Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری‌آنلاین ـ سارا کلهر: بعد از تعطیلات عید نوروز، آموزش و پرورش از برگزاری حضوری کلاس‌های درس بعد از ۲ سال دوری دانش‌آموزان از این محیط به دنبال شیوع کرونا خبر داد و از ۱۴ فروردین مدارس به صورت حضوری فعالیت خود را آغاز کردند. با توجه به وقفه به وجود آمده پیش‌بینی‌پذیر بود که هم دانش‌آموزان و خانواده‌هایشان و هم اولیای مدارس با مشکلاتی روبه‌رو خواهند شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به هر حال دور ماندن دانش‌آموزان و همین‌طور معلمان از فضای مدرسه و کلاس درس عادت‌های جدیدی را در آن‌ها به وجود آورده و طبعا آن‌ها را از عادت‌های گذشته دور کرده است و کنار آمدن با این شرایط و گذراندن این دوران به صبر و تحمل بسیاری نیاز دارد، البته در کنار آگاهی از شرایط موجود و توانمندی برای عبور از این بحران.

در همان روزهای آغازین شروع حضوری مدارس خبری مبنی بر تنبیه بدنی دانش‌آموزی در شهرستان اشنویه به دست معلمش در یکی از آموزشگاه‌های این شهرستان منتشر شد. این اتفاق که به شکسته شدن سر این دانش‌آموز منجر شد جنجال‌های زیادی به دنبال داشت. چند روز بعد، مشابه این اتفاق در یکی از شهرهای شمالی اتفاق افتاد و در خبرها آمد: «دانش‌آموز نوجوان اهل روستای سیبلی آستارا از سوی معلمش تنبیه بدنی شد. این معلم در روستای سیبلی آستارا، دانش‌آموز را در کلاس و در مقابل چشمان همکلاسی‌هایش تنبیه کرد.» 

با گذشت مدتی کوتاه از بازگشایی حضوری مدارس، شنبه ۱۷ اردیبهشت برای سومین بار خبر تنبیه دانش‌آموزی در کلاس درس منتشر شد. در کلاس پایه دهم دبیرستان ناصریان شیراز یکی از معلمان، دانش‌آموزی را تنبیه کرد و فیلم آن شامگاه آن روز در فضای مجازی منتشر شد. انتشار این فیلم واکنش‌ بسیاری از کاربران را به دنبال داشت و موجب واکنش اجرایی سریع آموزش و پرورش شد.

بیشتر بخوانید؛

تنبیه خشن معلم اشنویه‌ای سر دانش‌آموز را شکست | موضوع در دست بررسی است کتک‌زدن یک دانش‌آموز در گیلان تصاویر جنجالی ضرب و شتم عجیب دانش‌آموز توسط معلم در کلاس درس | واکنش آموزش و پرورش

در سال‌های اخیر و با رواج شیوه‌های تربیتی جدید، کمتر شاهد تنبیه دانش‌آموزان در مدارس هستیم با این همه هنوز هم برخی از اولیای مدرسه تنبیه بدنی را ابزاری کنترلی برای برقراری نظم و تربیت دانش‌آموزان می‌دانند درحالی‌که روان‌شناسان تربیتی هرگونه اعمال خشونت اعم از تنبیه بدنی یا به کاربردن الفاظ رکیک و تحقیر دانش‌آموزان را شیوه‌ای غلط می‌دانند که به‌هیچ‌عنوان در دنیای امروز پذیرفته نیست. درباره علل زیاد شدن حوادثی از این دست در مدارس و راه‌های جلوگیری از آن با علی‌اکبر زین‌العابدین، معلم، نویسنده و روان‌شناس، گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

او در این باره گفت: اتفاقاتی که اخیرا شاهدش هستیم تک‌علتی نیست و چندین عامل دست به دست هم داده و باعث بروز این اتفاقات تلخ شده است. اولین عامل مؤثر در وقوع چنین اتفاقی، تعطیل شدن مدارس به مدت ۲ سال و دوری دانش‌آموزان و معلمان از مدرسه است. به هر حال رخ دادن اتفاقاتی از این دست بعد از وقفه تعطیلی دوساله مدارس به دلیل شیوع کرونا قابل حدس بود. باید به این نکته توجه کنیم که دانش‌آموزان، به‌خصوص در رده سنی نوجوانان یعنی متوسطه یک و دو، تمایل دارند خودشان را در جمع مطرح کنند؛ چراکه میل شدیدی به دیده شدن دارند و به همین دلیل است که مثلا متلک‌گویی‌ها یا شوخی‌های بچه‌ها در دبیرستان‌ها چندین برابر دبستان‌هاست. 

