Web Analytics Made Easy - Statcounter

عطر گل محمدی در گلستان‌های لرستان پیچید، گیاهی اشتغالزا که توسعه آن رونق اقتصادی را به دنبال دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، بهار با همه زیبایی هایش، لطافتی خاص دارد که شکوفه های بهاری در این فصل خودنمایی می کنند، دست پر از لطافت بهار بر سر دشت و دمن، قاب عکسی از هزاران زیبایی را به ارمغان می آورد تا چشم هر رهگذری را به خود جلب نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اردیبهشت که از نیمه می گذرد، عطری بهشتی از فاصله ای بسیار دور به مشام می رسد، تلاقی صدای پرندگان خوش آواز در صبحی بهاری به همراه عطر خوش گل محمدی، شادابی را به انسان هدیه می دهد، گل هایی صورتی که پس از چیدن، به فرشی زیبا روی زمین پهن شده اند.

گل محمدی یکی از گل هایی است که در بین همه مردم جایگاه خاصی دارد، با استشمام عطر گل محمدی، ناخودآگاه صدای صلوات بلند می شود و از عصاره این گیاه، گلاب ناب تهیه می شود که علاوه بر مصارف داخلی به بازارهای خارجی و جهانی صادر می گردد.

در ایران هشت هزار گونه گیاه شناسایی شده که از این تعداد بالغ بر دو هزار و ۳۰۰ گونه گیاهان دارای خواصی هستند که از آنها برای ادویه ها، محصولات بهداشتی و آرایشی و یا دارویی استفاده می شود، همچنین حدود هزار و ۷۰۰ گونه از این گیاهان مختص و بومی کشور ایران هستند که به دلیل شرایط آب و هوایی و حاصلخیر بودن خاک، بسیار با کیفیت و منحصر به فرد می باشند.

یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی که از آن در بخش های مختلف استفاده می شود، گل محمدی است که علاوه بر عصاره آن به عنوان گلاب، از برگ خشک آن به عنوان یک ادویه و از غنچه آن نیز برای تزئین خوراکی ها استفاده می شود، اگرچه این گیاه در برخی دیگر از کشورها تولید می شود اما کیفیت گل محمدی در ایران بسیار ممتاز می باشد.

طی سال های اخیر به دلیل استمرار پدیده خشکسالی، تاکیدات زیادی به کشت گیاهان سازگار با این شرایط شده است که گیاهان دارویی به دلیل استفاده کم از آب و سودهی بالا می توانند علاوه بر اشتغالزایی، درآمد بسیار خوبی را برای بهره بردار و کشاورز به همراه داشته باشند.

لرستان یکی از استان هایی است که به دلیل شرایط آب و هوایی، مستعد کشت انواع گیاهان دارویی است که بسیاری از گیاهان از نظر کیفیت در مقایسه با سایر گیاهان دارویی، امتیاز ویژه ای دارند که زعفران و گل محمدی از نمونه گیاهان با کیفیت استان محسوب می شوند.

کشت گل محمدی در سطح هزار هکتار

محمد حسن کیانی فر مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: در حال حاضر سطح زیر کشت گل محمدی در استان بالغ بر هزار هکتار است که نسبت به سال گذشته بیش از ۱۰۰ هکتار افزایش یافته است و از این میزان سطح امسال پیش بینی می شود هزار تن گل محمدی برداشت شود.

وی افزود: البته میانگین برداشت گل محمدی در هر هکتار دو تن است ولی بخشی از این سطح هنوز به مرحله تولید گیاه نرسیده اند که با به ثمر نشستن آنها قطعا میزان برداشت بسیار افزایش خواهد یافت.

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: به دلیل شرایط آب و هوایی استان، نقاط زیادی هستند که مستعد پرورش این گیاه بوده و توسعه سطح زیر کشت آن علاوه بر تولید محصول و سودآوری، اشتغالزایی را نیز به دنبال دارد، همچنین به دلیل این که گل محمدی گونه کم آبی است در این شرایط کم آبی می تواند بسیار به صرفه باشد.

کیانی فر با اشاره به فرآوری گل محمدی، عنوان کرد: طی سال های گذشته به دلیل نبود کارخانه فرآوری، این محصول به استان های دیگر برای گلاب دیگری ارسال می شد و گاهی در کارگاه های کوچک عصاره گیری می شد ولی با افتتاح کارخانه صنایع تبدیلی در الیگودرز این مشکل برطرف شده و بازار خوبی برای خرید محصول گل محمدی می باشد.

وی بیان کرد: گل محمدی به دلیل این که وقت طلایی دارد و باید بسیار سریع عصاره گیری و فرآوری شود، از همین رو باید از زمان چیدن تا فرآوری فاصله بسیار کم باشد تا از کیفیت گل کاسته نشود.

