست‌کم ۱۸داستان در شاهنامه وجود دارد که قابلیت تبدیل شدن به اپرای صحنه‌ای و فیلم اپرا را دارد چون زبان این داستان‌ها منظوم است. 
او ادامه می‌دهد: به نظرم وقتی قصه رستم و سهراب به نثر درمی‌آید گویی یک ترجمه ناقص و ناموزون دارد به همین دلیل از سال۸۲ به سراغ آثار منظوم رفتم و اپرای ملی را با زبان منظوم و نگاهی به فرم ارزشمند هنر تعزیه آغاز کردم. 

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: بهروز غریب پور اپرای ملی همای همایون داستان ها غریب پور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۶۶۲۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کودکان با شعر زندگی موفق‌تری خواهند داشت

به گزارش خبرگزاری مهر، امیراسماعیل آذر نویسنده، پژوهشگر و استاد زبان و ادبیات فارسی میهمان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود و با حامد علامتی مدیرعامل کانون برای طراحی و اجرای برنامه‌های ترویج شعرخوانی و مشاعره در بین کودکان و نوجوانان گفتگو کرد.

امیراسماعیل آذر مجری برنامه‌های مشاعره محور صدا و سیما در این نشست به دعوت علامتی برای همکاری در حوزه پرورش استعدادهای ادبی و شعری کودکان و نوجوانان ایرانی و ترویج فرهنگ و زبان فارسی در بین بچه‌ها پاسخ مثبت گفت و برای همکاری در این زمینه اعلام آمادگی کرد.

این شاعر و مترجم دیروز شنبه ۸ اردیبهشت و در جمع مدیران کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با اشاره به اهمیت شعر و ادبیات در تربیت کودکان گفت: اگر شعر در وجود کودکان متمکن و جایگزین شود و بچه‌ها با این مفاهیم آشنا شوند آن‌ها در زندگی آینده انسان‌های موفق‌تری خواهند شد. نتیجه یک بررسی گذرا نشان داد که این کودکان در زندگی خود انسان‌های آرام و دور از خشونت بودند و آنان محصول شعرها هستند.

اسماعیل آذر ضمن اظهار خوشحالی از حضور در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به‌عنوان یک مجموعه ریشه‌دار گفت: من یک معلم هستم و در دانشگاه تدریس می‌کنم اما در همه این سال‌ها کانون همیشه یکی از محورهای ذهن من بوده و هر مجموعه‌ای که پشتوانه نداشته باشد محکوم به فناست اما پشتوانه کانون اندیشمندان و شخصیت‌های بزرگی هستند که سبب رشد این مجموعه شده‌اند و اکنون ما زیر سایه آن‌ها نشسته‌ایم و حرف می‌زنیم.

وی با اشاره به تاریخ کهن قصه و قصه‌گویی در ایران گفت: در برخی از دوره‌های تاریخی و از زمان صفویه، قصه‌گویی به یک منصب تبدیل شد و در دوران قاجاریه هم ناصرالدین شاه، «قصه‌گو» یی ویژه داشته و فخرالدوله دختر او این قصه‌ها را می‌شنیده و می‌نوشته است.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: آن‌چه امروز رایج است شعر است که در ایران پشتوانه دارد و در ضمیر ایرانیان نهفته است و همه ما با شعر بزرگ شده‌ایم. در حال حاضر هم با حرکت‌هایی که در حوزه ترویج مشاعره راه انداخته‌ایم خوشبختانه تعداد کودکان و نوجوانان علاقه‌مند به شعر افزایش قابل توجهی داشته است. بچه‌ها دوست دارند شنیده شوند.

اسماعیل آذر گفت: من کانون پرورش فکری را دوست دارم و معتقدم از آموزش و پرورش و صدا و سیما هم می‌تواند مهم‌تر باشد چرا که این مجموعه می‌تواند انسان بسازد در حال حاضر بسیاری از شعرهای بچه‌ها محصول ذوق آن‌هاست نه دانش و تجربه‌های نو آنان، به همین دلیل باید بچه‌ها را با شاعران قدیمی آشنا کنیم.

پیشنهاد این نویسنده و مترجم، راه‌اندازی جریان مشاعره در مراکز کانون سراسر کشور با استفاده از فناوری‌های جدید و فضای مجازی بود و او اعلام آمادگی کرد تا مربیان کانون در زمینه آموزش شعر به بچه‌ها تحت آموزش قرار بگیرند و شعرهای بسیار ساده و قابل فهم برای کودکان جمع‌آوری و منتشر شود.

برای نسل جدید باید از ابزار هنر و ادبیات مانند شعر، داستان و قصه‌گویی استفاده کنیم

در ادامه حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سخنانی از اسماعیل آذر به‌عنوان یکی از قله‌های مسلّم ادبیات و شعر نام برد و گفت: ما به دنبال این هستیم که از تجربه‌های ایشان استفاده کنیم و درخواست می‌کنیم در ساخت برنامه‌هایی برای کودکان در حوزه شعر و شعرخوانی به ما کمک کنند.