۲ سال دوری از مدرسه و فراموشی آداب آن

این روان‌شناس افزود: اکنون بعد از ۲ سال، بچه‌ها با هیجانات انباشته‌شده و تخلیه‌نشده‌ به مدرسه آمده‌اند با توجه به این‌که یک ماه هم بیشتر در مدرسه نیستند و به‌شدت برای هر نوع شوخی، متلک‌انداختن و به طور کلی تخلیه انرژی انباشته‌شان آمادگی دارند. از طرف دیگر دانش‌آموزان در این ۲ سال آداب حضور در کلاس درس و مدرسه را فراموش کرده‌اند و دیگر با آداب مدرسه عجین نیستند و کنار آمدن آن‌ها با این شرایط و برگشتن به روال قبل به زمان زیادی نیاز دارد. فکر می‌کنم باز هم در ماه تحصیلی پیش رو شاهد چنین اتفاقاتی باشیم.

رواج بازی‌های آنلاین و تبعات آن 

زین‌العابدین دومین عامل موثر را رواج بازی‌های آنلاین در این ۲ سال در میان بچه‌ها دانست و توضیح داد: بچه‌ها همزمان با حضور آنلاین در کلاس درس بازی آنلاین می‌کردند. در بازی‌های آنلاین لزوما هم‌بازی‌های بچه‌ها از دوستان، همکلاسی‌ها و خویشاوندانشان نیستند و از شهرها و کشورهای مختلف و سنین مختلف با هم تشکیل کلنی‌های بازی می‌دهند و در این بازی‌ها خیلی راحت الفاظ غیرمؤدبانه و ناسزا به کار می‌برند که بعضا خیلی رکیک است و به‌کاربردن آن‌ها بین بچه‌ها خیلی عادی شده است. وقتی این وضعیت را در کنار مورد اول یعنی میل به دیده شدن نوجوانان و هیجانات انباشته‌شده‌ قرار می‌دهیم، می‌بینیم با این شرایط دانش‌آموز مانند بمبی است که سر کلاس نشسته؛ بمبی با انرژی بالا و هیجانات تخلیه‌نشده که در این مدت به دلیلی که گفتم بی‌پروا هم شده است و این را هم می‌داند یک ماه هم بیشتر در کلاس درس نیست.

اردیبهشت؛ پرجنب‌وجوش‌ترین ماه سال تحصیلی در ایران 

او بیان کرد: نکته سوم این است ‌که طبق تجربه، اساسا اردیبهشت زمانی است که بچه‌ها سرحال هستند. این ماه پرجنب‌وجوش‌ترین ماه سال تحصیلی در ایران است به همین دلیل پیش از کرونا، مدارس اردوها را بیشتر در این ماه برگزار می‌کردند. در این ماه، از طرفی جنب‌وجوش بچه‌ها زیاد است و از طرف دیگر به دلیل نزدیک شدن فصل امتحانات استرسشان زیاد می‌شود. 

مشکلات معلمان پس از ۲ سال دوری از فضای مدرسه

این معلم با بیان این‌که تعطیلی مدارس معلمان را هم تحت تاثیر قرار داده است، گفت: چهارمین عامل دور ماندن معلمان از دانش‌آموزان و به‌طور کلی فضای مدرسه است. اکنون در مقابل دانش‌آموزی که مثل بمب است معلمی قرار دارد که ۲ سال پشت لپ‌تاپ تدریس کرده است و از لحاظ بدنی آمادگی قبل را ندارد که صبح تا عصر در کلاس بایستد و ساعت‌های زیادی را با بچه‌ها بگذراند به‌طور کلی سیستم معلم هم تغییر کرده است. از طرف دیگر، معلم مدت‌زمان کوتاهی تا شروع امتحان‌ها زمان دارد تا دانش‌آموزی را که آنلاین درس خوانده بوده برای امتحانات حضوری آماده کند در این میان فشار مدیران و خانواده‌ها به معلم‌ها را نیز در نظر بگیرید که بیش از پیش معلم را در تنگنا قرار می‌دهد. از طرفی دانش‌آموزان هم فشار روانی و استرس زیادی را تحمل می‌کنند و این استرس نوجوانان در سن بلوغ را عصیانگر می‌کند و باعث می‌شود نافرمان‌تر شوند. 

