Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-28@00:01:36 GMT

شرط بقای یوزهای تازه متولد شده چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۹۰۸۰۹

شرط بقای یوزهای تازه متولد شده چیست؟

یک کارشناس حیات وحش با اشاره به اشتباهاتی که در جریان اجرای طرح تکثیر در اسارت یوز«ایران» رخ داد، می‌گوید: شانس بقای توله یوزها بسیار ناچیز است مگر اینکه به نکات ریز و جزئیات مهم برخورد با یوز توجه شود.

مهدی نبی یان در گفتگو با ایران اکونومیست، با اشاره به موضوع تعیین جنسیت توله یوزهای تازه متولد شده خاطرنشان کرد: این تغییر نظر حاصل بی تجربگی تیم مستقر در این پروژه بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  ما در ایران دامپزشکی نداریم که به طور مستمر روی تکثیر یوز در اسارت کار کرده باشد. در کنار این موضوع شتابزدگی در اطلاع رسانی و نبود روابط عمومی منسجم در اداره محیط زیست استان سمنان دست به دست هم دادند تا این رویکرد نامنظم و شلخته دیده شود.  

وی افزود: در پروسه زنده‌گیری فیروز و انتقال یوزها از تهران به پارک ملی توران اقدامات اجرایی رضایت بخش و به شکل مطلوبی اجرا شد اما اقداماتی که پس از جفتگیری و بارداری «ایران» انجام شد، اشکالات فراوانی داشت. کارشناسان ایرانی تجربه عملی ناچیزی در این حوزه دارند و باید در این مورد حتما از کارشناسان بین المللی استفاده می‌شد.

نبی یان با اشاره به اشتباهاتی که در جریان این پروژه انجام شد گفت: متاسفانه تغییر مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان در اثنای بارداری «ایران» تصمیم درستی نبود. اینک تصمیماتی که در این رابطه گرفته می‌شود پشت درهای بسته و بدون استفاده از نظر کارشناسان دیگر و مشورت با افراد خارج از سازمان حفاظت محیط زیست است. باید پس از زنده‌گیری و جفت گیری یوزها که به خوبی انجام شد، شورای مشورتی یا اتاق فکری مشتمل بر چند دامپزشک ایرانی و بین المللی در کنار تیم پروژه  تشکیل می‌شد. همانطور که برای جراحی یک انسان نیز تنها یک پزشک نظر نمی‌دهد، برای گونه‌های حیات وحش نیز باید به همین صورت عمل شود.  

این کارشناس حیات وحش اضافه کرد: دامپزشکی که در این پروژه فعالیت می‌کند کم تجربه نیست، اما در این حوزه تجربه کافی ندارد. در واقع در حال حاضر در ایران دامپزشک حیات وحشی که به طور کامل بر تمام جزئیات تکثیر یوز در اسارت مسلط باشد، نداریم و افرادی که در این حوزه کار کردند به صورت تجربی این دانش را کسب کرده اند و از تجربیات خود در کشورهای دیگر بهره برده‌اند، اما هیچ یک از آن‌ها به شکل مستمر روی این گونه کار نکرده‌اند.  

وی با اشاره به اهمیت بالای بقای توله‌ها گفت: هم اکنون بیش از اینکه تغییر جنسیت و شتابزدگی در جریان اطلاع رسانی این موضوع مهم باشد، بقای توله‌ها مهم است. باید خیلی سریع و در روزهای ابتدایی تولد توله‌ها تغذیه و نوع شیردهی آن‌ها مورد بررسی قرار گیرد و در روزهای آتی که روزهای طلایی بقای توله‌هاست، تصمیم مناسبی درباره آن‌ها گرفته شود. متاسفانه این طور که بنظر می‌رسد، توجه چندانی به چنین اقداماتی نمی‌شود.

نبی‌یان در ادامه گفت: دامپزشکانی که روی فیل یا کرگدن تحقیق می‌کنند نسبت به دامپزشکانی که روی گربه سانان کار می‌کنند، تجربیات متفاوتی کسب می‌کنند. ما در کشورمان چنین تجربه ای نداشتیم و باید به طور حتم از تجربیات بین المللی استفاده کنیم. همچنین این پروژه باید سخنگوی مشخصی داشته باشد تا این شتابزدگی در اعلام اخبار مشاهده نشود.

