Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@20:49:51 GMT

آیا تاجیکستان محل مناقشه جدید می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۹۷۳۹۶

آیا تاجیکستان محل مناقشه جدید می‌شود؟

به گزارش روز شنبه ایرنا، روسیه از تجمع تندروها در مرز افغانستان نگران است. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه جهت شرکت در جلسه شورای وزرای امور خارجه اتحادیه مشترک المنافع در ۱۳ می وارد تاجیکستان شد و همراه دیگر شرکت کنندگان امنیت آسیای مرکزی را بررسی  کردند.
اواخر هفته گذشته، شبه نظامیان گروه تروریستی داعش که در استان تخور افغانستان متمرکز شده اند، به سمت پاسگاه مرزی شماره ۱۲ در منطقه پیانج تاجیکستان تیراندازی کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این بار آنطور که نیروهای مرزی کمیته دولتی امنیت ملی تاجیکستان گزارش داده اند، گلوله ها به طور تصادفی به خاک تاجیکستان اصابت کرده و در نتیجه نبرد یک ساعت و نیمه بین نیروهای طالبان و داعش رخ داده است. خطر شکستن مرز همچنان پابرجاست. در قلمرو افغانستان در امتداد رودخانه پیانج، گروه‌های افراطی دیگری هم متمرکز شده‌اند.
تاجیکستان با افغانستان بیش از یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد.
پیش از این، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به این واقعیت توجه کرده بود. وی که در ماه مارس سال جاری در نشست همسایگان افغانستان در چین صحبت می کرد، گفت که با وجود توقف درگیری ها در افغانستان به طور کلی، هنوز نمی توان وضعیت امنیتی این کشور را با ثبات خواند. فعالیت‌های سازمان‌های تروریستی بین‌المللی مانند داعش و القاعده همچنان عامل جدی تنش هستند و تنش مضاعفی در نتیجه فعالیت فعالان پنجشیر از جبهه مقاومت ملی ایجاد می شود.



به گفته وی، طرح گروه های رادیکال و حامیان آنها برای بی ثبات کردن کشورهای آسیای مرکزی و صدور بی ثباتی به روسیه نگران کننده است. یک سیگنال هشداردهنده، تجمع گروه های جماعت انصارالله در منطقه مرزی افغانستان و تاجیکستان است. وی همچنین افزود که روسیه استقرار زیرساخت‌های نظامی آمریکا و ناتو و حضور افغان‌هایی که به آنها خدمت می‌کنند در قلمرو کشورهای همسایه را به ویژه در آسیای مرکزی، غیرقابل قبول می‌داند.

به رغم اظهارات وزیر خارجه روسیه، ایالات متحده به تامین مالی برای تقویت مرز تاجیکستان و افغانستان ادامه می دهد. به نظر می رسد که مسکو و واشنگتن مسابقه ای ترتیب داده اند تا ببینند چه کسی بودجه بیشتری به تاجیکستان اختصاص می دهد.
آسیا پلاس گزارش داد که روسیه کمک مالی بیش از ۱۰۰ میلیون دلاری به دوشنبه برای ساخت یک پاسگاه در مرز تاجیکستان و افغانستان می دهد. ایالات متحده نیز اعلام آمادگی کرد که قصد دارد پاسگاه مرزی خود را در مرز تاجیکستان و افغانستان بسازد. جان مارک پامرشیم سفیر آمریکا در تاجیکستان گفت که واشنگتن طی دو سال آینده بیش از ۶۰ میلیون دلار برای امنیت تاجیکستان هزینه خواهد کرد. به عنوان بخشی از این کمک، دولت آمریکا پهپادهای شناسایی پوما را برای نظارت بر حریم هوایی این کشور در مناطق مرزی به تاجیکستان عرضه خواهد کرد.



این دیپلمات آمریکایی گفت: جزئیات توافق ۲۰ میلیون دلاری در حال حاضر توسط طرفین در حال مذاکره است. وی در عین حال تاکید کرد که آمریکا قصد ایجاد پایگاه نظامی در خاک تاجیکستان را ندارد. به گفته وی، بیش از ۳۰ سال - در طول این همکاری - ایالات متحده صدها میلیون دلار به تاجیکستان اختصاص داده است. پومرشیم گفت: «در سال ۲۰۲۲، واشنگتن به «یاری دهنده شماره یک» برای تاجیکستان تبدیل خواهد شد.