تاثیر سن معلم در شیوه برخورد با دانش‌آموزان 

این کارشناس آموزش سن بالای معلمان را نیز در وقوع رخدادهایی از این دست مؤثر دانست و تصریح کرد: مؤلفه سن در شیوه برخورد با دانش‌آموزان مسئله‌ای مهم است، البته نمی‌گویم هر معلمی که سنش بالاست چنین کاری می‌کند اما طبیعتا حوصله و توان دبیر بالای ۶۰ سال با دبیری که مثلا ۳۰ سال دارد متفاوت است. نوجوانان با معلمی که سنش به خودشان نزدیک‌تر است احساس راحتی بیشتری می‌کنند متاسفانه بچه‌ها در مواجهه با دبیری که با آن‌ها تفاوت نسل دارد دلشان می‌خواهد شیطنت بیشتری بکنند در برخی موارد دبیر این موضوع را درک نمی‌کند درنتیجه خشونت از کلام، نمره، محرومیت و اخراج از کلاس عبور می‌کند و به تنبیه بدنی می‌رسد. در نتیجه، همه این عوامل دست به دست هم می‌دهند و باعث بروز اتفاقاتی از این دست می‌شوند.

تنبیه بدنی محصول شیوه تدریس غیرمشارکتی و غیرتعاملی است

زین‌العابدین با اشاره به شیوه‌های غلط تدریس در سیستم آموزشی تصریح کرد: تنبیه بدنی اساسا محصول شیوه تدریس غیرمشارکتی و غیرتعاملی است؛ زمانی که معلم متکلم وحده است و خودش را موظف می‌داند از ابتدا تا پایان کلاس تدریس کند و حرف بزند و همه سکوت کنند و فقط بشنوند نتیجه این می‌شود که می‌بینیم. این روش تدریس در جامعه ۶۰ سال پیش هم جواب نمی‌داد چه برسد به الان که ما با شیوه‌های نوین مواجهیم. نوجوان‌ها می‌دانند که می‌توانند به عنوان عنصری قوی در کلاس حضور داشته باشند حالا وقتی این اتفاق نمی‌افتد و در کلاس نقشی ندارند، انرژی‌شان را صرف شیطنت کردن و دست‌انداختن معلم می‌کنند. 

او در پاسخ به این سوال که راهکار حل این مشکل چیست به همشهری‌آنلاین گفت: باید به شیوه آموزشی تعاملی روی آورد. رسیدن به روش تدریس صحیح به آموزش نیاز دارد، البته امروزه در دانشگاه فرهنگیان، آموزش‌ها نسبت به سال‌های پیش خیلی بهتر و به‌روزتر شده است و برای همین است که می‌بینیم تعداد تنبیه‌های فیزیکی نسبت به سال‌های پیش خیلی کمتر شده است و فاصله به طرز شگفت‌انگیزی تغییر کرده است. اما اگر شیوه تعاملی تدریس به معلمان آموزش داده شود، بسیاری از این مشکلات حل خواهد شد.

معلم باید تجسم مفاهیم انسانی‌ای باشد که آموزش می‌دهد

این نویسنده حوزه کودک و نوجوان افزود: روش تدریس معلم در پذیرش مفاهیم و موضوعات از سوی دانش‌آموزان بسیار مؤثر است. معلمان به‌ویژه معلمان حوزه علوم انسانی یعنی درس‌هایی که در آن‌ها ارزش‌ها مطرح‌اند و از لطافت روح و روان در آن‌ها صحبت می‌شود مثل دینی یا ادبیات نحوه برخورد معلم بسیار مهم است. مثلا در درس دینی گفته می‌شود به دیگران مهربانی کن، ببخش، در برقراری عدالت بکوش، سخاوتمند و خویشتندار باش؛ همه این‌ها مفاهیمی است که از آیات قرآن، نهج‌البلاغه و سایر روایات به بچه‌ها آموزش داده می‌شود، اما می‌بینیم کسی که این مفاهیم را به بچه‌ها منتقل می‌کند این‌طور خشن برخورد می‌کند درحالی‌که تجسم همه این مفاهیم باید در آن دبیر باشد.

او بیان کرد: بحث تنبیه فیزیکی را کنار بگذاریم، مسئله دیگر این است که بسیاری از دبیران این دروس آنقدر سخت و خشک با بچه‌ها رفتار می‌کنند که دانش‌آموز حق سوال کردن و شک کردن در کلاس درس ندارد و همین می‌تواند مقابله ایجاد کند یعنی دانش‌آموز می‌گوید حالا که این‌طور است هم مقابل کتاب درسی و موضوع آن می‌ایستم هم مقابل معلم.