نبی‌یان با اشاره به اهمیت بالای گونه یوز تاکید کرد: گونه یوزپلنگ، گربه یا حتی شیر نیست و بسیار آسیب پذیر است. متاسفانه سازمان حفاظت محیط زیست به علت برخی مسائل رغبتی به استفاده از کارشناسان خارج از مجموعه ندارد و ما به نوعی با عقب افتادگی علمی و لجاجت روبه رو هستیم.

این کارشناس حیات وحش ادامه داد: احتمال بقای این توله‌ها و پرورش به صورت نیمه اسارت بسیار ناچیز است. برنامه باید به این صورت می‌بود که این توله یوزها در تولید نسل‌های آتی یوزپلنگ مفید باشند اما متاسفانه شاهد مقداری بی‌برنامگی در اقدامات اجرایی پروژه مانند کالبدگشایی یکی از توله‌ها در آشپزخانه هستیم. درباره اعلام جنسیت گونه‌ها نیز اگر دامپزشکی داشتیم که چند بار زایمان یوزپلنگ را دیده بود، احتمالا می توانستیم در روز تولد توله‌ها از جنسیت‌شان باخبر شویم. تصمیمات این چنینی باید با نظر جمعی و بدون پافشاری روی نظرات شخصی و سلیقه ای  گرفته شوند.

نبی‌یان با انتقاد نسبت به بروز چند اتفاق در جریان این پروژه گفت: اولین مورد که ریسک نسبتا بالایی داشت، عمل سزارین بود که فکر می‌کنم با نظر گروه کوچکی انجام شد اما خوشبختانه به خیر گذشت. مورد دوم نیز تشخیص غلط جنسیت گونه‌ها بود که اعلام زودهنگام آن کار درستی نبود و افکار عمومی را نگران و درگیر کرد و مورد سوم که بسیار حائز اهمیت است مرگ یکی از توله یوزها است.

نبی‌یان در پایان با اشاره به تجدید نظرها در بحث تیمار توله‌ یوزها اظهار کرد: علی رغم اشتباهات رخ داده، ما هنوز امیدواریم و پروژه را همچنان بر روی ریل موفقیت می‌بینیم اما اگر برخی اقدامات لازم صورت نگیرد، نمی‌توان به موفقیت این طرح امیدوار بود. توجه به جزئیات در این طرح بسیار مهم است. ما باید حتی به محل نگهداری، شکل لباس فرم و دستکش و ماسک افرادی که در این طرح فعالیت می‌کنند، حساس باشیم. مرگ و یا حتی آسیب دیدن توله‌ها می‌تواند لطمه زیادی وارد کند و بارقه‌های امید در جامعه محیط زیست کشور را دچار مشکل کند.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: یوزپلنگ ایرانی ، توله‌ یوز ، حیات وحش ، ایران و فیروز

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: یوزپلنگ ایرانی توله یوز حیات وحش ایران و فیروز توله یوزها محیط زیست توله یوز حیات وحش انجام شد توله ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۹۰۸۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مغز انسان در حال بزرگ‌تر شدن است

ایتنا - محققان ام‌آر‌ای مغز شرکت‌کنندگان با میانگین سنی ۵۷ سال را که بین سال‌های ۱۹۲۵ تا ۱۹۶۸ متولد شده بودند، در بازه زمانی بین مارس ۱۹۹۹ تا نوامبر ۲۰۱۹ بررسی کردند و با ارزیابی اسکن مغز سه هزار و ۲۲۶ شرکت‌کننده (۵۳ درصد زن و ۴۷ درصد مرد) به یک الگوی قابل‌توجه رسیدند: حجم مغز (حجم داخل جمجمه) به‌آرامی اما پیوسته افزایش می‌یابد.
«مغز بزرگ برَد را ببینید!» چقدر آگاه و باهوش است

شاید بسیاری از شما این جمله معروف فیلم «داستان عامه‌پسند» (Pulp Fiction) به کارگردانی کوئنتین تارانتیونو را به خاطر داشته باشید. امروز محققان بر این باورند که احتمال دارد این ادعای فیلم واقعیت داشته باشد، چرا که نتایج یک پژوهش اخیرا نشان داده مغز انسان ممکن است به مرور زمان بزرگ‌تر شود.

به گزارش نیویورک‌پست این نتایج می‌تواند به پیشگیری یا کاهش خطر ابتلا به زوال عقل ناشی از افزایش سن کمک کند.