به گفته «الکساندر کنیازف» استاد دانشگاه ایالتی سن پترزبورگ و کارشناس آسیای مرکزی و خاورمیانه، ایالات متحده می خواهد حضور خود را در منطقه در پس زمینه رویدادهای مشترک تایید کند و موقعیت خود را در آسیای مرکزی از طریق تاجیکستان تقویت کند. در عین حال، این امکان وجود دارد که آمریکایی ها نیز هدف دیگری را دنبال کنند. مثلا کمک واشنگتن به دولت تاجیکستان به عنوان یکی از اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی( CSTO )می تواند باعث ایجاد تنش یا سؤال در خود سازمان شود.

در مورد جهت گیری افغانستان نیز باید در نظر داشت که موضع دوشنبه که از همکاری با طالبان در کابل امتناع می ورزد، با موضع مسکو، پکن، تهران و تاشکند متفاوت است.



کنیازف معتقد است که اگر سازمان پیمان امنیت جمعی بتواند به تاجیکستان کمک کند موضع خود در قبال افغانستان را اصلاح کند، خوب خواهد بود. این کارشناس در عین حال خاطرنشان کرد: حکومت طالبان نیازی به درگیری در مرزها ندارد. آنها تلاش می کنند تا کنترل همه گروه های رادیکال را در دست بگیرند یا در بدترین حالت به نحوی بر آنها تأثیر بگذارند.

وی گفت: «امروز برخی انتقالات از خاک تاجیکستان در حال انجام است. این می تواند افراد یا اسلحه باشد. در هر صورت، وضعیت نگران کننده است، زیرا دوشنبه با چنین اقداماتی روسیه و سازمان پیمان امنیت جمعی را تحریک می کند و آنها را به درگیری با دولت طالبان که عملاً دولت فعلی واقعی است، می کشاند.

این کارشناس، بحران داخلی در تاجیکستان را رد نکرد و تصریح کرد" گورنو-بدخشان، جایی که مقامات این ولایت خودمختار به طور روشمند فعالان سیاسی را مورد آزار و اذیت قرار می دهند، یا مرز تاجیک و قرقیزستان جایی که درگیری های بین قومی یا حتی اعتراضات اجتماعی در مناطق جمهوری هر لحظه ممکن است رخ دهد، می تواند به مولد بحران داخلی در تاجیکستان تبدیل شود.

کنیازف تاکید کرد: "هیچ مخالفت نهادینه شده ای در تاجیکستان وجود ندارد اما سلول های رادیکال پراکنده هستند و از طرفی وضعیت اسفبار مردم به صلح کمک نمی کند.

برچسب‌ها روسیه افغانستان گروه تروریستی داعش سرگئی لاوروف طالبان آسیای مرکزی تاجیکستان ایالات متحده آمریکا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: روسیه افغانستان گروه تروریستی داعش روسیه افغانستان گروه تروریستی داعش سرگئی لاوروف طالبان آسیای مرکزی تاجیکستان ایالات متحده آمریکا ایالات متحده آسیای مرکزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۹۷۳۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آلمان روسیه را به حمله سایبری به حزب صدر اعظم متهم کرد

وزیر امور خارجه آلمان با استناد به تحقیقات انجام شده دولت روسیه را مسئول حمله به حزب سوسیال دموکرات صدر اعظم آلمان در سال گذشته دانست. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از نشریه "دی سایت" آلمان، دولت فدرال آلمان واحدی از سرویس اطلاعات نظامی روسیه GRU را مسئول حمله سایبری سال گذشته به حزب دولتی سوسیال دموکرات دانست. آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان در جریان بازدید از آدلاید استرالیا گفت: هکرهای دولتی روسیه در فضای سایبری به آلمان حمله کرده‌اند.

حزب سوسیال دموکرات آلمان در ژوئن 2023 اعلام کرد که حساب‌های ایمیل مدیران این حزب قبلاً در ژانویه همان سال هدف حمله سایبری قرار گرفته بود. یک سخنگوی این حزب در آن زمان گفت که این امر به دلیل شکاف امنیتی در شرکت نرم افزاری مایکروسافت که هنوز در زمان حمله ناشناخته بود، ممکن شد.

به گفته بائربوک تحقیقات دولت فدرال آلمان به رهبری وزارت خارجه اکنون تکمیل شده است. این مقام آلمانی گفت: امروز به وضوح می‌توانیم این حمله سال گذشته را به گروه APT28 که تحت کنترل سرویس مخفی روسیه GRU است نسبت دهیم. وی افزود: این کاملا غیرقابل قبول است و بدون عواقب نخواهد بود.