اهمیت آموزش تعاملی در مدارس

این معلم درباره ایده آموزش تعاملی به همشهری‌آنلاین گفت: در آموزش تعاملی به دانش‌آموز گفته می‌شود تو در اداره کلاس مؤثری، حتی در قانون‌گذاری کلاس تاثیرگذاری، می‌توانی نظر بدهی و حرف بزنی، سوال کنی، چالش ایجاد کنی و اتفاقا این مخالف صحبت کردن و به چالش کشیدن تو برای معلم یک ارزش محسوب می‌شود. معلم در این شیوه تدریس به دانش‌آموز می‌گوید حتی ممکن است من جواب سوال تو را درست ندانم، اما ممنونم که فکر می‌کنی. اما ما می‌بینیم از قضا این اتفاق تلخ در کلاس درس دینی رخ می‌دهد درحالی‌که این کلاس می‌تواند چیزی شبیه به مجالس علی‌بن موسی‌الرضا در دربار مأمون باشد که انواع دانشمندان و عالمان ادیان و آیین‌های مختلف در جلسات بحث شرکت می‌کردند و با هم مناظره می‌کردند بی‌آنکه کسی دیگری را تکفیر کند. 

سکوت بچه‌ها خطرناک‌تر از تنبیه بدنی معلم بود

زین‌العابدین با بیان این‌که مسئله مهم‌تری در این فیلم وجود دارد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است، گفت: من وقتی این فیلم را دیدم این نکته توجهم را جلب کرد که چرا بقیه بچه‌ها اعتراض نمی‌کنند؟ چرا بچه‌های ما برده بار آمده‌اند؟ غم‌انگیزترین قسمت این ماجرا برای من سکوت باقی دانش‌آموزان است و این‌که چرا فقط نگاه می‌کنند و هیچ‌کدام به معلم اعتراض نمی‌کنند که به چه حقی دوست ما را کتک می‌زنی؟ و به نظر من این خیلی خطرناک‌تر از ضربه‌ای بود که معلم به آن دانش‌آموز زد. 

پشت این معلم به سکوت حاکم در کلاس گرم است

او افزود: این روحیه نشان می‌دهد ما در آینده باز هم می‌توانیم شاهد اتفاقی باشیم که سال‌ها پیش در میدان کاج سعادت‌آباد افتاد. آقایی که با ضربات چاقو به خانمی حمله کرده بود و ما جمعیت زیادی دوربین به دست داشتیم که فقط تماشاچی بودند و هیچ اقدامی نکردند. اگر برایتان این سوال پیش می‌آید که یک معلم چطور جرئت می‌کند در کلاس دانش‌آموزی را این‌چنین کتک بزند و مثلا این را مطرح می‌کنند که پشت این معلم به کجا گرم است؟ باید بگویم پشت این معلم به سکوت حاکم در کلاس گرم است آن هم سکوتی که خود معلم به واسطه رعب و وحشت ایجاد کرده است درحالی‌که معلم باید دانش‌آموز را عدالت‌خواه بار بیاورد.

استخدام معلمان بازنشسته و آموزش‌ندیده در مدارس غیردولتی

این معلم با اشاره به این‌که بعضی از خانواده‌ها تمایل زیادی به درس خواندن بچه‌هایشان در مدارس غیردولتی دارند، گفت: خانواده‌ها که مدام از مدارس دولتی می‌نالند و دوست دارند امکان ثبت‌نام بچه‌هایشان را در مدرسه غیرانتفاعی داشته باشند، خوب است بدانند از این اتفاقات در  مدارس غیردولتی هم رخ می‌دهد. یعنی پدرومادر پول می‌دهند و بچه‌شان را به مدرسه غیردولتی می‌فرستند آن هم با جمعیت کم و کلاس خلوت اما معلم حوصله و توان لازم برای بودن در کنار بچه‌ها را ندارد و در این مدارس هم شاهد این‌گونه اتفاق‌ها هستیم. 

او درباره دلایل وقوع این اتفاق‌ها در مدارس غیرانتفاعی به همشهری‌آنلاین گفت: مدارس غیردولتی معمولا دو نوع نیرو می‌گیرند؛ نیروهای بازنشسته که سن بالایی دارند و کم‌حوصله‌اند یا نیروهای آموزش‌ندیده. از آنجا که این مدارس در بسیاری مواقع معلمان بازنشسته را به کار می‌گیرد به‌طبع آنان حوصله و توان یک معلم جوان را ندارند و ممکن است به همین دلیل اتفاقاتی از این دست در مدرسه رخ دهد. مورد بعد به‌کارگیری افرادی است که به صورت آکادمیک روش تدریس را نیاموخته‌اند. معلمی که در مدرسه دولتی درس می‌دهد باید دانش‌آموخته دانشگاه فرهنگیان باشد بدین‌ترتیب روش آموزش را به صورت آکادمیک آموخته اما معلم‌هایی که معمولا در مدارس غیرانتفاعی به کار گرفته می‌شوند این شرایط را ندارند مثلا شخصی فیزیک خوانده است و در مدرسه هم فیزیک درس می‌دهد اما در دانشگاه روش تدریس را نیاموخته است.