دانشمندان دانشگاه یوسی دیویس هلت (UC Davis Health) دریافته‌اند حجم مغز افرادی که در دهه ۱۹۷۰ متولد شده‌اند، از مغز افرادی که در دهه ۱۹۳۰ متولد شدند، ۶.۶ درصد و مساحت آن هم ۱۵ درصد بیشتر است. این پژوهش در ماه مارس در مجله مغز و اعصاب جاما (JAMA Neurology) منتشر شد.

چارلز دی کارلی، نویسنده این مطالعه و استاد برجسته مغز و اعصاب در دانشگاه کالیفرنیا، گفت: «در تعیین اندازه مغز، ژنتیک نقش مهمی ایفا می‌کند، اما نتایج ما نشان داد که عوامل خارجی مانند عوامل بهداشتی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی هم ممکن است تاثیر داشته باشند.»

 
محققان به این منظور شواهد به‌دست‌آمده از «تحقیق قلب فرامینگهام» (Framingham Heart Study) را بررسی کردند؛ مطالعه‌ای بلندمدت درباره عوامل خطر برای بیماری‌های قلبی و عروقی که از سال ۱۹۴۸ در شهر فرامینگهام ایالت ماساچوست در ایالات متحده آغاز شد و حدود ۷۵ سال ادامه یافت و در حال حاضر شرکت‌کنندگان نسل دوم و سوم را بررسی می‌کند.

محققان ام‌آر‌ای مغز شرکت‌کنندگان با میانگین سنی ۵۷ سال را که بین سال‌های ۱۹۲۵ تا ۱۹۶۸ متولد شده بودند، در بازه زمانی بین مارس ۱۹۹۹ تا نوامبر ۲۰۱۹ بررسی کردند و با ارزیابی اسکن مغز سه هزار و ۲۲۶ شرکت‌کننده (۵۳ درصد زن و ۴۷ درصد مرد) به یک الگوی قابل‌توجه رسیدند: حجم مغز (حجم داخل جمجمه) به‌آرامی اما پیوسته افزایش می‌یابد.

بر این اساس، در طول دهه ۱۹۳۰، متوسط حجم مغز یک هزار و ۲۳۴ میلی‌مترمکعب بود اما در دهه ۱۹۷۰ میانگین حجم مغز به یک هزار و ۳۲۱ میلی‌مترمکعب رسید که افزایشی ۶.۶ درصدی را نشان می‌دهد. سطح قشر مغز (سطح مغز) هم افزایش یافت و از دو هزار و ۵۶ سانتی‌مترمربع در متولدهای دهه ۱۹۳۰، به دو هزار و ۱۰۴ سانتی‌متر مربع در متولدان دهه ۱۹۷۰ افزایش یافت.

محققان این افزایش اندازه را در ماده خاکستری، ماده سفید و هیپوکامپ مغز (بخشی از مغز که با یادگیری و حافظه مرتبط است) نیز مشاهده کردند.

دانشمندان خاطرنشان می‌کنند که این نتایج دلگرم‌کننده‌اند، زیرا می‌توانند به معنای کاهش زوال عقل ناشی از افزایش سن، مانند آلزایمر باشند. به این معنی که داشتن مغز بزرگ‌تر می‌تواند نشان‌دهنده بهبود رشد و سلامتی مغز باشد، همچنین از ذخیره مغزی بزرگ‌تری خبر می‌دهد و ممکن است آثار دیرهنگام بیماری‌های مغزی مانند آلزایمر و زوال عقل را که به افزایش سن مربوط می‌شوند،‌ کاهش دهد.

دیگر خبرها

  • (ویدئو) لذت یک توله شیر کوهی از استراحت در بانوج
  • تصاویری زیبا از علاقه توله خرس قطبی به مادرش
  • مغز انسان در حال بزرگ‌تر شدن است
  • امید تازه در پروژه ۱۰ ساله لرستان
  • «حفاظت» به بقای گونه‌ها کمک می‌کند
  • صعود نفس‌گیر یوزهای ایرانی به فینال
  • امید تازه در پروژه ۱۰ساله لرستان/ برج‌های دوقلو احیا می‌شود؟
  • (ویدئو) اولین معاینه پزشکی دو توله ببر سوماترایی
  • توله کفتارهای زخمی شده توسط سگ‌های روستا در کهگیلویه مداوا شدند
  • خون شهدا ضامن بقای انقلاب اسلامی است