به ادعای سازمان اطلاعات داخلی آلمان گروه APT28 حداقل از سال 2004 در سراسر جهان، عمدتاً در زمینه جاسوسی سایبری، فعال بوده است. بر اساس ین ادعا این سرویس مخفی در گذشته نیز کمپین‌های تبلیغاتی و اطلاعاتی نادرست را در فضای مجازی رهبری کرده و در میان فعال‌ترین و خطرناک‌ترین بازیگران سایبری در جهان است. این نهاد امنیتی در آلمان به وضوح APT28 را به سرویس اطلاعات نظامی روسیه GRU نسبت می‌دهد. این گروه که با نام Fancy Bear نیز شناخته می شود، مسئول یک حمله سایبری بزرگ به بوندستاگ در سال 2015 و بعداً در ایالات متحده برای حمله به حزب دموکرات قبل از انتخابات ریاست جمهوری سال 2017 بود.

بر اساس گزارش خبرگزاری آلمان تمامی سرویس‌های مخفی آلمان از جمله اداره حفاظت از قانون اساسی، سرویس اطلاعات فدرال آلمان و سرویس ضد جاسوسی نظامی این کشور در تحقیقات دولت فدرال در این باره شرکت داشتند. بر اساس اطلاعات فعلی، گفته می‌شود که حمله به حزب سوسیال دموکرت بخشی از کمپین APT28 در چندین کشور اروپایی بوده است که علیه ادارات دولتی و شرکت‌هایی که با تامین انرژی، فناوری اطلاعات، تسلیحات یا هوافضا سروکار دارند، انجام شده است.

ساعاتی قبل از ارائه این بیانیه بائربوک، ناتو هم "فعالیت‌های به توصیف خود بدخواهانه" روسیه در کشورهای عضو خود را محکوم کرده بود. این ائتلاف نظامی اعلام کرد که به شدت نگران "حملات هیبریدی روسیه است که "خطری برای امنیت متحدان است. ناتو از کمپین‌های اطلاعات نادرست، اقدامات خرابکارانه و خشونت آمیز و حملات سایبری به عنوان نمونه یاد کرد.

این ائتلاف نظامی اعلام کرد: این حوادث "بخشی از تشدید کارزار فعالیت‌ها" توسط روسیه است. اخیراً تحقیقاتی در مورد "فعالیت های این دولت متخاصم" در جمهوری چک، استونی، آلمان، لتونی، لیتوانی، لهستان و انگلیس انجام شده است. در برخی موارد اتهاماتی نیز علیه روسیه مطرح شد.

این ائتلاف نظامی همچنین اعلام کرد که شرکای ناتو برای بازدارندگی و دفاع در برابر این حملات هیبریدی با یکدیگر همکاری خواهند کرد و به حمایت از اوکراین ادامه خواهند داد.

بریتانیا هم اخیرا روسیه را به «سازمان دهی» یک حمله آتش‌سوزی در خاک خود متهم کرد. از این رو وزارت خارجه بریتانیا در پایان ماه آوریل سفیر روسیه در لندن را احضار کرد. یک بریتانیایی 20 ساله که مظنون به ارتباط با گروه مزدور روسی واگنر است، قبلاً متهم به انجام حمله آتش‌سوزی در لندن به شرکت‌های مرتبط با اوکراین بود.

در ماه مارس هم مقامات جمهوری چک، از کشورهای عضو ناتو از افشای یک شبکه تبلیغاتی تحت حمایت مسکو در پیرامون وب‌سایت «صدای اروپا» مستقر در پراگ خبر دادند که گفته می‌شود برای نشریات طرفدار روسیه به نمایندگان پارلمان اروپا پول پرداخت کرده است.

همچنین در پایان ماه مارس، سازمان ضد جاسوسی لهستان از عملیاتی علیه یک شبکه جاسوسی روسیه خبر داد که گفته می شد علیه نهادهای اتحادیه اروپا اقدام کرده است. تأثیر احتمالی مسکو بر انتخابات اروپا در ژوئن نیز موضوعی بود که در نشست سران کشورهای اتحادیه اروپا در اواسط آوریل به آن پرداخته شد.

اذغان نماینده انگلیس به شکست تحریم‌ها علیه روسیهتحولات اوکراین| اعتراف کی‌یف به دستاوردهای نظامی روسیه

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • طالبان خواستار سرمایه‌گذاری تاجران روسی در افغانستان شد
  • حمله گازانبری امارت طالبان به تعهدات آبی با ایران
  • حمله گازانبری امارت به تعهدات آبی با ایران ؛ همسایه‌آزاری تمامی ندارد
  • وحدت حنانوف مثل اسماعیلی‌فر نبود
  • داعش در افغانستان به طور جدی سرکوب شده است
  • طالبان: حضور داعش در افغانستان به صفر نزدیک شده است
  • تماس تلفنی پوتین و امامعلی رحمان
  • آلمان روسیه را به حمله سایبری به حزب صدر اعظم متهم کرد
  • مذاکرات طالبان برای صادرات نفت روسیه
  • افغانستان نفت روسیه را به جنوب آسیا منتقل می‌کند