عقب‌افتادگیِ تحصیلی دوران کرونا یک‌ماهه جبران نمی‌شود

این روان‌شناس و مشاور در حوزه تحصیلی با اشاره به وقفه دوساله در آموزش حضوری اظهار کرد: از خانواده‌ها، مدیران مدرسه و معلمان درخواست می‌کنم به دلیل این‌که بچه‌ها ۶ ماه آنلاین درس خوانده‌اند و فقط یک ماه و یک هفته است که حضوری به مدرسه آمده‌اند و قرار است امتحانات هم به صورت حضوری برگزار شود، امسال سطح توقعاتشان را پایین بیاورند و به این توجه کنند که هیچ‌کس در این یک ماه باسواد نخواهد شد نه بچه‌های ما که به طور کلی هیچ انسانی ظرفیت این را ندارد که بتواند در یک ماه این همه عقب‌ماندگی را جبران کند چه برسد به نوجوانی که در سن بلوغ هم هست و حالا بعد از ۲ سال از پشت لپ‌تاپ به مدرسه آمده و پر از هیجان است. درنتیجه باید بپذیریم به دلیل شیوع کرونا بچه‌های ما مثل سال‌های قبل نتوانسته‌اند درست آموزش ببینند و به یاد داشته باشیم که همه جهان این‌طور بوده و ما نمی‌توانیم با طبیعت مبارزه کنیم پس باید توقعمان را پایین بیاوریم و امسال به بچه‌ها سخت نگیریم.

زین‌العابدین افزود: ما این عقب‌افتادگی تحصیلی را که در دوران کرونا اتفاق افتاده است، نمی‌توانیم یک‌ماهه جبران کنیم. این امکان وجود ندارد و امری محال است درنتیجه باید این وضعیت را بپذیریم چون اگر براثر این فشارها جان یک بچه در خطر بیفتد، همه آموزش‌های جهان را باید دور بریزیم چراکه همه این کارها را می‌کنیم که به رشد انسان‌ها کمک کنیم. 

این کارشناس آموزش با اشاره به شرایط سخت معلمان در این دوران گفت: پیام‌های زیادی از معلمان دریافت می‌کنم مبنی بر این‌که فشار وحشتناکی را تحمل می‌کنند ازاین‌رو به معلمان عزیز توصیه می‌کنم تا می‌توانند خویشتندار باشند و حرف‌ها و رفتارهای ناخوشایند بچه‌ها را نشنیده و ندیده بگیرند و عبور کنند.

کد خبر 676280 برچسب‌ها آموزش از راه دور معلمان مدرسه و مدارس خشونت دانش آموز

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: آموزش از راه دور معلمان مدرسه و مدارس خشونت دانش آموز مدارس غیردولتی همشهری آنلاین دانش آموزان زین العابدین کلاس درس تنبیه بدنی دانش آموزی خانواده ها طور کلی روش تدریس دانش آموز بازی ها بچه ها یک ماه سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۹۸۱۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۵۰ مدرسه در اصفهان تحت تاثیر فرونشست / حقوق معلمان حق‌التدریس افزایش پیدا می‌کند

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اصفهان با بیان اینکه نبض آینده هر جامعه‌ای به دست آموزش‌وپرورش آن است، گفت: اگر بخواهیم دانشگاه مطلوب، مدیران آینده‌ساز و جامعه‌ای متعالی داشته باشیم، باید مدارس خوبی داشته باشیم که با اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم، می‌توانیم بگوییم حال آموزش‌پرورش خوب است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدرضا ابراهیمی صبح امروز_ سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت_ در نشست خبری که به منظور هفته گرامیداشت مقام شامخ معلم و لزوم تشریح عملکرد و ارائه برنامه‌های پیش‌رو آموزش‌وپرورش استان اصفهان برگزار شد، با بیان اینکه افتخار می‌کنیم که سالروز گرامیداشت مقام شامخ معلم به مناسبت روز شهادت استاد مطهری نام‌گذاری شده است، اظهار کرد: روز معلم مزین به نام استاد فرزانه، شهید مرتضی مطهری است که عالمی جامع‌الشرایط با تسلط و احاطه بر مباحث عقلی، فلسفی و علمی در همه سطوح بود و تمام آثار و کتب او بعد از گذشت نیم قرن، هنوز طراوت و تازگی دارد و برای جوانان بسیار مفید و موثر است.