وی افزود: برنامه ترویج شعرخوانی و مشاعره با سه سیاست محوری سال ۱۴۰۳ یعنی مرکز محوری، مخاطب محوری و نوجوان محوری کاملاً مطابقت دارد.

مدیرعامل کانون پرورش فکری با بیان این که کانون قصد ندارد گرفتار روزمرگی شود، گفت: قصد داریم در این حوزه کارهای ماندگاری را که شمولیت داشته باشد از خود به یادگار بگذاریم. برای نسل جدید باید از ابزار هنر و ادبیات مانند شعر، داستان و قصه‌گویی استفاده کنیم و البته ابزار رسانه که بسیار مهم است.

وی اهمیت ایجاد یک پیوست رسانه‌ای برای تمامی برنامه‌های فرهنگی و هنری را یادآور شد و گفت: کودکان و نوجوانان امروز غرق در گوشی هستند و ما باید از ظرفیت رسانه‌ها به‌ویژه رسانه ملی و فضای مجازی برای ترویج ادبیات استفاده کنیم.

علامتی با تاکید دوباره بر این‌که احیا کانون و بازگرداندن آن به دوران درخشان دهه ۶۰ و ۷۰ شمسی گفت: این امر تصمیمی راهبردی است و قصد داریم هر کار خوبی که انجام شده است ادامه دهیم و تقویت کنیم و اگر می‌بینیم کاری مناسب زمان فعلی نیست، حتماً تغییر خواهیم داد.

اعضا کانون پرورش فکری گنجینه همیشه درخشان عرصه هنر و ادبیات هستند

در ادامه محمدرضا کریمی‌صارمی معاون تولید کانون پرورش فکری گفت: اعضای کانون پرورش فکری به عنوان گنجینه‌ای هستند که همیشه در رویدادهای هنری و ادبی و سینمایی کشور درخشیده‌اند.

در ادامه سمیه‌سادات ابراهیمی مدیرکل حوزه مدیرعامل، روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون پرورش فکری گفت: سیاست کانون گسترش زبان و ادبیات فارسی با بهره‌گیری از خلاقیت و نوآوری است و ما در این زمینه از طراحی برنامه‌های ترکیبی برای کشف استعدادهای نوجوانان در قالب‌های مختلف استقبال می‌کنیم.

در ادامه محمدحسین علی‌مددی دستیار رسانه‌ای مدیرعامل کانون پرورش فکری از حضور اسماعیل آذر در کانون استقبال کرد و گفت: با حضور شما و از راه طراحی برنامه‌های تلویزیونی و بهره‌گیری از قالب‌ها و طرح‌های گوناگون و جذاب، نشر کتاب و… می‌توانیم به گسترش زبان و ادبیات فارسی کمک کنیم.

در ادامه مجتبی حاذق مدیر آفرینش‌های ادبی و هنری کانون پرورش فکری گفت: طرح‌های در دست اجرا این مجموعه مانند کارگاه‌های خوانش متن، یا پروژه استعدادیابی نوجوانان در قالب باشگاه ادبی قاف را ظرفیت‌های مناسبی برای اجرای برنامه مشاعره است.

در ادامه عباس محمددینی مدیرکل نظارت بر انتشارات اظهار امیدواری کرد از دیدگاه‌ها و مشورت‌های اسماعیل آذر برای ایجاد بانک ایده انتشارات و نشر کتاب‌هایی جذاب و موردپسند کودکان و نوجوانان در حوزه اساطیر و ادبیات کهن در کانون بتوانیم استفاده کنیم.

در ادامه مجتبی دانشور مدیرکل نظارت بر چاپ و توزیع محصولات کانون از ارائه بیش از یک هزار عنوان کتاب در سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران توسط کانون پرورش فکری خبر داد و گفت: امسال در نمایشگاه ۶ تا ۸ عنوان کتاب شعر نوجوان هم رونمایی می‌شود. سیاست کانون اکنون تجاری‌سازی محصولات و توزیع آن در همه فروشگاه‌ها و کتاب‌فروشی‌های غیر کانون بوده است. مطمئن هستم با حضور آقای آذر انتشار این کتاب‌ها وضعیت بهتری پیدا می‌کند.

در پایان این نشست اسماعیل آذر با همراهی مدیرعامل کانون پرورش فکری از کتاب‌خانه مرجع کانون بازدید کرد و به عضویت افتخاری این کتاب‌خانه درآمد.

کد خبر 6091114 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • پدر طلبه شهید همایون معدنی به فرزند شهیدش پیوست
  • آقای همایون شجریان بیایید و بگویید ما اشتباه کردیم!
  • فضای مجازی سبب شده تا از تربیت فرزندان غفلت شود
  • پاسخ آیت‌الله فیاضی به سؤالی پیرامون رفع اضطراب
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • مدرسه ملی روایت در سمنان افتتاح شد
  • (ویدئو) نجات دراماتیک سرنشینان خودروی گرفتار در سیل با لودر
  • کودکان با شعر زندگی موفق‌تری خواهند داشت
  • «اخلاق و درام» راهی بازار نشر شد