لرستان رتبه ششم تولید گل محمدی در کشور را دارد

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی لرستان خاطر نشان کرد: در حال حاضر لرستان در کشور رتبه ششم تولید گل محمدی را دارد ولی با توجه به استفاده از ظرفیت گیاهان دارویی و توسعه کشت این محصول، قطعا این رتبه ارتقا خواهد یافت.

کیانی فر به حمایت از کشاورزان اشاره کرد و گفت: در راستای توسعه کشت گل محمدی در استان، نهال رایگان در اختیار کشاورزان و علاقمندان به کشت این گیاه قرار داده می شود تا بتوانند با مراقبت و نگهداری از آن، محصولی پرسود را کشت نمایند.

وی اظهار داشت: کارخانه فرآوری الیگودرز در فاز اول اقدام به گلاب گیری می کند و این ظرفیت را دارد که روزانه ۴۰ تن گل محمدی تحویل بگیرد و عصاره آنها را به صورت بسته بندی به بازار عرضه نماید.

با توجه به شرایط کم آبی و خشکسالی باید ترویج کشت گیاهانی که به آب کمتری نیاز دارند در بین کشاورزان ترویج یابد تا علاوه بر توسعه اقتصاد شاهد اشتغالزایی نیز باشیم.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: گیاهان دارویی گل محمدی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۷۶۰۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رنگین شدن سفره‌های مردم مراغه با گیاهان کوهی

در این فصل از سال انواع گیاهان کوهی با خاصیت‌های غذایی و دارویی از دامن طبیعت برداشت و برای تهیه انواع غذا‌های سنتی استفاده می‌شود.

هر سال از اردیبهشت بازارچه‌ای برای عرضه گیاهان کوهی در مراغه راه اندازی و ده‌ها گونه توسط روستاییان حاشیه مراتع از دامن طبیعت چیده و عرضه می‌شود.

علاقه مردم مراغه و شهر‌های منطقه به تهیه غذا‌های محلی و سنتی از جمله آش، آبگوشت، بورانی با این گیاهان رونق این بازار را دو چندان کرده است.

در این بازار بیشتر از ۱۵ نوع انواع تره کوهی از جمله قارترسی، کنگر، ریواس، قازی یاغی، سورولو، گل آقا و بزگوش به فروش می‌رسد.

البته برداشت و فروش بی رویه و غیر اصولی این گیاهان سالهاست دوستداران طبیعت و محیط زیست را نگران کرده است.

برداشت بیش از ظرفیت با گذشت زمان موجب کاهش سطح رویش و جمعیت این گونه ها‌ی باارزش گیاهی در مراتع و طبیعت سهند شده است.

در بیشر موارد بهره برداران به علت بی توجهی به اهمیت این گیاهان آنها را از ریشه برداشت می‌کنند و با پیاز از خاک بیرون می‌آورند.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه گفت: برداشت بی رویه و غیر اصولی این گیاهان در طول سال‌های گذشته موجب به خطر افتادن تنوع گیاهی مراتع سهند شده است.

زارع افزود: میزان بالای برداشت این گیاهان موجب وارد آوردن آسیب‌های جبران ناپذیر به ذخایر ژنتیکی سهند شده است. با مدیریت در بهره برداری می‌توان فرصتی فراهم کرد تا این گونه‌های باارزش برای نسل‌های آینده نیز حفظ شود.

در مراتع سهند بیش از یک هزار گونه گیاهی شناسایی شده که از این گیاهان ۵۰ گونه آن خوراکی است و خاصیت غذایی و دارویی دارد.

کوه سهند با ۱۲۹ هزار هکتار مرتع در شمال شرقی شهرستان مراغه در آذربایجان شرقی واقع شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان شرقی تبریز

دیگر خبرها

  • گام‌های بلند دولت سیزدهم برای رونق اقتصادی در گلستان
  • گیاهان دارویی بومی ایلام، در خطر انقراض
  • مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان بر نقش کلیدی طبقه کارگر در رونق اقتصادی تاکید کرد
  • عطر گل‌محمدی در گلستان‌های کرمانشاه پیچید
  • رنگین شدن سفره‌های مردم مراغه با گیاهان کوهی
  • رنگین شدن سفر‌ه ها با رویش گیاهان در مناطق کوهستانی مراغه
  • رنگین شدن سفر‌ه ها با رویش گیاهان کوهی مراغه
  • طبیعت بهاری کاشان، بهشتی در دل کویر
  • تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان
  • نقش کلیدی کارگران در رونق اقتصادی