وی با اشاره به اینکه اهمیت و تاثیرگذاری آموزش‌وپرورش بر کسی پوشیده نیست، افزود: اگر بخواهیم آینده جامعه‌ای را متصور شویم، باید بنگریم که در مدارس آن جامعه چه می‌گذرد، چراکه نبض آینده هر جامعه‌ای به دست آموزش‌وپرورش آن است و دانش‌آموزان زمان حال، نقش‌آفرینان سیاسی، فرهنگی و اجتماعی آینده هستند و برای تعالی هر جامعه‌ای باید بر روی دانش‌آموزان آن جامعه سرمایه‌گذاری کرد.

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اصفهان با تاکید بر اینکه رشد و تعالی آموزش‌وپرورش یعنی رشد و تعالی در تمام سطح جامعه، عنوان کرد: اگر بخواهیم دانشگاه مطلوب، مدیران آینده‌ساز و جامعه‌ای متعالی داشته باشیم، باید مدارس خوبی داشته باشیم که با اقدامات انجام شده توسط دولت سیزدهم، مجلس و همکاری قوای سه‌گانه و نهادهای مختلف حاکمیتی، می‌توانمی بگوییم حال آموزش‌پرورش خوب است، اما برای تعالی‌بخش جامعه بودن کافی نیست‌، با این حال پس از دورانی که مقداری به آموزش‌وپرورش کم‌توجهی می‌شد، اقدامات تاثیرگذاری در بعد نیروی انسانی، محتوای آموزشی و توجه بیشتر به جایگاه معلم در این دوره انجام شده است.

ابراهیمی در خصوص اهمیت فعالیت و اثرگذاری رسانه‌ها ادامه داد: رسانه یک نهاد فعال و عنصر اثرگذار در آگاهی‌بخشی عموم مردم در جامعه است که می‌تواند با تعمیق آگاهی‌بخشی، بستر متعالی شدن جامعه را فراهم کند، همچنین یکی از رسالت‌های مهم رسانه‌ها، واسطه‌گری میان مردم و مسئولان است که اصحاب رسانه باید زبان مردم برای مسئولان و زبان مسئولان برای مردم باشند، اینکه دستاوردهای سازمان یا نهادی توسط رسانه‌ها عرضه و معرفی شود و مورد نقد قرار می‌گیرد، مشکل‌گشای افراد جامعه است.

کاهش کیفیت آموزشی با تعطیلی مدارس و مجازی شدن فرایند آموزش

وی در خصوص آلودگی آب‌وهوای استان اصفهان و تعطیلی ۱۱ روزه مدارس یا مجازی شدن آن خاطرنشان کرد: تربیت و آموزش حدود ۶۰۰ هزار دانش‌آموز تحت تاثیر آلودگی هوا قرار گرفته است و آموزش استان کم‌رمق‌تر شد، چراکه با وجود تلاش‌های معلم و دانش‌آموزان، کیفیت آموزش کاهش می‌یابد، بنابراین رسیدگی به مشکل آلودگی هوا می‌تواند مانع کاهش کیفیت آموزشی شود، وظیفه خود می‌دانیم که معلمان خوبی برای فرزندان و دانش‌آموزان آینده تربیت و سازماندهی کنیم، در تلاش هستیم دو واژه مقدس تعلیم و تربیت را عمق بخشیم.

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اصفهان در خصوص تنوع در مدارس دولتی و مدارس خاص اضافه کرد: بیش از یک سال است که کارگروهی برای پیگیری این موضوع تشکیل شده است تا بتوانیم تنوع مدارس را کاهش دهیم، اما به صفر رساندن این تنوع امکان‌پذیر نیست، چرا که در راستای عدالت آموزشی نیاز به وجود مدارس خاص داریم، اگرچه در چندسال اخیر به مدارس دولتی عادی توجه ویژه‌ای داشتیم و نتیجه این اقدامات در خردادماه سال گذشته نمایان شد که دو نفر از افراد رتبه برتر از مدارس عادی بودند، در تلاش هستیم تا در راستای عدالت آموزشی با حفظ این رتبه بتوانیم به رتبه نخست دست پیدا کنیم.

ابراهیمی در خصوص آسیب‌های وارده بر مدارس بر اثر حادثه فرونشست تاکید کرد: چندسالی است که شاهد حادثه فرونشست در اصفهان هستیم که حدود ۱۵۰ مدرسه را تحت تاثیر خود قرار داده است، بخش عمده‌ای از این مدارس با اقدامات فنی و مهندسی مجدد مورد استفاده قرار گرفتند و نزدیک ۴۰ درصد آن جایگزین شد، در برخی ناحیه‌ها نیز مانند ناحیه ۴، ۵ و برخوار شاهد فرونشست بیشتر بوده‌ایم، با این حال مطالعاتی انجام شده است تا بتوانیم با استفاده از سازه‌هایی مانع بروز این حادثه در سال‌ها و دهه‌های آینده باشیم.

وی در خصوص تاثیر شیوع بیماری کرونا در چندسال گذشته بر مجازی شدن آموزش مدارس با بیان اینکه تمام جهان از این پدیده تاثیر گرفتند و هنوز آثار آن برجای مانده است، گفت: تلاش‌هایی در جهت بازگشایی سریع‌تر مدارس و حضوری شدن کلاس‌ها صورت گرفت و باعث شد در ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ تمام مدارس به صورت رسمی و همگانی کلاس‌های خود را به صورت حضوری برگزار کنند، همچنین ستادی به نام ستاد پساکرونا مبنی بر پیگیری مسائل تربیتی، جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی و بهبود کیفیت آموزشی شکل گرفت.

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اصفهان افزود: کیفیت آموزش در مدارس خوب بوده، اگرچه سبک و نوع آموزش متناسب با دانش‌آموزان تغییر پیدا کرده است که در همین راستا از امکانات فضای مجازی به عنوان مکمل آموزش استفاده می‌کنیم و پیامرسان دانش‌آموزی تحت شبکه مجازی شاد ایجاد شد تا مورد استفاده معلمان، دانش‌آموزان و والدین قرار گیرد، اگرچه تنها به این اتفاق مثبت اکتفا نمی‌کنیم و در حال توسعه و گسترش بسترهای آموزش مجازی هستیم.

اقدامات مطلوبی جهت کاهش ناترازی نیروی انسانی انجام شده است / ‏افزایش حقوق معلمان حق‌التدریس

ابراهیمی در خصوص چالش کمبود معلم در بعضی از مدارس عنوان کرد: توانستیم با جذب ۲۳۰۰ دانشجومعلم ورودی سال ۱۴۰۱ در استان، این ناترازی نیروی انسانی را جبران کنیم که در سال ۱۴۰۲ آمار جذب به حدود ۲۷۰۰ دانشجومعلم رسید، بیشترین جذب معلمان توسط ماده ۲۸ صورت گرفت که حدود ۷۰ هزار نفر در کشور جذب آموزش‌وپرورش شدند و استان اصفهان نیز سهمیه قابل توجهی در این خصوص داشت‌.

وی افزود: نزدیک به ۳۸۰۰ نیرو از طریق ماده ۲۸ در حوزه آموزش ابتدایی و دبیرستان، مشاور تحصیلی، مربی تربیت بدنی و مربی بهداشت و پرورشی جذب شدند که برخی از آن‌ها نیروی چندمهارتی بودند؛ امکان دارد این آمار به دلیل به حد نصاب نرسیدن برخی کدرشته‌ها، انصراف یا اشکال در فرایند گزینش کاهش یابد.

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اصفهان با اشاره به ویژگی‌های استخدام معلمان در سال جاری عنوان کرد: سعی شده است تا جذب نیروها زودتر و سریع‌تر باشد تا بتوانیم در زمان مناسب این ناترازی نیروی انسانی را جبران کنیم، چراکه با بازنشسته شدن تعداد زیادی از معلمان و تاخیر در جذب دانشجو معلمان در سال گذشته با کمبود معلم در نظام آموزشی مواجه شدیم، به همین سبب به جذب معلمان حق‌التدریس توجه ویژه‌ای داشته‌ایم، زیرا معلمان بازنشسته شاغل از تجربه کافی برخوردار هستند و می‌توانند کمک شایانی به بهبود و تقویت کیفیت آموزشی داشته باشند، به همین سبب شیوه‌نامه‌ای برای افزایش حقوق معلمان حق‌التدریس به‌ویژه معلمان مناطق محروم در حال تصویب است.

در سال جاری با بهبود کیفیت آموزشی، شاهد رشد دانش‌آموزان بوده‌ایم

ابراهیمی در خصوص رشد علمی و تحصیلی دانش‌آموزان و بهبود کیفیت آموزشی مدارس ادامه داد: تعداد پایگاه‌های نوروزی نسبت به سال گذشته رشد دو و نیم برابری داشته است، همچنین در چندسال اخیر مشارکت دانش‌آموزان در المپیادهای کشوری افزایش ۶۱ درصدی در استان داشته است و برخی رتبه برترهای تک رقمی و دو رقمی کنکور در استان اصفهان بیان کردند که تنها با محوریت کتب درسی و تدریس معلم توانستند عملکرد خوبی در آزمون کنکور داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه توجه ویژه‌ای به هنرستان‌ها داشته‌ایم و به نسبت درصد توزیع متناسب رشته‌ها در هنرستان‌ها در رتبه نخست کشور قرار داریم، خاطرنشان کرد: در دوره ششم هدف‌گذاری بر این بود که ۵۰ درصد دانش‌آموزان در رشته‌های نظری و ۵۰ درصد در هنرستان‌های فنی‌وحرفه‌ای مشغول به تحصیل شوند که این آمار در استان اصفهان ۴۷/۶ است.

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اصفهان درخصوص تفاوت در آمار رتبه‌برتران کنکور سراسری از مدارس عادی و مدارس ویژه اضافه کرد: در سال گذشته تغییرات اصلی در رویکرد جذب دانشجویان داشته‌ایم که سبب شد دانش‌آموزانی از مناطق محروم در آزمون سراسری رتبه‌های برتر را کسب کنند و این آمار تنها به چند استان محدود اختصاص نداشته باشد، در سال گذشته بر اساس تاثیر ۴۰ درصد معدل نهایی در ورودی دانشگاه‌ها، استان اصفهان رتبه دوم را کسب کرد.

ابراهیمی با بیان اینکه در سال گذشته اصفهان توانست رتبه نخست در بازگشت افراد بازمانده از تحصیل را کسب کند، تاکید کرد: طبق آمار سازمان‌های مربوطه ۸۰۳۰ دانش‌آموز به عنوان بازمانده از تحصیل وجود داشت که ۹۸ درصد آن‌ها به مدرسه بازگشتند و دانش‌آموزان دیگر هنوز جذب نشده‌اند.

وی در خصوص افزایش آسیب‌های اجتماعی در مدارس گفت: با صنعتی شدن جوامع، آسیب‌های اجتماعی در مدارس راه پیدا کردند و با شیوع کرونا این آسیب‌ها تشدید شد، در این راستا اقداماتی انجام شد، اما نیاز به همکاری نهادهای مختلف با آموزش‌وپرورش داریم، همچنین طرحی تحت عنوان نماد انجام شد تا از این آسیب‌ها جلوگیری شود و در سال جاری ظرفیت پذیرش متخصصان و مشاوران تحصیلی در آموزش‌وپرورش افزایش یافت.

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اصفهان در خصوص فراهم کردن امکانات برای آموزش کودکان با نیازهای خاص به ویژه اوتیسم افزود: فضای فیزیکی و تجهیزات دانش آموزان با نیازهای ویژه بهبود یافته است، در خصوص سایر نیازها نیز برای اغلب مدارسی که کمبود امکانات داشتند، تجهیزات مناسب فراهم شد و مکان‌هایی برای آموزش این افراد اختصاص یافت‌، همچنین برای تعریف کدرشته‌هایی در پایه دهم برای این دانش‌آموزان در تلاش و پیگیری هستیم.

ابراهیمی در خصوص آمار دانش‌آموزان اتباع عنوان کرد: کمتر از پنج درصد و در حدود ۵۰ هزار نفر از دانش آموزان مدارس اتباع هستند که ۲۰ هزار نفر از آن‌ها به شهر اصفهان اختصاص دارد که این فراوانی در برخی شهرستان‌ها کمتر و در برخی بیشتر است، در سال گذشته طرحی اجرایی شد تا تلاش شود میزان ورودی اتباع در مدارسی که انبوه دانش‌آموز اتباع دارند، لغو شود و میزان متناسب و تراز در بین مدارس باشد.

وی در خصوص اختصاص دادن شیر رایگان به دانش‌آموزان در مدارس افزود: علاوه بر فرهنگ‌سازی این موضوع توسط رسانه‌ها، باید یارانه‌هایی در این خصوص به آموزش‌وپرورش اختصاص داده شود.‌

کد خبر 749425

دیگر خبرها

  • گپ و گفت با معلم امدادگر/ نقش معلمان در جامعه روستایی
  • معلمان خاطره‌انگیز در قاب تصویر
  • اجرای طرح «روز دفتر مدرسه» در آموزش و پرورش سمنان/ کار معلم در هیچ زمانی فراز و نشیب نداشته و معلم همیشه معلم است
  • ده نکته کلیدی برای معلمان‌ دینی و استادان معارف در مدارس و دانشگاه‌ها
  • ۱۵۰ مدرسه در اصفهان تحت تاثیر فرونشست / حقوق معلمان حق‌التدریس افزایش پیدا می‌کند
  • تحویل ۱۰ هزار کلاس درس در سال ۱۴۰۳ در صورت تزریق بودجه
  • نواخته شدن زنگ معلم در مدارس استان مرکزی
  • اشتغال به تحصیل ٣٤ هزار دانش آموز اتباع خارجی در مدارس استان کرمان
  • تکریم شان معلم در این هفته بسیار مهم است/انتخاب۷معلم نمونه استانی
  • ۷۱۰ آموزگار جدید از ماه مهر تدریس را در مدارس آذربایجان‌غربی آغاز می‌کنند